lilith gaat commercieel

Ik liet het hier al vallen: deze zomer gaat Tales from the Crib voor een crazy vernieuwing. Niet alleen wat betreft design, en rubrieken, en look und feel van het geheel, maar ik ga ook voor het eerst in mijn blogbestaan met adverteerders werken. En aangezien dit jullie gebruikservaring ook voor een deel gaat aantasten (al gaan we er alles aan doen om het niet te shocking te maken) wil ik mijn beweegredenen even in de groep gooien. Ik vind dat maar zo proper.

In het negenjarig bestaan van deze blog heb ik heel lang alle voorstellen voor banners en andere advertenties afgewezen. Omdat ik bang was dat ze het mooie design zouden verknallen. Omdat ik dacht dat mensen mij een sell-out zouden vinden. Omdat ik vond dat ik al genoeg betalend schrijfwerk deed, en dit de enige plek moest zijn waar ik zonder druk van om het even wie mijn gang kon gaan. Omdat ik het niet nodig vond. Omdat ik me er niet mee bezig wilde houden. Omdat het goed was zoals het was.

Ik bedankte dus heel lang beleefd.

Maar na negen jaar ben ik nog altijd heel blij met deze blog. Zo blij, dat ik het graag wil blijven doen, dat bloggen, en dan ook goed. Minder random. Iets georganiseerder. Eindelijk eens iets doen met alle ideeën die ik al een tijd heb, maar waar geen tijd voor is. Omdat er altijd meer tijd en energie gaat naar opdrachten waar ik wel geld voor krijg. Aja, ik ben een freelancende moeder die haar kind eten moet kunnen geven, en dan is mijn blog maar iets voor als ik eens vijf minuten over heb. Tussen de soep en de patatten.

Voor het eerst in negen jaar ben ik klaar om er wel de tijd in te steken. Een nieuw design is een perfect moment om plaats voor reclame te voorzien, en het serieus aan te pakken. Alles. Mijn posts, mijn rubrieken, mijn tijd, mijn verdiensten. Omdat ik supergraag wil blijven bloggen, vooral, liefst nog een hele tijd. En het fijn zou zijn als ik mezelf wat tijd kan kopen. Door eens wat vaker gewoon ja te zeggen, in plaats van “neen bedankt”.

Ik heb een paar voorwaarden. Ik doe niet aan gesponsorde blogposts, nu niet en ook niet in de toekomst, omdat ik vind dat ik dat niet kan maken, als lifelog. Dan nemen jullie mij niet meer serieus, en ik mezelf ook niet. Er zullen dus geen onderwerpen aan bod komen omdat een bedrijf mij ervoor heeft betaald. Wat ik wel wil doen, is mensen de mogelijkheid geven om banners te kopen, voor een bepaalde periode, als hun site binnen de filosofie van Tales from the Crib past. En reviews kunnen ook nog, als ik vind dat het allemaal binnen mijn blog past, en als ik er zin in heb. Ik heb niet de bedoeling om bloggend rijk te worden, of Doocegewijs een personal assistant in te huren om mijn Instagramfoto’s voor mij te croppen, al klinkt dat wel machtig fijn, nu ik het zo typ. Ik maak me op dat vlak evenwel geen illusies.

Maaarrrr. Heb je een Etsyshop die dringend wat extra bezoekers kan gebruiken? Of een webshop met kinderkleertjes waarvan je denkt dat mijn lezers wel eens gek van goesting zouden kunnen worden? Ben je op zoek naar leuke bezoekers, en heb je geen idee waar je ze kan vinden? Ik heb toevallig hele leuke. Dat komt dus goed uit.

Vanaf deze zomer dus. Wie nu al interesse heeft en wil zien wat de opties zijn kan mij een mailtje sturen, en dan bezorg ik je alle info en cijfers. Misschien wel in een keicommerciële PDF. Als ik vind hoe ik dat juist moet doen.

En dan gaan we er nu even uit voor enkele broodnodige boodschappen. *wijst*

Reacties

 1. Awel, Lilith, ik geef je honderd procent gelijk. Net als ik ook volledig achter Dooce haar visie sta. Als iemand jou geld wil betalen voor zichtbaarheid, en als dat jou meer ruimte geeft om wat meer met je blog bezig te zijn omdat dat plots onder ‘betaalde opdrachten’ valt, dan moet je dat doen! Daar profiteert iedereen van. Ik heb zelfs niet eens iets tegen gesponsorde posts, zolang het maar duidelijk is. Zo beïnvloedbaar ben ik nu ook weer niet, dat ik plots een product ga kopen alleen omdat jij daarover schrijft. Allee, behalve die schattige kinderkleertjes dan misschien :-)
  Succes!

 2. Ik heb ook niets tegen gesponsorde blogposts. Toch als je daarmee bedoelt “een eerlijke review van een product dat je gekregen hebt”. Ik schrijf (niet op mijn persoonlijke, maar op een andere blog) ook soms reviews van producten, ofwel zelf gekocht ofwel heb ik ze gekregen – maar dat maakt geen verschil voor het uiteindelijke resultaat. Ik blog dan sowieso natuurlijk enkel over producten die met mijn principes stroken, McDonald’s of zo moet niet komen aankloppen ;-)

  Bon, voor de rest: groot gelijk natuurlijk (alhoewel dat “minder random, iets georganiseerder” ook niet per se nodig is hoor). Moest ik kunnen, ik zou hetzelfde doen :-)

 3. Moesten ze het mij vragen zou ik het ook doen. Het blijft een feest om bij Dooce op bezoek te gaan dus als je ook maar een beetje in haar voetsporen wil treden. Ik volg mee!
  Succes ;-)
  p.s: Schaf je nog wel een fotogeniek huisdier aan?

 4. Gesponsorde blogposts zijn eigenlijk gewoon posts waarin de blogster reclame maakt voor een bepaald product, en daarvoor door dat product betaald wordt. Een review is dat niet echt want het mag alleen positief zijn, en de prijs ligt voor de blogger ook wel een stuk hoger dan alleen een staaltje van het product.
  Maar als dat duidelijk gemaakt wordt aan het begin van het stuk of aan het einde, dan heb ik daar geen problemen mee. Allee, zolang het een fijne post is hé, zolang hij grappig en leuk en mooi en tof om te lezen is. Want gewoon stomme reclame spoel ik door, hoor :-)

 5. Mirjam Broere

  Groot gelijk! Wie weet kom ik in de toekomst wel vragen of je nog plek hebt voor een banner.
  En ben benieuwd naar al je ideeën.

 6. GIJ COMMERCIELE **** !!!
  *dropt terwijl linkje naar zijn blog*

  Zo lang ge maar blijft schrijven en ik omdat te lezen geen Story’s of Libellen moet kopen is’t goed voor mij wèr.

 7. Floor

  Je hebt groot gelijk dit te doen en je lezers daarvan zo goed op de hoogte te brengen. Ik ga zeker met evenveel plezier je blog blijven lezen!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>