weekmenuten: de proloog (waarin jullie beseffen dat ik een neuroot ben)

husband-and-wife-making-list.jpgIk moest eigenlijk feitelijk niet veel moeite doen toen ik de vraag kreeg om mee te doen aan weekmenuten, want ik weekmenu al meer dan drie jaar van mijn eigen. Sommige mensen verklaren mij luidkeels cuhrazy om zoveel organisatorisch vernuft, maar echt: wie het eens heeft gedaan en heeft beseft wat voor een gemak het is om niet ’s avonds bij thuiskomst te moeten bedenken wat men gaat klaarmaken om te eten kan nooit meer terug. Bij mij was de oplossing op dat vraagstuk trouwens altijd: “brol”.

But no more!

Voordelen van een weekmenu, voor de non-believers:

 • Eén nadenkmoment per week, één boodschappenlijstje.
 • de mogelijkheid om verschillende maaltijden op elkaar af te stemmen, als in: ik ga nog tomaten overhebben van de saus van de maandag, en die draai ik dan de dinsdag wel in een omelet. Aha!
 • Minder moeten weggooien, zodus!
 • overzicht! Dat ik weet of ik wel genoeg vegetarische dagen heb, en genoeg diepvriesdagen, en genoeg 1 keer koken drie keer eten-dagen. (Neuroot? Ikke?)
 • planning equals al eens iets kunnen koken uit mijn miljard kookboeken. En dat vind ik geweldig fijn.
 • rust in mijn hoofd, y’all. RUST IN MIJN HOOFD. :aah:

Mijn weekmenu wordt doorgaans op vrijdag in elkaar geflanst tot aan de volgende vrijdag (want boodschappendag). Het ritueel involves: ikzelf, een blad en een stylo, een paar kookboeken en mijn Evernote, alwaar ik met de regelmaat van de klok internetrecepten in opsla (en de rest van mijn leven, maar daarover later eens meer). En dan is het bladeren, en opdelen, met een paar vaste factoren.

Zijnde!

 • Enkele vegetarische dagen. (ik zeg enkele, wegens dat ik in mijn volledig vegetarische periode tekorten begon op te stapelen, en het volgens mijn maagverkleiningschirurg bijzonder onverstandig was om ook nog eens op dat gebied tekorten op te bouwen. En dus moest ik doseren. En dwaalde ik weer af naar stoofvlees en brochetten. En ben ik nu een nieuwe poging aan het doen met drie dagen veggie per week. Zo.)
 • 1 diepvriesdag, waarop ik dus kook uit mijn diepvries. Aja!
 • Zondag 1 keer koken drie keer eten-dag. Wat wil zeggen dat ik op zondagnamiddag in mijn keuken sta, mij volledig smijt om een overheerlijke gigantische maaltijd te maken, waar dan op zondagavond en maandagavond van gegeten wordt, en als ik nog over heb een portie de diepvries ingaat voor diepvriesdag. Nothing short of amazing, Mike!

Ik post straks mijn menu voor volgende week. Eerst een fijn stiftje en een blad vinden. En een handschrift dat ergens op trekt.

(zij en zij doen het trouwens ook, ter mijner verdediging. Stop met staren. Maar echt.)

Reacties

 1. Lien

  Oef, blij te lezen dat er nog zulke plangekke neuroten als mezelf rondlopen :-)
  Mijn weekmenu wordt trouwens op zaterdag aan de ontbijttafel gemaakt, met een zuchtende allerliefste erbij die uiteraard mee moet beslissen wat er voor de komende week op het menu komt, zodat hij achteraf niet kan komen klagen, hehe

 2. Jeuj! Nog mensen die een weekmenu maken. Het is echt zo gemakkelijk, zeker met een wederhelft die anders maar tussen de groenten staat te draaien. Vrijdagavond kruip ik met mijn kookboeken in de zetel en laat ik me volledig gaan want tijdens de week heb ik er toch nooit tijd voor en wordt het inderdaad meestal brol. Goede planning is immers het geheim van culinaire hoogstandjes. Lang leven de (boodschappen)lijstjes!

