lilith bakt gemberkoekjes

gemberkoekjes

Eén van de dingen die ik tijdens mijn facebookloos weekend deed was gemberkoekjes bakken. Ik had een hoop verse gember over, namelijk, en na een rondvraag op mijn Facebookpagina bleken koekjes een valabele optie. Klein probleem: de meeste recepten die ik vond hadden het over gedroogde en gekarameliseerde gember uit een potteken. Maar na wat speurwerk vond ik toch een recept waar ik wat verse gember in kon duwen, gecombineerd met kaneel en nootmuskaat en het restje rozijnen dat nog in mijn kast stond. Dat klonk interesting genoeg for meeheee!

Het resultaat was super: kruidige koekjes die bij iedereen die ik liet proeven in de smaak vielen en dus heel vlug uitgedeeld waren, ook al bakte ik er een grote berg van.

Ingrediënten voor een koekje of 30:

 • 180 gram zachte boter
 • 240 gram suiker
 • 60 ml vloeibare honing
 • 600 gram bloem
 • 80 ml water
 • 2 eetlepels geraspte verse gember
 • 1,5 theelepels bicarbonaat
 • een halve theelepel geraspte nootmuskaat
 • een halve theelepel kaneel
 • 1/4 theelepel zout
 • een handvol rozijntjes (of minder. Of geen)
 • 2 eetlepels suiker voor de afwerking
gemberkoekjes2

Bereiding: Neem een grote kom en klop de suiker en de boter tot een gladde massa. Roer er de honing door. Meng het water met het bicarbonaat en voeg erbij. Meng de bloem met de kruiden en het zout en voeg dat mengsel gradueel toe aan het mengsel met suiker en boter. Voeg de gember en de rozijntjes toe. Draai balletjes van een walnoot groot van het deeg, leg ze op bakpapier of een bakmatje en duw ze een beetje plat. Haal ze nog even door wat witte suiker, en bak ze een minuut of vijftien in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Zekers een aanrader, jongens.

Note: De rest van mijn gember heb ik in stukjes gesneden en ingevroren. Het schijnt dat je die gewoon bevroren en al kunt raspen als je eens een gerecht maakt waarvoor vier milimeter gember nodig is en je niet anders kunt dan een stuk van twintig centimeter kopen. Ik ga dat keihard proberen. De volgende zeven jaar heb ik in elk geval geen gember meer nodig, op die manier. Rijk word ik, rijk!

Reacties

 1. Nadine

  Ik ben de laatste tijd in de ban van gemberinfuus! Super simpel en megalekker: halve citroen, wat geraspte gember (ca. 2 eetlepels), en wat honing (ev. ook wat kaneel). Dit laten trekken in bijna kokend water (halve liter tot een liter) gedurende 10-15 min. Enorm lekker en gezond! Zowel warm als koud heerlijk. Zelfs de kinderen lusten het, al dan niet met wat appelsap gemengd. Zeker eens proberen! (naar het schijnt ook goed om af te vallen, maar dit laat ik in het midden….)

 2. Omnomnom…
  I lof gember en kaneel en boter. Kristalgember vind ik ook lekker, kvraag mij nu af of dat moeilijk zou zijn om te maken? Ja den diepvries das iets ongelooflijk hé! Kweet nog goed toen dat niet bestond, Twas gelijk zonder tinternet zo miserabel!

 3. Hannelore

  Ik heb ze uitgeprobeerd en goed bevonden! Ze mogen wel wat krokanter, vind ik, ofwel had ik ze gewoon wat kleiner moeten maken. In elk geval: ik heb totaal geen baktalent en ze zijn toch lekker, een aanrader dus!

 4. flaquita

  Kunt ge de volgende keer niet gewoon een stukje gember afbreken in de supermarkt en alleen dat kopen? (Hier kan dat, maar ik woon in het buitenland en weet niet meer hoe die dingen in België marcheren…)

 5. Marloes

  Ik rasp gember en knijp die dan uit en gebruik enkel het sap, dan heb je nergens zo een stukje. Was een tip uit de kookles. Ga het nu ook eens gebruiken voor jouw koekjes, heb ook nog zo’n stuk liggen van nieuwjaar.

 6. bea

  net gemaakt, ook een heleboel, eerste bak een beetje te hard maar alle andere lichtingen zeer goed bevonden! merci!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>