lilith eet minder vlees in acht stappen

De laatste tijd krijg ik regelmatig de vraag hoe wij dat eigenlijk doen in de crib, niks van vlees of vis meer eten. En of dat dan niet geweldig moeilijk is, zeker met zo’n moeilijke eter als Youri in ons midden. Blijkbaar is het iets dat veel mensen willen proberen, maar is het niet zo gemakkelijk om het vol te houden. Awel, bij ons was het dat ook niet, eigenlijk. Gelukkig hebben wij een inventieve lilith in huis die weigerde op te geven, en dankzij een eenvoudig stappenplan een huisgezin heeft gecreëerd waarin al een paar maanden volledig vegetarisch geleefd wordt. Wij zijn daar allebei zo content van (ja echt, hij die alleen tomaten en champignons lust ook!) dat wij wel eens een paar tips willen delen.

Ge weet maar nooit dat ge daar iets mee zijt.

1. Wees niet te streng op uw eigen. Dat is niet gemakkelijk, ineens van elke dag vlees eten naar geen vlees meer eten gaan. De gedachte aan nooit nog balletjes in tomatensaus of mosselen met frieten kan zo overweldigend toeslaan dat alle goede bedoelingen in één seconde over boord worden gegooid, terwijl je je afvraagt hoe dat gehakt in godsnaam zo ineens in je mond is gesprongen. Geloof mij: been there, done that, bought the t-shirt. Youri en ik hebben dat opgelost door onze eigen regel in te voeren: thuis nooit vlees of vis, op verplaatsing al eens wel. Als wij uitgenodigd worden op een barbecue eten wij al eens een stukje worst. Als ik ongelooflijk veel zin heb in mosselen ga ik er al eens eten. Liever voor 95 procent vegetarisch dan een paar weken volledig, dan van pure goesting op een hamburger vliegen gelijk een halve zot en weer gewoon herbeginnen met vlees eten. Een dag per week geen vlees is ook al geweldig, als ge daar eens over peinst.

2. Probeer eens iets uit. Ik leef samen met de grootste non-believer van vleesvervangers, maar die non-believer zit na mijn zoektocht naar vegetarische producten die niet smaken naar karton wel regelmatig te smikkelen van vegetarische hamburgers, worsten en gehakt. Niet elke dag, lang niet zelfs, maar af en toe heeft een mens gewoon zin in de smaak en de textuur van een stukske vlees. Vraag het hem, als hij het verschil zou proeven zou hij er zeker een half uur over zagen. Trust me, ik ken hem. En ik weet dat verschillende lezers in mijn comments kunnen getuigen dat ik hen al in het ootje heb genomen door hen fake vleesch voor te schotelen. Ik ben een snoodaard like that! (Garden Gourmet van den Delhaize, trouwens. Zo lekker, allemaal.)

3. Pas het aan aan uw muilke. Youri lust zo goed als geen groenten, en ik ben ook niet van het type “geef mij een groot bord sla en ik kan mijn geluk niet op”. Wij eten hier dus weinig slaatjes, of schotels die bijna volledig uit groenten bestaan. Wel eitjes, en dingen met kaas, en pijnboompitten en noten. En af en toe een vettige pizza, maar dan zonder vlees. Ze hebben zelfs vegetarische hamburgers in de frituur, dus geen excuses!

4. Organiseer uzelf. Ik maak om de zoveel weken een gigantische pot tomatensaus, die ik dan verpak in zakjes voor in de diepvries. ’s Avonds laat thuis? Pasta, tomatensaus, een beetje groentjes en wat geraspte kaas. Bliss. Ik doe hetzelfde met kaassaus en ik zorg dat ik altijd blikgroenten in huis heb om ergens bij te kappen. Rode boontjes ofzo, met wat Spaanse rijst en een eitje. Yum! En ja, verse groenten zijn beter. Uw eigen bouillon trekken in plaats van blokjes te gebruiken ook naar ’t schijnt, maar ik heb daar allemaal geen tijd voor, zulle.

5. Zorg dat je een recept of tien in huis hebt. Sommige dingen heb ik gewoon vegetarisch gemaakt, zoals mijn spaghettisaus of chili con carne waar ik seitangehakt in gooi in plaats van echt. Macaroni met hesp en kaassaus is hier macaroni met tomaat en kaassaus geworden. Of met fake hesp, niet normaal hoe goed dat daarop lijkt. Croque-monsieurs zijn hier tegenwoordig zonder hesp, maar met groentjes en lekkere sausjes. Ik hoor hier niemand klagen.

