week 8: de slak houdt een pity party

sweat, tears, or the sea

Ik heb voor tranen gekozen vanmorgen. Het hielp een beetje.

Ik draag deze blogpost dan ook op aan alle chocoladekoeken die de afgelopen twee maanden in de etalage van de Panos zijn blijven liggen, alle flessen witte wijn die in de winkel zijn blijven staan, alle vieze weight watchersmaaltijden en zakken vol wokgroenten die ik heb klaargemaakt toen al de rest van mijn familie gehaktbrood met puree zat te eten op familiemaaltijden. Aan alle koekjes die ik geweigerd heb met een glimlach waar Mona Lisa nog een puntje aan kon zuigen, aan alle uren dat ik op een spinningfiets zat af te zien terwijl andere mensen of nog lagen te slapen, of hun chocoladekoeken aan het opeten waren, of in de zetel naar tv zaten te kijken met de glazen wijn die ik heb laten staan.

Vanmorgen was ik negenhonderd gram bijgekomen. Een kilo, pakt. Resultaat na acht weken beter mijn best doen dan ik ooit heb gedaan: min 2,6 kilogram. Soms verdient een mens een pity party, en de mijne was vanmorgen om tien voor zeven.

Waaraan het ligt? Ik weet het niet. Ik ben nog geen enkele week boven mijn punten gegaan. Ik tel en plan consequent. Ik heb in de afgelopen week drie keer intensief gesport. Wat kan ik zeggen? Mijn buik is wel platter geworden, dat zie ik, en er zullen vast wel wat centimeters af zijn. En spieren wegen meer dan vet en bladiebla, maar zo weinig afvallen na acht weken? Ik vind dat raar.

In elk geval: in deze situatie helpt het mij niet om hier elke week mijn gezicht en een cijfer te komen posten. Ge zult dat wel snappen. Ik doe in stilte verder, ik zal hier ook wel nog komen posten hoe het gaat, maar echt: mijn weegschaal maakt mij ongelukkig, terwijl ik een kweetnie hoe toffe ben die superhard haar best heeft gedaan. Terwijl ik eigenlijk geweldig trots zou moeten zijn op alle veranderingen die ik de laatste weken heb doorgevoerd.

Ik was van plan om hier elke week wat tips te geven, maar dat voelt nu toch wel een beetje alsof Herman Brusselmans tips zou geven over stoppen met roken.

OP NAAR WEEK NEGEN, JONGENS. We gaan doen alsof dit allemaal nooit is gebeurd. Kijk daar, een dood vogeltje!

Reacties

 1. Ge kunt het! Alleen al dat ge de discipline hebt om het al acht weken vol te houden is een ferme schouderklop waard. En dat ge de energie vindt om, naast een kind opvoeden en pendelen en shit, nog een potje te sporten. Eindeloos respect!

 2. Leen

  Schattie, eens goe bleiten, kop op en verder gaan! Ge doet da keigoe! (ok, ik weet dat ik makkelijk spreken heb, maar how, respect Kelster, echt) En OMG, een dood vogeltje!

 3. Weet je nog, dat berichtje op facebook met een link naar een Britse documentaire? It was I. Sinds juli leef ik volgens het zogenaamde 5:2 principe. Twee dagen flink diëten (zonder honger) en vijf dagen gewoon doen. De reden waarom dat zo goed lukt is simpelweg de idee dat je morgen wél die koekjes mag. Heb me nog nooit zo goed gevoeld (en zo’n smal lijf gehad). Gewichtsverlies is trouwens slechts een neveneffect. Het is vooral gezond.

  (Kijk nu klink ik exact zoals ik niet wil klinken, als een dieetgoeroe.)

 4. Zo frustrerend. Zo herkenbaar. Weet wel dat jouw eerlijke emoties en “ik blijf doorgaan”-mentaliteit enkele schoppen tegen mijn achterste zijn. Want zo hoort het. Een teleurstelling is geen goede reden om terug te hervallen in oude gewoontes. Iets wat ik de laatste drie weken wel weer gedaan heb. En ik vind altijd wel weer een excuus om niet terug in de gezonde kring te stappen: te veel stress, te veel werk, dat huishouden, de posten van mijn man, … Maar jij ervaart dezelfde dagelijkse horden. En jij houdt wel vol. Inspirerend!

