In den tijd voor ik gestopt ben met shoppen had ik een lichte kookboekverslaving. Aangezien er toen nog vlees en vis werd gegeten in de crib staan er heel veel boeken in mijn kast die doen alsof vegetarisme voor jeanetten is. Sinds er hier geen dieren meer gegeten worden liet ik die boeken meestal links liggen, tot ik het licht zag: veel van die recepten kun je mits een beetje nadenken geweldig goed vegetariseren. Iets dat ik gisterenavond met succes deed met een gehaktrecept van Jamie Oliver zelf.
Het resultaat was zo lekker, aldus de man des huizes en ikzelf, dat ik het wel moet delen. Het moet gezegd dat ik er een hoop groene dingen heb uitgelaten omdat die man des huizes ze niet lust, en een paar dingen heb toegevoegd, zodat het eigenlijk niet meer zo heel veel met Jamie te maken heeft, maar een inspiratie was hij zeker.
Here goes:
De nogal op Jamie Oliver zijn recept geïnspireerde veggie noedels:
Nodig voor twee:
* 400 gram vegetarisch gehakt
* een klontje boter
* 1 groentenbouillonblokje
* 250 gram noedels
* een blikje tomatenpuree
* een eetlepel of zes honing
* een kerstomaatje of twaalf, gehalveerd
* vier teentjes look, in kleine stukjes
* vier eetlepels donkere soyasaus
* peper en zout
* een halve chilipeper, in kleine stukjes
* twee lenteuitjes, versnipperd
* wat citroensap
Te doen:
Verkruimel het bouillonblokje in een pot gevuld met water en breng aan de kook. Doe ondertussen het gehakt en de boter in een pan met dikke bodem, en laat wat warmen, samen met de chilipepertjes. Roer er de honing door tot alles goed bedekt is met een mooi laagje, doe een potje tomatenpuree erbij, samen met de kerstomaatjes, laat een paar minuutjes opstaan en zet van het vuur. Doe de noedels in het kokend water en kook volgens de instructies op het pakje. Giet af, maar bewaar een kopje van het kookwater. Zet je pan met saus weer op het vuur en voeg de soyasaus, de look, het kookwater toe. Goed kruiden met peper en zout, en de noedels erdoor roeren.
Serveren op een bordje met wat lenteuitjes en een scheutje citroensap. Smullen!
Heb je ook een link naar het originele recept?
Moh, ik heb gewoon bijna (behalve citroensap en veggie gehakt) alles hiervoor in huis. Ik weet al wat ik morgenavond ga eten! Trouwens, wat voor veggie gehakt koop jij?
@kevin: Ier zie http://sites.google.com/site/zomtbakesrecipe/jamie-oliver-s-dan-dan-noodles
@saar: als ik kan kiezen gebruik ik seitangehakt van de hobbit, maar dit was van quorn. Wel oke als je maar genoeg bijkruidt om de typische smaak die erin zit een beetje te camoufleren. :-)
Lukt dat ook met gewoon gehakt, denk je?
@amoorie: in het originele recept was het gewoon gehakt, ik zou het dan gewoon eerst goed doorbakken met wat kruiden en die chilipepertjes erbij, en de rest gewoon krak hetzelfde doen. :)
Dat is precies wat ik vanavond ga doen :)
mmm lekker receptje!
ben ook net een blog gestart! ga hier ook geregeld lekkere receptjes op posten. en leuke avonturen met mijn zoontjes!
http://aboutmeandmyboys.blogspot.com/
Gisteravond getest en hier ook lekker bevonden. Alleen was dit voor ons een portie voor 3, ik heb er vanmiddag nog eens van kunnen eten :)
@Saar: nu ik erover nadenk was het van ons eigenlijk ook zo. Blij dat het gesmaakt heeft. ;)
Vandaag getest en het was heerlijk!
Ik ga dat ook eens proberen, merci voor het recept.
Wij aten vandaag de ballen van Meus, trouwens.
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/penne-al-forno-met-gehaktballen-en-mozarella
met wat wijzigingen aan het recept (wortels in de saus, en verse tomaten omdat die dringend op moesten, en ras-el-hanout bij het gehakt).