6. Amuseer u in de groentenwinkel. Of ga op zoek naar kaassoorten die je nog niet kende. Gebruik verse kruiden. Rooster uw groenten eens in plaats van ze te koken. Maak het dolle pret.

7. Spring af en toe eens op uw weegschaal. Geloof mij, ge zult daar content van zijn.

8. Koop een goed kookboek. Plenty van Yotam Ottolenghi bijvoorbeeld, allemaal zo lekker dat je vergeet dat er geen vlees inzit. Of de Dikke Vegetariër. Very nice.

tftcdag18.jpg

Nog tips van ervaringsdeskundigen? Of gemakkelijke recepten? Ik lees ze geweldig graag in de comments.

Reacties

 1. Malder

  Maak chili met linzen en serveer het met Turks brood. Voor de rest heb ik geen tips omdat ik graag een vlezeke eet. :)

 2. Op de website van EVA (evavzw.be) staan ook heel wat gemakkelijke recepten. En in het Donderdag Veggiedagkookboek, mijn favoriet. Oh, en op de blog veggievoortwee.wordpress.com.

  Verder geen tips, het lijkt mij alsof je geweldig goed bezig bent :-)

  En wat puntje 4 betreft, ben ik zelf ook goed bezig – weekmenu’s opstellen, da’s een gemak!

 3. Hey,
  Mijn dochter is 26 jaar waarvan al de helft van haar leven vegetarisch. Ik dacht dat het wel ging overwaaien, maar niets van. Probleem, idem als jou medebewoner, ze lust bijna niets van groenten. Met als gevolg, veel kaassaus, crouques zonder hesp, eieren , frieten, kaascroquetten. Bij haar laatste bloedonderzoek bleek dat ze veel te veel “dierlijke vetten ” in haar bloed had, ( vanwege al die melkprodukten o.a. boter en kaas. Dus ondanks dat ze vegetarier is, is ze niet goe bezig! Ik doe het anders, heel weinig vlees, en donderdag is nu ook hier vegedag, dan maak ik meestal vegetarische spaghetti of lasagna. Omdat wij al vlees eten moeten wij niet noodzakelijk voor dat ene dagje vleesvervangers nemen.
  Mijn zoon was ook zo lang vegetarier, maar past nu eerder jou manier van leven toe, ze kopen niet echt vlees, maar nemen dat als ze uit eten gaan of uitgenodigd worden. Hij eet wel alles van groenten, muv spruiten. Hij leeft in elk geval veel gezonder dan zijn zus.
  Oef dat was een epistel!
  groetjes

 4. Merci voor de tips!

  @christa: ik probeer de dierlijke producten ook een beetje te beperken, hier, want het kan inderdaad niet de bedoeling zijn om alleen maar kaas en zo te eten, kan ook niet echt gezond zijn.

  Youri eet gelukkig wel nog een paar groenten, en die worden hier op alle mogelijke manieren warm en koud en geroosterd en in sausjes enzo geserveerd. Ik heb al gedacht om een kookboek uit te geven met maaltijden waar alleen maar tomaat of champignon in zit. ;)

 5. Sandrien

  Veel tips heb je precies niet meer nodig, goe bezig! Als longtime veggie ben ik wel content met je blogje, het toont overduidelijk dat geen vlees ook lekker kan zijn :-)

 6. Ik krijg er spontaan honger van… Tips voor jullie heb ik niet. Goed bezig zou ik zeggen! Zelf heb ik als veggie al een hoop vrienden overtuigd om wat te minderen in hun vleesconsumptie. Harde feiten helpen vooral bij de mannen merk ik. Cijfermateriaal. Dat het niet enkel voor de beesten is, maar ook voor uzelf en uw gezondheid en het milieu. Die harde feiten haal ik bij EVA en ik abonneer iedereen die min of meer interesse veinst op hun nieuwsbrief.
  Smakelijk!

 7. Roos

  Vegi lasagne is mjam: wij maken die met gruyere kaas saus, veeeeeel groenten: tomaat,wortel,ui,paprika en courgette. Meestal zijn da wel de groenten die de meeste lusten.
  Gisteren maakte ik dit Pilav: vleugje komijn, 4 kruidnagels, 4 kardemompitten, worteltjes, erwtjes, mais en -op voorhand- gekookte basmati rijst. Amaai zo lekker dat dat was. Ik heb er van die groenteballetjes van Garden Gourmet bij gepakt anders miste ik toch iets, ma da stond ni in het gerecht. Zo gemakkelijkd dat da was, en lekker. Amaai, ik kan er ni van over!

