lilith wil deze herfst zeker dertien dingen doen

omhelsdeherfst

Content dat ik ben met de nazomer, ik kan dat bijna niet in woorden uitdrukken. Hoe langer het zomer blijft hoe later de herfst begint, namelijk, en dat is geweldig voor iemand die al depressief wordt van de gedachte aan Frank De Boosere met een wollen trui aan.

Elk jaar vier maanden zitten pruilen dat ik de herfst echt echt echt niet tof vind levert natuurlijk ook niet op, en dus probeer ik me al een aantal jaar gedwee te laten meevoeren op de rode en gele golven van de herfst in plaats van me er als een wolf tegen te verzetten. En het moet gezegd: het helpt wel een beetje. Op mijn betere dagen.

Wat ook helpt zijn lijstjes van dingen die ik in de herfst wil doen. Want als ik het opschrijf, dan lijkt het wel bijna alsof ik er een beetje naar verlang. Alsof ik de herfst omarm, zelfs. Laat u op dat gebied niks wijsmaken, zulle. Maar als het dan toch moet: dertien dingen die ik deze herfst wil doen!

 1. Nieuwe soeprecepten uitproberen. Want bij herfstdagen hoort een dampende kom soep, en tot mijn spijt blijf ik te dikwijls steken bij tomaten en pompoenen. Dus mochten jullie een zot lekkere (liefst vetarme) soep in jullie repertorium zitten hebben, dan mag het recept zeker in de comments, en dan test ik hem binnenkort eens uit. Behalve als het spruitensoep is ofzo. Dan doe ik alsof ik het niet heb gelezen.
 2. Nog eens een boek lezen. Ik heb dus sinds de geboorte van Dexter geen boek meer gelezen, geloof het of niet. Vooral mensen met kinderen zullen mij geloven. Ik heb de indruk dat het universum wil dat het Stoner wordt, maar ik ben er nog niet uit of het wel iets voor mij is. En of ik tijd ga hebben, als ik ook nog eens wil sporten. Maar goed, ge weet nooit.
 3. Mijn eigen zotte muziekmixen maken die zo cool zijn dat ik niet anders kan dan drie keer in de week gaan sporten. Ik ben niet zo thuis in de wereld van de vette beats, jammergenoeg en ook wel piehoew, dus tips zijn zeker welkom.
 4. Heel veel zure mandarijnen eten. Omdat dat eigenlijk het allerbeste is aan heel die herfst.
 5. Lange boswandelingen maken. Dik ingeduffeld en thuiskomen met noten en kastanjes in onze zakken. Die laatste poffen en onze pootjes eraan verbranden. Bliss. (van 13 tot 20 oktober is er trouwens vanalles te doen voor de #weekvhbos, moesten jullie dat al niet voldoende vinden)
 6. Mezelf verdiepen in een nieuwe serie. Na Game of Thrones weet ik het zo niet. Breaking Bad, zekers? Dan maar?
 7. Vijf recepten maken uit één kookboek. De kans bestaat dat het Gezond Gezin van Weight Watchers wordt, waar ik de laatste twee weken al de groentelasagna, de ovenschotel met quorn en witte bonen en de gevulde paprika’s van heb klaargemaakt. Allemaal zeer te eten. En ge valt daar honderd gram op een week door af, dus aan te raden!
 8. Een midweek naar een bungalowpark om er eenden te voederen, bossen te wandelen, gourmet te laten leveren aan ons huisje en eekhoorns te spotten.
 9. Mezelf storten op het maken van vegetarische stoofpotjes. Want stoofpotjes zijn liefde in een stoofpotje. Schoon gezegd, lilith, schoon gezegd.
 10. Naar een tentoonstelling/museum gaan. Ik moet eens opzoeken of er dingen zijn die leuk zijn om te doen met Dextertjes.
 11. Diner parties geven. Dat ging allemaal even moeilijk met ons huilkindje, maar ik vind dat tof en ik heb er weer zin in.
 12. Meer kleedjes dragen en kousenbroeken en toffe laarzen. En kleurrijke sjaals en wanten. En laagjes. Ik vind dat leuke kleren de herfst de helft draaglijker maken.
 13. Op schommels zitten. Door met Dexter naar speelpleintjes te trekken heb ik schommelen herontdekt, zeg. Schommelen is super. Ik wou dat je er calorieën mee kon verbranden dat het geen naam had, dan ging ik nooit meer naar de fitness. Maar het zal allemaal wel weer niet.
ik schommel

Kijk eens hoe übergelukkig ik er nochtans uitzie als ik schommel.

