lilith heeft hem geskipt

Hoe het is? En dat ik geen maandelijke nieuwsbrief heb geschreven? Hoe komt het wel?

Laat ons zeggen dat mijn redelijke goede eter plots niet meer goed wilde eten. En dat mijn redelijke huilbaby plots nog meer begon te huilen, en het emmertje was al redelijk vol. En toen moest het beste nog komen: mijn redelijke doorslaper begon ineens om de twee uur wakker te worden ’s nachts, huilend, en daar niet mee te willen stoppen.

Een viermaandensprong, lees ik. Of de four month sleep regression. Ergens doet het deugd te lezen dat we niet alleen zijn, dat het nog vaak gebeurt, maar tegelijk hebben we ons deel al een beetje gehad natuurlijk, en begint het toch serieus te wegen.

Laat ons zeggen dat mijn hoofd op dit moment aanvoelt als een doos met van die witte piepende bolletjes in. Ik zie een beetje dubbel van vermoeidheid, ook. En ik zaag soms. Dikwijls.

Die nieuwsbrief, dat zou een nog grotere hoop zaging geweest zijn dan bovenstaand stukje zaging. Of ik had moeten liegen.

Anywayz. Ze gaan mij daar vast niet voor in de bak steken, die mannen van Kind en Gezin.

Kind 1 waarvan sprake heeft het geluk dat hij nog altijd het koddigste kind van de wereld is. Daarom ga ik een beetje foto’s posten, en moeten die maar tellen bij wijze van nieuwsbrief. Op het slagveld zoals op het slagveld, zeg ik.

4_dex.jpg

Oma en opa brachten John Deere botjes mee uit de United States of America. For cute, zeg, hastn!

4_dex_2.jpg

Geef toe, is dat nu geen koddig hoofdje?

4_dex_3.jpg

Dat eeuwig pruilende onderlipje kregen we er gratis bij. <3 4_dex_4.jpg

Die bal niet, maar het is toch al een goede investering gebleken. Leve de bal.

4_dex_5.jpg

Gisteren, toen ik zo moe was van een nacht met veel geween dat ik bijna ter plekke in slaap viel, viel meneer ter plekke in slaap op mijn schoot. Ik had hem kunnen wakkerschudden uit wraak, maar ik kon alleen maar denken: “Heeft dat kindje toch lange wimpers, zeg?! Hoe koddig is that?”. Ik denk dus dat het wel in orde komt met ons.

Ondertussen zijn alle tips om een kindje weer te doen doorslapen welkom, en dingen als “wij hebben dat ook meegemaakt lilithjen kind, maar het is weer gebeterd!” ook. Als het meer dan twee jaar heeft geduurd doen we natuurlijk gewoon van “Maar lilith, uw kind heeft mooie wimpers!” en zwijgen we er voor de rest over. Goede afspraken maken goede goede vrienden.

Reacties

 1. liza

  Moehahaha, die cowboybotjes!

  (Het feit dat ik niks zeg over ‘bij ons is dat gebeterd’ is volledig en geheel en al te wijten aan het feit dat ik geen kinderen heb. Daarom beperk ik me dus tot:)

  Moehahaha, die cowboybotjes! :-)

 2. leen

  Kind 1 was bij ons een zaligheidje, kind 2 een klein monstertje. Is dat nog steeds. Wilde ook niet slapen, en huilde al eens.Dikwijls. Periodes gaat het beter, heb je net effe tijd om te recuperen, en dan een klein hervalletje.Maar het betert zenne, echt! Ze is er nu bijna 2, we zitten ook weer éven in een moeilijke periode (ja, ook hier koffie en stekskes voor tussen mn ogen nodig), maar het zal wel weer goed komen zekers? Ik heb geen tips, maar echt, het betert, en man wat heeft-ie mooie wimpers :-)!

