lilith en de zeven dingen die ze geleerd heeft door in therapie te gaan

Dat blijft toch boeiend, jong, stilstaan bij jezelf en je leven en de redenen waarom je bepaalde zaken op bepaalde manieren aanpakt. Waarom sommige dingen fout zijn beginnen lopen. Tegen welke muren je al honderd keer bent geknald.

Het heeft mij in elk geval al een hoop inzichten opgeleverd. En aangezien delen het nieuwe zwart is:

1. We leggen veel en veel te veel druk op onszelf.

Ja, ook gij. We willen allemaal zeventien borden tegelijk draaiende houden en raken gefrustreerd en teleurgesteld als enkele van die borden niet in perfecte rondjes draaien. Als we niet én een creatieve zichzelf ontplooiende zelfstandige zijn, én een goede moeder met toffe kinders die proper zijn op hun eigen, én een toffe om mee op café te zitten, én een zorgzame vrouw, én een goede kok (liefst ook een beetje vegetarisch en milieubewust, met groenten uit onzen onbespoten hof), én een modieuze hipster met een tof huis (met van die coole zelfbeschilderde meubels uit de kringloopwinkel, als het even kan), én niet elke week drie keer vijf kilometer gaan lopen ter voorbereiding van de ten miles, onze eigen rokken naaien en zelf confituur maken, af en toe in het hipste sterrenrestaurant van het moment gaan eten, vier boeken per maand lezen, én onze blog over al die activiteiten niet minstens een paar keer per week updaten, dan vinden we onszelf niks waard. Terwijl al die dingen apart al heel wat inhouden. Alle dingen samen willen is niet minder dan waanzin. Misschien moeten we wat vaker durven kiezen, en beslissen dat we nu eenmaal niet alles kunnen. En beseffen dat dat totaal niet erg is, ook.

2. We moeten weer leren content zijn.

Met wie we zijn, en ook met wat we hebben. We kunnen veel en we hebben veel, maar we laten met zijn allen onze hoofden zot maken door artikels vol lijstjes met “vijf manieren om productiever/gelukkiger/zorgelozer te worden”. We moeten alsmaar beter worden van onszelf. Sportiever. Slanker. Vrolijker. Gezonder. Terwijl het geheim wel eens zou kunnen zijn om onszelf gewoon oke genoeg te vinden. Dat al de rest maar van productiever doet zonder ons. Dat al de rest maar op jacht gaat naar “dé must haves voor de zomer!”. Zonder ons. Dat onze buren maar slag om slinger gaan werken om al hun nieuwe dure meubels te kunnen betalen die ook in het huis van hun buren staan. Zonder ons. Minstens het proberen waard.

3. Het is nu, niet gisteren of morgen.

Als we er nu niet in slagen om gelukkig te zijn, dan is de kans dat we het in de toekomst wel zullen zijn ook niet geweldig groot. Perfectie bestaat niet. Er zal nooit een moment komen waarop alles perfect bolt, en er een hemelse gelukzaligheid over ons heen daalt. Niet als we twintig kilo minder wegen, niet als we eindelijk dat boek hebben geschreven waar we al tien jaar van dromen, niet als we grotere borsten hebben of een marathon kunnen lopen. Ook op die momenten zal er altijd wel iets zijn. We hebben alleen nu, de toekomst en het verleden zijn complete onzekerheden en dingen die gepasseerd zijn. Geluk is soms gewoon nu efkes tijd hebben voor een kop koffie en een boekje. De zon zien als hij schijnt. Wie wacht op het perfecte leven kan heel lang wachten.

4. Geluk is overrated.

In elk normaal leven zijn er periodes waarin we minder, of zelfs niet gelukkig zijn. Dat is zo. We zijn daarom niet ziek in ons hoofd, moeten het niet dezelfde dag nog oplossen met een pilletje. Soms moeten we leren accepteren dat het leven zwaar is, en dat we niet altijd overal even vlotjes en gelukkig doorheen zullen kunnen fietsen. Dat is het leven, en niemand heeft het ons ooit anders beloofd. We hebben het onszelf wel wijsgemaakt, dat geluk het hoogste doel is en we daar volledig zelf verantwoordelijk voor zijn. Hetzelfde geldt voor onze relaties. Soms gaat het minder goed. Het zou vreemd zijn als het niet zo was, met alles dat op dagelijkse basis op ons afkomt. En toch is het not done, om toe te geven dat je je niet geweldig goed voelt. Dat het al een paar maanden totaal niet bolt tussen jou en je vent. Daar kun je maar beter over zwijgen. In stilte voort doen. Niet te veel mensen lastig vallen met je miserie. “Goed” antwoorden als je “slecht” denkt.

