lilith doet van SOS bloglezer

kalenderblaadje91.jpgSoms waan ik me een ongelooflijke keukenprinses. Dan lukt alles dat ik wil prepareren weken aan een stuk, krijg ik complimentjes van mijn levensgezel en denk ik dat niks mij kan overkomen achter mijn potten. Het enige dat ik dan hoef te doen, als ik te zwaar begin te zweven, is een zoveelste poging ondernemen om dat ene gerecht klaar te maken dat bij mij letterlijk altijd mislukt. Gratin Dauphinois. Als ik het maak met een bokaaltje lukt het, maar ik ben niet zo hard voor bokaaltjes. En dus volhard ik in de boosheid, want ik eet dat zo graag.

Ik denk dat ik de valstrikken wel inzie: de patatjes moeten flinterdun, bijvoorbeeld, en flinterdunner dan ik ze snij kan bijna niet. Ik heb al een hoop verschillende recepten geprobeerd, denk altijd dat ik het nu wel in de vingers zal hebben, en toch zaten we vanavond weer halfrauwe aardappelschijven te eten in een saus die weliswaar heel lekker van smaak was, maar wel geschift. *sigh*

tftcdag91.jpg

Ik weet zeker dat jullie een foolproof recept hebben, dat ervoor zorgt dat ik eindelijk te vreten gratin dauphinois kan voorschotelen aan mijn vent. Ik denk dat mijn huwelijk ervan begint af te hangen, onderhand. En mijn trots, die ook.

Reacties

 1. Madam Frutsel

  Ge moet het recept van Piet Huysentruyt volgen !! Ik zou u het recept schrijven als ik kon, maar met mijn verhuis, liet ik het boek bij de ex-echtgenoot achter, want hij leert met Piet koken en eerlijk gezegd : het was altijd superlekker !! (gelukkig komen we nog goed overeen en komt hij dat volgende week voor mijn verjaardag maken hihi, want ik lust dat ook wreed graag)

 2. @Lynnie: ik heb één, maar ik ben altijd zo bang voor mijn vingers. :/ Misschien moet ik me daar eens overheen zetten.

  @Madam Frutsel: ik heb de boeken van Piet, volgende keer probeer ik dat recept, dan. Geen idee of ik het al eens geprobeerd had, maar indien ja, dan was het dus ook mislukt. ;)

 3. Ik doe die aardappeltjes helemaal niet flinterdun. Weel veel room gebruiken dat de patatteboel helemaal mooi onderstaat. IK heb wel een warmelucht oven , waardoor het uiteraard goed gaart alvorens het bruin is. Heb jij een gasfornuis die je bovenaan aanlegt?? Dan zou ik zeggen, leg hem eerst onderaan aan en op t laatste alleen de bovenkant laten bruinen.
  Ik doe dat ook met spinazie, poepsimpel. Een pakje spinazie in roomsaus van den aldi, laten ontdooien. Patatteschijfjes erop, goed kruiden, overgieten met room en hup de oven in. Je moet er wel voor zorgen dat de patatjes minstens drie kwartier de tijd krijgen om te garen. Succes

 4. Steven

  Ik zie dat je kaas gebruikt hebt, dan is dat eigenlijk een Gratin Savoyard. Kwestie van de wijsneus uit te hangen. Mijn beproefd recept:ovenschotel insmeren met boter, look zeer fijn snijden en verspreiden over schotel, hardkokende aardapelen in schijfjes v 2 à 3 mm snijden, dicht opeen schikken in schotel. Mengsel van half melk, half room verwarmen tot net koken. Peper, zout en nootmuskaat toevoegen. Mengsel in schotel gieten tot aan de bovenste aardappelen. In voorverwarmde oven v 180° steken tot aardappelen gaar zijn en bovenkant bruin. Als je toch graag kaas hebt: tussen de aardappelschijfjes wat kaas leggen, alsook vanboven. Dan best aluminiumfolie gebruiken het eerste half uur in de oven anders kan het rap aanbranden. Smakelijk.

 5. Veel mandolines hebben nu zo’n hulpstukje waardoor je niet moet vrezen voor de vingers :) Ik heb het nog maar 1x gemaakt, volgens Meus zijn recept (Dagelijkse Kost), en dat was wel lekker.

 6. Renzo

  Ewel ja, maak het jezelf veel makkelijker door de aardappelen al deels voor te koken, maar niet zo zacht dat ze uiteenvallen hé. Net zacht genoeg om ze nog goed in dunne schijfjes te snijden en dan uwen schotel maken. Nobody knows, so nobody cares, en ’t zal perfect zijn.

 7. Caro

  Zoals Madam Frutsel zegt: het recept van Piet Huysentruyt gebruiken. ‘k Ben te lui om het nu te zoeken, maar je vindt het wel op tinternet. ’t Is met een mengsel van room en melk, dat opgewarmd moet worden voor het over de patatjes gegoten wordt. En geen kaas gebruiken!

