lilith maakt Spaanse rijst

kalenderblaadje5.jpgTot mijn verbazing ken ik nogal wat mensen die geen rijst lusten. Dat hoorde ik in aanloop naar het Mexicaanse feestje dat ik onlangs organiseerde, en waarvoor ik – dat hoort u goed- de zotte uitdaging aanging om te koken voor een man of vijfendertig. Aangezien ik geen zin had om heel de avond bordjes te staan dresseren maakte ik het mezelf voor mijn kookvuurdoop niet te moeilijk: grote kommen chili met en zonder carne (die zonder viel zelfs ongelooflijk goed in de smaak bij mijn bijzonder carnivorisch aangelegde grootvader, moetkeerpeinzen!), veel aardappelsla, veel groentjes en zure room, en een gigantische pot Spaanse rijst. Want neen, ik laat me niet afschrikken door mensen die alleen maar droge witte rijst uit zakjes gewend zijn. O neen! *steekt vuistje in de lucht*

tftcdag5.jpg

Believe you me, zelfs de grootste niet-rijsteters zijn mij achteraf om het recept komen vragen. En terecht, want deze rijst is niet alleen geweldig lekker, maar ook nog eens zo snel en met zo weinig ingrediƫnten te maken dat ik bij momenten content ben dat ik niks eetbaars meer in de koelkast heb zitten, want dan heb ik een perfect excuus om dit voor de derde keer op een week klaar te maken. Ik vind het zo lekker dat ik het eet zonder iets bij, maar ik denk dat het ook perfect past bij allerhande vlees, vis en kipdingen.

Men neme (voor 2 personen, en gewoon te vermenigvuldigen voor meer, want zo gaat dat):

* 1 kopje losse langkorrelrijst (dus niet uit een zakje)
* 2 kopjes groenten- of kippenbouillon (best op de verpakking van de rijst checken wat de verhouding rijst/vocht moet zijn, maar bij mij was het deze)
* 1 blikje tomatenblokjes van 400 gram
* een ui, in kleine stukjes gesneden
* een teentje look, fijngesneden
* een scheut olijfolie
* peper en zout
* kruiden naar keuze, ik gebruik cayennepeper, komijn en pimenton de la vera, maar het kan ook perfect met oregano, dan is het eerder italiaanse rijst, gok ik. Kruiden en proeven, ik heb geen idee van hoeveelheden, eigenlijk.

En dan:

is het eigenlijk supersimpel. Giet wat olijfolie in een pot met dikke bodem (een van Le Creuset is ideaal) en giet er de stukjes ui en knoflook bij, samen met de ongekookte rijst. Roer zodat alle rijstkorreltjes bedekt zijn met olie, en laat een minuutje of drie opstaan, tot de uien glazig zijn. Giet de bouillon en het blikje tomatenblokjes in deze pot, en wacht tot het kookt. Zet het vuur lager en laat 15 a 20 minuten met het deksel op de pan pruttelen, en roer af en toe. De rijst is klaar als het vocht zo goed als opgenomen is. Laat nog vijf minuutjes staan voor je het opdient, en kruid alles goed af met kruiden naar eigen goesting. Ook superlekker koud!

Ow, en als er eventuele Spanjaarden mijn blog lezen en zitten te foeteren omdat dit echt van geen kanten op Spaanse rijst lijkt, mea culpa. Of hoe zeg je dat in het Spaans? :aah:

Reacties

  1. i.

    ik maak dat ook, en ik doe er courgette in en een blik sperziebonen. En wat curry, naast eerdergenoemde kruiden. Yummers!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>