lilith deelt haar Ieperse hotspots

Het is te merken dat 2014 met rasse schreden naderbij komt, al was het maar aan het aantal mailtjes en vragen die ik tegenwoordig krijg in verband met leuke adresjes in Ieper. Jullie komen in groten getale afgezakt naar de Vlaamsche Velden, zo blijkt, en terwijl ik vroeger eens luid had gelachen en met mijn hoofd had geschud bij de vraag of wij hier ook leuke adresjes hebben, kan ik alleen maar zeggen dat het de laatste jaren geweldig hard aan het verbeteren is.

hotspots8.jpg

En omdat ik het risico wil verkleinen dat jullie, na een trip naar het voor iedereen verre Ieper, op de markt terecht komen in zo’n typisch etablissement dat mikt op Britten die nooit meer terug gaan (willen) komen: mijn lijstje met de places to be! (inclusief aanklikbare links)

Voor eten:

* Trattoria Alloro

Wat? Een kleine Italiaanse Trattoria die wordt uitgebaat door een Brit en zijn Vlaamse mevrouw.

Waarom? Omdat wij hier al jaren met de regelmaat van de klok terugkeren voor de gezelligheid, het vreselijk lekkere eten, en in Youri zijn geval: de zot lekkere carpaccio. En wij niet alleen, want als je niet reserveert is het een verloren zaak.

hotspot5.jpg
* Den Olifant

Wat? Een eetcafé in een zijstraat van de Grote Markt.

Waarom? Recent vernieuwd, met nieuwe jonge uitbaters die weten wat een goede gin tonic is, hoe je je kaart elke week op leuke wijze kunt vernieuwen, dat er zoiets bestaat als vegetariers in Ieper (ja, echt!) en dat camembert uit de oven met stokbroodjes altijd een goed idee is.

hotspot4.jpg

* In ’t Klein Stadhuis:

Wat? Een café/restaurant in de schaduw van de Lakenhalle.

Waarom? Omdat het de enige plek op de markt is waar ik al vijftien jaar gemiddeld één keer per maand kom. En er eet van hun vreselijk lekker stoofvlees, zo lekker dat ik geld zou geven om het zelf zo te kunnen klaarmaken. Of van hun spaghetti, die ook altijd lekker is. Soms drink ik er gewoon te veel wijn. Het kan allemaal.

* In Flanders Fields Museum Café

Wat? Het café van het IFF Museum, zoals jullie al konden raden.

Waarom? In de Lakenhalle, open voor iedereen, en ik zit daar graag omdat het licht daar mooi binnenvalt en ze er lekkere al dan niet vegetarische maaltijden hebben, en koffie. En wijn. En gratis internet.

hotspot3.jpg

* Markt 22

Wat? Tea-room meets lounge bar op de Grote Markt.

Waarom? Eigenlijk alleen al voor de heerlijke Thai Beef Salad. Ik eet weinig vlees, en al helemaal geen rood vlees, maar dit? Superbe!

hotspots1.jpg

Voor de rest leunt dit adres het meeste van alle tips aan bij de adresjes op de markt waarvan ik jullie wilde weghouden, al moet gezegd dat hun kaart toch net iets exotischer is.

Voor koffie:

* Mimi’s

Wat? Een koffiehuis met een barista die de meest indrukwekkende tekeningen in uw cappuccino tovert alsof het niets is, en geweldig gespecialiseerd is in thee.

hotspot2.jpg

Waarom? Omdat je er de lekkerste koffies drinkt, de beste taartjes eet en het er gewoon heel fijn uw krant lezen is. En free wifi, altijd een mooie extra. Ondergetekende heeft daar een jaar bijna gewoond, maar doet het qua cappuccinoslurperij wat rustiger aan nu er een kind is. Extra tip: in de zomer serveren ze er de lekkerste versgemaakte muntthee EVER.

hotspot6.jpg

* Coffee Break

Wat? Een klein koffiehuisje knal onder de Menenpoort.

