lilith reviewt schoenen van Stones and Bones

stones and bonesIk zat in een showroom vol kinderschoentjes toen het besef insloeg als een bom: tijdens mijn zwangerschap heb ik me tot in den treure over vanalles en nog wat geïnformeerd, van borstvoeding geven tot draagdoeken knopen tot mijn kind vegetarisch opkweken, maar ik heb nooit een halve seconde stilgestaan bij welke schoenen ik hem zou aantrekken.

Of toch wel: in die halve seconde keek ik meestal naar het prijskaartje van zogenaamd verantwoorde kinderschoenen, raapte ik mezelf op vanop de grond, en besliste ik dat die veel goedkopere schoentjes uit de H&M ook wel goed genoeg zouden zijn, zeker? Plus: ze zijn hipper dan die stevige leren schoenen die ik vaak in de betere schoenwinkel zie staan. Beslissing genomen! En ook: ‘mij gaan ze niet liggen hebben, met hun tachtig euro voor een paar onhip schoeisel waar ze twee maanden later toch niet meer inkunnen wi zeg’. Ha!

Maar toen nodigden de mensen van Stones and Bones mij uit om eens naar hun showroom te komen. “Ik koop eigenlijk geen dure kinderschoenen“, zei ik nog aan de telefoon, “omdat ik vind dat bedrijven die producten voor kinderen maken mij zo al genoeg geld uit mijn zakken proberen te slaan“. En dat vind ik ook echt: niks makkelijker op te wakkeren dan het schuldgevoel van een moedertje, en geen betere manier om dat schuldgevoel weer weg te duwen dan door er flink wat centen tegenaan te gooien in een gespecialiseerde kinderwinkel. Ik ken dat. Maar de uitnodiging intrigeerde me wel, en dus ging ik akkoord: ik zou wel eens luisteren. En kijken. Veel had ik immers niet te verliezen.

In de showroom kreeg ik geen gladde verkoper voor me, maar de zaakvoerder zelf, waarvan ik al na een halve seconde doorhad dat hij het meende, de dingen die hij deed. Dat ik tegenover een mens zat met een missie. Ik kreeg een onderbouwde uitleg over kindervoetjes en de belangrijkheid van stevige schoenen en hoe slecht die vreselijke cute Vans met wasberen die Dexter draagt wel niet zijn qua ondersteuning. wasberenvans

Precies wat mijn schoonmama me ook al een paar keer had willen laten verstaan. Zij had destijds vier kinderen op te voeden en bespaarde op wat ze kon, maar nooit van zijn leven op hun schoentjes. In die tijd was dat namelijk belangrijk, goede schoentjes. “Nu vinden ouders het belangrijker dat ze uit vijf paar kunnen kiezen die bij elke outfit van hun kind passen dan dat ze investeren in goede schoenen“, zei de man van Stones en Bones. Ik knikte. “Ik ben die moeder waarover u het heeft“, zei ik. “Ik ben die moeder die zot wordt omdat Converse mini Allstars maakt, ik ben die moeder die vindt dat bedrijven al genoeg geld slaan uit producten voor kinderen, ik ben die moeder die weigert te betalen voor uw goede schoenen, omdat ik niet weet waarom ze zoveel beter zouden zijn dan die van de H&M. Ik maak me niet echt druk over de voeten van mijn kind. Ik ben die moeder die stampvoetend zegt dat die wasberenvans veel mooier zijn. Ik wil die wasberenvans. Waarom zijn goede schoenen trouwens altijd vooral lelijke schoenen, eigenlijk?“.

Maar toen kreeg ik dus het tegendeel bewezen tijdens een rondleiding. Het assortiment van Stones and Bones bleek geweldig uitgebreid. Ze maken zoveel soorten en stijlen dat er tot mijn verbazing zeker tien paar stonden die ik leuk vond. Wie ooit met mij in een schoenwinkel is geweest zal nu met haar ogen knipperen. Serieus: ik ben een moeilijke. Ik had veel bruin en beige en cijfers verwacht. Die zag ik, maar ik zag ook sterren, en felle kleuren, en leuke modellen. Ik was met andere woorden mee. Ik wilde wel eens testen. En ik koos deze coole rode basketjes, en een paar pantoffels met “tommers” op. (Brommers. Mijn kind vindt die de max)

stonesandbones

Een week of twee later las ik dit artikel. Waarin voetspecialisten exact hetzelfde verhaal vertelden als de zaakvoerder met een missie: steeds meer jongeren zitten met gigantische problemen, omdat ze jaren veel te onstabiele schoenen hebben gedragen. U snapt: ik kon het gedexterte plots niet snel genoeg in zijn Stones and Bones krijgen. Ondertussen draagt hij ze een drietal weken, en kan ik er wel één en ander over zeggen.