 3. Het betert vanzelf weer :-) Bij ons was het tussen de 5 en de 6 maanden prijs, van nachten doorslapen zonder voeding terug naar nachtvoedingen en huilen en wiegen en veel gedoe. Maar het was even plots weer over als het opgekomen is. En vorige week was het ook weer prijs, op 10,5 maanden. Op en af. Go with the flow…
  ps: zalig die wimpers, ons mannetje heeft dat ook en de meisjes zijn er nu al verliefd op ;-)

 4. Ja Lilith! Ik had je zo van harte een mooie rose wolk gegund! Die heb je helaas niet gekregen,jammer. Maar je hebt wel het schoonste kindje met een coole naam en nog coolere botjes en wimpers en mooie haartjes .
  Wacht tot dat kindje de wereld gaat verkennen dan gaat er geen houden meer aan zijn! Hij is gewoon niet graag baby volgens mee en wil al die etappes overslaan!
  Veel sterkte meid, en probeer hem af en toe eens uit logeren te doen, zodat je het allemaal een beetje overleeft!
  Liefs

 5. March

  IK heb het al eens ergens geopperd: Dat kind wil gewoon kunnen stappen en is heel ongelukkig dat hij dat niet kan. (Ik duim dat hij snel kan stappen en dat ik gelijk ga hebben)

 6. Ik heb vooral moeten concluderen dat ge daar toch weinig invloed op hebt. Alles wat ik probeerde haalde eigenlijk niet echt veel uit. Hij sliep niet door, en ineens deed hij dat wel, punt. Weet ik veel waarom :) De switch naar eigen slaapkamer, de switch naar flessen ipv BV… Heeft allemaal niet veel verschil gemaakt, wat iedereen ook zei. Gewoon, op 15 maanden was hij het zelf moe zeker, die onderbroken nachten :D Ik vond dat enerzijds een lastige wetenschap (dat ge er zo weinig invloed op hebt) maar anderzijds ook een beetje een geruststellende, want het betekende precies toch ook dat ik niet alles verkeerd deed zoals ik soms vreesde :) Sprongetjes (ook al klinkt het vreselijk, ze bestaan!) zijn echter wel niet te onderschatten en tandjes ook niet, momenteel krijgt de +2jarige hier nog een keer een tand en verdorie, ik heb het weer geweten. But we go with the flow :)

 7. Lia

  Koffie, koffie, veel zelfrelativering en nog een beetje koffie. Dat haalt mij door de dag na een onderbroken nacht.

 8. Ik stond daar ook van versteld, dat ze na stilletjes telkens wat langer doorslapen ineens toch weer wakker werden ’s nachts, zelfs al waren er geen tandjes in het spel. Ik dacht dat het zo’n mooie stijgende lijn ging zijn, die slaap, met uitzondering van een ziekteke of tandjes en zo, maar neen dus. Het is van ups and downs. Bij ons hielp ooit een zwaardere fles voor het slapengaan (BEBA 2) toen Thelma zes maanden was, supertip van een facebookvader waar ik hem nog altijd dankbaar voor ben.

 9. babsie*

  Nooit gedacht dat ik een beebje even schattig en schoon ging vinden als mijn dochtertje! (schattiger en schoner kan nl niet :-) Die wimpers! Dat lipje! Die kijkers!
  (En kijkt, ook na 13m hoopten we dat ze eindelijk eens ging doorslapen, maar niets blijkt minder waar. In periodes wel, in andere niet. Positief proberen denken met het wattenkopje en vasthouden aan de momenten dat Dextertje wel goed slaapt.) Courage courage courage xxx

 10. Wat is dat toch een schoon ventje zeg! En wat dat slapen betreft: Wij hebben dat hier ook meegemaakt, Lilithje kind! En het is gebeterd! En wat Lott zegt: wij deden hier ook van zwaardere fles voor het slapengaan… Dat hielp. En koffie. Dat ook. En grootouders die af en toe eens een ‘namiddag-shift’ overnamen, zodat de mama van middagdutje kon doen. Dat hielp ook!

 11. 2 van de 4 sliepen hier tamelijk goed, de overige 2 waren een ander verhaal.
  De jongste dochter sliep enorm slecht maar da’s nu al volledig vergeten.
  Onze zoon (16m) wordt nog steeds steevast om 4u ’s nachts wakker.
  Gewoon, zomaar, om te zien of de wereld nog bestaat.
  En of mama en papa nog steeds niet kunnen weerstaan aan zijn lokroep. ;-)
  ’t Komt goed, hoor.
  Ge moet denken, als hij op zijn 16de nog wakker wordt ’s nachts, dan kan hij zijn plan trekken, he.

