lilith mag geen stamceldonor worden (maar jij misschien wel)

donorcentrum kortrijk

Het zat al een tijd in mijn hoofd, onder meer door het regelmatig lezen van de blog van Tom en af en toe een verhaal in de krant van iemand die zoekt maar niet kan vinden. Dat moet vreselijk zijn, dacht ik dan, en dat ik mezelf dringend eens moest laten registreren om stamceldonor te kunnen worden. Het stond al een tijd op mijn ellenlange lijst van dingen die ik dringend eens moet doen toen het verhaal van Ed en Katrien mij samen met zovelen bereikte en raakte. En omdat ik het niet op de lange baan wilde blijven schuiven sloeg ik het invullen van mijn formulier over en maakte ik rechtstreeks een afspraak met het donorcentrum van Kortrijk.

Bij aankomst kreeg ik uitleg, en woorden van dank, en een welkomstbalpen waarmee ik direct een paar formulieren mocht invullen. Of ik de laatste tijd wisselende seksuele contacten heb gehad, werd gevraagd, of ik me soms laat betalen voor seksuele contacten, of ik drugs snuif, of sinds 1977 seksuele dingen heb gedaan met mannen. Gelukkig blijkt dat laatste enkel te moeten ingevuld worden door mannen, want anders had ik het dus zweten.

Na het invullen moest ik op gesprek bij een zeer vriendelijke dokter, die mij nog wat extra vragen stelde. Of ik ooit een serieuze operatie had ondergaan. Waarop ik: “goh neen eigenlijk niet, behalve mijn maagverkleining“. Alarmcode rood. Mensen die een maagverkleining hebben gehad mogen geen bloed geven omdat ze zichzelf daarmee te erg in de miserie kunnen brengen. Dju toch. Ik zal dus nooit iemands ideale match zijn. Plasma geven mocht wel, en dat deed ik dan ook. Ik was daar dan toch.

donorcentrum2

Dus. Wie wil weten wat zo’n registratie inhoudt, die kan dat hier lezen in plaats van bij mij. Ik hoorde deze week van een dierbare vriendin die seksuele betrekkingen had gehad met een Afrikaan dat ook dat een reden was voor een njet, net als regelmatig enkele maanden in bepaalde buitenlanden doorbrengen, zoals bij iemand anders die ik ken.
Net omdat de selectieprocedure nogal wat mensen uitsluit is het geweldig belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich registeren. Een kleine moeite, maar je kan er misschien wel iemand zijn leven mee redden. En als je niet mag, dan ben je wel ineens in orde om om de zoveel tijd plasma of bloed te geven. Iets dat ook geweldig nodig is. Het is hier te doen. God zal u lonen. Plus: ge krijgt een gratis blik frisdrank voor de moeite, en een hele hoop keer “bedankt” in uw richting.

Reacties

 1. Abigail Lafaille

  Seksuele betrekkingen met een Afrikaan als reden voor weigering lijkt me straf. Zou het kunnen dat de reden is dat het een nieuwe partner is (als in: 3-4 maanden)? Dan geldt altijd weigering.

 2. Yep, had er ook al naar gevraagd en mag ook geen bloed geven. Omdat mijn ijzer al alarmerend laag staat na mijn bypass … pffff! Maar ik wil ook iedereen aanmoedigen om jezelf donor te maken als je het wel mag! Doen!

 3. Ik kom ook niet in aanmerking, ook niet voor bloed geven. Heb wel een donorcodicil laten invullen. Als er later nog iets goeds aan mij is mogen ze het hebben, met veel plezier.

 4. IzeQueenCopes

  Ik mocht destijds geen bloed geven omdat ik medicatie nam tegen acné …
  ze zijn daar kritisch!

 5. Ik wilde dat ook eens doen en ik had mij ingeschreven en al en ik mocht ook niet want ik zat toen aan de roaccutane (medicijn tegen acné) dus toen maar niet en sindsdien geen poging meer gedaan…
  Kmoet misschien eens terug gaan? Maar ik heb ook een beetje schrik van naalden geef ik eerlijk toe. Nu ja iemand zijn leven redden is wel tof natuurlijk.

 6. Ik word ook overal geweigerd door mijn bloedziekte. Ik zou zelf te lang moeten recupereren om goed te zijn. Erg spijtig vind ik dat. Maar in ruil probeer ik anderen te motiveren om dat te doen….

 7. Oei zeg, dat wist ik helemaal niet, dat je na een GBP geen stamceldonor meer mag worden.
  Nuja, ik zit al van een paar jaar voor mijn GBP in de databank, dus misschien komen ze ook nog wel eens bij mij terecht.
  Kunnen ze toch gewoon een zakje bloed met de juiste stamcellen afnemen, en ineens eentje teruggeven met dezelfde bloedgroep van iemand anders?
  *of ben ik nu slimmer dan het Rode Kruis zelf? :p*

 8. Ik heb mij twee jaar geleden laten registreren, maar ik heb toen geen gratis balpen of frisdrank gezien hoor. De ‘dankjewels’ daarentegen wel.

 9. Top hoor! Goed van je.
  En plasma geven doe je heel goed. Je helpt er enorm veel mensen mee. Kamiel kreeg er onlangs, Lore kreeg er heel veel.
  Top en dankje wel!!

