lilith en de vijf apps die haar leven vergemakkelijken

Er was een tijd dat ik het niet zag, hoe geweldig een iPad is. Ik zag een computer zonder toetsenbord, snapte de meerwaarde niet, en al helemaal niet waarom er mensen zo’n bedragen zouden neertellen voor iets waarop je naar filmpjes kon kijken en naar muziek kon luisteren, als je dat ook al kon doen op de computer of laptop die je liggen had. Ik moest er dus geen, dankuwel.

Skip to nu, een paar jaar later. Ik ben zo verliefd op mijn iPad. Ik word zelfs nog elke dag verliefder. Voel me bijna schuldig/onnozel omdat ik jaren geleden niet inzag wat voor een gigantisch potentieel dat ding had. En dat komt niet door de iPad an sich, en ook niet door de geweldige incognito undercover envelopsleeve die ik ervoor heb gekocht.

sleeve1.jpg

Zelfs niet door de toetsenbordcover waarop ik mezelf heb getrakteerd en waar ik werkelijk beyond blij mee ben.

ipadtoetsen.jpg

Het komt door de apps. En daar heb ik er wel wat van, al val ik altijd terug op mijn grootste favorieten, die mijn leven zo veel leuker/gemakkelijker/aangenamer maken.

Evernote.

evernote_app.jpgDe app die voor mij het probleem oplost van tientallen rondslingerende notitieboekjes vol lijstjes en gekribbelde telefoonnummers en dingen die ik nog moet onthouden en nota’s van vergaderingen die na verloop van tijd altijd oplossen in lucht. Om maar te zwijgen over alle bookmarks, potentiële cadeautjes, ideeën voor artikels en dingen voor ooit eens die ik elke dag online tegenkom. Het duurde even voor ik snapte wat Evernote zo fantastisch maakt, maar sinds een paar jaar betaal ik met geweldig veel plezier voor mijn Premium account, en gebruik ik het als mijn extern geheugen. En steek ik er alles in. Gaande van foto’s van wijnetiketten als ik ergens iets drink dat ik geweldig lekker vind, tot nota’s voor interviews, scans van interessante artikels, lijstjes met babynamen, hotelvouchers, en nog honderd andere dingen.

De sterkte van het programma is de searchfunctie. Je kunt zaken mooi bijhouden in notietieboekjes en er tags aan toekennen (en dat werkt als een bracelet), maar het is vooral de searchfunctie die mij al heel vaak uit de nood heeft geholpen. Die kan trouwens ook zoeken in handgeschreven notities en gefotografeerde wijnetiketten, wat ik niet minder dan briljant vind. Evernote werkt dus best van al als je het gebruikt voor alle zaken die je niet wilt vergeten.

Ik ben er al heel lang heel wild van. Ge moet het echt eens proberen.

Zite.

zite_app.jpgAls de iPad een toestel was waar enkel Zite opstond, dan zou hij voor mij nog keihard de moeite waard zijn, heb ik al meerdere keren aan mijn vent toevertrouwd in één van mijn nerdy buien. Zite is een app die een beetje werkt als een tijdschrift of krant, maar dan wel gecustomized aan de hand van jouw interesses. Dat werkt op verschillende manieren. Eerst en vooral kun je zelf lijstjes samenstellen met interesses (minimalisme, vegetarisch koken, beauty, entertainment, duivenmelken), maar je kunt Zite ook gaandeweg leren wat je interessant vindt en wat niet, door op de duimpjes naar omhoog of naar omlaag te klikken telkens de app je een artikel voorschotelt. Vind je de stukken van een bepaalde auteur of blogger leuk, dan kun je ook vragen om je meer van zijn of haar werk te tonen. Op die manier wordt Zite na verloop van tijd een ongelooflijk interessante tool om van vanalles op de hoogte gehouden te worden. Al helemaal als je het gebruikt in combinatie met Pocket.

Pocket.

pocket_app.jpgHet is als met kleren kopen, met dat internet. Als ik zin heb om een interessant stuk te lezen kom ik alleen maar brol tegen, en als ik helemaal niet op zoek ben en ook helemaal geen tijd heb om een stuk te lezen bots ik op de meest interessante dingen. Enter Pocket, een tooltje dat je in je browserbalk kunt steken waarmee je heel gemakkelijk artikels kunt saven om later te lezen. Klinkt als bookmarks, ik weet het, maar het is allemaal veel mooier en gebruiksvriendelijker. En de max als ik op de trein zit, en een hele lijst interessante artikels heb om eens door te gaan. De tags maken het gemakkelijk om dingen te saven onder een bepaald onderwerp, wat ook wel fijn en overzichtelijk is.

Omnifocus

omnifocus_app.jpgNaast Evernote is Omnifocus mijn tweede digitale lifeline. Ik heb geen idee wat ik zonder zou doen. Verzuipen, waarschijnlijk, en honderd dingen per dag vergeten. Omnifocus is een app die ik zowel op mijn macbook, iPad als iPhone heb staan (dat geldt trouwens voor de meeste apps die ik hier bespreek), en die me toelaat om mijn to do’s bij te houden volgens het principe van Getting Things Done. Wie GTD niet kent en zich afvraagt hoe hij ooit een systeem in zijn chaos van dingen die gedaan moeten worden kan krijgen: lees het, het heeft mijn leven nogal veranderd, en rust in mijn hoofd gebracht. Niet dat er ooit rust in mijn hoofd is, maar wel als het op mijn to do lijst aankomt. Dat is toch al iets. Het idee is om alles dat je van plan bent te doen in het programma te gooien, zodat het niet meer constant in je hoofd zit rond te draaien. Bij mij werkt het gigantisch: ik vergeet zelden nog iets, al mijn deadlines zitten er mooi in, en in combinatie met mijn iCal ben ik een zeer tevreden mens.

