lilith begint stilaan af te ronden

Voor morgen staat er “uitgerekende datum” in mijn agenda. Niet dat ik of mijn lichaam zich daar bijzonder veel van aantrekken: ik ben me er altijd van bewust geweest dat zo’n datum niet in steen gebeiteld staat, en dus ben ik nog niet al te hard over mijn toeren aan het gaan omdat ik nog altijd niet bevallen ben. Betrekkelijk chill ben ik, al moet ik toegeven dat gedachten over bevallingen from hell nu net iets vaker door mijn hersenkoker beginnen te passeren, en dat foto’s van kindertjes van pas bevallen collega’s mij onderhand wel zo soft als het gezever tussen Brigitta Callens en haren Juul maken.

Ik ben er dus nog niet helemaal, maar als je op de meest gestelde zwangerschapsvraag (“voewanneerist?”) ineens “morgen!” mag antwoorden, dan mag je ook al een lijstje maken met dingen die je nog niet wist voor je zwanger werd, en nu dus wel. Omdat je een expert ter zake bent. Here goes!

* dat een zwangerschap bij elke vrouw zo anders kan zijn. Ik heb geen enkele keer overgegeven, geen opgezwollen enkels of voeten gehad, noch zo’n navel die er ineens uitspringt. En die nachtelijke beenkrampen waar iedereen mij al maanden voor waarschuwt moeten ook nog altijd passeren. Hell, het heeft hier bijna tot in de allerlaatste maand geduurd voor de eerste mens die het niet wist mij heel voorzichtig durfde vragen of ik misschien eventueel zwanger was.

6maart.jpg

Hier was ik meer dan zes maanden zwanger, voor de mannen van de statistieken. Vooruitsteken hielp niet. Blurren ook niet, behalve tegen bespikkelde badkamerspiegels.

* dat wat je ook zegt (of het nu gaat over opvoedingsmethodes, borstvoeding, in de zon zitten, pampers of de geschiedenis van Studio 100 van Altamira tot heden) er altijd minstens één iemand zal zeggen dat je het helemaal verkeerd doet/je het leven van je ongeboren kind op het spel aan het zetten bent/zij dat toch anders zou doen, als ze even heel eerlijk mag zijn. Ik heb na een paar maanden zwangerschap geleerd om gewoon mijn tong zeven keer om te draaien en te knikken

* dat vrouwen zo graag met zwangere vrouwen van gedachten wisselen over kindjes die gestorven zijn in de baarmoeder, moeders die dachten dat ze een gezond kindje hadden tot het megagehandicapt werd geboren, absolute horrorbevallingen en ander fijns. Om er daarna tegen hun gesprekspartner aan toe te voegen dat het bij hen vast wel allemaal zal meevallen

* dat een mens zo dikwijls bukt op een dag. Dat je dat pas beseft als je plots niet meer kunt bukken

* dat zelfs ik op een bepaald moment niet meer goed zou kunnen bukken

* dat zwangerschapsbroeken zo ongelooflijk comfortabel zijn. Ik denk niet dat ik ooit nog terug wil naar van die harde jeansbroeken die niet meerekken

zwbroek.jpg

* dat ik in staat zou zijn tot zoveel zotte en genante google searchcombinaties. Don’t ask, vooral

* dat mensen het normaal vinden om je lichaam te bespreken waar je bij staat. “Ja, je bent wel bijgekomen in je gezicht” en “het valt allemaal nog mee, behalve je billen” blijven minder aangenaam om te horen, ook al ben je zwanger. Mensen begroeten met “Amai, je bent echt overal bijgekomen, niet alleen aan je buik, zeg!” blijft ook een mindere

* hoe compleet zot en geweldig het is om een baby te voelen en zien bewegen in je buik. Al een paar maanden meerdere keren per dag, en ik blijf het één van de beste dingen ooit vinden


Dingen die ik minder goed snap sinds ik zwanger ben:

* programma’s als I didn’t know I was pregnant. Serieus, vonden die vrouwen dat dan niet vreemd dat hun buik plots spontaan begon te hikken enal?
* draagmoederschap. Om dat kind dan aan het einde van de rit aan iemand anders te geven. Ik vind dat plots mindblowing, terwijl ik dat vroeger precies niet zo zot vond
* mensen die zeven kinderen hebben of hun hele leven zwanger zouden willen zijn. En ik had dan nog eens de makkelijkste zwangerschap ooit. Maar echt, bij alles dat ik in mijn mond stak of goot opmerkingen krijgen over of dat al dan niet mocht, alleen al dat was er voor mij genoeg aan om er toch geen hobby van te maken

