lilith en de koekjes to end all koekjes

kalenderblaadje129.jpgToen ik gisteren de voorraadkast stond op te ruimen stootte ik op een zak havermout. Elke keer als ik terug ben uit Amerika koop ik mij zo’n zak, omdat ik zot ben van oatmeal met fruit en warme melk ’s morgens, maar na een paar dagen kom ik altijd tot de vaststelling dat melk bij mij geen goed idee is (wegens de maagverkleining en dat ik daar sindsdien supermottig van word) en sojamelk ook niet (wegens niet zo lekker, vind ik). En dus blijft de zak staan.

Ware het niet, dat ik gisteren ook nog eens een halve zak witte chocoladesinten aantrof die nooit meer opgegeten zouden worden, en een halve pak fondant die hetzelfde lot beschoren leek. “PLING!!”, deed het in mijn hoofd, en vijf minuten later stond den dezen de enige koekjes te maken waar bij ons thuis voor wordt gevochten. The husbandy eet zich er ziek aan, en oke, ik ook. Ik zweer het u: als er dit kerstverlof koekjes moeten gebakken worden met de kiendjes, bak dan deze. En als er geen kiendjes zijn zou ik het eigenlijk ook niet laten, al is het maar omdat heel het huis ruikt naar de hemel.

Havermoutkoekjes met twee soorten chocolade

Ingrediënten:

115 gram zachte ongezouten boter
115 gram suiker
1 ei
1 tl vanilleessence
150 gram zelfrijzend bakmeel
75 gram havervlokken
115 gram pure chocolade , grof gehakt
115 gram witte chocolade, grof gehakt

Met grof gehakt bedoel ik ook grof, want we willen van die gesmolten serieuze stukken chocolade in de koekjes, en geen kleine spikkels die zich al smeltend vermengen met het deeg. Capiche?

tftcdag129_1.jpg

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Leg wat bakpapier of een bakmatje op een ovenplaat. Klop de boter en de suiker schuimig. Klop het ei en de essence er goed door.

Spatel het bakmeel erdoor. Roer de havervlokken en de chocolade erdoorheen.
Schep met een lepel 18 à 20 bergjes deeg op de bakplaat, met flinke tussenruimten. Ik heb het in twee baksessies moeten doen.

tftcdag129_2.jpg

Bak in 12 à 15 minuten goudbruin. Als de koekjes uit de oven komen zijn ze nog zacht, maar ze worden krokant tijdens het afkoelen.

tftcdag129_3.jpg

Om een indigestie aan te vreten zo lekker. Of heb ik dat al gezegd?

Reacties

 1. Annelies

  Amaai ziet er enorm lekker uit, maar mag ik ook eens vragen waar je die “bakmat” gehaald hebt?

 2. kim

  Nice, merci voor t recept! Die van Nigella zijn bijna dezelfde, behalve met meer (bruine) suiker en boter (het blijft Nigella he) en met gedroogde cranberries + gehakte pecannoten ipv 2de soort chocolade.
  Dat ruikt inderdaad goddelijk.

 3. Kristelfr

  mm, ziet er super yummie uit! Duwde vanmorgen al een half zakje paaseieren in de bananenmuffins, de rest dus door het restje havermout ergens achter in de kast :-)

 4. jessie

  En de domme vraag van de dag, maar waar koopt ge havervlokken? Klinkt bangelijk lekker, must try

 5. jessie

  euh ja…maar waar staat dat bij? of hoe is dat verpakt? Ik kan mij daar nu eens écht niets bij voorstellen :-s
  Is that weird?

 6. Njammie, we love havermoutkoekjes.
  Ik maak mijn havermoutpap met havermelk (uit Delhaize of Bioplanet). Superlekker vind ik dat, dat is havermoutsmaak x 2. Misschien lust en verdraag je dat wel.

 7. @jessie: in de buurt van de ontbijtgranen, in plastiek zakjes of in kartonnen dozen.

  @Cornelie: moet ik eens zoeken, dan!

 8. Annelies

  hier nog eentje die niet tegen melk en melkproducten kan… (al heb ik geen maagverkleining)
  Ik ben ook zot van muesli en heel soms doe ik dan eens zot en eet het toch maar dan met wat water…
  Deze ga ik zeker eens proberen.

  Kan jij tegen pudding enzo? Lactosevrije melk, zou dat helpen? Ik durf het gewoon niet te proberen…

 9. Michele

  Mocht je plots een piek aan bezoekers uit het Izegemse zien… 3 batches van deze koekjes gebakken als verjaardagstraktatie op het werk en het was een voltreffer! Na de lunch was er nog 1 beleefdheidskoekje over. Recept al volop gedeeld, uiteraard inclusief bronvermelding!

 10. Hanne

  Doe dit recept alsjeblief nooit weg 😊. Dit zijn echt mijn lievelingskoekjes en het is zo gemakkelijk dat ik het recept hier altijd kan vinden.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>