Waarom? Omdat ze er naast koffie ook lekkere cheese cake, ijsjes, panini en smoothies verkopen. Gezellig om te zitten, met muziek van John Mayer of Michael Buble op de achtergrond. Is nice.

Voor chocolade:

* Lady C and Sons

Wat? Een nieuw chocoladewinkeltje in de buurt van de Grote Markt.

Waarom? Ik zou normaal niet snel een winkel met pralines aanraden in Ieper, ik zou u zelfs aanraden om daaruit weg te blijven, maar dit is nieuw, anders, en leuk. Fijne mensen, heel veel keuze uit lekkere dingen, taarten van Les Tartes de Francoise, take away koffie. Like!

Voor alcohol:

* De Twaalf Apostels

Wat? Een café vol Jezusbeelden en zotte lp-hoesjes

Waarom? Omdat dit het café is waar ik altijd terecht kom op een avondje doorzakkerij. Beste cocktails van Ieper, gezelligste plek om een stuk in de rondte te lullen over vanalles en nog wat, fijn terras in de zomer. En dit soort dingen aan de muur. <3

hotspot7.jpg

Als het is om te winkelen moet je ergens anders zijn, vrees ik. Al zijn Obelisk (jurken, mooie!), Ille en Ella (babykleertjes) en Rose Rouge (design hebbedingen en postkaarten) wel fijn.

Ieper, you have my heart. <3
Een adresje aangedaan? Laat keer weten hoe het was in de comments, anders.

Reacties

  1. lilith

    Awel, La Découverte is één van de enige plekken waar ik nog niet ben gaan eten. De moeite dus? Moet ik dan maar eens doen, binnenkort.

    En naar de Ariane gaan wij vooral in de zomer, voor het terras. :) Net als naar het terras van het eilandje. Ik ga nog eens een terrasjespost moeten maken als het zo ver is. ;)

  2. Sieglinde

    Lady C and Sons ken ik nog niet, maar voor de rest kan ik al je tips keihard beamen! Al kan ik me niet voorstellen dat ik Brussel ooit opnieuw omruil voor Ieper, het blijft fijn om er terug te komen. Én de laatste jaren inderdaad sterk erop vooruit gegaan!

  3. Ik ga volledig akkoord met Trattoria Alloro en de carpaccio (zag er de vorige keer Dexter zijn kaartje uitstaan trouwens ;) ). Doet me eraan denken; moet dringend nog eens reserveren!

  4. La Découverte in de Rijselstraat al geprobeerd? Een aanrader als je van betaalbare gastronomie houdt. Wij gaan ook regelmatig in den Ariane tussen de Engelse toeristen gaan zitten :)

  5. oon

    Wij kwamen 2 weken geleden toevallig in Markt 22 terecht en inderdaad: erg geslaagd. En supervriendelijk.
    De andere adressen zullen voor de volgende keer zijn.

  6. Aha, die moet ik zeker onthouden!
    Ik ben helaas vorig weekend niet in Ieper geraakt voor het straattheater. :(

  7. Aha, die moet ik zeker onthouden!
    Ik ben helaas vorig weekend niet in Ieper geraakt voor het straattheater. :(

  8. Floor

    Ik kom net van een hele namiddag terrasje doen bij Markt 22 :) Wel geen aanrader: het bord met assortiment van gefrituurde hapjes. Want meer dan een paar bitterballen en kaasballetjes krijg je niet. Toch niet genoeg voor €12.

  9. Trattoria Allora is hemels lekker! Ik dank u nog altijd op mijn twee blote knietjes dat ik dat leerde kennen dankzij u. Van die muntthee bij Mimi’s wist ik niet. Zal ik zeker komende zomer eens proberen. En de rest doet me nu al goesting krijgen, hoeraatjes!

