lilith heeft het recept! En jullie nu ook!

kalenderblaadje176.jpgEr was dus dat gerecht dat wij thuis gemiddeld elke week wel een keer aten. Eiers in zure sause, noemden wij het. Maar ik had dus het recept niet, en ook al wist ik dat het eigenlijk niet echt moeilijk kon zijn, toch slaagde ik er niet in om het klaar te maken zoals het hoorde. Sausprobleempje. Maar toen las ik dat Flemish Foodie Jason (je weet wel, van dit restaurant) het ook altijd kreeg voorgeschoteld door zijn moeder, en was het slechts een mailtje away. Ik heb het het afgelopen weekend voor het eerst geprobeerd, en ik was weer tien jaar oud, ineens. Zo lekker, en simpel, en vegetarisch!

tftcdag176.jpg

Ingrediënten voor twee:

* vier eitjes, hardgekookt
* aardappelen voor twee
* een blik witte boontjes
* 40 gram bloem
* 40 gram boter
* 300 ml melk
* 20 cl azijn
* 2 soeplepels mosterd

Dit moet je doen:

Kook de aardappelen. Maak een béchamelsaus door de boter te smelten, de bloem toe te voegen en een minuut of drie te roeren. Voeg daarna beetje bij beetje de melk toe tot je een mooie witte saus hebt. Voeg dan azijn toe (ik weet niet of het van mij exact 20 cl was, trouwens. Gewoon gieten en proeven tot je een lekkere zure azijnsmaak proeft, zonder dat het niet meer te eten is). Giet er dan de witte boontjes bij, en de twee lepels mosterd. Roeren. Beetje afkruiden met peper en zout. Aardappelen op je bord, samen met de gekookte eitjes, en dan saus erover. Smullen.

Reacties

 1. Evelien

  Dit doet me presentatie-gewijs toch iets te veel denken aan mijn onvergetelijke sürstromming-ervaring in Zweden… ;-)

 2. sophie

  Wij noemen dit thuis “paraplusaus” en eten het met princesseboontjes! mjam! ik vraag dit regelmatig aan de mama als ik thuis ga dineren!
  :-)

 3. bee

  wij aten op dagen als Goede vrijdag, goeie christenen he, wij, ahum, stovers met gekookte eitjes, dat is puree met karnemelk ipv melk..en ook op de dag ter nagedachtenis van Karel van Noppen, dan aten wij geen vlees, uit respect!!

 4. Sarah

  Mama heeft dat ook veel voor me gemaakt, maar niet met witte bonen, lust ik niet.

  Maar wel met chicons koud in fijne snippertjes met mayo..ah ja gewone chicons mocht ik ook niet en ik moest toch iets van groentjes binnen hebben..(beetje schaamrood nu op de kaken)

  Mmmm, nog nooit gemaakt voor mijn kids, ben eens benieuwd…
  Thx voor de recipe!

 5. Ik eet dat ook ‘k weet niet hoe graag, dat was vroeger ook goedevrijdageten bij ons. Een beetje citroensap ipv azijn is ook lekker!
  Ik volg je blog al lang, maar reageren lukte soms niet, nu hopelijk wel ! Veel sterkte nog bij het afvallen, ik heb ook al zulke ervaringen, niet gemakkelijk, hé.

 6. Sofie

  Je moet, heel nauw aansluitend op deze suggestie (overheerlijk trouwens en tot nog toe niet bij mij gekend), anders eens proberen:
  * hardgekookt eitje op een bergje van puree – waarbij je in ’t putje van de top (denk vulkaankrater waar straks ook het ei in past) wat botersaus (=gesmolten boter) doet. #heerlijknostalgisch

  * Karnemelkstampers (of stovers) – dat kan, en is iets meer culinair, met vers gepelde grijze Noordzeegarnalen – maar, dat kan ook (en zo ken ik’t nog het beste vanuit de goede oude tijden ;-) ) met een plakje jonge kaas onder de stampers. Die laat je even smelten. Ook al zo #heerlijknostalgisch
  Insider Tip => neem karnemelk van MIK – ’t geeft echt het beste resultaat.

 7. william

  mijn moeder (75 jaar) die het had van haar moeder enz. deed bij de (bruine) roux het “sop van de patatten” ipv de melk….ik zeg bruine roux omdat het met een echte beurre noisette was,allez,gesmolten boter met de beginnende zwarte puntjes erin,dan pas de bloem,roeren en dan het patattesop..

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>