lilith geeft wat vleesloze tips

kalenderblaadje184.jpgMorgen is het zover, dan starten de dagen zonder vlees. Ik herinner mij dat ik dat in den tijd niet gemakkelijk vond, om thuis alleen nog maar vegetarisch te koken. Want wat moest er dan in godsnaam gekookt worden, en hoe hou je dat lekker en interessant, zonder van die grote klompen gehakt en een occasioneel stukje varkensgebraad? Al helemaal als je een dikwijls meer dan fulltime job hebt, en onregelmatige uren, en geen tijd om elke avond een portie linzen te staan weken.

Awel, er zijn wel een paar trucjes die mijn leven gemakkelijker maken. Misschien kunnen jullie er ook wel jullie voordeel mee doen.

* maak een weekmenu

Ik blijf erbij, een lifesaver voor mensen die niet elke avond overweldigd door keuzestress in de Delhaize willen staan trappelen. Al helemaal als je plots overschakelt naar een ander eetregime waarbij je nog niet geweldig veel houvast hebt. Ik maak mijn menu op donderdag, ga op vrijdag naar de winkel, en zorg ervoor dat ik eventuele restjes de dag erna in mijn volgend gerecht kan doorsluizen. Rust in je hoofd, en maar één keer per week je hoofd moeten breken over eten: bliss.

* misbruik het internet

Het wereldwijde cyberweb staat vol van de goede vegetarische recepten. Wie een Pinterest-account heeft kan terecht in het groepje dat i. heeft aangemaakt vol lekkere en haalbare veggie recepten. Ik volg een paar blogs, lees een paar tijdschriften met goede receptensites, en hou die allemaal bij voor mijn volgende weekmenu’s. Handig.

* maak uw klassiekers veggie

Gaan jullie dan veertig dagen geen spaghetti meer kunnen eten? Maar jawel, ik heb een hele hoop dingen die hier werden gemaakt aangepast aan vleesloze tijden. Spaghetti bolognaise maak ik met vegetarisch gehakt (seitan van de Hobbit, heb ik dat al gezegd?), net als gevulde tomaatjes (zie hieronder), chili zonder carne en shepherd’s pie. Macaroni wordt hier of met fake hesp gemaakt, of zonder en met kaassaus en eitjes. Wij eten valse balletjes in tomatensaus, valse tonijn en broodjes hamburger van Garden Gourmet, die even lekker zijn als hun braadworsten voor hot dogs. Het is soms een beetje zoeken, maar na een tijdje marcheert dat wel.

* zorg voor een paar noodoplossingen

Ik heb altijd een paar potten tomatensaus in de kast staan, en een paar chilipepertjes in mijn frigo zitten. Hetzelfde met kaassaus. Of eitjes en kerstomaten, voor een omelet in de rapte. Als het snel moet gaan, dan draai ik zo’n pot open, gooi ik daar pepertjes bij, en tweak ik dat met champignons, of rode bonen, of verse kruiden, of gedroogde kruiden, of whatever ik liggen heb. Spaghetti bij. Eten. Diepvriespizza is handig, veggie lasagna in uw vriezer ook. Dit heb ik gisteren allemaal in elkaar geflanst, in geen tijd: instant noodles (de groentenversie, niet die met kip) met soyasaus, honing en edamameboontjes voor ’s middags, penne met tomatensaus en mozzarella in de oven voor hem, tagliatelle met prei in witte saus voor mij.

tftcdag184.jpg

* check eens een paar vleesvervangers

I’ve said it before and I’ll say it again: er zijn potverdorie veel vieze vieze vleesvervangers op de markt. Maar er zijn dus ook goede. Ik vind die van Garden Gourmet in de Delhaize best te eten, net als de veggie deluxe-range. Voor op de boterham zijn de fake schelletjes salami en hesp die ze bij Delhaize verkopen ook best te doen, en ook hun Martino van wortels lijkt bijna echt. Maar blijf asjeblieft ver weg van de seitankroketten, die zijn den duvel.

* maak het niet te moeilijk

Ik durf wedden dat er een paar gerechten zijn die regelmatig uw eettafel passeren die al veggie zijn zonder dat daar echt werd bij stilgestaan. Pasta al’arrabiata, bijvoorbeeld, of panini met tomaat en mozzarella. Nog zoiets: vegetariërs die eten echt niet elke avond gezond hé, soms gaan die zelfs naar de frituur of de pizzeria, en dan bestellen die daar een veggieburger, of een pizza met champignons of spinazie. En geen haan die daarnaar kraait!

Nog aanvullingen? Graag in de comments!

Reacties

 1. sajuma

  Sinds ik geen vlees meer eet, gebruik ik bijna altijd een extraatje in saus of soep dat meer smaak geeft. Ik begin sowieso al veel maaltijden met het stoven van een uitje, nu kap ik daar rode wijn, balsamicoazijn, harissa of sambal bij. Daar leg ik een hartige basis mee, waar ik een beetje naar smacht in mijn vleesloos bestaan :-).

 2. Ow, en nog een tip: trek eens naar de natuurwinkel of de Bio Planet, daar hebben ze zoveel meer veggie producten en smeersels voor op de boterham en soorten bonen en groenten die ze in de gewone supermarkt niet hebben. Goed voor inspiratie!

 3. “Nog zoiets: vegetariërs die eten echt niet elke avond gezond hé…”
  Ja, da’s een misverstand, zelfs ook niet elke middag en elke ochtend, laat staan ’s nachts :-).

 4. Wij eten niet vegetarisch maar relatief vaak zonder vlees. Het snelle koken is er echter niet meer bij, sinds mijn maagverkleining en een kieskeurige kleuter kost elk gerecht me veel teveel tijd, enfin, in elk geval zoveel dat ik er elke dag weer tegen op zie want meestal wordt de noeste arbeid niet eens gewaardeerd. Of door haar niet of omdat het bij mij zo slecht valt. Dan is het plezier er zo snel vanaf….ik wil terug naar de dagen dat dit werkte bij mij, aaagh!

 5. Renzo

  Ik ben volop in de ontdekkingsfase van vleesvervangers en er zit inderdaad veel voos gerief tussen! Garden Gourmet vind ik ook super, vooral de “vegetarische burger” steekt er voor mij bovenuit. Vandaag eens gebakken tofu reepjes van Alpro proberen in een slaatje… *sceptisch*

  Enne, bij BioPlanet hebben ze ook wonderlijk ende fenomenaal vlees :) hun Ierse dunne lende is om ter plekke van te smelten!

 6. Het is ook de ideale tijd om nieuwe groentjes te probere en je eens te trakteren op iets specialere dingen, aangezien je geen geld meer uitgeeft aan vlees kan je gerust eens wat meer inversteren in speciale sausjes,dips,groentjes… Ik maak tegewoordig ook zelf vegetarische burgers met kikkererwten of quinoa, erg lekker.En Renzo, tofu is lekkerder als je het marineerd op voorhand en dan bakt (probeer eens met soyasaus en honing (en eventueel nog wat pindakaas)).

 7. Wij wisselen vlees, vis en veggie af, maar kunnen de vegetarische ballekes van de GB (geen idee wat het merk is eigenlijk) best wel smaken.

 8. Geen aanvullingen, maar wel een dikke merci voor de tips van de vleesetende ik die nu ne keer gaat proberen om minder vlees te eten.

 9. Merci voor de tips! Het weekmenu gebruikte ik al, maar ik voel al dat ik dat de komende weken nog harder nodig zal hebben! Ik at tot nog toe af en toe veggie, maar een hele week vullen lijkt me immens moeilijk. De klassiekers lijken me echt ideaal :-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>