week 6: waarin lilith naar motivatie zoekt

week 6
Als het een goede week was geweest dan zou ik zeggen: oke, af is af. Maar het was geen goede week. Ik had nochtans oprecht gedacht dat dit zelfs een gemakkelijke week zou worden. De eerste zonder feestjes, aja. Ik had niet ingecalculeerd dat het ook mijn derde waanzinnig drukke werkweek op rij was, en dat een mens in het begin wel content kan zijn met rijst met een snelsnel in de wok uitgeschudde zak voorgesneden groenten, maar in week vijf begint dat tijdsgebrek in combinatie met gezond eten zwaar tegen te steken. Niet dat dat gezond eten daar iets aan kan doen, maar deze vrouw zit serieus stuck in a rut. Als daar ook nog eens veel werkstress en vermoeidheid bijkomt dan gaat het lipje al eens hangen.

Dus neen, het was geen goede week. Ik heb al mijn weekextra’s opgebruikt. Ik ben er vast ook een stuk overgegaan. Ik heb het meeste wel ingegeven, maar sommige dingen ook niet. Ik was niet eerlijk tegen mezelf en tegen mijn app. Forgive me father for I have sinned. Niet eens iets heel zots ofzo, maar de moraal is weg. Ik heb het de laatste dagen elke dag gevoeld.

Dat gewicht is even helemaal niet zo belangrijk, mijn motivatie terug vinden is dat wel. Anders voorspel ik dat dit reeksje binnen dit en twee weken niet meer bestaat, en ik gewoon zal doen alsof het er nooit is geweest. “Weight watchers? U zegt?”. Ik kan echt heel goed doen alsof dingen er nooit zijn geweest.

Eigenlijk was ik van plan om hier deze week een ode aan de soep te brengen, maar zelfs die komt even mijn oren uit. Dus doen we een lijstje van wat ik met de moed der wanhoop probeer om mijn motivatie terug te krijgen.

 • motivational quotes lezen op Pinterest. Dat klinkt misschien een beetje stom en cheesy, maar echt, als ik mij niet goed voel en helemaal vergeten ben waarom ik ook weer per sé punten wilde beginnen tellen dan helpt het echt om dingen te lezen als “Don’t let the fear of the time it will take to accomplish something stand in the way of your doing it. The time will pass anyway” of “sweat is fat crying” en zotte voor en na’s te zien van mensen die nog dikker waren dan ik.
 • nieuwe dingen proberen. Als het begint tegen te steken dan ligt dat bij mij vaak aan het feit dat ik altijd hetzelfde aan het eten ben en alles kotsbeu ben. Ik ga deze week dus, ondanks mijn tijdsgebrek, proberen om een paar nieuwe recepten te testen en hopen dat ik daar weer vrolijk van word. Net iets te vaak een zak groensels met pasta gegeten, de laatste weken, geloof ik.
 • uitvogelen waar het fout loopt. Bij mij ging het deze week tijdens de dag goed, maar na een lange werkdag ging ik ’s avonds de mist in. Omdat ik moe was, en troost nodig had, en ik niet had gepland hoe ik dat zou invullen. Dan is wijn een goed idee, en brood ook. Volgende week ga ik dus….
 • nog beter plannen. Ook mijn avonden. Zorgen dat ik iets van fruit heb liggen waar ik enthousiast van word. Of rauwkost met dressing, ofzo. Zodat ik tenminste weet wat ik ga doen als ik thuis kom en me moe en hongerig voel. Dat deel van mijn dag wordt op dit moment niet genoeg gepland, waardoor ik alles zou opeten dat ik in een straal van tien meter rond mij zie. Niet goed. Kan beter.
 • gaan sporten. Hoe moe ik gisterenavond ook was en hoe weinig zin ik ook had om naar het fitnesscentrum te rijden, ik heb het toch gedaan en ik ben blij. Ik heb voor volgende week dus al weer twee spinninglessen in mijn agenda gezet. Omdat ik me beter voel als ik dat doe. En zo blij en trots ben als ik weer buiten wandel.