  10. De smeuspatatjes(met karnemelk voor de nietkenners) met garnalen, gepocheerd eitje en botersaus smaakt héérlijk in Markt 22.
    Enja, de 12 apostels…zucht…de Mojito’s hé, superlekker!
    De cheescake van de CoffeeBreak…hemels!
    Inderdaad, ik zou met jou kunnen “stadten” Lilith, we hebben dezelfde smaak :-D

  11. Kato

    Dus Youri lust zo goed als niets, maar wèl carpaccio? Speciale vent, die van jou :-)

  12. yab

    Een tijd geleden in Ieper geweest voor een bezoekje aan het vernieuwde In Flanders Fields en een diner bij Saint Nicolas. Wij zijn toen ’s middags gaan eten in Markt 22. Was echt lekker, zou er zeker opnieuw naartoe gaan.

  13. lilith

    Mystique, ik heb al gehoord dat Main Street echt goed is, en met die Italiaan komt het ook helemaal in orde, daar ben ik gerust in. ;)

  14. Mystique

    wij gaan volgend weekend naar ieper naar het main street hotel, hebben alvast gereserveerd bij de italiaan

  15. Lin

    Leuk deze lijst!
    Al volg ik hem niet helemaal, en geef ik ook graag mijn subjectieve mening voor de lezers :)
    – Trattoria Alloro: vind ik persoonlijk echt geen hoogvlieger of aanrader, niet slecht maar kook het zelf beter :)
    – Den Olifant: staat als vegetarisch eter op mijn to do-list!
    – ’t Klein Stadhuis: leuke menu als vleeseter maar ik ben er toch kritisch over geworden toen de sticker van de tomaat nog op mijn tomaat plakte…
    – Flanders Fields Café: nog nooit aan gedacht, zal eens moeten proberen :)
    – markt 22: grote tegenvaller en duur, als ik daar nog uitzonderlijk ga is het voor de lekkere pannenkoeken
    – mimi’s: goed alternatief als de Coffeebreak gesloten is
    – Coffeebreak: al sinds hun opening zooooooveel jaar geleden mijn tweede thuis geworden (en ik blijf graag trouw aan de lokale zelfstandigen, de koffiehuizen springen precies uit de grond, en voor mij persoonlijk kan het niet beter dan in de Coffeebreak): heel gezellig, supervriendelijke uitbaatster, honden zijn altijd welkom en krijgen altijd kommetje water, lekker ijs, zelfgemaakte artisanale taarten met mijn favoriet de cheesecake met chocolade (zij is patissier van opleiding en dat merk je echt wel), coconut frappe, vanille latte, cafe mocha,… Naast het terras op straat heb je een megagezellig afgesloten dakterras, …
    – lady C ken ik nog niet
    – 12 apostels: ik ben geen caféhanger maar deze is echt gezellig

    En die drie winkels zijn ook mijn favoriet ;)

  16. Mystique

    Trattoria alloro was echt suppppperlekker! De topper van het weekend. En heel gezellig, goeie bediening, alles echt jammie jammie, van de carpaccio tot en met de wijn. Bedankt voor de tip , wow reactie van lin snap ik ook niet goed. Ik kan denk ik wel goed koken maar kan het zelf niet beter maken. En ik beschik zeker en vast niet over deze topingredienten zoals het limousine rundvlees of de vers gemarineerde zalm.
    Het was idd volzet hele weekend dus veel toeristen geraken daar niet binnen volgens mij.

    Mimis was ook de moeite, erg lekkere thee en chocomelk en mooie inrichting.
    Flanders fields cafe hebben we een erg lekker broodje gegeten.

    Main street hotel is het leukste hotel waar ik tot nu toe al geweest ben, een superkamer met een dubbel bad met flatscreen en zotte details, heel veel extraatjes,champagne op dr kamer, mega ontbijt en lekkere verse cupcakes. Ik vond het echt gezellig in Ieper! Ben wel een kilo bij denk ik : s

  17. G.

    Heb je een tip voor een lekker ontbijtadresje? Ik woon zelf in Ieper en zou graag in ’t weekend eens uitgebreid gaan ontbijten, maar voorlopig nog geen adresje gevonden waar dat mogelijk is.

  18. Sarah

    Hoera! Wij boekten net 2 nachten Ieper met een deel van de kinderen. We zijn super benieuwd, eerste bezoekje ooit en zijn zo blij met de tips hier. Buiging en dankuzeer!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>