lilith kiest een kleur

“Ben jij nu echt aan het zoeken op geel?”.
“Is dat zo raar?”.
“Je zoekt toch op alles, maar niet op kleur? Het verbaast me zelfs dat je dat kan, zoeken op kleur”.
“Dat kan je niet, maar ik heb een trefwoord ingevoegd. Kleur is het enige dat ik snap, Youri.”

Ofte: ons lilith heeft haar rijbewijs. Ons lilithje, het schaap, dat daar tien jaar over heeft gedaan, en in die tien jaar wel honderd inzinkingen heeft gehad waarbij de woorden “ik ga nooit meer autorijden, echt, vergeet het!” een niet onbelangrijke rol speelden.

Om maar te zeggen: geen geboren chauffeuse, ons lilithje. Niet omdat ze zo’n ramp was op de weg, al werden de potentieel hilarische blogposts over die keer dat ze twintig keer stilviel op een rondpunt en bijna het decor in werd gereden door vrachtwagens op de ring omdat ze ook daar een keer of vijftien sputterend tot stilstand kwam op het laatste moment verticaal geklasseerd. Voor iedereen beter, believe you me.

Wel omdat ons lilithje nogal bang was achter het stuur. Op de industriezone viel dat allemaal nog mee, vooral op zondag om zeven uur ’s morgens, maar in het echte verkeer? Met echte auto’s, en fietsers, en camions die u van langs achter kunnen bespringen? Met ECHTE VERKEERSSITUATIES? Ja hallokes.

We gaan het niet hebben over het aantal keer dat er werd teruggekeerd naar industriezones in de afgelopen jaren, omdat lilith plots tot het besef kwam dat ze nooit meer op de echte weg wilde rijden, tussen andere auto’s. Het is in elk geval meer dan je op de vingers van twee rond het stuur geklemde witknokige handen kunt tellen.

En toch heb ik uiteindelijk mijn rijbewijs gehaald. Zelfs ik. Mede omdat ik de gedachte niet kon verdragen dat mijn kind het eerder zou halen dan ik. En ben ik uiteindelijk zo ver dat ik betrekkelijk onpaniekerig rondtuf. Met iemand naast mij. Met Youri naast mij. Want nu komt het: sinds ik mijn rijbewijs heb word ik verondersteld om alleen door het leven te rijden. Ziedaar: onoverkomelijk probleem zesendertig, wat betreft autorijden en ondergetekende. Want wat blijkt? Lilith durft helemaal niet alleen autorijden. :aah:

Na overleg met enkele betrokken partijen hebben we het op de donkerblauwe bolide van Youri gestoken. Die heeft daar natuurlijk niks mee te maken, maar ik heb het samen met betreffende partijen in mijn hoofd gestoken dat ik gemakkelijker alleen ga durven rijden als ik mijn eigen bolide heb, omdat ik dan gewoon in mijn auto kan springen en weg kan tuffen. Alleen ja. Over dat aspect wil ik liever nog niet langer dan een halve seconde nadenken, but yes. Het idee is: als ik een eigen bolide heb, dan zal ik me verplicht voelen om er ook mee rond te rijden. Het idee is ook: ik val nog liever dood dan dat ik met een grijze auto rij. Grijze auto’s zijn so not me. Datzelfde geldt voor auto’s in andere kleuren, maar ook daar wil ik even niet over nadenken.

En dus tik ik op autozone.be “geel” in.
Ik heb er tien lange jaren over gedaan om dit punt te bereiken, dus cut me some slack, okayz?

Reacties

 1. Anker

  Amai, ik lees hier precies over mezelf. Ik ben (nog maar :-)) twee jaar aan het oefenen, en als het aan mij ligt haal ik mijn rijbewijs never nooit niet. Misschien moet ik ook eens een gele auto proberen, als het helpt :-)

 2. De ex-baas

  Grijze auto’s bestaan niet. Wie koopt of verkoopt nu een grijze auto? Grijze auto’s heten ‘zilver’ of ‘metaal’. Ze zijn grijs. Ze heten alleen anders.