En jullie? Hoe maken jullie de herfst net iets aangenamer?

Reacties

 1. Ik zou het boek “The Timekeeper” van Mitch Albom aanraden.
  Ik weet niet of het ondertussen al vertaald is maar het is een prachtig, kort en intens boekje.
  Zeker de moeite!

 2. Zal ik je mijn boek Berichten uit de zorg (De Bezige Bij, 2011) opsturen? Allemaal korte verhalen. Dan doe ik een recept broccolisoep erbij.

 3. Ik maak de herfst aangenamer door heel veel kaarsen, dikke dons, boswandelingen (ja, met noten rapen en door bladerbergen rollen), af en toe een grote wafel met slagroom en een warme chocolademelk (incalculeren in je punten en meer aanvaard na een goeie strandwandeling) :) Favoriete films op druilerige zondagen en appelcakes met kaneel. Nieuwe sjaals en wanten helpen me ook altijd om de herfst te omarmen. Maar eerlijk is eerlijk; de tussenseizoenen zijn wel mijn favorieten :)

 4. Leen

  Ook met pompoensoep! En herfstwandelingen :-). (Gisteren de Damse Polders verkend, zàlig! ) . En tv-avonden onder dekentjes, in dikke gezellige pyama’s . En als ik er één had, voor de open haard! (elke herfst en winter denk ik ; ‘had ik nu maar een open haard om knus voor te gaan zitten’ ). En inderdaad ook leuke mutsen en sjaals. En nog meer mutsen en sjaals :-). En chocomelk! De herfst is ook nog een laatste keer genieten van alle zomerse activiteiten, eigentlijk. Nog één keer BBq, ook al is het eigenlijk al te koud :-). Nog één keer sandalen aan, ook al heb ik dan de hele dag koude tenen :-). Nog één keer dat zomervestje aan, ook al moet ik er dan 10 andere lagen onder dragen.
  Nu lees i k graag de andere tips, want eigenlijk haat ik de herfst ook. Echt.

 5. Saskaya

  Ik hou van de herfst dus ik heb niet echt overlevingstips nodig.

  Maar als tip voor een nieuwe serie om in op te gaan (moest je het nog niet gedaan hebben): Sons of Anarchy. Topreeks, really.

 6. Mooiste boek sinds lang: ‘Vele hemels boven de zevende’ van Griet Op de Beeck. Leest vlot en is prachtig, maar past op, ge zijt er achteraf even niet goed van.
  En ter bevordering van de herfststemming: uw huis decoreren met al die mooie kleuren van de herfst. Een potje met dennenappels of een slinger van rode en gele bladeren. Een open haard of een vuurkorfje, verwarming aan of een dekentje. En kervelsoep met balletjes. En ik denk dat er ook zoiets als kastanjesoep bestaat.

 7. Mijn favoriete soep op ’t moment is tomaten-pesto, om het zomergevoel nog even vast te houden. Niet echt vetarm, vrees ik.
  En series: mad men, 30Rock en Girls.

 8. Prei bloemkool aardappel soep!
  Dat klinkt heel vies, maar is superlekker. Vooral als je het lekker pittig maakt.
  (ik heb gegoogled op recepten, maar die gooien het allemaal vol met slagroom en bacon, terwijl dat helemaal niet nodig is)
  Maar heel erg kort door de bocht: prei en bloemkool koken met een paar aardappels erbij, bouillon, veel knoflook en pepertjes. Dan pureren en sesamzaadjes toevoegen. Jum!

