lilith test Smartmat veggie uit

veggie smartmat

Ik had het concept van Smartmat al een paar keer zien voorbijkomen in tijdschriften en krantenbijlages: je neemt een abonnement, krijgt elke week of om de twee weken een zak ingrediënten met wat recepten afgeleverd, en je kan weg voor een paar dagen koken en eten. Leek me echt iets voor mij, maar op het moment dat ik checkte werd er enkel geleverd in Gent en Antwerpen. Bummer.

Tot een lezer mij er enkele weken geleden op attent maakte dat de rondes van Smartmat uitgebreid waren. En dat ze volgens de site ook in Ieper konden leveren. Of all places! Plus: er was nu ook een vegetarisch menu bijgekomen. Om maar te zeggen: ik was om. En toen ik het systeem mocht uittesten pas helemaal.

Op maandagavond zat ik al volledig te popelen, want ze zouden leveren tussen zeven en acht. De arme mens reed echter verloren in de bronx van Ieper en was er dus maar om kwart na acht, maar dat maakte hij volledig goed met zijn vriendelijkheid en enthousiasme.

smartmat ingrediënten

De zak uitpakken is als een cadeautje uitpakken. Toch voor iemand als ik. Al die verse groentjes en potjes en bokaaltjes en kazen en verse kruiden, ik werd er helemaal vrolijk van. Net als van het receptenblad, dat net als de zakken supermooi vormgegeven is zodat ik niet kon wachten om eraan te beginnen.

smartmat recepten

Dit zijn mijn bevindingen na vier dagen Smartmat:

 • de recepten zijn de max. In ons geval kregen we deze week halloumisalade met huisgemaakte hummus, romige gnocchi met wortelgroenten en bruine champignons, en een tacotaart met guacamole en lollo rosso voor vier personen, of dus twee dagen. Tot mijn grote opluchting redelijk in de rayon van Youri, op hier en daar een uitzondering waar hij zich wonderlijk overheen heeft gezet deze week na. Mijn complimenten aan Youri. En aan de mensen van Smartmat voor het goed op elkaar afstemmen van de gerechten: de sla van dag 1 komt terug op dag 2, het halve bokaaltje rode bonen dat je overhoudt van het ene recept zit de volgende dag in een slaatje. Geweldig leuk om zo te werken.
 • de recepten geven inspiratie. Nu ik zelf een tacotaart heb gemaakt wil ik het recept snel eens tweaken met andere dingen die wij lekker vinden. Hetzelfde geldt voor de geroosterde groenten in de oven en de slaatjes: Youri kwam tot de shockerende vaststelling dat hij dat eigenlijk allemaal zo onsmakelijk niet vindt als hij dacht, dus de toekomst ziet er veelbelovend uit. Dat is ook meteen de voornaamste reden dat ik al eens vaker zou Smartmatten. Niet omdat ik dan niet naar de supermarkt moet, want ik ga eigenlijk geweldig graag naar de supermarkt, maar omdat er dingen in de menu’s zitten die mij uit mijn comfort zone duwen. En dat is goed.
 • het is een gemak. Alles dat je krijgt wordt ook opgebruikt, er zit elke keer een gerecht in dat voldoende is voor twee dagen, je weet ruim op voorhand welke ingrediënten je zelf moet gaan halen.
 • de recepten zijn erg haalbaar voor een gewone thuiskok en nemen niet te veel tijd in beslag. Ik had net een superdrukke werkweek waarop ik zo goed als elke dag naar Mechelen moest en dus niet vroeg thuis was, en toch ben ik erin geslaagd om alle gerechten klaar te maken zonder dat we pas om tien uur konden eten.
 • je gebruikt producten die je niet vaak gebruikt, simpelweg omdat ze in je zak zitten. Ik heb in de afgelopen week mijn eigen deeg gemaakt voor de tacotaart, iets waar ik anders niet snel aan zou beginnen. Ik heb wortelpeterselie gegeten en overheerlijk bevonden. Ik heb voor het eerst in mijn leven zelf hummus gemaakt, wat een succes was.
 • het kruiden mag feller. Ik volg zelden recepten maar wilde het deze week wel doen om eerlijk te kunnen oordelen, en als wij de aangeraden kruiding volgen is ons eten te flets. Mensen die hier al eens komen eten weten dat dat weinig zegt, want ik sta bekend als iemand die graag spicy kookt. Maar toch, er mocht van ons wat meer pit in. En dat is eigenlijk het enige dat ik op het systeem aan te merken heb. Of neen, toch niet: er zat een recept met spinazie in, en wij kregen veldsla. En dat is het zowat.
smartmat4

Al bij al vond ik het zo leuk om nieuwe dingen te proberen en mijn boodschappen aan huis geleverd te krijgen dat ik vrees dat de arme mens van Smartmat al eens vaker langs Ieper om zal moeten rijden. Niet elke week, maar in weken dat ik tijd heb om te koken ga ik zeker nog zo’n pakket bestellen. Een gemak! Lekker! Interessant! Youri heeft twee keer van een slaatje gegeten! De max, dus, eigenlijk. En ze hebben ook menu’s die kindvriendelijk zijn, of quick en easy, en nog het een en ander.

Nog mensen met ervaringen?

