lilith was ziek

Een week of twee geleden. Ik word ziek. Het begint met nachtelijke keelpijn. Het gaat over in koortsaanvallen. En hoesten. Het hoesten wordt erger. Ik hoest zoals ik in geen twintig jaar heb gehoest, zo hard dat ik er een paar keer bijna van over mijn nek ga en denk dat ik erin ga blijven. Zo erg dat zelfs mijn immer kalme relativerende vent geen oog dicht doet omdat hij denkt dat ik erin ga blijven. Meerdere nachten na elkaar.

Ik ben zwanger, dus ik mag alleen Dafalgan nemen. Het duurt nog maar drie dagen, dus ik denk: dat gaat wel weer over. Ik word evenwel nog zieker. Koud zweet enal. Griep, wordt geïnsinueerd, maar ik heb me afgelopen winter laten inenten, just in case. Ik krijg bericht dat mijn nichtje, waar ik een paar dagen eerder nog gezellig boterhammekes mee zat te eten, ondertussen ook serieus ziek is. Klierkoorts, zelfs. Ik ben zwanger. Ergens achteraan in mijn hoofd gaat een klein alarmbelletje rinkelen. Na alweer een nacht from hell besluit ik om efkes naar de gynaecoloog te bellen, just in case.

Dat klierkoorts op zich niet echt kwaad kan, maar dat dat wel gigantisch hard kan lijken op CMV. En ik ben niet immuun voor CMV. Dus dat ik wel moet laten checken of mijn nichtje dat niet heeft, in plaats van klierkoorts. De kans is klein, maar het kan wel, en het is gevaarlijk. Ik hoor de alarmbel in mijn achterhoofd luider worden, en doe wat elke intelligente vrouw zou moeten doen op zo’n momenten: de termen “CMV oplopen tijdens je zwangerschap” intikken op almighty Google, en zich laten overspoelen door de honderden worst case scenario’s die er te vinden zijn. En een beetje sterven van angst, achter haar computer, bij het lezen van dingen als verkalkingen in de hersentjes, zoveel procent kans op doof- en blindheid op latere leeftijd, autisme en andere kweetnie hoe erge dingen. De vrouw had toen haar moeder ziek was nochtans geleerd om dokter Google links te laten liggen, maar was dat in deze blijkbaar toch weer wat vergeten.

Het nichtje wordt gelukkig snel weer beter, en de huisdokter denkt dat het toch geen CMV was. Maar als ik het echt wil uitsluiten laat ik beter mijn bloed onderzoeken. Ik word ondertussen steeds zieker. Ik, die nooit langer dan twee dagen ziek ben. Elk symptoom dat ik erbij krijg (migraine, vermoeidheid, mijn longen er bijna uitkatapulteren bij het hoesten, snot, nog meer keelpijn, als een blok in slaap vallen om twee uur in de namiddag) staat ook in het lijstje CMV-symptomen dat ik ondertussen bijna uit mijn hoofd kan opzeggen. “Ik ben nooit ziek”, zeg ik tegen Youri, die me gerust probeert te stellen. “Je moet niet meer Googelen”, zegt hij. En ik weet het. Maar als ik na twee weken nog altijd niet in de cinema ben geraakt omdat ik elke avond mottig in de zetel lig begin ik me toch ernstig zorgen te maken over wat ik dat kind aan het aandoen ben als ik toch besmet blijk met iets supervies.

waxhtzaal.jpg

Twee dagen geleden waren de uitslagen eindelijk binnen. Negatief. Opluchting maat, ik moet het u allemaal niet zeggen.

Opluchting, en het besef dat ik nu al de meest bezorgde moeder ooit ben.
En ik ben nog niet eens een moeder. Dat wordt nog lachen.

Reacties

 1. An

  Niet alleen een pak van jouw hart, geloof me. Mijn tikker ging hier al sneller slaan bij het lezen van elk zinnetje van je verhaal.
  Fioew dus. En dat je maar gauw beter wordt want ziek zijn put een mens uit en da’s nu net wat je niet moet zijn als er een kleintje op komst is!

 2. Ai toch. En ik was al superbezorgd toen ik vorige week met een spectaculaire verkoudheid zat, waarbij ik me afvroeg of al dat intens hoesten niet schadelijk kon zijn voor de kleine. Rationeel weet een mens dan wel dat die buik daarop voorzien is, maar wie heeft ooit beweerd dat een zwangere vrouw rationeel is?

  Wel blij dat het vals alarm was! Ben je al terug genezen nu?

 3. Gerty

  Snap maar al te goed hoe je je voelt :( Ook negatief voor cmv, ook gegoogled, gisteren. Tegen beter weten in natuurlijk :( Nu ook aan het wachten op de resultaten. Hoe lang heb jij moeten wachten voor je de resultaten wist?