En jullie? Hebben jullie geweldige tips om je motivatie op te diepen uit de diepe krochten waar die soms durft indonderen? Please share!

Reacties

 1. Leen

  Komaan Kelster, 1 slechte week maakt van u gene slechte Weight-Watcher he ;-)! Ik weightwatch (? ) dan wel niet, maar toch aan u gedacht vanmorgen, ronddolend in de Colruyt. Want ah, voor mijn boontjes in tomatensaus géén echt gehakt maar veggieballetjes! Da had de dees een jaar geleden nooit gedaan ;-), dus merci! Koop veel lekker fruit, gele pruimen, druiven, peren, exotic things, altijd een goeie knabbeltje als je thuiskomt. En hup, 2 keer spinnen, ik kan er alleen ma een voorbeeld aan nemen, go go go girl ;-)!

 2. Ik hoop dat je heel erg je motivatie terugvindt, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik me ook wel een beetje minder eenzaam voel, nu ik niet meer de enige ben met een WW-dip. Ik heb ook het gevoel dat ik al een maand hetzelfde eet. Maar we gaan ervoor Kelly, we kunnen het! Gewoon omdat wij awesome wijven zijn, die zelfs in megadrukke werksituaties een gezin runnen én daarbij nog WW’en ook. (Vanavond om 22u begint mijn weekend, de eerste keer in 12 dagen dat ik niet moet werken. Hallellujah.)

 3. Ik stel mezelf soms de vraag: ga ik er gelukkiger van worden? Ik doe dat bijvoorbeeld als ik tien minuten voor het cremeglacediepvriesvak blijf hangen, met mezelf in woelige strijd verwikkeld. Of als ik de koekendoos reflexmatig van de kast haal. Als ik me die vraag stel is het antwoord altijd ‘nee.’ Ik stel mezelf die vraag alleen niet altijd. En dan loopt het mis. Hoe minder verleiding, hoe beter. Appeltjes (bv) in huis hebben lijkt dan een oplossing, maar soms word ik gewoon kwaad op appels. Omdat ze zo vochtig zijn, en koud. Dan eet ik ze niet. Of maak ik er appelflappen van. En dan is het effect natuurlijk ook weer wat teniet gedaan. Maar nog altijd beter een zelfgemaakte appelflap zonder suiker, dan een vettige wafel met boter en suiker…

 4. lies.

  Ik ben geen Weight Watcher, heb eigenlijk ook nog nooit een dieet gevolgd, dus misschien is mijn tip niet zoveel waard, maar toch.. ik probeer :)
  Ik herken in elk geval het probleem van ‘gezonde voeding maar toch zo weinig tijd om ’s avonds nog iets (liefst ook lekker) te koken. De motivatie daarvoor verdween wat omdat mijn recepten gewoon altijd teveel tijd vroegen.
  Tot ik de boeken van Pascale Naessens ontdekte.. (en nee, ik zit niet in haar persoonlijke promoteam). Die recepten zijn echt snel klaar en gewoon ook heerlijk lekker. En als ik haar mag geloven ook heel gezond!
  Zeker eens proberen! Veel succes ermee!

 5. Ik ben het met Ysabje eens, ik vraag me ook altijd af of het tevreden gevoel op korte termijn wel afweegt tegen het aantal calorieën. Misschien hard, maar best effectief.
  In een kookboek met gezonde recepten neuzen wil ook nog wel eens helpen om inspiratie op te doen.
  En wat de motivatie betreft: gewoon DOEN zou ik zeggen, lijkt me dat je op de goede weg bent! En voor de mindere momenten moet je vooral niet schromen om even te mopperen tegen manlief, een vriendin, iemand in de rij bij de supermarkt of kijken naar zo’n programma met van die reusachtige mensen in de VS ;-)
  En oh ja, snoeptomaatjes, niet te versmaden.
  Succes meid!