 3. Ake

  Daarom dat ik niet graag met de auto rij! Wij hebben een grijze auto! Ik zou fuchsia veel leuker vinden ;-)

 4. Maja

  als mensen me vragen wat voor auto ik heb, zeg ik altijd: een groene!
  Niet dat ik het merk en zo niet ken, maar gewoon omdat het me niet veel kan schelen. De kleur daarentegen vind ik wel belangrijk.

 5. Dan kunnen die vrachtwagens tenminste al niet naast u kijken hé!

  Het klinkt wel een beetje vreemd: een nieuwe auto moeten kopen om dan wel te moeten rijden… Probeert niet iedereen net minder auto te rijden??

  Het werkt anders wel, hoor, je eigen auto. Zelf was ik ook altijd een brok zenuwen achter het stuur. Nadat ik mijn rijbewijs gehaald heb, heb ik een half jaar niet gereden, tot ik mijn eigen supergoedkoop autootje had, waar het niet erg bij was als er krassen of een deuk zouden inkomen (wat niet gebeurde).
  Maar echt zonder zenuwen gaat pas sinds ik voor het werk elke dag met de auto moet rijden. Dat heeft dus ook jaren geduurd.
  En de eerste keer dat mijn zoontje mee in de auto was, waren ze er weer.

 6. Katrien

  Herkenbaar, ik durfde dat ook helemaal niet, alleen rijden. Pas nu, nu ik mijn rijbewijs 4 jaar heb, ben ik 100% zover. Dat besefte ik toen ik spontaan in de auto sprong om naar het frietkot te rijden. Vroeger nam ik uit pure angst toch maar de fiets. Beter voor het milieu wel, die angst.

 7. Ik heb niet echt schrik om alleen te rijden, maar graag doe ik het ook niet. Behalve misschien op zondag, maar dan nog :-) Ik heb al zeven jaar mijn rijbewijs (omdat ik moest van mijn ouders) en heb misschien al zeven keer alleen gereden. Bon, mijn ecologische ik vindt dat natuurlijk niet zo erg, die verkeersstress (om er nu maar even een woord op te plakken) ;-)

 8. Ik was ook zo’n dappere om mijn rijbewijs te behalen: eerst het maximum aantal uren rijschool, dan mijn voorlopig rijbewijs laten vervallen (en verscheuren, nogal beschamend om mijn aaneengeplakte versie te moeten bovenhalen maar daar dacht ik in dat momentje van colère niet aan, oeps) dan weer nieuwe lessen moeten volgen wegens laten vervallen dus, en toch bij de 3de rijexamen geslaagd – ongeveer 10 pogingen eerder dan verwacht door iedereen! Daarna een jaar geweigerd om nog te rijden, maar allé, ondertussen lukt het wel… en liefst met niemand naast me! Ik geef geregeld mijn sleutels af en laat mijn vriendinnen rijden als we ergens heen gaan met onze auto, en mijn man zat zelfs nog nooit naast me terwijl ik reed. Elk zijn afwijking hé :-)

 9. Man, ik durf zelfs niet voor mijn theoretisch rijexamen te gaan. Lang leve faalangst en zo.

  Alhoewel de plaatselijke rijschool rondrijdt met een mini en enkel en alleen om met die mini te mogen rijden, zou ik overwegen om voor mijn rijbewijs te gaan.

 10. Vrouw Holle

  Wie haalt het nu in z’n hoofd om in een grijze auto te rijden? Zoveel mooie kleuren en dessins…. een automobiel met polkadots of een pied-de-poule, een schotse ruit of een vrolijk bloemendessin ? Ik zie het wel zitten !!

 11. vero

  Joehoe,ik ben niet alleen! Ik heb al sinds 1993 mijn rijbewijs en heb sindsdien nooit meer gereden. Pas vorig jaar terug voorzichtig opnieuw begonnen. Een echte heldin, ik ;-)
  geen eigen auto betekent voor mij met een cambiowagen of andere auto rijden en telkens opnieuw alles aanpassen (spiegels, zetels enz.) of mezelf aanpassen (ander soort versnellingen, claxon en ruitenwisserbediening staan op een onvindbare plaats enz en mijn brein is niet altijd even aangepast aan al die dingen.)
  En het is nog niet zo heel heel lang dat ik kan rijden zonder continu te denken ‘ikbenaanhetrijdenikbenaanhetrijden’. Maar…Lilith en de anderen… we doen het dan toch maar ;-) Yes!

