lilith bakt hem nes

kalenderblaadje79.jpgKijk, als ik een gewone quatre-quarts heb gebakken ga ik u daar niet mee lastig vallen, want dat recept kent iedereen al. Omdat het lekker is, ja. Maar ik was vorig weekend op zoek naar meer dan lekker. Ik was op zoek naar zo’n stuk cake waarvan mensen zeggen “mo joengens toch, mo joengens toch, zo lekker die cake!”. Zo’n cake die zo’n beetje moist is vanbinnen, of nes, zoals ze dat bij ons zo mooi zeggen. (wat is in hemelsnaam de Vlaamse vertaling van moist? Vroegen wij ons hier af?)

Er werd dus wat gezocht, en ik had al een vermoeden dat het wel een extra ei kon gebruiken, of twee, en wat meer suiker, en dus ging ik te rade bij Martha Stewart en werd dit goddelijke beest een goed uur later uit mijn oven getrokken.

tftcdag76_4.jpg

Gene zever: beste cake ooit, aldus ik en mijn vent en mijn vader. En wij kennen daar iets van. En wij doen niet aan calorieën tellen.

Het recept werkt met cups, en aangezien ik mij eens zo’n cups heb aangeschaft heb ik het ook zo gebruikt, maar er bestaan dingen om dat om te rekenen hé. Het heet het internet, geloof ik.

Ingrediënten:

* 340 gram ongezouten boter
* 2 cups gewone bloem
* 1 theelepeltje zout
* 1 1/2 cup suiker om te bakken
* 1 theelepeltje vanille-extract
* 6 grote eieren

En dan is het gewoon kwestie van uw oven voor te verwarmen op 180 graden, en uw bakblik in te vetten met boter en wat bloem erin te strooien tegen het kleven. Daarna meng je de bloem met het zout, en klop je de boter, suiker en het vanille-extract op gemiddelde snelheid tot het een mooie textuur krijgt, een minuut of vijf. Voeg daarna één na één de eitjes toe tot alles mooie gemengd is. Voeg de bloem toe en meng tot alles goed door elkaar is.

tftcdag80.jpg

Het bakblik in, en daarna in de oven voor een klein uurtje ofzo. Checken met een breinaald of er niks meer aan blijft plakken, dan is hij perfect. En met perfect bedoel ik ook perfect. En nog perfecter de dag erna. Wat een wonder van een cake!

(met alle respect voor de quatre quarts hé hastn)

Reacties

 1. Martha’s recepten zijn idd oké… en ‘k zie dat je ook een ‘megasuperklopmachine’ (kwijlkwijl) hebt. De cake ziet er echt overheerlijk uit!!
  Ik doe wél aan calorieën tellen vandaar dak bijna aan je cake op mijn scherm likte verdikke…*shame*

 2. Dat moist Engels is voor vochtig wist ik al, maar waar die nes vandaan komt? Nog nooit van gehoord en vind ook geen enkel woord waarmee ik het in verband kan brengen :)

 3. Ik gebruik daar zelfrijzende bloem voor , voor de rest maak ik mijn cake ongeveer hetzelfde, voor cupcakes doe ik minder boter in, omdat die papierkes anders zo vettig zijn!

 4. Smeuig, is het woord dat je zoekt, denk ik!
  Ken je overigens de podcasts over muffins en koekjes en dergelijke van Harwood Podcast Network al? Lekker !!

 5. Madam Frutsel

  Van de westvlaanders zijnde, kan ik bevestigen dat nes idd niet hetzelfde is als smeuig of klam :-) Maar wat dan wel ?? Ik weet het verdikke ook niet, ik ben “nèstig” (haha, ik ben goed als ik moe ben) op zoek !

 6. Smeuïg was inderdaad hetgene waarvan wij vonden dat het het dichtst in de buurt kwam, maar het is toch niet helemaal dat. ;) Volgens mij bestaat er geen Nederlands woord voor.

 7. Sappig??? (of geldt dat alleen voor fruit?)
  En aangezien ik deze week in Londen mezelf ook cups aanschafte denk ik dat jouw cake het eerste probeersel wordt. Bedankt voor het recept!

 8. Madam Frutsel

  Neeje, sappig vond ik dus ook op een site die dacht het te weten, maar dat is het echt ook niet. Sappig is voor fruit, waar het sap langs uw ellebogen naar beneden druipt, bij wijze van spreken hé, en dat is bij de cake niet. Of ik mag tenminste hopen van niet :-)
  Er is nog zo’n woord, niet op de cake van toepassing, ook westvlaams, “zerp”, ken je dadde ? Eigentlik feitelik is dat maar een afleidingsmanoeuvre, om te omzeilen dat ik het nog steeds niet weet, want ’t is inderdaad een gevoel !

 9. Liesbet

  Nes dat kende ik niet, maar zerp wordt in Gent ook gebruikt hoor (al zeggen we eerder “zirp”).
  Heeft iemand ervaring met gasovens? Ik ben sinds kort verhuisd en heb bijgevolg mijn warmeluchtoven verplicht ingeruild voor een gasoven. Bij mijn traditionele appelcakerecept moet ik het ding minimum 20 minuten langer in de oven laten zitten, het probleem is meestal dat de onderkant aanbakt en de bovenkant niet gaar wordt …

 10. bee

  Ik zou dat eens opzoeken in ons kookboek van de boerebond..maar dat ligt helaas in mijn kamertje in V.
  Anyone?

  En nog iets..Ben op zoek nr een goei recept vr sintemaortekoekn..
  Anyone? Want volgens mij kent Martha steward da nie ;)

 11. Karolien

  Wij noemen dat gewoon ‘soft baked’. Zoals de ‘Soft Baked Chocolate Chunk Cookies’ in de VS. Of zoals mijn madeleinekes die vorig weekend nét niet lang genoeg in de oven hadden gestaan. Heerlijk!

 12. Sil

  Zo, ik heb dat eens geprobeerd met tagatese, eens benieuwd wat het resulaat gaat zijn. I’ll let you know!

 13. Sil

  Dat uurtje in de oven is toch serieus te lang, na drie kwartier was ie al aan het aanbranden. Bovenlaag was verbrand, maar eens die eraf gesneden was zeer lekkere cake! Recept is dus perfect aan te passen voor diabetici :)

 14. @Sil: bij mij mocht het nog wat langer geweest zijn, zelfs. Ovens zijn toch raar, dus best altijd de truc met de breinaald doen. ;)

 15. Ann

  In Aalst spreken we van een ‘nis’ eitje, wanneer het perfect zachtgekookt is: dus wanneer er geen eiwitsnot meer te bespeuren is en de dooier lichtje gestold is aan de buitenkant :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>