lilith doet van moeder 2.0

Een kindje met kolieken, dat betekent één en al chaos. Lees er alle folders van Kind en Gezin op na, of de boeken over regelmaat/slapen/drinken/de dag doorkomen bij baby’s: altijd is er wel een hoofdstuk over kindjes met kolieken. De algemene boodschap in dit hoofdstuk? “U heeft een baby met kolieken? Do not bother, de eerste drie à vier maanden. Daar valt toch niet veel mee aan te vangen.” En ook: “Probeer uw hoofd boven water te houden en vraag hulp. En snel wat.” En dan nog iets over shaken baby syndrome, en een alarmnummer. Echtig waar.

Een baby met kolieken slaapt veel minder dan andere kindjes, huilt veel meer (en luider), en heeft weinig of niks van regelmaat. Komt daar nog eens bij dat wij een baby met kolieken en ernstige koemelkallergie lijken te hebben. Zou hij op zijn leeftijd nog maar vijf voedingen per dag moeten krijgen, dan moeten wij hem er hier tien per dag geven om geen hysterisch kind te hebben, omdat zijn voorverteerde astronautenvoeding door zijn maag lijkt te vallen. Tien voedingen, telt maar eens mee. Dat is om de twee uur. Als hij niet aan het krijsen is van de buikpijn, dan is het allemaal nog ingewikkelder. En ja, dat moet zo van de kinderarts. Gene paniek.

Of hij al doorslaapt, vraagt u?
Maar mannekes toch, daar gaan wij over zes maanden eens over beginnen nadenken. Nu hebben we genoeg andere miserie om ons de meeste uren van de dag mee bezig te houden.

Zo veel chaos, dat vroeg hier om extreme measures.

Weg met de blaadjes van in het ziekenhuis, waarop ik moest schrijven hoe veel hij huilde en hoe vaak hij dronk en hoe veel dan wel. Ik ben een moeder 2.0, ik had daar een app voor nodig. En ik vond hem. En sinds dat moment is dat mijn houvast. Mijn kind is een project, met statistiekjes. Ik heb alles onder controle. Toch zeker alles dat ik devoot kan bijhouden in mijn app. Flesjes. Luiers. Uren al dan niet slaap. Activiteiten. Doktersbezoeken. Medicatie. Eerste lachje. (met foto’s, aja)

bc1.jpg

ZODUS. In ruil voor al jullie geweldige tips, een van mij.

Elke kersverse moeder met smartphone, luistert naar mij en klooit niet langer met blaadjes. Schaf u Baby Connect aan. Zodat u kunt uitpakken met dit soort dingen als ze bij Kind en Gezin vragen hoe veel hij drinkt, en de verpleegsters eindelijk nog eens hun rode “crazy mom”-knop aan de onderkant van hun bureau kunnen gebruiken.

bc2.jpg

Het maakt de kolieken er niet minder op, maar het doet toch deugd dat ze tenminste in mooie statistiekjes zitten, voor het nageslacht.

Reacties

 1. amai Lilith , wat moedig van je om nog de kracht te vinden, tussen het voeden, de huilbuien, om er nog statistiekjes van te maken. Ik ken uiteraard niets van smartphones en app’s, ik weet alleen dat net ding het eerst zou sneuvelen bij mij!( ik bedoel hier wel degelijk de smartphone hé, voor t geval ik nogal verwarrend overkom! )
  Groetjes

 2. 22 uur geleden dat ge nog een pamper hebt ververst? Misschien weent hij omdat het stillekes begint te stinken? ;-)
  x

 3. Maja

  cool, ik kon in die periode al amper bijhouden van welke borst hij laatst had gedronken. Ik moest afgaan op “spanning”, in mijn opschrijfboekje staan welgeteld twee noteringen (links 20min en rechts 30min).

 4. Veerle

  Ik wou dezelfde opmerking als Ysabje maken. :)

  Wat het aantal voedingen betreft: trek je daar maar niks van aan. Ze ‘moeten’ niks: geef hem maar eten als hij het nodig heeft. (Ok, ik weet dat het gemakkelijker is als er drie of vier uur tussen zit, maar je moet maar denken: de momenten waarop hij drinkt, is er rust in huis.) (Dat is toch zo, hé?)

  En doorslapen, tja. Mijn zoon is nu 8 maanden en slaapt sinds een maand door. 10 uur aan een stuk. Pin je er maar niet te veel op vast, uiteindelijk is één nachtfles ook geen ramp als ze daarna weer vlot inslapen.

  Je gaat die drie – vier maanden halen, dat kan gewoon niet anders met zo’n app!

 5. Geweldig! Deze vertel ik door aan de vriendin-kinderarts. She’ll love it :-)
  En geweldig hoe gij met die kolieken-miserie omgaat! Hoedje af!

 6. Ah, had ik die app 6 maanden geleden maar gehad, ik maar zeulen met mijn kleine schriftje ;) Nog veel moed daar, ik duim dat hij snel van die vervelende krampjes af is!

 7. Caro

  Coole app! Ik zou de gezichten van de K&G-verpleegsters wel eens willen zien als je je smartphone bovenhaalt om op hun vragen te antwoorden.

 8. Ik snap het als je het bij móe houden wegens ziek en onderzoeken maar ik hoor de K&G vrouw nog het bevel geven dat ik alles moest noteren. Voor wie vroeg ik, voor hun was het antwoord. Wat een kolder vond ik dat zeg, hoe laat mijn kind nog at en wanneer ze sliep, wat zou hen dat uit moeten maken als ze gezond zijn.. Noteren maakt je dan alleen maar nerveus en is busy work voor niks vind ik. Maar, als je het bij moet houden, dan is zo’n app wel veel handiger dan een boekje, en leuker ook ja, gekleurde statistiekjes enzo. Hoe triest ook, het geeft er wat kleur aan. Nogmaals succes met de kleine jongen, ik hoop zo dat er of snel iets gevonden wordt of dat het rap voorbij gaat. En hey, dat doorslapen, dat is eerder een uitzondering op zijn leeftijd hoor. Ik heb hele goede slapers maar dóórslapen doen ze beide nog niet (5 en 2 :), het verschil is dat ze er nu geen drama en gilpartijen meer van maken en dat doen babietjes helaas wel :-/ Zoals ik laatst probeerde te zeggen (en dit is de pot en de ketel, ik weet het!), vergelijk hem niet te hard met zogenaamde perfecte kindjes die na 10 dagen doorslapen en spekarmpjes hebben en ouders die continu op roze wolken zweven, dat maakt het nog zoveel zwaarder zeker omdat ook dat maar uitzonderingen zijn…je ventje is wie hij is en moet zijn en volgen mij doen jullie dat goed daar met z’n drietjes.

 9. marjan

  Hoe cool is dat!!!

  (ikzelf was ook zo een chaos-mens met 100 rondslingerende briefjes vorig jaar, zeer herkenbaar ;) )

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>