 12. juultje

  inbakeren en 10 minuten laten bleiten ,
  ’s avonds johannesbroodpitmeel in de fles doen (al heeft dat volgens mijn niet veel geholpen), vanaf 6 maanden : eens 2 nachten laten doorbleiten, wel om de 10 min eens gaan en zeggen dat hij moet slapen en vooral niet uithalen
  zijn tut met een plakker vasthangen aan zijn neus (nooit gedurfd, maar o zoveel willen doen)

  maar het wonder bleef : inbakeren . Ik heb wel 5 verschillende doeken moeten kopen omdat het kindeken hier al 8 maanden was en nog altijd zonder inbakerdoek 10 keer per nacht wakker werd

 13. Saartje

  @ Juultje: welk inbakerdoek is groot genoeg voor een 8-maander? Hier thuis ook een niet-doorslapende-acht-maander en zou daar zo graag eens verandering in zien.
  @ Lilith: ons zoontje sliep in het begin heel goed en rond 4 maand had hij hier ook genoeg van en nu is het met ups en downs maar alles gaat goedkomen, laat ons dit gemeenschappelijk in duizendvoud herhalen en keihard geloven…

 14. Veerle

  Goh, dat doorslapen … Hier een zoon die nu de 10 maanden gepasseerd is, geen huilbaby, maar ook geen goeie slaper. Zeker niet als je hem vergelijkt met zijn zus, die op 2 maanden doorsliep (de klok rond) en dat is blijven doen: AL-TIJD. (Ik kan dat bij momenten zelf nog altijd niet geloven.)
  Maar de zoon, tja. Inbakeren: hielp weinig. (Trouwens best niet doen als ze kunnen rollen, extra kans op wiegendood.) Fles Beba ingedikt met nutriton: hielp weinig, maar je kon er wel een lepel in recht zetten. Dat was ook tof. Op eigen kamer laten slapen: hielp een klein beetje. Even laten huilen: hielp hoegenaamd niet. Lang laten huilen: kunnen we niet, ook al niet omdat onze dochter dan wakker wordt.

  Maar goed. Doorslapen deed hij vanaf 7 maanden. Daarvoor dronk hij steevast een fles tussen 3 en 4 uur. Weet je, dat was vermoeiend, maar hij klokte die fles naar binnen op 5 minuten en sliep daarna direct weer in, dus ik kon daarmee leven.

  Maar hij blijft een vroege vogel. Hij slaapt om 8 uur, soms moeten we er ’s nachts nog eens uit voor een tut, maar als hij na 5 uur wakker wordt, is de kans groot dat hij naar beneden wil en van zijn oren blijft maken tot we toegeven. Als de zon al op is, ça va, maar dat valt nogal tegen de laatste dagen.

  Maarrr!! Ik moet zeggen dat er de laatste vier dagen verbetering is. Geen sprong, geen tandjes, geen verkoudheid: het pad is geëffend naar mooie nachten die tot na zes uur duren!

  In een notendop: het betert. Soms traag. Soms met een terugval. Maar echt, ooit ga je je uitgeslapen voelen. Duimen maar dat hij dan ook nog altijd die schone wimpers heeft!

 15. – Kind 1 sliep door na 3 maanden.
  – Kind 2 sliep door na 3,5 maanden.
  Tot zover wat je misschien niet wil horen. Nu volgt het deel: gedeelde smart.
  – Kind 3, ook met lange wimpers en koolzwarte ogen sliep door … na 20 maanden! 20 lange, lange, lange maanden, met bijzonder vroege ochtenden – ik arriveerde om 8h30 op het werk en had al zin in middageten, zo van die zulke ochtenden. Het was lastig, had in haar geval te maken met medicatie (Ventolin en co) die alleen maar kwaad deed en niets goed… maar plots kwam de ommekeer. Ze is nu bijna 2,5 jaar en ik ben nog elke dag dankbaar en dolgelukkig dat ik niet meer zo ridicuul vroeg op moet. Het komt wel goed, ooit, en je zal zo, zo, zo gelukkig zijn. Tot dan: dag per dag bekijken, niet te ver vooruit zien, en overtuigd blijven dat het ooit zal beteren. Het zal ooit beteren. En af en toe flink klagen, je hart luchten en een deugddoende portie zelfmedelijden :-)

 16. Ze zeggen dat kinderen buiten goed slapen. Ik pleit er niet voor om uw kind ’s nachts buiten te zetten, maar misschien de venster helemaal open zetten en hem goed induffelen/inbakeren?

 17. Heb echt bewondering voor jou. Heb het zelf ook meegemaakt met Kind 1 (sliep pas na 1 jaar door en werd zijn eerste levensjaar bijna elke nacht om de twee uur wakker). Gelukkig gaat het met Kind 2 (bijna 4 maanden) een pak beter, zij wordt maar één keer meer wakker per nacht. Dus wil ik je hoop geven en zeggen dat het bij Kind 2 beter zal gaan?
  Heel veel sterkte!!!!!