 6. Morgenochtend op de markt: het kraam met het gedroogd fruit opzoeken, en een grote voorraad inslaan. (Genoeg geld meenemen dus, want ’t is lekker maar ook duur)

 7. Leuke tips, dankjewel! :)

  @lieve: ik wou dat ik dat kon, want ik ben zot van gedroogd fruit, maar ik ben er eens door in het ziekenhuis beland en moest bijna geopereerd worden. Door mijn maagverkleining blijft dat bij mij vastzitten, en ik ben dat dus verboden voor de rest van mijn leven. :'(

  Nooit meer dadels, of abrikozen of vijgen. En ik mis het geweldig.

 8. Caro

  Ik ken het gevoel van uitgehongerd thuiskomen en alles willen opeten wat zich in een straal van 10 meter bevindt. Probeer het niet zo ver te laten komen en eet voor je naar huis vertrekt iets gezonds. Elke dag voor ik de fiets op spring eet ik iets op mijn werk. Een banaan, een nectarine, magere yoghurt, sojapudding, … Dan kom ik zonder dat grote hongergevoel thuis en kan ik me beter beheersen als ik begin te koken voor het avondeten.

 9. veerle

  Sinds dat jij met WW begonnen bent, probeer ik hier ook iets te doen aan m’n eetgewoonten. Blijven volhouden en tips blijven posten, want ik trek me nu aan u op!
  Hier deze voormiddag in de Colruyt gedroogd fruit gekocht tegen de kleine, verraderlijke hongertjes.

 10. ik doe geen WW maar ik dieet nu wel al een maand. Bij mij zijn er nu 4 kg af en dat begin ik nu pas te merken. De cijfers op de weegschaal zijn mijn grootste motivatie…en ik heb mezelf een prachtige kokerrok met geweldig mooie blouse beloofd als ik er uitzie alsof ik zoiets zou kunnen dragen :-D

 11. Sandra

  Momenteel is mijn grootste motivatie volgende quote: “In 3 months from now you’ll wish you had started today”.
  Want oja, ik kan mij heel levendig inbeelden dat ik dat weer moet denken in december. Valkuilen zijn er altijd en overal. Eergisteren een glas wijn, gisteren een superlekker ‘ik doe al een week goed mijn best, dat heb ik best wel verdiend’-broodje… nee! nee! Focus houden, en gewoon lekker doordoen. Dan kan ik in december apetrots terugkijken op die 3 maanden, ipv de teleurstelling weer te moeten doorslikken.

 12. Ik stel mezelf gewoon af en toe de vraag: voel ik me goed in mijn vel? Indien wel, niets veranderen, indien niet, tja, dan moeten er keuzes gemaakt worden. En dat gaat dan niet enkel over gewicht (ik heb toch geen weegschaal)…

 13. Natalie

  Hey Lilith,

  weet dat je niet alleen bent die het moeilijk heeft ! Elke dag is bij mij ook een gevecht. Het begint zo rond een uur of 3 ’s namiddags en eindigt tot ik ga slapen… Soep is mijn redding als ik thuiskom en soms ook nog voor ik ga slapen. Troost en vult me.

  Deze week stond er bij ons o.a. tomaat-garnaal, asperges (uit diepvries, reeds gekuist) met scampi’s (ook al uit diepvries en gekuist) en veldsla met lente-ui, princesseboontjes, radijsjes en gekookt ei op tafel. Licht en toch vullend. En snel klaar.

  “What you eat in private, you wear in public” (http://www.health.com/health/gallery/0,,20706008_15,00.html)

  We mogen ook niet te veeleisend zijn, denk ik, het is niet dat jij dik bent he. Misschien moeten we al blij zijn dat we niet bijkomen na een moeilijke week ?!

  Weet ook dat een vrouw soms vocht ophoudt en dat het gewichtsverlies dan laag is. Ook krijg je van sporten spieren die meer wegen dan vet, zodat je wel strakker wordt maar niet minder gaat wegen. Je hebt wel een hoger metabolisme dankzij je spieren!

  Succes!