 5. Ik snap je frustratie, heb die zelf ook gehad, maar kijk inmiddels naar hoe mijn lichaam verandert door het sporten. Smallere taille, dunnere benen en 2 maten kleiner (en vorige week ook 800 gram aangekomen). Dat is toch wat telt en niet alleen die kilo’s? Wat mij ook helpt: vaker eten, dan houd je de verbrandingsmotor op gang, sapjes drinken uit de sapcentrifuge (en bij gebrek aan tijd: op zondag veel sappen maken en invriezen, meenemen doordeweeks voor de lunch- vult als een malle). En ook: wij vrouwen hebben die vermaledijde menstruatiecyclus, waardoor we zo’n 2 weken per maand ook meer vocht vasthouden. Kan zo 2 kilo schelen! Ik weeg me na mijn eisprong gewoon niet tot aan de menstruatie, en daarna weer wel.

 6. S.

  Lieve Lilith,

  Neem het aan van iemand die daar al veel en veel te veel moeite, verzuchtingen en gedachten aan heeft verspild herself: diëten, dat is nergens goed voor. Behalve dan om een zeer laag zelfbeeld mee te kweken/te onderhouden.

  Intuitive eating, niks voor jou? Ik zeg het maar omdat het mij wel enigszins helpt die diëetgedachten (“moetafvallen-nietgoedgenoeg-maatjeminder-kanbeter-kanminder”) voor eens en voor altijd te bannen. Want nog eens: nergens goed voor.

 7. Echt he, ik ben beginnen afvallen nadat ik die WW, infraligne enz heb afgezworen.
  Ge zijt met die dingen veel te veel met eten bezig, de hele dag ben je aan het tellen, afvragen, afstraffen, alles voor eten.
  Hier hielp het om normaal te eten en gewoon niet bij te pakken, niet snoepen ’s avonds laat (en overdag for that matter) en echt heel lief voor jezelf zijn.
  Als ik vond dat er cm van mijn benen verdwenen waren, had ik geen weegschaal nodig om me dat te bewijzen.
  Ik merkte dat en dat was genoeg.
  Shot die weegschaal buiten en volg gewoon je gezond verstand.
  Denk er ook aan dat alles maar tijdelijk is.
  Diëten is hels maar tijdelijk, eens je weer op je gewicht bent, kan je hier en daar weer wat smokkelen.
  Ik snoep bv heel erg veel tijdens “die week van de maand”, omdat ik dat comfort food op dat moment wel nodig heb (eigenlijk niet maar ach, wij vrouwen he…), die week ben ik extra lief voor mezelf en zo kan ik die 3 andere weken van alles afblijven.
  Ik sta na die week ook niet op de weegschaal want dat haalt het moraal naar beneden.
  Je zal wel 1001 tips krijgen en natuurlijk kan het dat deze methode alleen bij mij werkt but if all else fails…

 8. Maar spieren wegen ook echt meer, waarom dan treuren om gewicht? Het gewicht gaat een beetje op maar vooral af, maar je inspanningen blijven consequent vooruitgaan. Zou je niet gewoon stoppen met wegen? Je kunt toch niet meer doen dan wat je nu al allemaal doet en laat. Gewoon afspraak met jezelf dat het draait om wat je doet en eet, om het gezond leven, om de vettigheid en alcohol die je niet binnen hebt gekregen de voorbije weken, en niet om het cijfer. ’t Is de weg die telt, je lijf, je levensstijl, en niet het cijfermatig resultaat.
  ’t Is de reden waarom ik niet dieet: ik krijg daar een instant obsessie met eten van, zie overal lekkere dingen, heb zin in dingen die ik anders niet zou eten, eet meer dan wat ik anders eet, word superchagrijnig van de weegschaal die dan zeker niet bevestigt wat ik hoop. Ik probeer eten tot iets routineus te maken, beetje onverschillig te doen, te eten wat ik wil als ik echt-echt-echt ergens heel veel zin in heb, maar anders niet. Focus op gezond, op zorgdragen voor je lijf, op een beetje sporten, op lichtheid en plezier, zoals jij meestal doet. En niet wegen ter controle, maar zelf (met of zonder punten) controleren of je goed en gezond blijft eten.