5. Kwetsbaarheid tonen loont.

Echt waar. Wie zich kwetsbaar durft opstellen krijgt kwetsbaarheid terug. En dat is schoon en dat doet deugd, andere mensen die durven toegeven dat ze het ook soms geweldig lastig hebben, en niet goed weten waar in of waar uit. Mensen die kwetsbaarheid afstraffen zijn je tijd niet waard, dus hoe sneller je ze eruit kunt halen, hoe liever.

6. Onze vergelijkingen kloppen niet.

Iedereen vergelijkt zijn binnenkant met een ander zijn buitenkant. De resultaten van die vergelijkingen kunnen nooit ergens op slaan. Uw gebuur mag er dan wel uitzien als een ongelooflijk zelfzeker sociaal beest, de kans bestaat dat hij zichzelf elke dag enorm moet oppeppen om niet weg te kruipen in een hoekje. We hebben allemaal geen benul van hoe anderen zich echt voelen, en zaken als Facebook en Twitter helpen daar niet bij. In mijn queeste om niet te veel te zagen en te focussen op het positieve heb ik al de opmerking gekregen dat mijn leven geweldig happy happy joy joy lijkt. Dat klopt niet.

7. We moeten wat vaker onze eigen beste maat zijn.

Als ik even streng zou zijn voor anderen als voor mezelf dan zou ik mezelf een vreselijke vrouw vinden. Ambities zijn goed en ambities zijn leuk, maar ik zou nooit van iemand verwachten dat hij een foutloos parcours aflegt in om het even wat. En toch kan ik van mezelf bijzonder weinig fouten verdragen. We zouden allemaal wat vaker onze toffe beste maat moeten zijn. Af en toe eens een arm om onze eigen schouder leggen en zeggen “maar ge hebt wel uw best gedaan, kind”, in plaats van “maaaat, wat voor een ongelooflijke loser zijt gij eigenlijk?”.

Aanvullingen? Opmerkingen? Schiet ze maar af!

Reacties

 1. Ania

  Leren “nee” zeggen. Grenzen stellen en stoppen met iedereen te willen behagen.
  Ik kan dit nu wel makkelijk neerpennen, maar het is een zeer zware opgave om dit echt te doen.

 2. leen

  dat je keihard gelijk hebt Kelster. En dat ik daar ook mee worstel. (stel u voor, ik werk maar halftijds, kan geen confituur maken laat staan iets hips breien,en roep soms tegen tegen de kinders dat ’t ni schoon is om horen :-) ) Maar kom, ik begin er mee om te kunnen gaan dat ik niet alles kan, en zeg soms foert, en lees dan blogs en denk ‘ok,er zijn er zo nog, oef :-)’.

 3. ik denk dat dat eerste punt het belangrijkste is om door te geven aan kinderen… stop met die druk op te leggen. je bent echt ook een coole 7 jarige als je op woensdagnamiddag gewoon thuis met de lego speelt ipv te hollen van de muziekles naar de voetbaltraining en de zwemles. Leer kinderen ‘niks’ doen. Dat gaat veel therapie vermijden als ze ouder worden…

 4. Valentijn

  Nog eentje: Lang leve de middelmaat! Al is dat eigenlijk een beetje een samenvatting van al hetgeen je hierboven al zei.

  Het overal in moeten uitblinken en de beste willen zijn, dat gaat niet. Mensen worden er alleen maar ongelukkig van. Wees content met wat je hebt en kunt. Streef naar de dingen die je wil maar maak uzelf niet ongelukkig omdat je er niet in uitblinkt.