 12. Bieke

  Zalig om te lezen :-) Grijze auto’s zijn gewoon not done. Ik heb gekozen voor rood! Superhandig ook om snel je auto terug te vinden.
  En wat dat rijbewijs betreft(of ondertussen alleen rijden)…gewoon doen, niet twijfelen. Ik heb het jaren voor me uitgeschoven omdat ik dacht nooit met auto te kunnen rijden (wàt? schakelen en pedaal induwen tegelijk en dan nog de weg in ’t oog houden? ik begon spontaan te hyperventileren)…maar kijk, ik HOU van autorijden, rijd overal naartoe, mijn vrijheid mijn blijheid: autorijden = zalig! Enjoy!

 13. Leuk! Je eigen kleur! Ik wou per se een groene auto. En die heb ik nu al 4 jaar. Niet knalgroen maar toch groen. haalde mijn rijbewijs ook pas op mijn 29e. En nog altijd blij ermee. Dikke proficiat!!

 14. Lennie

  Ik heb net m’n gele auto MET schuifdeuren verkocht. Damn Lilith!

 15. Veerle

  Jee, ik ben ook geen held achter het stuur. Eerder het omgekeerde. Het type ‘Mag ik nu al invoegen? Rijden ze niet te rap achter mij? Wat doet die rooie nu? Ah die gaat aan de kant. Mag ik nu? Schat, mag ik invoegen? Schat de invoegstrook is bijna op!’

  En ook het type dat een weg al 649 keren mét partner moet hebben gereden om zich zelfzeker genoeg te voelen om hem eens alleen te doen.

  Maar naar de crèche en terug, dat lukt. En naar de supermarkt en terug, dat ook. Ik geef toe dat ik daar best trots op ben, al weet ik dat belachelijk is.

  Parkeren kan ik trouwens ook. Maar alles rond Brussel, dat is dikke miserie.

 16. Anks

  Leve de gele auto’s! Ik heb leren rijden in een knalgele Twingo, en de enige reden waarom ik mijn examen vier keer heb moeten doen, is dat ik het examen in de auto van de rijschool moest afleggen ipv in mijn geeltje ;-)!

 17. Hanne

  Ik vind alleen rijden eigenlijk gemakkelijker. Ik had ook enorm veel schrik, maar door mijn werk kon ik gewoon niet anders. En het grote voordeel is dat er niemand naast u zit om te zeggen dat uw laatste manoeuvre niet echt geslaagd was (want dat weten we zelf ook wel). Na 3 jaar rijbewijs voel ik me zelfs zeker genoeg om naar hartje Brussel te rijden (op een zaterdagochtend wel :-)). Maar kleine stapjes en heel veel durf en een goedkoop autootje zijn de ideale manier om meer vertrouwen te krijgen.

 18. Ik heb mijn rijbewijs al redelijk lang. Het went, het is gewoon doorzetten.
  Niets van aantrekken, de mijne is oranje, kwestie van hem snel weer te vinden op de grijze, blauwe, zwarte parkings.

 19. Ooh, I feel your pain! Ik heb 20u rijles achter de rug, en hoewel ik eigenlijk al van in het begin vrij vlot kan rijden, durf ik niet alleen rijden.

  Misschien morgen voor de allereerste keer om ons groentenpakket. Maar uiteindelijk zal het wel fiets worden denk ik. Dat parkeren alleen al…

 20. Proficiat met je rijbewijs, Lilith! Jij wordt keihard mijn “als zij dat kan, kan ik dat ook”-persoon! Ik begin volgende week ook – éindelijk – aan mijn rijlessen… Stress!

 21. Inge

  Mijn ouders hebben ook een (heel basic) geel peugeot 107-ke (denk ik). Keigemakkelijk om overal te herkennen. Ze doen hem trouwens ook weg ;-). Straks ben ik wel de enige nog over zonder rijbewijs :-(.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>