 9. Ik ben een herfst verslaafde dus overlevingstips heb ik totaal niet nodig.
  Het kan bij mij nooit snel genoeg herfst zijn.
  En die tv serie ik zou gaan voor once upon a time. Ik ben er serieus verliefd op in elk geval!

 10. Stoner is mooi, maar het gaat traag. En dat is misschien niet het beste boek om terug je leeszin mee aan te wakkeren. Ik vind de thrillers van Camilla Lackberg (zweeds) en Harlan Coben (US) heel vermakelijk en echt herfstleesvoer.

 11. caroline

  Prei-kikkererwtensoep van Jamie.
  Stoner is mooi, maar Vele hemels… leest als een trein. Wel een beetje een melancholische trein… en je hebt wanneer het uit is direct zin om terug die trein te nemen.

 12. Breaking Bad is echt een aanrader, maar als je meer in de fantasywereld wil blijven is Once Upon a Time zeker ook de moeite! :) En ik ben ook gigantisch blij met die mooie nazomer, want teksten lezen voor je thesis is zoveel aangenamer in de zon. Alles is zoveel aangenamer in de zon.

 13. Mona

  Onder de mensen blijven komen en naar buiten gaan, en dingen doen die je nog nooit eerder hebt gedaan. Als het donkerder wordt heb ik nogal snel de neiging om binnen te blijven, maar daar heb ik achteraf vaak spijt van. Sinds we een hond hebben gaan we wel elke avond buiten, dat helpt al heel wat. Ik heb afgelopen weekend op een flipperkast gespeeld, tafelvoetbal, gepraat met mensen, mezelf een nieuwe haarcoupe aangemeten, gaan eten met vrienden, naar een kermisbal geweest, een lange wandeling door een natuurreservaat gemaakt (waar ik nog nooit geweest was), naar windhondenrennen gaan kijken (nog nooit eerder gedaan), nog een wandeling gemaakt op een plek waar ik nog nooit geweest was, mosselen gaan eten in een restaurant waar ik nog nooit geweest was, en dan zondagavond afgesloten met een theaterstuk dat heel goed was. Zo zou elk weekend moeten zijn, en eigenlijk heb je dat voor een groot deel zelf in de hand. Ik vind mezelf nogal eens zielig als ik een heel weekend amper iets leuks gedaan heb, zeker in de herfst en de winter, maar dat ligt geheel en al aan mezelf.

  En verder: genieten van de straling van de houtkachel en het bijhorende vlammenspel, eekhoorntjesbrood gaan zoeken en klaarmaken, okkernoten rapen (we hebben een grote notenboom in de tuin), hazelnoten en kastanjes zoeken (en die laatste dan poffen), pompoenen uit eigen tuin oogsten en daar massa’s soep van maken, en tv kijken (in het najaar alvast fijner dan in de zomer met De Rechtbank, De Slimste Mens, Ik Wil Ook Een Lief, enz…)

 14. http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/witloofsoep-met-curry-en-gerookte-zalm
  Omdat het lekker is en zondige af en toe wel eens mag. Ook brandnetelsoep is een aanrader!
  Serie: Hello Ladies (http://www.hbo.com/#/hello-ladies) is naar het schijnt een toppertje bij het vrouwelijk deel van de wereld ;-)
  Museum: speelgoedmuseum in Mechelen is een mogelijkheid. Met de 1 jarige dochter reeds een speelgoedmuseum in Duitsland bezocht en zij kon daar toch van genieten.