 5. Geluk is wat je er zelf van maakt.
  Soms is het toppunt van geluk gewoon niets voelen (dus ook geen woede of teleurstelling), gewoon zijn en gewoon MOGEN zijn.
  Geluk is voor mij mezelf zijn, altijd en overal.

 6. Kaat

  Enorm waar en to the point.
  Ik denk dat ik jouw tekst uitprint en in posterformaat boven mijn bed hang…

 7. Gaat volledig akkoord met Kaat hierboven! Bedankt om dit te delen, het geeft een ongelooflijk goed gevoel! xxx

 8. Knap geschreven! Ik herken mezelf volledig in wat je schrijft, en ook in het werk waarin ik bezig ben kom ik vaak met mensen in contact die met dezelfde dingen worstelen.

  Bedankt om dit te delen! Als het goed voor je is, wil ik het graag op de FB pagina van L’O plaatsen.

  Groetjes,

  Leen

 9. Mooi. Mooi. Mooi. Zijn de dingen die ik de laatste negen maanden ook ontdekt heb. Maar daarvoor ben ik eerst helemaal ingestort en naar de andere kant van de wereld moeten verhuizen.

 10. Meg

  Gewoon, een aantal slagzinnen die ik vaak gebruik, en naar mijn mening verwoorden wat jij bedoelt:
  * Goed is goed genoeg.
  * Niets is wat het lijkt.
  * Leer tevreden zijn. (te hard streven naar gelukkig zijn maakt ongelukkig)
  Verder, leer keuzes maken in wat je echt belangrijk vindt. De rest mag/kan je dan zonder veel moeite schrappen.

 11. annelies

  Mooi en bijna bangelijk juist geschreven. Ik zou dit elke week moeten herlezen … of toch af en toe, zonder druk op te leggen :-)
  Merci om het zo mooi te zeggen!

 12. Ik kom hier voor het eerst op bezoek, maar sta versteld van het lijstje dat ik hier lees en dat ik helemaal onderschrijf.

  Ik voeg er graag dit toe over het (inderdaad overrated) geluk: veel te vaak verwachten we dat ons geluk en ons geluksgevoel van anderen moeten komen, van hoe anderen met ons omgaan en van wat we van anderen krijgen. In werkelijkheid kunnen we geluk alleen maar in onszelf vinden, moeten we onszelf gelukkig maken. Of zoals een lieve vriendin me ooit eens zei: wij zijn zelf de taart, wat de anderen ons geven kan alleen maar de kers op de taart zijn. Zolang die taart er is, gaat het leven goed. Een wijze les…

 13. mags

  Ik weet dat allemaal wel hé. Maar dat in de praktijk brengen is niet zo simpel. Zo hak je knopen door en neem je beslissingen die op DAT moment het best lijken. En dan is er later dat beestje…
  Zwanger van een tweede, carrière on hold. Zou zo graag blij zijn met minder, en 99% van de tijd lukt daar. Maar dat 1%, dat beestje dat laat je toch niet makkelijk los.

 14. Waarheden als een bus!
  Alleen legt de “maatschappij” blijkbaar zoveel druk op ons dat we met regelmaat van de klok onszelf verliezen of voorbij lopen. Van hetzelfde laken een pak in de boekskes (ook die waar jij voor schrijft). Als je kijkt naar de perfecte design huizen (waar geen kind mag in rondlopen wegens stel u voor dat de dure designmeubels met een stift beklad worden), of waar perfecte vrouwen prefect gezonde maaltijden (met enkele uren werk) bereid worden (zij moeten waarschijnlijk geen kinderen helpen bij hun huiswerk), waar supercreatieve (meestal twintigers met een zee van tijd) geesten aan bod komen. Dan lijkt het mij logisch dat mensen zich daar automatisch gaan aan spiegelen. En dan is het moeilijk “to live up to the standard” met alle gevolgen vandien.

  Goed te lezen dat het beter met je gaat!

 15. Mooie inzichten. Erg mindfull.
  Bij inzicht 6 wil ik zelf wat langer blijven stilstaan, want ik vergelijk inderdaad al te vaak fout.

