lilith maakt aangepaste lenterolletjes

lente5.jpgIn de tijd dat ik nog showbizzjournalist was en hele dagen rondhing op roze balletten was ik eens op een feest waarop Lien Willaert het eten verzorgde. Die avond zal voor altijd in mijn herinnering blijven hangen als ’the one with the lenterolletjes’, want Lien Willaert die kan echt geschift lekkere lenterolletjes maken. Het recept bleek in haar eerste kookboek te staan, dus kocht ik het en maakte ik voor al wie ze proeven wilde lenterolletjes. Was er een feestje chez lilith, dan mocht je er donder op zeggen dat er lenterolletjes aan te pas zouden komen. En mijn gasten, zij smoefelden ze binnen en vroegen zo goed als allemaal naar het recept.

Wat een mooi verhaal, lilith, hoor ik jullie al zeggen. Maar zoals het zo vaak gaat met mooie verhalen durven ze al eens totaal onverwacht ontploffen in je gezicht. Als je plots geopereerd moet worden aan je spijsverteringsstelsel, bijvoorbeeld, en daarna al kotsmisselijk wordt als er iemand in een straal van vijftig meter een paprika eet. En als je dan ook nog eens beslist om thuis geen dieren meer te eten. In de lenterolletjes van Lien zitten gele en rode paprika’s, en kip.

Ik moest dus op zoek naar een aangepaste versie, en die is na lang zoeken een feit. Aanschouw: lilith’s paprikaloze vegetarische lenterolletjes om duimen en ellebogen van af te likken! (Dit wordt trouwens meestal als hapje geserveerd, maar ik maak er een stuk of zes en eet dat gewoon als avondmaal. Jep, ik ben een beetje prettig gestoord like that, ik.)

Voor zes rolletjes:
* 2 wortels
* een bosje lenteuitjes
* curry
* kipkruiden
* zes blaadjes rijstpapier (te krijgen in de exotische corner van uw Delhaize)
* 1 rijpe mango, in reepjes
* verse koriander
* verse munt
* een beetje zonnebloemolie

Maak de wortels schoon en snij er dunne sliertjes van met een dunschiller. Snij de lenteuitjes in reepjes. Wok in de zonnebloemolie (enkele minuutjes) en voeg er genoeg kruiden bij om het spicy te maken. Laat afkoelen.

lente3.jpg

Hou ondertussen de blaadjes rijstpapier onder warm water tot ze zacht worden, leg ze op een schone keukenhanddoek en leg aan de onderkant van je cirkel een beetje wortel, lenteui, mango, wat blaadjes munt en koriander, en vouw toe als een envelopje. Kijk terwijl je bezig bent alsof je hersenchirurgie aan het uitvoeren bent.

lente2.jpg lente1.jpg

Serveer met van die yummie yummie spicy loempiasaus.

lente4.jpg

Man toch!

Reacties

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>