 14. Milie

  Jouw blog lezen geeft me sterkte, zoveel moed dat jij hebt. Ik voel me ook maar zozo de laatste tijd en dat diëten is ook dat niet… Die mandarijnen zouden al wat kunnen helpen ;)

 15. Vuur

  Zeer zeer herkenbaar allemaal…
  Ik hoop dat jouw ode aan de soep er toch nog ‘ns van komt. Mijn favoriete luiwijvensoep van het moment is 1 ui -gesnipperd en gestoofd- + 1 zak voorgesneden soepgroentjes + kippenbouillon + 1 blik tomatencrème + paprikapoeder + komijnpoeder.
  Zit trouwens ’s octhends nu ook al worteltjes in knabbelformaat te snijden voor op de trein weer naar *huis*.
  Wat bij mij helpt is leuke kleren gaan passen – en geconfronteerd worden met dat spiegelbeeld. Ik kan er gewoon geen geld aan uitgeven als ik weet dat ik er tien keer mooier mee zou staan met vijf (of tien) kilo lichter. Dan gaan de volgende drie dagen ‘dieet” meteen weer moeiteloos.
  Keep those tetten vooruit Kelly, ge komt er wel! :)

 16. Margay

  Tip: niet depri worden omdat er ‘maar’ 100 g af is. Ze is er toch af? Ik ben sinds begin september ook bezig en zolang ik op mijn wegelijkse weegmoment niet naar omhoog gegaan ben, ben ik tevreden (ik maak het mezelf graag gemakkelijk). Bekijk het gewoon op langere termijn: 3,4 kg op een maand, toch mooi?
  Mijn doel: elke 5 kg die eraf is, mag ik vieren met een schoon kleedje (het eerste dat ik op het oog heb ik van King Louie en ik hoop dat binnen een weekje ofzo te kunnen bestellen, juuj).
  In het WW kader: zijn er geen zaken die nauwelijks punten kosten? fruit? Een banaan bakken met kaneel ofzo als dessertje? Veel water drinken? Magere yoghurt met fruit? Noten of gedroogd fruit knabbelen? Cracotjes met groentenpaté (die van Abinda, daar kan ik gewoon dat potje van leeglepelen, zo lekker). Of helemaal anders: een spannende serie bekijken, een bad nemen?
  O, en babyvoedingsgewijs: fruitpap maken? Mmmmm

 17. Ruth

  Min 0,1 kg is beter dan plus 0,1kg! Je bent dus nog altijd in de juiste richting ah gaan en ook vooruit. Verandering betekent soms kleine stapjes, het kan niet altijd met 7mijlslaarzen aan.

  Mijn motivatiequote voor sport is “no one ever regretted a workout”! Zeker als je moe en futloos bent ist de moment om te gaan. En je doet dat dus: supergoed bezig!

  Een probleem met WW is idd dat het u soms noopt om zodanig met uw eten bezig te zijn (voorbereiden! wortels snijden…) dat de lol van het gewone leven wat aan u voorbijgaat. Vandaar doe ik WW KIS – WW keep it simple. En wat iemand anders hier zei en waar ik goed mee heb mtn lachen omdat het zo waar is: fdhm dieet (fret de helft minder) maw watch your portions.

  Zoeken dus wat lekker is en wat je kan ruilen vr een gezond alternatief en kies ook met overtuiging. Dus gene sla als ge er echt geen zin in hebt – daar wdt ne mens niet blij van.. En eens je tegen uw dagtotaal aanschurkt: dingen eten die u geen punten kosten – en als je er niet geraakt – ah weektotaal zitten. Maar wel gewoon eten tot je voldaan bent (vaak sneller dan je denkt!) want anders wordt je slechtgezind. En ook: het is maar eten: ge hebt dat nodig om dingen te kunnen doen zoals denken en lopen en energie hebben. Het is uiteindelijk niet superbelangrijk – maar een middel om uw leven te leiden!

  Andere truc: porties. Echt leren voelen of je honger hebt of goesting. Goesting: gezond snackje dat u bijna niks kost (max 1 of 2). Honger: iets lekkers dat meer punten kost en idealiter een matijd is dan. Op tijd iets eten ook zodat je nooit uitgehongerd bent.

  Het is au fond de bedoeling dat je gezonde eetpatronen aanleert en de gezonde keuze weet te maken in deze wereld van overdaad – het gaat in the long run niet over die onnozele punten. Dus do not kick yourself als ge een paar dagen 3 punten meer eet dan het dagtotaal. Als dat u het vol doet houden is het beter zo dan ineens een hele bak ijs op te eten nietwaar. Kleine dingen.