 15. Natalie

  In de categorie van lichte, lekkere en vooral heel snel-klaar soeprecepten :
  – pompoensoep (past bij het seizoen) : een halve pompoen in stukken snijden & stoven, kippenbouillon erbij, serveren met koriander
  – champignonsoep: ui, paar stengels prei, evt bleekselder, bakje grote champignons, stoven, kippenbouillon erbij en serveren met peterselie
  – koriandersoep: 4-5 stengels bleekselder, 2 ajuin, 1 preiwit, stoven, kippenbouillon erbij, serveren met koriander
  – bloemkoolsoep: 4-5 stengels bleekselder, 1 ajuin, evt 1-2 preiwit, stoven, kippenbouillon erbij, bloemkool erin – serveren met peterselie of – wat mijn man heel lekker vindt- indische kruiden (n potje van “sos piet”)
  – groene soep (schijnt heel gezond te zijn): ui, enkele preien, 1 courgette, stoven, kippenbouillon erbij, sla (overschotjes van veld- of kropsla) en broccoli erin
  – venkel-tomatensoep: ui, grote wortel, 2 venkels, stoven, kippenbouillon erbij, 4-5 gepelde tomaten erin, beetje cayennepeper erbij naar smaak (evt serveren met garnalen)
  – kervelsoep: ui, 4-5 preien, kippenbouillon erbij, kervel erin, serveren met gerookte paling (heel lekker)
  Je kan overal wel een aardappel bijvoegen als je je soep liever wat dikker hebt maar wij vermijden dit omwille van het zetmeel en ons “dieet”.

  Voor de “verse” serveerkruiden neem ik die uit diepvries (potjes uit dendelhais).

  Hopelijk zit er iets tussen dat je aanspreekt!

 16. Al die boekentips, al die heerlijk klinkende soepen, al die series, ik weet even niet wat eerst gekozen! :)

  Superleuke reacties, dankjewel allemaal. Op die manier lijkt de herfst plots tof. ;)

 17. Stoner is zeker een aanrader en ook ‘Wij en ik’ van Saskia De Coster.
  Qua series: Downton Abbey, The Following, Breaking Bad, Broadchurch en Girls.
  Als je daar de herfst niet mee doorkomt…

 18. Nog een boekentip: Een klein beetje geweldig van dé Dawn French.
  Deze is al 2 jaar oud maar ik vond het ook een leuk, vlot boek.

 19. Vuur

  Wiehoew, ik geniet ook van de (soep-)tips alhier. :)
  Qua series wou ook ik Homeland aanraden: vanavond begint seizoen 3, maar als je de eerste twee gemist hebt, zou ik die sowieso eerst inhalen.
  Verder: Under the dome – Real Humans – 24 – The Newsroom – Borgen – …

  Boek: http://www.bol.com/nl/p/100-jarige-man-die-uit-raam-klom-verdween/1001004011168133/

  En qua sportmuziek … tja, ik lijk toch weer steeds terug te vallen op de iets foutere genres, inclusief ‘aanmoedigende’ teksten als ‘I wanna make you sweat’, ‘I see you baby shaking that ass’, ‘Pump it’ en ‘Sexy bitch’. IK WEET HET. Heb je Spotify? Kunnen we ruilen! :)

 20. Valerie

  De favoriete soep van de kindjes: “krokodillensoep”. Twee courgettes, enkele wortelen, een aardappel, een ui, een blokje groentenbouillon en een blokje fijne tuinkruidenbouillon. Water erbij (dus niet stoven eerst), goed onder zetten, kwartiertje laten koken, mixen. De kleine groene spikkeltjes zijn de schubben van de krokodil (sinds wij alleen nog krokodillensoep, bloedsoep en snotsoep eten, vinden de kindjes soep niet meer vies :) )

 21. Iets wat de schoonmoeder altijd maakt en best lekker is…
  Bananencurry-soep:
  1 groot blik gepelde tomaten
  1 + 1/2 blik water
  Enkele blokjes groentebouillon.
  Samen aan de kook brengen.
  Een 8- tal zo rijp mogelijke bananen in fijne schijfjes snijden.
  Toevoegen aan de kokende tomatensoep en een 15 tal minuten laten meekoken.
  Daarna het hele boeltje mixen en 1 soeplepel zoete curry toevoegen.

  Boeken: Lars Kepler! Seriously! Net “Slaap” uitgelezen in welgeteld 1 dag!