 9. Maja

  jij hebt gewoon keizwaar haar! Je haar is gegroeid door zo gezond te zijn, vandaar de extra grammetjes.

 10. Evelyn

  Je schrijft: ‘En spieren wegen meer dan vet en bladiebla, maar zo weinig afvallen na acht weken? Ik vind dat raar.’ Wel, I know the feeling… Het s*ckt echt zwaar, maar jammer genoeg de realiteit! Ik doe héél hard mijn best (maar écht hé) & ook ik val maar magertjes af… Ik sport minstens 3 keer in de week 1 uur. En dan zegt men dat ik vet kwijt ben, maar teveel spieren ben bijgekomen… Dat klinkt allemaal heel goed, maar ik wil vooral dat getal in KG omlaag! Wat kan mij al de rest schelen…
  Wil ik maar zeggen, je bent hélemaal niet alleen met jouw strijd die ook niet van een leien dakje lijkt te lopen…
  Ikzelf lees net héél graag al je verhalen & die doen me beseffen dat ik niet de enige ben waarbij het allemaal niet blijkt te lukken.
  Je updates zal ik dus missen, maar ik snap dat je ze liever niet wil/kan delen wegens de ontgoocheling ervan. Ik wens je échter immens véél succes met het achter-de-schermen-afvallen!

 11. Hier ook een weegschaal die niet meewerkt, maar ik trek er mij niets van aan! We hebben ook de “pech” van vrouwen te zijn, met hormonen, en hormonen kunnen kei hard knoeien met het gewicht op de weegschaal! Eisprong in de buurt? = zwaarder! Maandstonden komen eraan? = zwaarder! En dan nog meer … Wat meer zout gegeten? = zwaarder. Te weinig water gedronken (mijn probleem) = zwaarder! Niet goed kunnen k*kken de afgelopen dagen? = zwaarder! Hevig gesport waardoor je spieren vocht ophouden om zich te kunnen herstellen? = zwaarder!

  Los daarvan zijn alle cellen van je lichaam jou ongelooflijk dankbaar voor
  1) de nutriënten die je ze wel geeft: voldoende vocht, vitamines, mineralen, anti-oxidanten, bouwstoffen in de vorm van proteïnen, …

  2) de troep die je ze niet geeft: allerlei chemische en synthetische additieven, een overdosis suiker (die – om verbrand te geraken – gaat lopen met vitamines en mineralen), …

  Wat ik jou wel zou aanraden, en eigenlijk iedereen, is een omega 3 supplement op basis van Krill. Niet op basis van vis, want als iedereen dit doet, zijn er binnen een paar jaar geen vissen meer, maar van Krill hebben we nog wel een voorraadje om U tegen te zeggen. Omega 3 verlaagt het risico op ontstekingen, beschermt hart en bloedvaten, beschermt de hersenen tegen alzheimer, … Niets dan voordelen! Of je het nu neemt of niet: je gaat er niets van voelen en je gaat het ook niet merken op de weegschaal, maar je moet het zien als een investering en beseffen dat het goed voor je is. Net zoals bovenstaande dingen: gewoon heel erg trots zijn op de manier waarop je je lichaam op zooo veel vlakken en enorm plezier doet…

  Keep up the good work!!!

 12. Marraintje

  Troost je, je bent misschien niet afgevallen of integendeel bijgekomen deze week maar je figuur is zeker veranderd! Dat komt door de sport. Ik doe ook elke dag aan WW (ben dankzij deze methode indertijd 12kg afgevallen) en sinds ik nog intensiever loop dan voordien (voorbereiding half Marathon Amsterdam) ben ik toch wat bijgekomen en die krijg ik niet weg niettegenstaande al die trainingen. Voor dochter Gaëlle geldt hetzelfde. Is ook bezig met WW en is de eerste drie weken 4 Kg afgevallen maar sinds een maand is ze ook intensief aan het lopen (loopt nu al 10km) en sindsdien verliest ze geen gram …… Allé ’t zal plots wel weer beginnen met afvallen zeker, ben ervan overtuigd! NIET OPGEVEN !!

