lilith valt een hoop groensel aan

kookzondag

Hoe gaat dat? Ge gaat naar de winkel en ge koopt zoals elke week uw groentjes. Pastinaak en worteltjes voor Dexter zijn ovenschotel, een soeppakket voor mij, aardappelen, tomaten, allemaal vakkundig uitgekiend voor het vooropgestelde weekmenu.

En dan blijkt het gigantische groentenpakket van de school van het nichtje waar je ooit eens ja hebt op gezegd toegekomen te zijn en verzuip je plots in de groenten. Ligt er overal prei en bleekselderij en heb je ineens meer wortelen dan je in een maand opgegeten krijgt.

Op zo’n momenten gaat mijn hoofd in overdrive. Moeten er lijstjes gemaakt, en groenten versneden en gepureerd en in soep gedraaid en ingevroren, want ik kan niks weggooien. Zelfs de blaadjes van selder niet, waardoor ik in boeken ga zitten opzoeken wat je daarmee kunt aanvangen. Dan sta ik plots potage Célestine te maken uit het dikke boek van Julia Child. En groentjes te snijden, twee uur aan een stuk, tot ik zo zen ben als een bultrugwalvis.

Het resultaat van een paar uur ernstig zwoegen: wortelpastinaakpuree voor Dexter en een extra portie voor de diepvries, vijf liter preiseldersoep, ook een deel voor in de diepvries, wortelstoemp, vegetarische hete bliksem met zelfgemaakte appelmoes voor vanavond, een keuken waarin een bom lijkt te zijn ontploft en de gedachte dat ik dringend een grotere diepvries nodig heb.

Zodat ik er pas helemaal niks meer in terug kan vinden.

Reacties

 1. Eddy Deriemaeker

  En ik profiteer toch lekker mee !!! Van dat gratis soeppakket maak ik morgen lekkere soep. Bedankt ;-)

 2. Sinds wij verhuisd zijn, hangt er een memoblokje aan onze diepvries. Als ik er iets in steek, schrijf ik het er op + datum waarop het er ingestoken is. En als we er iets uit nemen MOET het doorgestreept worden. I know, total control freak-ish (wat ik absoluut niet ben), maar het werkt! Wel handiger om mee te starten als je diepvries leeg is, but still!

 3. @jess: dat heb ik ook een tijd gedaan, maar het systeem was verwaterd, en nu heb ik gisteren een volledige reorganisatie gedaan met lijstje in Evernote. Dat is niet freakish, dat is je hoofd boven water proberen te houden in de chaos. In mijn geval toch. ;)

 4. vero

  Vegetarische hete bliksem? Hoe maak je die dan? Gewoon aardappelpuree met appelmoes/ui? De recepten die ik vind bevatten echt veel boter (lekker maar niet ww, helaas). Hoe maak jij het? Hier misschien ook vanavond op het menu …

 5. @vero: ik maak die met seitangehakt. Dus gewoon seitangehakt wat bakken en goed kruiden met cayennepeper en paprikapoeder, zelf appelmoes maken met canderel, en dan aardappelpuree maken met magere melk en zonder boter. En dan een laag gehakt, een laag appelmoes en een laag puree, een minuut of veertig in de oven. Acht punten volgens weight watchers, al hadden zij wel een versie met echt gehakt, dus ik denk dat seitan nog iets minder is. :)

 6. vero

  Lekker! Inderdaad goed kruiden… ik hou zelf niet zo van het zoete in de ovenschotel, dus heb geen suiker ofzo bijgedaan. En zo geeft het zoete iets extra’s aan de schotel, zonder te overheersen. Het heeft super gesmaakt! Dank je alweer voor een goeie tip.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>