 4. Bjorn

  Googelen als je ziek bent, of denkt iets te hebben, altijd een slecht idee. Severine deed het ook continu als ze zwanger was. Er staan op het net om de één of ander bizarre reden alleen maar negatieve verhalen als het over ziektes of virussen gaat. Mensen vertellen blijkbaar niet graag positieve verhaaltjes op het world wide web :(

 5. @Saskaya en An: de laatste dagen ben ik erdoor aan het komen. Maar het zal vast een combinatie zijn van een verzwakte weerstand, heel veel zieken in mijn omgeving en het niet mogen nemen van medicatie. En op dit moment is alles al lastiger dan anders, dus al die onderbroken nachten helpen dan inderdaad niet. Nog eens proficiat, trouwens, Saskaya, hopelijk anders ook niet te veel last van kwaaltjes?

  @Gerty: ai, niet fijn. Volgens mij hadden ze ze al na een paar dagen, maar ik heb een week moeten wachten omdat ik toch een echo had staan en ook nog wat andere uitslagen moest afwachten. Als ze iets zien bellen ze volgens mij wel eerder. Veel courage!

  @Bjorn: ik raad het ook altijd iedereen af, Googelen op ziektes. En raar genoeg onthou je ook altijd de ergste verhalen, en nooit die waar het wel goed afloopt. :/

 6. Google heeft geen kinderen. Als je koppig blijft verdergooglen zie je trouwens dat het ‘nog wel meevalt’, het kansenpercentage dat je tijdens je zwangerschap cmv oploopt en ook doorgeeft aan de kleine en dat die er dan iets aan overhoudt en dat dat dan iets ergs is. Maar je zal die uitzondering maar zijn hè. Langs de andere kant: ik heb nu wel geleerd dat moederinstinct even goed télt, als alarmbel.

 7. Tiene

  En die bezorgdheid wordt er niet beter op ;) Dat wordt je achillespees, die kleine, maar ook dàt heeft iets heel moois, vind ik. Nooit gedacht zovéél van iemand te kunnen houden.

  Beterschap!

 8. Laurence

  Bereid je er op voor dat je vanaf nu altijd ongerust zal zijn over iets en altijd het ergste zal vrezen :-)
  Als mijn kinderen in volle gezondheid zijn, stress ik dat ze zich gaan verslikken en stikken in hun eten op school en niemand ze zal kunnen helpen; dat de klasdeur open staat en ook het hekje van de speelplaats (ah, ja, het moet maar eens lukken)en ze recht op straat kunnen lopen, onder een auto;en als ze drie dagen ziekjes zijn begin ik te freaken dat ze leukemie hebben;
  En mijn man zegt dan heel lief dat ik daar allemaal niet over moet piekeren, dat het er toch niets aan zal veranderen en dat ik getikt ben :-)

 9. Ik heb nog maar pas intdekt dat je ziektes niet moet googelen. Mijn meme wordt morgen geopereerd dus ik had ook rondgesurft. Slecht idee jong. Alleen maar bijwerkingen en negatieve verhalen. Doe ik nooit meer. Los daarvan: veel beterschap! Hopelijk ben je d’er snel van af!

 10. Superblij om te lezen dat er niks ergs aan de hand is! Ik heb ook gemerkt dat uitzieken voor een zwanger lijf nu eenmaal ietsje langer duurt. Je verhaal doet me trouwens denken aan die keer dat mijn zoontje een virale infectie had en vol met rode vlekjes stond. Twee dagen later stond ik, zwanger van nr. 2, ook van boven tot onder vol met rode vlekjes. En dokter Google is ook allesbehalve geruststellend als je “zwanger + virale infectie” opzoekt. Ik kreeg er alleen maar meer stress en meer zorgen van. En toen bleek ik gewoon uitslag te hebben. Gigantische opluchting, en het vaste voornemen om nooit nog iets medisch te googelen. Dat lukt, bij momenten ;) Het feit dat mijn huisarts mij uitlacht als hij merkt dat ik Dr. Google geraadpleegd heb, helpt trouwens ook zeer goed om vol te houden ;-)

 11. @Lilith: thanks voor de proficiateringen. Alles ok hier trouwens, op die aanslepende verkoudheid na. Geen misselijkheid of niks. Oh, maar die uitslag van Marijke heb ik ook gehad! Alsook de stress dat het veel erger was dan simpelweg wat rode vlekjes op mijn vel.

 12. blij voor u.
  bij mij ging dat bezorgde wat over vanaf dat ze uit mij waren. dan kon ik er meer afstand van nemen en ze eens goed bekijken. dat helpt. bij mij toch. :-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>