 3. wij maken ook altijd een weekmenu op basis van een boel kookboeken (100% veggie voor mij en beetje vlees voor mijn lief). We bestellen dan alle boodschappen online via http://www.collectandgo.be welke mijn lief de dag erna gewoon gaat afhalen. i loooove it!

 4. Weekmenu’s zijn gewoon té handig! Ik doe daar ook aan mee. Een keer nadenken en daarna een gerust hart voor de rest van de week. Zalig toch? Ik begrijp niet hoe andere mensen zonder weekmenu dat doen.

  En ook nog: lang leve Evernote. Schitterend programma.

 5. Kristof

  Ik moet dat ook beginnen doen. Alleen al omdat ik bijna nooit iets kook uit al die kookboeken en foodie-magazines waar ik een abonnement op heb!

  Vrijdag weekmenuten dag!

 6. Jeuj, ik ben niet de enige neuroot! Wij doen dat ook zo, paar kookboeken erbij en hup. De rest van de week niet meer moeten nadenken van wat eten we.
  Super handig!

 7. Ik doe het ook hoor… al heel lang. En weet je wat het ook doet? U geld uitsparen!!!! Ik gaf veel meer geld uit toen ik de hele tijd naar de winkel liep :D :D :D :D

 8. Doen wij ook thuis, want als we het niet doen dan eten we veel te vaak hetzelfde en belandt er te veel in de GFT-bak (lees: cavia-bak). En aangezien wij een groentenpakket hebben van de wassende maan, moeten we onze maaltijden toch afstemmen op de seizoensgroentjes van de week. Een extra reden om eens een kookboek vast te pakken, want anders geraken die vergeten groentjes zoals warmoes, pastinaak, knolselder en paksoi niet snel verwerkt.

 9. Ik ben al zover dat ik het nut ervan erken en het af en toe doe. En ik moet zeggen dat de weken waarin ik het netjes deed, ook weken waren met gezondere kost op tafel en veel meer afwisseling. Tijd dus om het weer consequenter te gaan doen!

 10. Herkenbaar! Lang leve de diepvries! En toch he, die tekorten hoeven echt niet… Maar als je zo geniet van stoofvlees dan moet je dat gewoon eten. Part-time veggie is al veel meer dan de meeste mensen kunnen zeggen.

 11. severine

  ik doe dat ook voor mijn opvang zowel voor de groentepapjes als voor de maaltijden van de grotere kindjes

  en meestal kook ik dan genoeg smiddags voor de groteren dat er zeker genoeg overblijft voor savonds voor mijn gezinnetje

  op woensdag is het hier meestal wel iets heel gemakkelijk, omdat beide kindjes dan thuis eten he en dan hebben bjorn en ik savonds ne tête-à-tête en maken we wel es iets speciaals

 12. Awel, misschien is het nu tijd voor een ‘I don’t do it that way’ omdat ik geen neuroot, maar overtuigde chaoot ben die een half uur voor er iets op tafel moet verschijnen, mijn koelkast en/of diepvries opentrek of snel efkes in de kelder verdwijn en er altijd in slaag om rijst, patatjes, pasta met groentjes en vlees of vis schoon te combineren. D’r is hier altijd wel voldoende voorraad aan vers, ingelegd (lees : bokalen uit de winkel) en diepvries waaruit ik een evenwichtige keuze maak. En aangezien ik hier nog door niemand verdreven werd van mijn plaatske voor het fornuis en de borden globaal genomen leeg gegeten worden, neem ik aan dat het best meevalt met mijn kook-vlieg-en-stuntwerk. Dan kan ik de vrijdagavond nog wat staan strijken in plaats van in kookboeken te duiken. En da’s geen overbodige luxe met vijf bewoners.

 13. whooow
  ik word al zenuwachtig als mijn ventje me ’s morgens vraagt wat ik ’s avodns wil eten
  en neen: ik loop niet om de haverklap naar de winkel: met 3 kids koop ik gewoon veel van alles en dan zien we wel
  maar alle
  het is jullie gegund ze ;-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>