Yotam’s extreem lekker maaltje

yotam2.jpgDit is geen kookblog, al zou ik het heel vaak wel heel graag willen. Omdat ik in een levensfase zit waarin ik koken geweldig vind, en constant experimenteer met recepten uit kookboeken en kookblogs en de tientallen kooktijdschriften die in mijn huis rondslingeren. Er was ooit een kookblog, en zij die hier al lang lezen zullen het zich vast wel herinneren, maar die is een stille dood gestorven door tijdsgebrek. Ik zou er dolgraag mee herbeginnen, maar als ik zie hoe ik dit kindeken al verwaarloos door nog veel meer tijdsgebrek dan ik toen ooit had kunnen denken vrees ik ervoor.

Wat wil zeggen dat ik hier terecht moet als ik een gerecht heb gemaakt dat zo ongelooflijk lekker is dat ik het moet delen met de wereld. Het zij zo. En het is zover. Ik moet dit recept simpelweg even delen omdat het

1. uit het ongelooflijk fantastische vegetarische kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi komt, en mij werd uitgeleend door de overigens ook wel redelijk fantastische evelien van evelienkooktlekker.

2. bewijst dat vegetarisch eten ook echt wel enorm lekker kan zijn, en niet alleen patatten en groenten zonder vlees, zoals nogal wat mensen lijken te denken.

3. jullie dit allemaal moeten maken. En snel. En mij dan bedanken in de comments.

Dus. Soba noodles met aubergine en mango. Zo ziet het eruit als ik het maak:

yotam.jpg

En dit is het recept, schoontjes gecopy paste vanop een andere blog:

Serves 6

120ml rice vinegar
40g caster sugar
½ tsp salt
2 garlic cloves, crushed
½ fresh red chilli, finely chopped
1 tsp toasted sesame oil
grated zest and juice of 1 lime
220ml sunflower oil
2 aubergines, cut into 2cm dice
250g soba noodles
1 large ripe mango, cut into 1cm dice or into 5mm thick strips
40g basil leaves, chopped (if you can get some use Thai basil, but much less of it)
40g coriander leaves, chopped
½ red onion, very thinly sliced

First make the dressing. In a small saucepan gently warm the vinegar, sugar and salt for up to 1 minute, just until the sugar dissolves.

Remove from the heat and add the garlic, chilli and sesame oil. Allow to cool, then add the lime zest and juice.

Heat up the sunflower oil in a large pan and shallow-fry the aubergine in three or four batches. Once golden brown remove to a colander, sprinkle liberally with salt and leave there to drain.

Cook the noodles in plenty of boiling salted water, stirring occasionally. They should take 5-8 minutes to become tender but still retaining a bite. Drain and rinse well under running cold water. Shake off as much of the excess water as possible, then leave to dry on a tea towel.

In a mixing bowl toss the noodles with the dressing, mango, aubergine, half of the herbs and the onion. You can now leave this aside for 1-2 hours. When ready to serve add the rest of the herbs and mix well, then pile on a plate or in a bowl.

Miserie met het recept of het Engels of een ingrediënt? Roept! Maar zeker maken, echt zeker maken. <3 Ik heb er nog wat avocado aan toegevoegd omdat ik tegenwoordig verslaafd ben aan avocado, en het was compleet de max. (en terwijl jullie toch bezig zijn ook allemaal de Plenty gaan kopen. Yotam rules.)

Reacties

 1. Suzanne

  Het lijkt een rare combinatie, maar ik vertrouw op uw smaak en Ottolenghi natuurlijk! We hebben thuis een ander kookboek van Ottolenghi, evenzeer de moeite :).

 2. Mango en aubergine in ene pot, gij durft. ik zou da ni durven. zelfs ni na al uw loftuitingen over het wonderbaarlijke recept. ik zal eerst eens moeten komen eten, denk ik…

 3. Liesbet

  Ik mis kokeneten. Zou die blog met wat mond op mond beademing en hartmassage niet terug tot leven te wekken zijn?

 4. lilith

  @Lieve: ik zeg ook altijd komeneten. :) Maar ik ben erover aan het nadenken. Alleen weet ik niet of ik wel genoeg tijd zal hebben om het goed te doen. Wordt vervolgd..

 5. Jürgen

  Super lekker!! Klaar gemaakt en dan direct het boek gekocht! De combinatie aubergine/mango is zeer verfrissend. De soba noedels komen bij ons vanaf nu zeer zeker frequent op tafel.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>