lilith schrijft een Kleine Vriendelijke Blogpost

kalenderblaadje25.jpgAls ik ooit kinderen heb dan hoop ik daar vanalles voor. Die kinderruggetjes gaan breken onder de dolle verwachtingspatronen die de zotte mama nu al in haar hoofd heeft, dat kan ik jullie verzekeren. Dat het toffe hastn zijn met gevoel voor humor, bijvoorbeeld, dat ze aangenaam zijn in de omgang en proper op hun eigen. Dat ze niet te veel van zijn neurotische trekjes hebben, maar ook weer niet te veel van die van mij, en dat ze een gelukkig leven tegemoet gaan zonder al te veel miserie. Ziet, zo’n slechte ben ik precies nog niet.

Wat ik ook echt keihard hoop, is dat ik een leeskind krijg. Een kind dat net als ik talent heeft voor in bibliotheken rondneuzen, daar zoveel boeken zien die gelezen moeten worden dat het elke week weer een teleurstelling is dat er maar zes per keer mee mogen, en bij thuiskomst zo hard in een boek kan verdwijnen dat er de komende uren niets anders meer lijkt te bestaan.

En als het zo is, dat ik een leeskind heb gebaard, dan hoop ik ook nog eens dat ik mijn liefde voor Roald Dahl kan doorgeven. En zijn boeken. Dan koop ik direct de GVR opnieuw, en De Heksen, en Matilda, en het werkelijk magistrale Sjakie en de Chocoladefabriek. Boeken die destijds zo’n indruk op mij hebben gemaakt dat ik me niet alleen nog de covers tot in de details voor de geest kan halen, maar die er volgens mij ook eigenbladig voor gezorgd hebben dat ik daarna nooit meer echt ben gestopt met lezen.

Naar aanleiding van Roald Dahl-dag ga ik vandaag dan ook alleen maar fropskottel drinken en aan Oempa Loempa’s denken.

tftcdag25.jpg

Hiep hiep hoera met je verjaardag, Vreemde Oude Dude.

Reacties

 1. Een paar jaar terug heb ik ook nog eens (tevergeefs) gezocht naar m’n “Daantje de wereldkampioen”… ik zou ‘m gewoon durven opnieuw kopen uit jeugdsentiment

 2. severine

  Tegenwoordig mogen de kindjes al 10 boeken meenemen hoor :-)en moeten ze zelfs geen lidgeld betalen in de BIB, en moesten de mijne kunnen ze zouden er nog meer meebrengen :-)

 3. jaaah… mijn kinders zijn er al (zo’n jaar of acht ondertussen)en ik heb ze al vanalles voorgelezen… van Reinaart, en Sjakie, en Daantje… en de reuzenkrokodil, dat was de eerste. En ze zijn helemaal gebeten. Zalig.

 4. Leen

  Ojee, wist niet dat jij ook zo’n Roald Dahl mens bent! Hoera :-)! Spreekbeurten, toneelstukjes..it was all him! Love the guy;-)!

  En wat die leeskinderen betreft…ge moet dat er een beetje indrammen, doe ik ook ;-). Elke verjaardag ’n boek, véél voorlezen, en echt e, lijkt te lukken ! Hoera!

 5. Ik lees al een heel tijdje met veel plezier anoniem mee, maar hier MOET ik op reageren! Roald is ook mijn absolute held en ik hoop dat het kindje dat nu nog een buikbewoner is ook een echt leesbeest wordt.
  Ik heb alvast gewoon al de boeken gekocht, misschien wel meer voor mezelf dan voor mijn kindje (maar zeg dat niet voort), het zal dus willen of niet met Roald Dahl geconfronteerd worden.
  (Mijn afwijking is zelfs zo groot dat ik Mathilda hier in 4 talen heb liggen, maar dat ga ik mijn kindje voorlopig toch niet aandoen)

 6. vliene

  Ik geef les in het derde leerjaar en hell yeah dat ze elke jaar Roald Dahl voorgelezen krijgen.

  Heb hier de biobliografie in huis (uit de bib geleend met de kaart van vriendlief want de 6 exemplaren waren ook overschreden) en volgende citytrip zal waarschijnlijk richting Engeland gaan.

  Het kookboek van zijn kleindochter Sophie trouwens al gezien? ’t Zou gelijk nog iets voor u zijn.

 7. Hmm, Roald Dahl is in mijn jeugd eigenlijk een beetje aan mijn neus voorbij gegaan. Hoewel ik echt wel een enorme boekenworm ben en was. Ik las vooral Astrid Lindgren en Marc De Bel.

  En ik vind niet dat je kinderen moet hebben om kinderboeken te kopen. Ik heb nu al een hele stapel kinderboeken liggen. Zogezegd voor ooit… Maar ik lees ze af en toe en ik neem ze mee tijdens het babysitten.

  Maar misschien moet ik mij dan ook eens aan Roald Dahl wagen.

 8. Wendy

  Ik heb zo’n warme nostalgische gevoelens voor ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman. Heb hem dan ook paar jaar geleden opnieuw gekocht toen de film verscheen.

 9. De juf van mijn zoontje leest momenteel net zoals Isolde, “De Heksen” voor in haar klas. En omdat Gaëtan zo enthousiast erover is, ben ik hem gisteren gaan kopen. We hebben er dan ook al in voorgelezen en ik vind het geweldig.

  Denk dat ik ook eens de verhalen voor de “grote” mensen moet kopen.

  Christel

 10. Van de dag dat mijn kinders geboren zijn zit ik te wachten op het moment dat ik de gvr kan voorlezen. en matilda. en de heksen. maar dat duurt zo lang!
  en ik begin ook al schrik te krijgen dat die dat niet plezant gaan vinden (onmogelijk maartoch…)
  Wat een teleurstelling zou dat zijn!
  Om de week denk ik: zou het nu al kunnen? :-)

 11. Ik heb het nooit over mijn hart gekregen mijn Roald Dahl-collectie naar de zolder van mijn ouders te verbannen, dus die staat nog steeds in mijn boekenkast.

  Mijn toekomstige kinderen gaan uit oldskool boeken uit de jaren ’80 mogen lezen. Wat zeg ik? Móeten lezen ;-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>