Reacties

 1. nog geen ervaringen, maar wel een naam die ik zeker ga onthouden!
  veel groentjes, vers en gemakkelijk: i like!
  en dat ze komen leveren in de verre west-vlaanders, dat kan ik alleen maar luidkeels toejuichen :-)

 2. Wij hebben ook eens een proefpakket gehad, nog voor dat het veggie of het quick and easy pakket bestond. Vond het concept ook wel super en echt geweldig dat je effectief alles opgebruikt en toch niet 2 keer hetzelfde moet eten(behalve dat recept voor 2 dagen maar ik vind dat persoonlijk nog zo erg niet, 2 of 3 dagen hetzelfde eten, als het maar lekker is :))
  Ik zou het nog wel eens willen uitproberen eigenlijk…als de financiën weer eens wat meezitten :)
  Niemand een jobke regio Hasselt voor mij, nee? :)

 3. Tinneke

  Leuk om te lezen dat je Smartmat nu ook uitprobeerde…. en wij delen al jouw ervaringen… wij (gezin met drie kinderen 13, 9 en 7 jaar) nemen hier om de twee weken de drie-dagen menu en als het schoolvakantie is de quick and easy omdat daar de gerechten wat meer kindvriendelijk zijn… maar ook de meeste dingen van de drie-dagen menu proberen mijn kinderen hier graag mee uit, en door dat we ook een week niet smartmatten komen ook nog de typische gezinsgerichten hier nog voldoende frequent op tafel en is onze smartmat week echt een weekje restaurant bij ons thuis… Het is inderdaad niet super goedkoop, maar de vaststelling dat er weinig of geen restjes meer aan de kippen gevoerd worden, dat er niets meer over datum gaat in de koelkast, dat ik op nog geen 30 minuten iets op tafel kan toveren, zonder stress is me ook veel waard ;)

 4. Klinkt alvast heel interessant, maar wel een beetje duur…
  Al denk ik toch dat we het eens zullen proberen nà de bevalling en na het hele diabetesgedoe. :-)

 5. Caro

  Wij hadden hem ook, ook voor de eerste keer en ik was even laaiend enthousiast, om dezelfde redenen. Mijn abonnement is besteld. Nog een voordeel, alles blijft best lang goed, ik had de eerste dagen na de levering door omstandigheden geen tijd om te koken, maar de week erna was alles nog even goed.

 6. veerle

  Hier ook al een aantal (10 ofzo) keer gedaan, en op een uitzondering na, telkens heel tevreden van. Wij nemen het niet op regelmatige basis, eerder sporadisch, in de zomer bijvoorbeeld geen enkele keer. Het pakket voor de feestdagen ga ik wellicht ook bestellen, dan kan ik ook eens met iets originelers voor de dag komen ;-)
  Het is niet goedkoop, maar het geeft me wel rust in het hoofd om niet te moeten denken wat we gaan eten en dan te zorgen dat we alles hiervoor in huis hebben. En inderdaad, in tegenstelling tot anders, wordt er hier niets weggegooid als we smartmatten.

 7. Superidee maar ik vind het zelf wat te duur. Dan zoek ik eigenlijk liever in de supermarkt (of laat het klaarzetten om enkel te betalen & mee te nemen) zelf mijn ingrediënten samen met een vooropgestelde menuutje in de hand.

 8. Sandra

  Hier nog een enthousiaste smartmatter. We zijn gestart met het menu voor 3 dagen/4 personen, en nu hebben wij 2-wekelijks de smart & easy. En of dit easy is. En eigenlijk ook wel supergezellig, want het zijn de enige keren dat we samen koken. Receptje erbij, samen groenten snijden en de sausjes klaarmaken. En de kinderen vinden het ook altijd erg lekker. We doen dit 2-wekelijks, zodat we in de andere week nog de ‘klassieke’ dingen kunnen eten: aardappelen-groenten-vlees of gewoon een puree of spaghetti.
  Momenteel hebben we, wegens aankomende feestdagen, even een rustperiode ingelast, maar na de feestdagen gaan we zeker weer smartmatten.

 9. Ziet er goed uit, leuk initiatief, maar inderdaad wel aan de prijzige kant… Misschien een keer als ik net ben bevallen in maart, kan manlief koken, hehehe.

 10. Het concept lijkt me super… ik ben meteen op hun website gaan kijken. Maar om eerlijk te zijn: mij is het ook te duur. Als ik zie dat een 4 dagen-menu voor 2 personen 65 euro kost, lijkt dat mee te vallen… iets van een 8 euro per persoon per maaltijd. Maar als we zelf onze wekelijkse boodschappen doen, betalen wij rond de 75 euro… en dan zitten er nog drank, shampoo, waspoeder en van die dingen bij.

 11. zoe

  Wij zijn ook enthousiaste fans. Ik ben geen keukenprinses, heb weinig tijd om te koken en nog minder tijd om boodschappen te doen. Wij nemen om de week het Quick and Easy menu en hebben daar met twee volwassenen en drie kinderen ruim voldoende mee. Wat de prijs betreft vind ik het eigenlijk net wel voordelig, omdat ik in de week dat we ‘Smartmatten’ niet tussendoor naar de winkel hoef en zodoende geen onnodige dingen in huis haal die ik achteraf moet weggooien. Ik ben benieuwd naar het veggie menu, we gaan het zeker eens proberen!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>