  Nog een truc: ontbijt eens met een eitje en kidneybonen (of linzen of andere bonen). Het klinkt als een nonstarter, maar je eet relatief weinig punten op voor iets dat u zonder problemen ver over 12uur tilt zonder honger. En smaakt goed ook! Komt uit de 4HB.

  Alleszins: goed bezig!! Nog altijd ah afvallen dus het gaat de goede kant op :-)

  Kis ;)
  Ruth

 18. Wow zoveel motiverende praat! Zelfs ik zie het nu terug zitten om die 5 ellendige kilo’s die ik bijkwam op reis er terug af te spelen. Dankjewel allemaal, ik hol meteen naar de winkel voor een nieuwe portie fruit en tomaatjes. En Lilith, je bent voor mij echt een inspirerend voorbeeld, juist omdat je niet perfect bent. Ik zou je aanraden je eigen blog eens te lezen en te zien hoe goed en vooral heel menselijk jij bezig bent. Ik kan daar alleen maar bewondering voor hebben. Veel succes!

 19. Doris

  Wat mij in drukke weken met lange werkdagen hielp, was mijn laatste boterham van de dag niet bij de lunch eten, maar in het laatste halve uur van de werkdag. Tegen dat ik dan naar huis was gereisd en begon te koken, had ik daar ook daadwerkelijk puf en energie voor.

  En met mezelf afspreken dat ik bij thuiskomst pas zou gaan zitten als het eten op tafel stond, met andere woorden: jas uit en doorlopen naar de keuken. Dat vereist uiteraard wel dat er kookbaars in huis is.

  Succes met plannen en bon chance!

 20. Doris

  Oh, en die koude vochtige appels waar ysabje het over heeft, die vulling van appelflappen-zonder-suiker kan ook heel goed in een ovenschaaltje met wél een paar rozijntjes erbij en wat kaneel en coriander (het poeder, niet het blad) en een schepje custardpoeder. In die van mij zit geen suiker en in combinatie met het sap dat uit de appels komt, krijg je zo’n soort van custard-achtig papje in het kommetje als het een half uurtje in de oven heeft gestaan met alu-folie op z’n dak.

 21. Appeltjes in de microgolf met kaneel! alhoewel het recept van Doris hierboven in de oven wel lekkerder klinkt… (maar als het snel moet gaan omdat je dreigt te bezwijken, dat gaat dus ook in de microgolf op een paar minuten)
  Witloofsoep (witloof, ajuin, kippenbouillon) deels gemixt, deels nog met stukjes witloof, en daar een lepeltje light kruidenkaas (genre Boursin) in…
  Dipsausjes met kruidenmixen van de Oil & Vinegar, met yoghurt, of de Bruschetta mix met water in plaats van olie, en dat met zo’n voorgesneden dipgroenten! (worteltjes overlangs in 4 snijden, dan kan je meer dippen per wortel :-))

 22. Oh die witloofsoep ga ik eens uitproberen, heb hier nog Boursin Cuisine light staan. Ben dus ook op dieet en ’t gaat binnen een paar weken steeds moeilijker worden als ik wat langer bezig ben. Ik blijf hier lezen, zeker motiverend!

 23. Net eens door al jullie tips gegaan en helemaal geïnspireerd! Dankjewel iedereen, zo moet het lukken om er weer voor te gaan in oktober. :)

 24. Julie

  Hallo, ik heb net je blog ontdekt en ben ook toevallig opnieuw aan de WW. Grappig hoe herkenbaar: alles of niks, snel iets eten en dan ook snel weer vergeten wat je in je mond stopt, die pruillip… En ik probeer ook gedurende de week geen vlees of brood te eten. En met dat vlees heb ik minder problemen dan met het brood. Mijn tipje bij een dipje: je verloren gewicht niet in kg maar in pakjes boter uitdrukken: dus elke kg is 4 pakjes waard! Echt indrukwekkend hoor: 3 kg worden plots 12 pakjes.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>