lilith verzoent zich met vegetarische hesp

vegham.jpgEr is een periode in mijn leven geweest waarin ik gespecialiseerd was in dingen stom vinden. Ik noem het “mijn stomme periode”. Ik was een jaar of zestien, en ik vond letterlijk alles dat op mijn pad kwam stom. En als het niet op mijn pad kwam, dan vond ik het nog stommer, want het moest maar moeite doen om op mijn pad te komen. *rolt met ogen*

Deze dingen vond ik in mijn stomme periode zelfs nog stommer dan gewone stomme dingen: kerels met een Wallaroo. Van die seuten die hun vinger opstaken in de les. Bowling. Jassen van Système Nouveau. Mensen die jassen van Système Nouveau droegen. Fuiven in Westhoek Expo in Ieper. De johnny’s die daar naartoe gingen. Gaten in de ozonlaag. Petjes. Light sigaretten. Turnleraars. Housemuziek. Kerels met een scooter. Negentig procent van de vrouwen in mijn klas. Hastn met een helm op een Wallaroo. Dat programma van Urbanus en Werther Van Der Sarren. En zo kan ik wel nog een uurtje of drie doorgaan.

Maar de tijd heelt alle wonden, en ik kan met enige vorm van trots zeggen dat ik me over al deze ergernissen heb weten heen te zetten. Het raakt mij allemaal niet meer. Ik vind tegenwoordig nog maar weinig dingen stom, omdat ik zo niet meer ben. Ik ben openminded geworden. Ik ben zen. Tot een paar maanden geleden vond ik eigenlijk nog maar één ding echt gigantisch stom: vegetariërs die vleesvervangers eten in de vorm van dode dieren.

Zo, dat is eruit.
Ik heb het echt nooit gesnapt: tegen vlees zijn, maar wel plantaardige worstjes zitten eten, in de vorm van echte worstjes, gevuld met één of andere schimmelchampignon. Worstjes, als in dode beesten. Sterker nog: dat de fabrikanten ervan er alles aan doen om de schimmelchampignons te laten smaken naar dode beesten. Het scheelt niks of ze voegen er paprikasap en dikmiddel aan toe om dat lekkere gevoel van druipende bloederigheid mee te geven, dacht ik. Hetzelfde @ vegetarische hesp, spek, stoofvlees, gehaktballetjes, salami en martino. Echt, ik vond dat allemaal zo hilarisch dat Geert Hoste zijn doortocht op CNN er niks bij was. Tot ik dus zelf overschakelde op minder vlees.

En een diëtiste me wist te vertellen dat dat toch echt wel voordelen heeft, van die vleesvervangers. Proteïnen enzo, die je niet altijd voldoende uit je gewone maaltijden haalt als vegetariër. En ik al helemaal niet, met mijn omgeleide spijsverteringsstelsel. En dus deed ik onlangs iets waarvan ik nooit had vermoed dat ik het op mijn lijstje van verwezenlijkingen zou moeten zetten: vegetarische hesp, op mijn boterham. En daarna nog eens.

En man, ik ben verkocht. Want het smaakt naar vlees, met een beetje verbeelding en goede wil, en ik eet nog altijd geweldig graag vlees. [crowd goes: O NOES SHE DOESN’T!] Erger nog: vegetarische worstjes blijk ik dan weer echt niet te lusten, omdat ze niet voldoende naar vlees smaken. Ik had mezelf als zestienjarige echt zo’n stomme seute gevonden, het zou niet normaal geweest zijn.

Maar als bijna dertigjarige denk ik maar één ding: dat ik het allerlaatste dat ik op deze wereld stom vond, ineens ook al niet meer stom vind. En dat dat toch fantastisch is, dat ik zo’n gemakkelijk mens ben geworden!

Allez ja, het voorlaatste, dan: mensen die beire zeggen, dat vind ik wel nog altijd ongelooflijke dikke mutns.

Reacties

 1. lilith

  @Jess: nog niet geprobeerd, zal ik eens doen. En inderdaad, falafel is zo lekker!

  @John: “Kejt”, inderdaad! Of “Goedja?” bij wijze van begroeting. :/

 2. Een volledig ontopic antwoord: Het is in de geburen hier binnenkort ergens “Beirebal”.
  Mét DJ Stekkie ! (www.beirebal.be)

 3. die veggie salami is zaaaaalig :)
  ik at sommige soorten vlees wel graag, dus ook ik ben blij dat er van dat soort producten bestaan. en falafel… oooooo falafel :)

 4. John

  Laten we dan nog maar niet spreken over de uitdrukkingen als “kiekt non déén zèg” of van “kèjt?”,….

  nice blog btw,

  a dude who never wore dr. Martens.

 5. Mijn dochter is ook fervent vegatier en moet niets hebben dat maar even op vlees trekt en ik snap haar wel, mijn zoon is ook vegetarier maar die kan dan wel genieten van een hotdogje met vegeworstjes of een croque monsieur met vegeworst of hesp ertussen geplakt.T is in elk geval heel handig als je ermee meer “kookmogelijkheden ” hebt! En t is te nemen of te laten hé, without comment!
  groetjes
  Christa

 6. Woehahahahaha… ik zit hier in mijn verlaten klaslokaal zowaar te schaterlachen met het laatste woordje van je post. Ik las het luidop en dat is toch gewoon één van de tofste woorden die er bestaan eh! *mutns* (surtoet zoals jij het schrijft!)

 7. Over ’t vegetarische gedeelte, no comment, want ik ben zo ene die zelfs ’s nachts durft dromen van een goed stukske vlees (en neen, daarmee bedoel ik voor één keer niet mijn lief).

  Maar beire/bère! Ow boy… ge moet eens een 4,5-jarige in huis hebben… Van ’t weekend vond ze mijn eten…bère-overheerlijk! Z.O.T. word ik ervan! Op de tweede plaats staat trouwens het woordje FAK, niet F*CK dus, maar FAK. ’t Staat zelfs nog vaag in mijn geheugen dat ik dit ooit zelf ook nog gebruikt heb (maar ‘k zat toen al in ’t Atheneum en was dus geen 4,5-jarige!).

 8. HansDeZwans

  Oei, ben ik achter wat betreft ons taalgebruik of is dit per provincie zo anders? ‘beire’ zegt mij totaal niets, ben wel van den Limburg wel te verstaan. Als men bij ons iets aan de jeugd vraagt en ze hebben niet direct een antwoord, dan komt er gewoon ‘b’ uit.

 9. ik eet al lang vegetarisch vlees. Nogal tof vind ik die dingen. maar vandaag ontdekte ik de platte champignonpaté die ze in een onhandige worstvormige verpakking steken. Manmanman! is dat lekker seg.

 10. ik eet al lang vegetarisch vlees. Nogal tof vind ik die dingen. maar vandaag ontdekte ik de platte champignonpaté die ze in een onhandige worstvormige verpakking steken. Manmanman! is dat lekker seg.

 11. Ik ben 100% vegetariër, maar de laatste dagen heb ik gegeten:

  – vol-au-vent
  – bitterballen
  – prepare
  – spek met eiers
  – spaghetti carbonara
  – gepaneerde scampi’s

  … maar dan van alles de vegetarische versie. En dat is helemaal niet stom, want ’t is niet omdat je geen beesten wil opeten, dat je geen lekkere dingen mag eten.

  Dit is een webshop met vegetarisch vlees: http://www.veggiedeluxe.be

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>