 13. Natalie

  Hey Kelly

  ik kan je tranen begrijpen. Acht weken zo je best doen voor minder dan 3 kg :-((((
  Maar je herpakt je onmiddellijk. Chapeau !
  Weet dat er hier heel veel mensen achter jou staan!
  Elke dag genieten we van jouw postjes :-)

  Waarom eens niet een proteinedieet uitproberen? Ik was er volledig tegen maar na enkele ervaringen van vrienden en omdat mijn man dringend veel kilo’s kwijt moest, zijn we samen begonnen. Ik had me voordien nog nooit langer dan één dag aan een dieet kunnen houden. Nu is het vanaf dag 1 vlot gegaan, zonder honger (na 2 weken mentale voorbereiding en opruim van de voorraadkasten). Op 1 week was ik 3.5 kg kwijt, na 3 weken 6kg, dan heb ik eens gezondigd, weer 3 weken strikt dieet en 11kg kwijt na 6 weken. Sindsdien zondig ik elke week wel eens (zijnde groot pak chips en dat 2 avonden na elkaar of wat koekjes en paar boterhammen met speculoospasta of een etentje met zeetong, botersaus en frietjes à volonté of een trouwfeest of een BBQ). Nu na 10 weken blijf ik op weekbasis stabiel op -14kg. Het feit dat de kilo’s er zo vlot afgingen, motiveerden me echt. Mijn man is ondertussen 25kg kwijt.
  En het echte voordeel is dat mijn drang naar zoet en vet en vette sausjes quasi volledig verdwenen is. Terwijl ik voordien dagelijks en meermaals per dag verschillende koekjes en chocolaatjes binnenspeelde.
  Mijn collega’s zitten hier ’s middags (afhaal)pizza en belegde broodjes te eten en proberen me te verleiden. Weet je dat het me geen moeite kost?! Ik kijk uit naar mijn slaatje met komkommer, tomaatjes en rauwe paprika (soms zelfs zonder dressing) en mijn tas soep.
  Ik wou je gewoon ff mijn ervaring delen.

  Take care

 14. Mijn moeder is zo iemand die vroeger veel diëten gevolgd heeft. Ik zei haar altijd ‘maar allez, begint gewoon eens met gezond eten’. Nu gaat ze opnieuw naar een diëtiste, maar iemand die niet zozeer met diëten werkt, maar waar de algemene filosofie ook meer ‘gezond eten’ is. Met resultaat. Nu hoop ik alleen dat ze die gezonde eetgewoontes behoudt :) (haar gewicht kan me weinig schelen, maar haar gezondheid véél)
  Nog veel succes, Kelly! En let niet te veel op de weegschaalcijfers. Trouwens: heb je De Voedselzandloper gelezen? Redelijk verhelderend, zou ik zeggen. En géén dieet ;)

 15. Ik geef alle dames hierboven gelijk, maar ik denk ook wel: “dat is weinig.” Ik ben op 7 maanden 25 kilo afgevallen met WW en ik liet mezelf veel meer toe dan jij. Maar je weet wat ze zeggen he hoe minder kilo’s je kwijt moet hoe minder snel je afvalt. Dus jij bent gewoon al een slanke Lilith ;-) En die cijfertjes op de weegschaal die zijn niet alles. Jij voelt je goed. En dat is belangrijk!

 16. Marissa

  Ik begon pas echt af te vallen toen ik al mijn extra en active points begon op te eten, dus wel koekjes, taart en gehaktbrood zonder problemen. Wat ik meestal deed was ij de week opletten en in het weekend volle bak laten gaan ;-) Misschien moet je gewoon wat meer proberen eten. Bij mij schoot mijn verbranding zo in gang! En was ik plots 7 kg kwijt op 4 maand ( 20 kg na de bevalling op een jaar tijd)
  Nu doe ik al bijna 4 maand geen ww meer en weeg ondertussen 1,5 kg meer dan mijn laagste punt, en dat blijft zo, kan ik best mee leven. Er staat zelfs een 5 vanvoor ( smorgens toch hehe)

 17. Katleen

  Je doet dat supergoed! Mijn diëtiste vond 1 kilo per maand volkomen normaal, dus niet wanhopen!!