 16. Veerle

  Ik denk dat dit het beste is wat ik in 2013 al las. Zo knal erop! Dingen waar ik het afgelopen jaar ook achtergekomen ben, maar bij momenten nog altijd moeite mee heb om ernaar te leven.
  Ik probeer ook te minderen, maar twijfel vaak waarin ik zou schrappen.
  Ik probeer ook te aanvaarden dat ik op sommige punten faal.
  Ik probeer ook te genieten van wat ik heb in plaats van voortdurend te denken: wanneer gaat het nu eindelijk eens beteren?
  Ik probeer ook te beseffen dat niet iedereen die er vrolijk bij loopt, ook vrolijk is.
  Ik blijf proberen, met kleine stapjes per keer.

 17. Groot gelijk! En ik vul graag aan met de twee belangrijke lessen die ik geleerd heb:
  * Natuurlijk is de oorlog in Syrië veel erger, hebben mensen die in armoede leven het veel moeilijker, maar dat betekent niet dat ge geen recht heb om u slecht te voelen. Ik voelde mij nl gigantisch schuldig omdat ik vond dat mijn slecht gevoel niet terecht was in vergelijking met anderen. Relativeren is goed, maar alles overschatten is ook niet okee.
  * Mensen oordelen snel, of liever veroordelen. En zij die u het minst kennen/zien, zijn vaak diegene die u het felst beoordelen. En dan is het fout om u daarop te focussen. Hou u bezig met uw eigen leven en focus u op de mensen die er voor u zijn en die u echt kennen.
  Toch leerrijk hé, heel dat therapiegedoe ;-)

 18. enyone

  love this one.

  als mijn printer geen foutmelding meer geeft ga ik hem ook proberen af te printen.

  Heb je blog 2 dagen geleden ontdekt en vind hem geweldig,terwijl ik andere blogs meestal maar saai of oppervlakkig vind.
  het is echt verfrissend dat een hipster eens eerlijk durft toegeven dat het ook niet altijd gaat of over haar onzekerheden durft schrijven.

  x

 19. Tinne

  Prachtig. Knap geschreven, en dan ook nog eens een inhoud waar ik helemaal kan achterstaan. Ik volg niet vaak blogs, maar de jouwe ga ik zeker in het oog blijven houden!

 20. Hallo!

  Ik ben zelf al tijden op zoek naar een fijne manier om over zulke dingen te schrijven. Deze tekst was heerlijk verfrissend en verwarmend tegelijk. Super om te lezen (maar dat vind ik van vrijwel al je teksten :)).
  Dus, proficiat en mercie!
  Anneleen

 21. Punt 8 : leren om minder te krijgen / verdienen in euro dan je buur. Daar hebben de meesten onder ons het lastigst mee. Waarom anders zou ons loon zo’n taboethema zijn ?

 22. Belinda

  Wat een (h)eerlijke blog! Heb die ontdekt via de reportage op wtv met Tania.
  Iedereen denkt inderdaad dat het altijd perfect moet gaan in zijn/haar leven. Niets is minder waar!
  Ik zal die tekst nog enkele keren herlezen. Heerlijk om te lezen. Zelf heb ik in mijn leven de nodige (niet altijd juiste) knopen doorgehakt. Nu sta ik af en toe es stil bij kleine dingen. Dingen die mij gelukkig maken.
  Als mama met heimwee terugdenken aan het opvoeden van 2 lieve deugnieten naar 2 prachtige jongedames. Trots ben ik op hen, dat is mijn grootste geluk…

 23. Mooi verwoord! Vooral puntje 4, iedereen is precies zo bezig met gelukkig zijn dat het niet meer mag om wat ongelukkiger te zijn. Het kan niet altijd rozegeur en manenschijn zijn.

 24. Babs

  Een echte aanrader: het boek “stop met aardig zijn” … Titel klinkt negatief maar het brengt heel veel positiefs na het lezen naar boven!

 25. Toevallig nog eens dit gouden oudje van je gelezen.

  Zo mooi en zo waar! Ik ga het boven mijn frigo hangen en ook aan de therapeut doorgeven.

  Ze zouden je tips overheidsgewijs op scholen moeten onderwijzen!

 26. Eline

  Als ik een off day heb lees ik deze altijd even terug.
  Bedankt om dit te publiceren :)!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>