lilith haat november

regennovember.jpg‘Komaan, niet trunten’, was een spreuk die bij ons thuis werd gebezigd als iemand zijn lip iets te lang en hardnekkig liet hangen. Wij waren daar geen amateur van, van zelfmedelijden. Als ik tegenwoordig van mezelf vind dat ik me te lang blijf wentelen in negatieve gedachten over mijn gat dat te dik is, mijn huishouden dat mij van langs achter blijft bespringen, de vakantie die maar niet dichterbij komt en bv’s die zich gedragen alsof de meridiaan van Greenwich door hun achterwerk loopt, dan grijp ik ernaar terug. Niet trunten, lilith, niet trunten.

Meestal slaag ik er dan na een tijdje in om in te zien dat mijn gezaag niets zal bijdragen aan de werking van het heelal. En dat ik mijn energie beter zou gebruiken om nuttiger werk te verrichten, of te bloggen, bijvoorbeeld. Maar niet wat betreft november. Hell, ik haat november zo hard dat ik me moet inhouden om er niet non-stop tegen de sterren op over te klagen.

Dat grijze schurftweer, dat over de wereld hangt als een stuk nat krantenpapier. Naar treinstations moeten lopen in de regen, om daar tussen naar natte hond ruikende medereizigers op je trein te staan wachten. Die elke avond te laat is, want er liggen drie herstbladeren op het spoor, het signaal voor de NMBS om af te schaffen wat af te schaffen valt. Stekedonker om vijf uur, en nog lang geen zicht op toastjes en zakouski’s . En dat ze dan ineens afkomen met de eerste misselijkmakende “Driving home for Christmas” op de radio, en dat je zin hebt om je hoofd keihard tegen het laddertje van een verdwaalde hangkerstman te slaan. TOT HIJ MET ZIJN KLIKKEN EN KLAKKEN NAAR BENEDEN VALT. :aah:

Ik adem in en uit, maak herfstwandelingen, duw kilo’s comfort food in de oven, lees onder dekentjes, doe alsof het allemaal geweldig knus is, heel dat november.

En dan kom ik buiten, en is het godverdorie november.

OVERAL.

Reacties

 1. Oh, dit had ik kunnen geschreven hebben. Allé, ’t is te zeggen: niet met die woordkeuze, maar verder is het totally me!

 2. catherine

  o jee, idem hier…. ik steek kaarsjes aan à volonté, maak het gezellig met de kinderen, bak brood en het blijft maar november. Komt daar nog eens bij dat het hier in de winkel de kalmste maand van het hele jaar is, draagt ook niet bij tot een licht gemoed :(

  lang leve december dan maar?

 3. Persoonlijk vind ik december nog erger, met die “feest”dagen, ‘k heb het daar zo totaal niet voor…
  November overleef ik met ontelbare theelichtjes, veel soep, tijdschriften, haakwerkjes en oh ja, ook veel geklaag en gezaag, dat ook wel :)

 4. Persoonlijk vind ik december nog erger, met die “feest”dagen, ‘k heb het daar zo totaal niet voor…
  November overleef ik met ontelbare theelichtjes, veel soep, tijdschriften, haakwerkjes en oh ja, ook veel geklaag en gezaag, dat ook wel :)

 5. Het enige dat deze november nog enigszins dragelijk maakt, is dat ik eindelijk kan aftellen naar ons Groot Verlof naar Azië, en ik daarbij een vreugdedansje mag maken.
  Maar voor de rest, bleh! Koud, regen, wind… Dan nog liever een echte winter, met sneeuw en het vooruitzicht op de lente.

 6. ik heb in november amper moeten werken; dus dat was al een pluspunt. verder heb ik het wel ontzettend moeilijk met het donkere en natte weer; maar ik probeer mezelf gewoon kei hard wijs te maken dat ik er geen last van heb. Als ik thuiskom van het werk en het is nog nét licht dan ga ik vlug lopen; om toch het laatste kwartiertje licht mee te pikken. en ik vecht kei hard tegen de drang om ’s avonds helemaal niks meer te doen omdat het precies als slapestijd is. ik hou ook meer van lente; maar het hoort er bij en gewoon zo positief mogelijk blijven is het enige wat je kan doen..

 7. kim

  Ik vind februari erger dan november – dan heb ik het echt wel gehad met de kou en ligt het nogal eens vol met bruine sneeuw slush. Die maand duurt (ironisch genoeg) altijd te lang. Nu heb ik nog een beetje goeie moed, tijd om terug goed uitgebreid warm te eten.
  Hoewel toen ik gisterenavond 10 minuten in de ijskoude motregen op de tram moest wachten stond ik ook zwaar af te zien en eh, te trunten, moet ik toegeven.

 8. Herkenbaar, maar dan met februari. Dan voel je dat die winter al zo lang duurt. Gelukkig is diene maand korter of gewente. Neen, november is nog gezellig met dat tegen de ruiten kletterende water… begin niet aan een poging tot overtuigen, zal toch niet lukken :-).

 9. Ik heb toch ook meer moeite met februari dan met november hoor. Nu vind ik het allemaal nog wel iets hebben, dat gure weer. In februari wil ik lente.

 10. Ik vind november wel fijn, gewoon omdat er dan extra verlofdagen zijn en de verjaardag van mijzelf en Zoonlief.
  Ik heb echter een hekel aan december. Zeker als ze op de radio weer die zotgedraaide hatelijke verfoeilijke ‘kersthits’ opleggen ala “All I want for Christmas” en “Heal the world”. Ahhhhhh! Daar krijg ik het pas van. Sandy.Is.Not.Into.Kersthitwannabe’s.

 11. Herkenbaar, ik heb het ook gehad met oktober en november. Gelukkig zijn ze bijna gedaan!!
  Vanaf december ben ik weer wat optimistischer…

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>