 18. Michou

  Ikzelf heb ook al vanalles geprobeerd. Het enige dat bij mij werkt is infraligne.
  Niet supergoedkoop zolang je in het “afvalprogramma” zit, maar ik zit nu op “onderhoud” en dan valt de prijs reuzemee. Je kan het vergelijken met een lesje spinning vermoed ik.
  Tijdens het “afvalprogramma” (bij mij anderhalf jaar geleden) ging ik twee keer per week (sessies van een half uurtje). Nu tijdens het onderhoudsprogramma ga ik nog één keer per week.
  Die ene keer per week houdt me scherp. Ik overdrijf niet, honger me niet uit, let gewoon op dat ik gezond en gevarieerd eet (tussendoortjes!!), zondigen mag en die ene keer per week dat ik dan toch op de weegschaal moet: liever bij infraligne want daar begrijpen ze me als ik ongesteld ben, hormonale toestanden, een slechte eetweek heb gehad enz. Tis de motivatie die het ‘m doet.

  Laat de moed niet zakken! Je bent supergoed bezig, iedereen heeft wel eens van die terugvalmomenten. De stap die je 8 weken geleden hebt gezet om je leven te veranderen is veel groter dan je denkt…

 19. Caro

  Het belangrijkste is dat je je levensstijl veranderd hebt, meer beweegt en je niet volpropt met troep. Je bent dus keigoed bezig. Laat dat je motivatie zijn en niet langer die kilo’s. Ga es een tijdje niet meer op die weegschaal staan als ze je zo ongelukkig maakt.

 20. Lieve

  Ik geef Katleen gelijk! 1kilo per maand is echt goed (realistisch blijven zegt ook mijn dietiste).Hou vol!

 21. Margay

  Ocharme, NIET leuk! Kleine troost (wegens: je hebt er zelf niets aan): bij mij net hetzelfde parcours, ook deze week up ipv down (de cijfers dan toch). Maar toch: volhouden! (zolang je je er gelukkig bij voelt natuurlijk).

 22. Fo

  Ik vind dat een goed resultaat! Als je dit tempo een jaar vol kan houden ben je volgend jaar 16,9 kg kwijt. Als dat niet stimulerend is?!

 23. Katrijn

  Ik had eerst gelezen dat je een pita party had gehouden.
  Dit even tussen haakjes.
  Wat mij betreft verdien je die. Maar naar het schijnt is het verkeerd om alles te vieren met eten ;-)

 24. Saskia

  Een stille meelezer hier, die nu toch de moeite neemt om te reageren, omdat ik met je meeleef. Ten eerste wil ik zeggen dat ik geniet van je blogjes; herkenning heb bij de moeilijke babytijd en respect voel voor de manier waarop jij met (niet) eten bezig bent.
  Balen dat de weegschaal niet wat anders zegt, vandaag.
  Ondanks alles wens ik je een heel fijn weekend!

 25. Meg

  Super gezond!! 1 kg per maand is voldoende. Weet dat je dan na een jaar 12 kg kwijt bent en vooral dat je er een gezonde levensstijl aan hebt over gehouden. Allemaal winst!!

 26. Marijke

  herkenbaar. Ik heb WW opgegeven en ben sinds deze zomer fan van “real food” (google maar). Ik ben een verwoede etikettenlezer geworden, niet om de calorieën te tellen, maar om alle troep uit mijn lijf te houden. En ben ondertussen langzaam maar zeker aan het afvallen (zelfs met maar 1 uurtje sport per week). Ik eet opnieuw boter, volle melk, volle yoghurt, brood… en val toch af.

 27. Komaan, laat je niet kennen door een idioot puntensysteem. Fu*^ùµùk the WW! Als je er ongelukkig van wordt, kan het toch niet goed voor je zijn?? Of ben ik gewoon een vent en snap ik het niet?

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>