Clear

clear.jpgEigenlijk het buitenbeentje in deze reeks, omdat Clear niet veel meer is dan een simpele to do lijstjes app, maar zo gemakkelijk en intuïtief in gebruik. Ik gebruik het voor boodschappenlijstjes en oplijstingen van dingen die ik snel even wil onthouden zonder dat ze in omnifocus moeten. Honderd keer mooier en gemakkelijker dan notities, dat ik mensen daar soms voor zie gebruiken.

En gulder? Van welke app kunnen jullie niet snappen dat sommige mensen hem nog niet hebben staan?

Reacties

 1. Wat ik nog altijd niet begrijp is dat er nog mensen zijn die nog geen Dropbox gebruiken. Voor mij is dat een ware lifesaver. Op die manier kan ik overal aan bepaalde bestanden en als iemand eens flink wat mb’tjes aan foto’s wil delen met mij, dan is dropbox daarvoor ook ideaal.

  Echt waar, als ik hoor over studenten die NU in 2013 hun thesis nog verliezen doordat hun computer de hik kreeg, dan snap ik niet dat ze die niet op Dropbox of iets dergelijks hadden gezet. Zoiets belangrijks. Komaan!

 2. Ik zet interessante webpagina’s op mijn leeslijst. Om nieuwe dingen te ontdekken gebruik ik StumbleUpon.

  In plaats van iCal gebruik ik Fantastical

  1Password is een schitterende paswoorden app (met browser plugin)

  Mindmeister mindmapping

  Basecamp online project collaboration

  In iOS7 zitten er ook een paar nieuwe features die geïnspireerd zijn op succesvolle apps.

 3. mag het ook voor de iPhone zijn?
  – Fastever -> om snel snel een nota naar evernote te versturen
  – collect & go : de app van Colruyt, maar ook gewoon geweldig handig om snel een boodschappenlijstje mee samen te stellen waar de echtgenoot ook aan kan (en in tegenstelling tot een zelfgeschreven lijstje heb je de producten met naam en foto zodat diezelfde echtgenoot met de juiste dingen thuiskomt :-))
  – Paprika : als ik me niet vergis heb ik die app hier eens zien opduiken, en ben sindsdien een fan. Beste recepten/weekplanner app!

 4. Meg

  Ik zit nog in het stadium van uw bovenste alinea. Er slingeren 3 tablets rond in huis, maar ik geraak niet verliefd. Wat zou mij over de streep kunnen halen?

 5. Ik ben alvast fan van de envelopsleeve!

  Wat de apps betreft, ben ik er nog geen gebruiker van. Voorlopig doe ik het met honderden papiertjes die overal rondslingeren.

  Maar zijn de apps enkel beschikbaar voor Apple? Of bestaan er Androidversies van?

 6. Euhh… die “envelopsleeve”… Bestaat die echt of is dat een recup van een actuele zending? Is in ieder geval geniaal :-)

 7. Connie

  Altamail van Eurosmartz (betalend): eindelijk mogelijk om een paswoord voor je email app te gebruken!

 8. Ik volg je volledig in de Evernote, Pocket en Omnifocus. Doe er voor mij nog SplashID bij, waarin je al je paswoorden veilig kunt bewaren. Goud waard.
  En dan heb ik nog 175 apps waar ik eigenlijk graag vanaf zou willen, maar krijg het niet over mijn hart :-)

 9. Eline

  Aangezien ik ook hier weer al dat goed over Evernote lees dacht ik: laat ik het eens proberen. Nu wou ik ook de webclipper installeren omdat dat me verdorie handig lijkt maar no such luck! Het ding weigert alle medewerking en na al menig forum over het how to install afgeschuimd te hebben ben ik hier geen stap verder. Hier iemand tips of tricks? Of is de app ook de moeite waard zonder de webclipper?

 10. Hey Eline, ik kan niet direct helpen want bij mij werkt hij wel gewoon, maar het hangt ervan af waarvoor je Evernote gebruikt. Bij mij is het vooral mijn notitieboek, dus ik gebruik die clipper eigenlijk niet ongelooflijk veel. :)

  Als je het wilt gebruiken om recepten op te slaan is het wel handig, maar dat doe ik tegenwoordig via Pinterest omdat ik dat simpeler vind.

 11. eline

  Hé! Bedankt voor de tip! dan ga ik het ook gewoon eens proberen zonder die clipper want tziet er sowieso wel leuk en handig uit :)

 12. Toen ik mijn iPad vorig jaar kocht was dit bericht mijn lifesaver in de grote kolkende app-zee. Dankzij jouw aanbevelingen ontdekte ik Evernote en Pocket en dat veranderde mijn leven compleet! Het werd het begin van een serieuze iPad-verslaving… ;-)
  Ondertussen begon ik zelf een blog te schrijven en inspireerde jouw tips me om reclame te maken voor mijn favoriete apps.
  Merci voor je immer errug handige openhartigheid!
  X
  (Moest je curieus zijn: http://www.myglowtime.com/2014/03/11/niet-te-missen-app-feedly/)

 13. Lize

  Lieve, lieve Lilith…wil je toevallig geen update schrijven hierover? Ik ben op zoek naar dé apps die het leven met kleine kindjes, een drukke job én een bouw makkelijker kunnen maken! Merci!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>