 8. Aha! Bij ons mislukt dat ook ALTIJD!! Zelfs recept van Piet Huysentruyt al geprobeerd. Ik hoop hier ook het verlossende antwoord te vinden! ;)

 9. As said: gewoon uw patatten half koken op voorhand: ze zijn dan nog hard genoeg om ze deftig in schijven te snijden, maar ze zijn dan wel netjes gaar tegen dat uwen schotel uit den oven komt.

 10. Oke, de volgende keer kan dat hier dus gewoon niet mislukken. :) Supermerci voor de tips, ik breng verslag uit van mijn allerlekkerste gratin ooit, binnenkort.

 11. Evelien Rutten

  Na zelf jarenlang gesukkeld te hebben, vond ik de ultieme gratin. Foolproof! Vergeet al het voorgaande ;-)

  -Neem de grote ovenplaat (geen ovenschotel), die standaard in je oven zit.
  – Halveer een of twee teentjes knoflook en wrijf de volledige plaat in met de snijkanten.
  – Wrijf de plaat dan in met een beetje boter.
  – Schil je aardappels (bloemige!). Snij elke aardappel met een gewoon mesje in plakken van 1/2 cm. Hou de aardappel samen terwijl je dit doet. Verplaats de aardappel naar de ovenplaat en geef er dan een duwtje tegen, zodat de plakjes dakpansgewijs liggen.
  – Leg de hele plaat vol op deze manier.
  – Let op: maak slechts één laagje!!! Dat is de reden waarom je het in een ovenplaat moet doen.
  – Overgiet de aardappels met room (of een mengsel half room half melk) tot ze onderstaan.
  – Breng goed op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  – Zet ± 40 minuten in de oven (180°C).
  – Let op: niet zo maar na 40 minuten uithalen, test met een mesje of ze gaar zijn;
  – De reden waarom jou gratins niet lukken, is omdat je ze niet lang genoeg in de oven laat zitten. Elke aardappelsoort reageert anders, je kunt er geen tijd op plakken. Je moet altijd voelen. De manier waarop jij gratin maakt, vraagt minstens een uur. Minstens.
  – Anyway: dit is een gratin zonder kaas, maar je moet het echt eens proberen. Dit is de heerlijkste gratin die ik ooit heb gegeten. Poepsimpel, maar geweldig.

  Succes! x

 12. Evelien Rutten

  Oh ja: de reden waarom je saus is gesplitst: kaas in een saus splitst altijd als ‘ie over het kookpunt gaat. Dat geldt bv. ook voor kaassaus. Je moet de kaas pas toevoegen aan de bechamelsaus als deze helemaal klaar is en van het vuur weg staat.

  Bij jouw versie zou ik proberen om de schaal in de oven te zetten zonder de kaas en deze pas de laatste 10 minuten over de aardappels te strooien.

 13. Maja

  Ofte, eerst uw aardappelen al zo goed als gaar koken.. In schijfjes snijden (dan mag het ook wat dikker) en verder laten garen in de oven met de kaassaus erover/tussen/onder… Lukt al-tijd! :)

 14. het is vast al allemaal gezegd maar als uw patatten niet garen, moet ge het langer laten instaan en als uw kaas daarvan aanbrandt, zet ge het eerst met een aluminiumfolieke. Ik speel soms vals en gebruik gekookte of gestoomde aardappelen. Op die manier is probleem twee ook snel opgelost want uw saus staat niet te lang op..
  succes

 15. Flavie

  Maar als je ze voorkookt is ze oz lekker niet…
  Wat lukt bij mij: bloemige aardappelen, wel verschillende laagjes, alleen bovenaan kaas, pas later toe te voegen. Het grote geheim is: anderhalf uur in de oven. Mmmmmm.

 16. D.

  Lang genoeg in de oven, en het recept van Steven van hierboven volgen zou ik zo zeggen.. En gebruik als je kan zo’n glazen ovenschaal, dan kan je zien hoever je gratin al is. Vergeet hem ook niet in te smeren met wat boter :)

 17. Dominique

  Iemand het al voorgehad dat de schotel patatjes helemaal uitgeslaan is in bruin/paarse tinten? Ik had 2 schotels gemaakt, de dag op voorhand, volgens het uitgebreide recept dat hierboven ook al ergens vermeld is. De boel goed onder dat er geen lucht aan de aardappelen kan… Wat een vieze teleurstelling eens we de aardappelen in de oven zouden schuiven… de hele mik maar in de vuilbak gezwierd en a la minute frieten moeten maken… Maar ik heb dus geen idee wat de reden kan zijn, heb dit nog nooit meegemaakt.. Iemand een verklaring van wat ik fout deed?

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>