 8. Klinkt lekker, Roos! Die balletjes zijn inderdaad super, ik doe die altijd in mijn tomatensaus. :)

  Die Pilav ga ik binnenkort zeker eens testen!

 9. Fie

  Hoi,
  Ik eet al 12 jaar geen vlees meer en ik kan je verzekeren: eens je die aanpassingsperiode voorbij bent sta je zelfs niet meer bij stil.
  Mijn favoriete gerechtjes:
  – Appartement: laag quorn-gehakt, laag provencaalse saus met vele groentjes en laag puree en de oven in
  – Penne met boursin cuisine – kerstomaatjes en oesterzwammen-saus
  – Patatjes, aubergine, brocolli en oesterzwammen met gratinsaus in de oven
  – Risotto met courgette, oesterzwam, beetje room, beetje parmezaan en beetje witte wijn
  – Puree met veggie balletjes in tomatensaus
  – En om je toch te overtuigen van een sla-gerechtje: laag salade, kersttommaatjes en pijnboompitten. Dan een laag boursin aperoblokjes en daarboven leg je een laag appelstukjes die je hebt opgewarmd in de microgolf. De appel doet de boursin smelten. Heerlijk!

  Succes!

 10. Kristel

  Hey, ben zelf al bijna 20 jaar vegetariër. Ik heb allang geen problemen meer om aan vlees te weerstaan. Sowieso nooit een fan geweest, dus dat is wel makkelijk meegenomen.
  Ik leef samen met een nogal verstokte vleeseter. Hem overtuigen om ook vegetariër te worden lijkt me niet te lukken, maar hij eet wel regelmatig mee vegetarisch, of voegt soms een vlezeke toe aan mijn gerechten. Ik kan hem uiteraard niet verplichten. Het moet tenslotte een persoonlijke keuze blijven. Anyway, hij leest ook jouw blog, dus de tips kunnen van pas kopen ;)
  Mexicaanse wraps zijn ook wel supermakkelijk om met veggie gehakt te maken: veg gehakt met ajuin, paprika en maïs in een grote pan bakken en Tex Mex kruiden toevoegen. Dit samen met sla/tomaat/komkommer en beetje zure room of geraspte kaas in een burito-> lekker.
  Als er nog iemand een tip heeft voor een lekker quinoa gerecht altijd welkom.
  Groetjes

 11. ik ben blijkbaar allergisch aan iets en ik weet niet aan wat, ge zult u afvragen wat dat er mee te maken heeft maar het bleek ook een zoektocht en een ontdekkingstocht want ik heb het nu beperkt tot gluten of sulfer-sulfiet en pas op, voor sommige is hun glas wijn of hun boterham opgeven erger dan vlees.. maar soit, ik vind me helemaal in uw regels/tips.. alleen, sta me toe dat ik iets zeg: groenten in blik zijn tegenwoordig helemaal niet meer iets waar ge op moet neerkijken, die dingen zijn op ultrahoge temperatuur bijna OP het veld nog bewaard om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden en dat terwijl nen appel in de supermarkt op de versafdeling ligt nadat het 4 maanden in de koelcel heeft gelegen, ik zou daar niet op neerkijken op blik, en ja, ik ben gebrainwashed door een farmer-boyfriend maar hij heeft gelijk. bovendien heb ik met vegetarisch zijn zoiets van “als alle beetjes helpen, dan doet gijle al heel veel dus ik vergeef dat ene spekje zondagochtend wel”, ik beperk mezelf tot meatless mondays..

 12. Anne

  Goeie tips, ik ben ook een fan van Garden Gourmet. Wat falafel betreft vind ik die van de Spar het beste (Veggitude).
  De meeste kaassoorten zijn helaas niet vegetarisch wegens gestremd met een deel van een kalfsmaag. Ik mijd dat soort kazen en beperk me zoveel mogelijk tot vegetarische kaassorten zoals Maredsous. In plaats van met kaas pimp ik mijn gerechten liever met aromatische peper bv. ‘peper smaakvol’ (met kardemom en koriander) van Santa Maria (te koop bij Delhaize). Scheelt ook flink wat calorieën betreft :-) Pestosaus maak/koop ik niet meer: enkel geroosterde pijnboompitten, een flinke hand basilicum uit mijn vierkante moestuin, olijfolie, zout en peper. Eventueel als garnituur wat veggie gemalen kaas uit de bioshop.
  Inderdaad, eens zondigen ‘buitenshuis’ kan enorm veel deugd doen. Na twee jaar streng vegetarisme kwamen de slaatjes met geitenkaas en de pasta’s met left over groeten mijn oren uit. Dus eet ik nu op resto gewoon waar ik zin in heb.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>