  To do met Dextertje: Gaan kijken naar een voorstelling van Kaatje of Hopla!
  http://kras.be/index.php?id=2&artiest=373
  http://kras.be/index.php?id=2&artiest=324

  Ik ben hier net ook the worldwideweb aan het afschuimen op zoek naar een bungalowtoestand voor een midweekske. Heb jij enige tips? Ardennen maybe?

 22. Lennie

  “En ge valt daar honderd gram op een week door af, dus aan te raden!” — net niet in mn broek gepiest. Lolligelilith!

 23. Shannanas

  Serie aanraders:
  – Shameless (grappig)
  – Orphan Black
  – Revenge
  – Girls

  Mijn loopmuziek is voornamelijk The Prodigy en ook wel Netsky en The Alphabeat van David Guetta. En Rage Against The Machine geeft ook veel energie!

 24. Marjolein

  lazy lachen met Modern Family en Bored To Death. En lang badderen met een goed boek en een kom warme soep. nooit meer zomer!

 25. 1. Ik moest hier een half uur naar beneden scrollen voor ik mijn reactie kon plaatsen. Jij bent populair, meid! En terecht trouwens.
  2. Mag ik je lijstje ook uitvoeren? Het werkt aanstekelijk. Heb je de ultieme serie trouwens gevonden, dan hoor ik het graag. Ben niet zo’n Game of Thrones fan, maar volledig into andere series.

 26. Oh, ik vind de herfst heerlijk!
  Tips voor soep:
  * Wortel/pompoen/kikkererwtensoep van Jamie Oliver
  * Wortel/pompoen/zoete aardappelsoep met curry en kokosmelk
  * Wortelsoep met gember (of Ras-el-Hanout)
  * Courgettesoep
  * Broccolisoep
  * Soep met ‘stukjes’: kikkererwten, worteltjes, pompoen, aardappels, linzen, tomaatjes, etc. En eventueel plakjes vegetarische worst.
  * Echte Hollandse erwtensoep! Als je wilt kan ik je het recept van mijn moeder geven, dan maak ik er een vegetarische variant van voor je :-)
  * Tomatensoep met een zongedroogd tomaatje voor extra smaak en rozemarijn
  * Franse uiensoep
  * Champignonsoep van Jamies 15 Minutes

  Boeken:
  * S.J. Watson: ‘Before I go to sleep’ (ongeveer in een dag uitgelezen en nog wel in de auto! Niet tijdens het rijden, hahaha)
  * Siri Hustvedt: ‘What I loved’ en ‘The Sorrows of an American’
  * De boeken van Roslund & Hällström
  * Anna Gavalda: ‘Ensemble, c’est tout’ (maar dan in het NL)
  * Sarah McCoy: ‘De bakkersdochter’
  * Tatiana De Rosnay: ‘Haar naam was Sarah’
  * Elisabeth Kostova: ‘The Historian’
  * Natuurlijk de boeken van Stieg Larsson, niet te vergeten!

  En dan de series: ik ben altijd te vinden voor een goede Scandinavische serie zoals The Bridge, The Killing, Borgen, Those Who Kill, Real Humans, Wallander, The Protectors. The Spiral is ook spannend en tijdens mijn zwangerschapsverlof heb ik graag gekeken naar The Ghost Whisperer. Homeland, Damages, The Newsroom, Waking The Dead (Engelse serie, supergoed!).

  Volgens mij kom jij de herfst én de winter wel door met al die tips ;-)

 27. Amai! Jullie zijn te goed! :) En het lijstje mag uitgevoerd worden, Doornroosje, dan wil ik wel lezen hoe het beviel. ;)

  Ik ben me wel nog aan het inlezen wat de volgende serie betreft. Al die keuzes. :)

 28. Anika

  Mijn ab-so-lute toppertje van serie is Mad Men. Echt Lilith, dat moét je gewoon gezien hebben!