 10. Domi

  Mijn man komt uit het westelijk deel van Turkije en mocht uiteindelijk wel bloed geven, ook al was hij nog maar net in België . Er was echt een hele lijst met gebieden van waaruit het niet mocht.
  En de vragenlijst is bij ons (klein boerengat in Oost-Vlaanderen) enkel verkrijgbaar in het Nederlands. In het begin moest ik hem altijd helpen om de lijst in te vullen omdat zijn Nederlands nog niet goed genoeg was om alles te begrijpen en dan zie je ze kwaad in je richting kijken omdat mijn man zou durven liegen bij de vragen over seks (aja, want zijn vrouw staat bij hem om te vertalen). Ik heb al eens gevraagd om een lijst met de vragen in andere talen online te zetten, dan kan mijn man thuis al voorbereiden, maar dat komt er blijkbaar niet van. Spijtig, want ook door die taalbarrière lopen ze kandidaten mis.

 11. Veerle

  Ik heb me eergisteren laten registreren. Ik kreeg geen balpen, geen frisdrank, wel een dankjewel. Maar zelfs zonder dankjewel had ik dat uiteraard gedaan.

  Ik reageer op iemand die hierboven schrijft dat ze ‘kritisch’ zijn. Dat is toch noodzakelijk? Het voorzorgsprincipe is belangrijk, de gevolgen kunnen verschrikkelijk zijn. Bovendien moeten ze de middelen die ze hebben, goed inzetten. En dat is uiteraard geen verwijt voor mensen die wisselende seksuele contacten hebben of seks met een Afrikaan. Daar gaat het niet om, het gaat enkel om de veiligheid van de mensen die bloed / plasma / stamcellen krijgen.

  Ik heb wel het gevoel dat er iets in gang geschoten is want de laatste tijd hoor ik er heel vaak over. Ik heb ook al mensen opgeroepen om zich kandidaat te stellen. Het is iets héél concreets dat niet veel moeite kost en een enorm verschil kan maken.

 12. Nathalie

  Ik ben al 8 jaar actieve bloedgever en heb ook een gastric bypass wat nooit een probleem gaf… hangt af van bloedtransfusiecentrum zeker?

 13. Nathalie

  En voor diegene met een GBP: probleem met ijzer: laat je maandelijks injecteren met vitamine B12 (kan doorgaans niet meer opgenomen worden door je operatie en vermoeilijkt daardoor de opname van ijzer) en je probleem met ijzer is opgelost.

 14. @Nathalie: moh, dat is vreemd. Ik krijg die injecties met B12 ook al sinds mijn operatie, nochtans. Mij werd verteld dat ons lichaam niet in staat is om snel weer alles op niveau te krijgen na een bloedafname, waardoor je in de problemen kan raken. En dat ik dus nooit nog bloed mag geven, enkel plasma.

 15. Renzo

  Grappige lijst wel… tandjes mooi ontdaan van tandsteen bij de tandarts? Een week geen bloed geven :-) hahaha.

 16. Anke

  Ik hoop dat alle mensen die zich nu laten registreren als stamceldonor zullen ‘blijven plakken’ in de transfusiecentra en regelmatige bloed-en/of plasmadonor worden. Er is héél veel plasma nodig, elke dag, en met 1 plasmagift kunnen ze veel patiënten helpen. Dus alsjeblieft : denk niet dat enkel stamceldonatie een heldendaad is. ELKE bloed- of plasmagift is een geschenk voor wie dat dringend nodig heeft. Volgens mij is elke bloed-plasma-of stamceldonor een held !

 17. Virginie

  De lijst met redenen waarom je geen bloed mag geven, is mij sinds deze week ook bekend. Heb dinsdag (als goed voornemen voor 2014) voor het eerst een poging ondernomen om bloed te gaan geven. Helaas had ik de dag ervoor net langsgeweest bij de tandarts om tandsteen te verwijderen… Poging mislukt dus! ’t is maar dat je het weet hé! Volgende keer beter…

 18. Anneleen

  Ik registreerde mij ook als donor en kreeg vorige week een afspraak. In tegenstelling tot wat ik verwachtte, dat ze mij daar met open armen zouden ontvangen – er kunnen geen donorkandidaten genoeg zijn, was de dokter eum… nogal kritisch…
  “Een donorscreening is duur en ons geld is al op”, zei ze. “En als het echt zo ver is, ga je’t dan wel doen??” Ik heb me toch laten registreren, maar ging aar toch met een heel raar gevoel ging ik daar buiten.

 19. Ik ben nog nooit bloed gaan geven of plasma. shame on me! Maar ik ben wel geregistreerd als orgaandonor? (ze keken nogal op het gemeentehuis toen ik dat ging gaan doen, dus daar is blijkbaar ook nog werk aan de winkel!)

 20. Kim

  Mijn bomma is gered door stamceltransplantatie ongeveer tien jaar geleden, onvoorstelbaar wat ze allemaal kunnen. Ik ben zelf te bang van de naald om bloed oid te gaan geven.

 21. Wim

  Ff voorstellen ik heet Wim ben 55j en zou graag stamcel donor willen worden. Alleen ik ben epilepsie patiënt en dan hoeven ze je niet. Er is mij nooit duidelijk gemaakt waarom men mij als epilepsie patiënt niet wil hebben. Vreemd.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>