Dingen die ik de laatste maanden meer heb gedaan dan in mijn hele leven ervoor:

* in potjes geplast, in vingers geprikt en bloed laten afnemen

bloed.jpg

* me afgevraagd of die sla wel goed gewassen is
* Youri gecommandeerd om iets voor mij te gaan halen, omdat rechtstaan uit de zetel bijna lijkt op de Mount Everest beklimmen op één been
* gehuild om Youtubefilmpjes
* fruitsap gedronken op feestjes

fruit.jpg

* in ziekenhuiswachtkamers gezeten
* naar mijn buik gekeken
* geteld in dagen en weken

Negenendertig weken + zes dus, vandaag. Al wie mij daarvoor had willen zien bevallen heeft het pakket van The Help niet gewonnen. De rest houdt zich best vast aan de takken van de bomen.

Reacties

 1. Ik duim voor een even makkelijke bevalling als de zwangerschap was. Die google searchcombinaties intrigeren me wel :)

 2. Ik duim voor een even makkelijke bevalling als de zwangerschap was. Die google searchcombinaties intrigeren me wel :)

 3. Wauw, het is bijna zover bij jou! Ik moet nog een maand of 3 wachten…

  Eén ding dat ik geleerd heb (naast enkele van jou): als je zwanger bent, is je buik opeens openbaar goed geworden, waarbij willekeurige mensen het zich durven permitteren er zomaar aan te komen. Handen af people, echtwaar.

 4. Anne

  Puntje 3! Hoe komen sommigen er toch bij? Een week voor mijn uitgerekende datum diste een buurvrouw een verhaal op over een compleet fout gelopen bevalling. Het is mij niet gelukt om mijn tong 7 keer om te draaien. De volgende dag stond ze aan mijn deur met excuses. En wat puntje 2 betreft, dat betert helaas niet eens je kind uit de buik is, integendeel.

  Succes!

 5. Floor

  Heel veel succes! Ik wens je een vlotte bevalling, en maak je voor wat daarna komt nooit zorgen, je wordt vast een supermama! En wat de rest ook zegt: “Moeder weet best!” ;)

 6. marraintje

  we zijn zo ongeduldig om kind1 te verwelkomen….en pas op…vergeet niet een klein kammeke mee te nemen (niet alleen een borsteltje) want in de familie komen de baby’s meestal met een goed kopje haar ter wereld (dat was zo voor je mama, voor jezelf en ook voor gaëlle!)
  kusjes en tot HEEL binnenkort!

 7. Spannend! Ik ga uw zwangerschapspostjes missen, maar uw babypostjes worden vast even tof! Veel succes!!!

 8. Ann

  Go Lilith! Dat kind floept er uit, gelijk ne niets…behalve natuurlijk zoals die keer bij …toen… ;-)
  Succes meid!

 9. Als moeder van twee te gekke kroezels wens ik je het allerbeste voor de bevalling! Toi toi toi! Ik lees al eeuwen mee en ik ben superbenieuwd naar hoe je het allemaal gaat neerpennen achteraf! Doedagoedee!

 10. Heel veel succes, Lilith, en gewoon je eigen gevoel volgen! Iedereen zal komen met (goedbedoelde) adviezen (vooral Kind & Gezin, argh!), maar doe wat jou het beste lijkt. In het begin is het allemaal enorm spannend, onzeker, eng en soms ook best moeilijk, maar JIJ voelt je baby uiteindelijk het beste aan! En reken maar dat je baby blij wordt van ouders die hem kunnen ‘lezen’ :-)
  Websites waar ik veel aan heb (ook nu mijn mannetje al 9 maanden is):

  http://www.borstvoeding.com
  http://dragen-en-voeden.nl/
  http://www.lalecheleague.be/

 11. Elisa

  Zo herkenbaar!
  Vooral van dat kindje gestorven in baarmoeder, verhaal 3x moeten horen van zelfde persoon en ging dan nog over een kleindochter van collega, maw ze kende persoon in kwestie helemaal niet…

  En toen ik “overal en ook in uw gezicht bijgekomen” op 1 voormiddag van 2 verschillende personen moest aanhoren, heb ik het de 2de keer niet droog gehouden ;-)

  Veel succes! (hier is’t nog een kleine 3 weken)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>