 29. Michele

  Je kan elke soep calorie-arm en toch creamy maken door veel groentjes en niet te veel water te gebruiken en dan blenden tot het fluweelzacht is. Een aardappel is zelfs niet nodig!
  Favoriete snel-klaarsoep in’t seizoen is courgettesoep: genoeg ajuin, look, peper en zout bij doen, want courgette op zich is beetje flets, maar wel op 15 min klaar! En als het dan toch iets calorie-rijker mag: er wat Philadelphia (light) met kruiden door mixen!
  En megasnelle minestrone: zak italiaanse wokgroenten van de AH, koken in water met bouillonblokje, blikje witte bonen in tomatensaus erbij en wat spaghettistengels in brokjes, et voila!
  Hier haal ik ook wel eens soepinspiratie:
  http://photo-copy-ann.blogspot.be/p/recepten-index.html

  Ik ben trouwens wel geinteresseerd in receptjes voor veggie stoofpotjes, dus aan de slag Lilith!

 30. Boek: Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier, was ik geweldig onder de indruk van, maar je moet je er wel op concentreren – ik las het alleszins niet tussen de soep (ha!) en de patatten.
  Loopmuziek: Eminem, soms heel seksistisch maar ook dikwijls supergrappig en knap gevonden, ik vind er echt vlotjes mijn loopritme mee.
  En geeft ook een boost: enkele uurtjes aan zee, zo anders dan tijdens de zomer.

 31. tinneke

  tipje voor de herfst: lekker zelf bouillon trekken (gewoon vanalle groenten en kruiden in water smijten en een paar uur later eruit vissen) en dan deze soep maken: minestrone met granen: ajuin, knolselder, teentje look, venkel (eigenlijk mag je kiezen wat je wilt) stoven, dan een pak minestronegroenten uit de diepvries erbi j (hihi) en de bouillon, peper, zout, tijm,… dan gerst/gierst/quinoa erdoor en op het einde nog witten bonen (gewoon uit de bokaal joh :-)). HEERLIJK en bomvol goeds.

  en nog een tipje: gewoon paar uurtjes verlof nemen en ergens een koffietje gaan drinken met de gazet erbij. hemel op herfstige aarde! of gewoon helemaal toegeven aan die kakherfst en verlof nemen om een huilfilm te zien met een kopje thee en een dekentje in de zetel…

 32. serie : Broadchurch, momenteel op Vitaya.
  Boek : De 100 jarig man die uit het raam klom en verdween. Jonas Jonasson. Daar word je echt blijgezind van, lees je in een ruk uit !

 33. Supergelukkig inderdaad :) Schommelen is de max. Elke keer als ik er ééntje zie, moet ik erop. Volgens mij ga ik op mijn 90-ste nog wild enthousiast worden over schommelen.
  En als er één ding de max is aan de herfst, dan zijn het idd: kleedjes met botjes en leggings. En sjaals. Aaah, bliss :)

 34. Courgettesoep en wortel-preisoep, in te vullen met hoeveelheden naar eigen genoegen en laten stoven met sjalotjes. Mjam. En uiteraard heel veel croutons erbij, maar da’s misschien wat minder lijnerig. Bon.
  Qua series: ik (en mijn lief) ben grote fan van The Big Bang Theory (al dan niet omdat het lief wel wat weg heeft van Sheldon en er zo ook nog wel mee kan lachen), maar Castle en Bones en NCIS (jaja, niet echt dé hitseries van het moment, maar dat laat mij zowat steenkoud) zijn ook grote toppers hier.
  Boeken: thriller? Chicklit? Historisch? Thriller: het moeder-dochter team PJ Tracy vind ik wel goed weglezen, chicklit: ik zweer bij alles van Nora Roberts (het lief kruipt al weg onder de zetel) en historisch: ik vind die boeken van Walter Isaacson wel goed. De personen zijn niet altijd geweldig lovable, maar de boeken zijn wél nice.

  Lilith, ik heb net je blog leren kennen via de ‘steun Syrië’-actie en ben mijn weg verder aan’t lezen, tegen de chronologie in. Goed bezig, zou ik zo zeggen.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>