 18. Goh! Niet teveel in boeken kijken. Elk kind is toch anders. Probeer zijn eigen ritme te vinden en go with the flow. Het betert wel!
  Mooie wimpers by the way! Voort die lange wimpers gaan nog veel vrouwenharten sneller kloppen!

 19. Ik heb geen tips, wegens geen kinders, maar wauw, uw kind heeft mooie wimpers. En op die tweede foto kijkt hij zo koddig.

 20. Freya

  Ons zoontje sliep rond die periode ook ineens heel slecht: elk kwartier wakker en huilen voor een tutje. Een bezoek aan de osteopaat heeft dat opgelost: er zat plots iets geblokkeerd in zijn nekje waardoor zijn dag/nachtritme verstoord was. De nacht na de behandeling sliep hij terug als een roos. Uiteraard zijn er nog mindere nachten gevolgd als hij ziek was of tandjes kreeg.
  Geniet nog van je prachtige kleine man!

 21. Ann

  Mijn lief had als baby ook zo’n wimpers, en die heeft hij godzijdank nog steeds. Dat het een ladykiller gaat worden, zeg ik!

  (Geen mama, dus geen ervaring)

 22. marijke

  Ik lustte vroeger geen koffie. Nu twee kinderen en 2,5 jaar onderbroken nachten later, een beetje koffieverslaafd. MAAR ooit komt het goed!

 23. fie

  maar wat een schoon kindeke hebde gij eigenlijk, cutie pie. En wat zou den zoon des huizes hier blij zijn met zo een zalig cool botten.
  maar, alleskomtgoed-alleskomtgoed-alleskomtgoed ;-)

 24. Sonja

  Aangezien ik hier vrij nieuw ben en dus niet de volledige historie ken, kan ik niet anders dan reageren wegens o zo herkenbaar. Zoonlief (ondertussen 8 jaar) heeft de eerste 4 maanden veeeeel gehuild maar dat is binnen de week verbeterd toen ik overschakelde op sojamelkpoeder (zonder indicatie en volgens kinderarts niet nodig) maar wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. Het zijn megadure potten want ik kocht de meest verteerbare, hypo-allergene (en wat weet ik nog niet allemaal) sojapoedermelk die alleen maar op bestelling kon. Maar het was het waard :-)
  Helaas had dit geen invloed op het slapen ’s nachts. Tot 18 maand ben ik elke nacht mogen opstaan. En dat went niet, maar aangezien ik nu de braafste en liefste zoon van de hele wereld heb, is hem dat allemaal vergeven.
  Dochterlief (4 jaar) begon idem maar krijste nog harder en langduriger. Ik heb het ook 4 maand volgehouden en dan die sojamelkpoeder gegeven (daarvoor gaf ik borstvoeding) en hup, in enkele dagen beterschap. Gelukkig sliep zij een stuk vlotter door. Ze heeft wel de slechte eigenschap om rond 5u naar onze kamer te trippelen ‘omdat ze bij ons wil slapen’. Papa heeft daar geen last van maar ik lig dus meestal te tureluren tot de wekker afloopt. Ach, ze is ook fantastisch, dus de oververmoeidheid neem ik er dan maar bij. In het weekend gebeurt het dat ik een middagdut doe terwijl de kinderen rustig verder spelen beneden. Ik ga echt lachen als ik ooit een puber zal moeten wakker roepen om te komen ontbijten ;-)

 25. Natalie

  Wat heeft je zoontje mooie lange wimpers !!!
  Hij is heel heel schattig.

  PS Mijn zoontje van 38 maand en dochter van 20 maand hebben ook zo’n lange wimpers… Zoon is beginnen doorslapen op 2 jaar, van mijn dochtertje kan ik het je nog niet vertellen :-(. En ja, wij geven ’s nachts soms ook nog een fles. Ze zegt al wat woordjes en als ze voor de 4e keer op 3u wakker is en “melk, melk” roept, dan ga ik naar beneden om klaargemaakt flesje uit frigo op te warmen. Dan slaapt ze tenminste de rest van de nacht ipv nog 4x wakker te worden… Na meer dan 3 jaar zonder ononderbroken nacht is ’n mens niet meer zo principieel.

  Veel sterkte !!!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>