Het duurde even voor Dexter mee was. Wat niet helemaal abnormaal schijnt te zijn, na het dragen van zachte schoenen. Deze schoenen zijn steviger en dus harder, en dat leek hij de eerste dag nogal raar te vinden. Hetzelfde met zijn pantoffels: van iets dat op een sok lijkt naar iets met een veel hardere zool was geen instant hit, maar dat veranderde al na een dag kwawillewerk. Sindsdien draagt hij ze elke dag, en zonder enig probleem. Ik heb zelfs de indruk van graag.

De schoentjes zitten echt goed in elkaar. Ik heb de volledige uitleg gekregen, over hoe ze in Italië met de hand worden gemaakt en waarop er wordt gelet qua stabiliteit en dat het leer met de hand wordt ingekleurd, en echt: dat zie je aan alles. Ze hebben veters maar sluiten met een rits langs de zijkant, dankzij de zool kun je perfect zien of de schoenen nog groot genoeg zijn, hun enkel zit goed vast en hun voetje kan voldoende afrollen. Er is, kortom, behoorlijk indrukwekkend aan gewerkt en over nagedacht.

Ik vind het vreemd dat ik er zo’n cheap ass in ben. Omdat ik er nooit echt over heb nagedacht, denk ik, over het belang van goede kinderschoenen. Want ik ben wel iemand die bereid is om te betalen voor kwaliteit, als ik het gevoel heb dat er kwaliteitsverschil is. En dat gevoel had ik tot voor kort niet, omdat ik nog nooit een uitleg over schoenen had gekregen. Nu ik die wel heb gekregen zie ik natuurlijk het verschil tussen goedkope laarsjes uit de H&M en wat Dexter nu draagt. En voel ik me bijna een beetje schuldig, ook. Maar de man van Stones and Bones heeft me verzekerd dat dat niet nodig was, en ik nog niks onherroepelijk had beschadigd. Fjoew zegt het moederhart.

No more zweetpatees. Dexter zweet gemakkelijk, en ik dacht dat hij gewoon een kind met zweetvoetjes was, maar dat lag dus aan de schoenen, niet aan het kind. De schoenen van Stones en Bones zijn gemaakt van echt leer, en dat bleek dus ineens de oplossing van het zweetprobleem.

I like. People like. Ik was op voorhand niet helemaal zeker of ik wel zou willen testen, omdat ik zo’n moeder ben die haar kind niet graag laat rondlopen in dingen die ze niet mooi vindt, maar ik vind ze echt leuk, en ik niet alleen. Al een hoop complimentjes gekregen. En oke, af en toe mis ik de Vans nog, maar dan laat ik ze hem een namiddagje aandoen om de mama te plezieren. Als hij een rode broek aanheeft van hetzelfde. En dat is dan ook meteen het enige nadeel, in mijn ogen: ik laat mijn kind graag afwisselen, afhankelijk van zijn outfit. Maar voor schoenen van Stones and Bones betaal je toch snel tachtig euro (voor het rode paar van Dexter was dat 87 euro), en daar koop je er dan ook geen vier paar van.

En toch. Slotconclusie. Na een paar weken testen en de uitleg en berichten over slechte schoenen ben ik wel om. Ik denk dat zijn volgende paar ook weer één uit hun collectie wordt, zelfs. Toen ik afgelopen weekend in Londen was betrapte ik mezelf erop dat ik maar eens van ver heb gekeken naar de schoentjes in de H&M en de Zara die ik normaal snel in mijn mandje gooi, omdat ik nu ook wel het verschil zie. Mijn schoonmama zal blij zijn, en ik hoop de voeten van mijn kind ook. Ik zal er potverdikke hard en slag om slinger genoeg voor gewerkt hebben om ze te kunnen betalen. :aah:

Trouwens wreed benieuwd naar jullie kinderschoenenervaringen, voel u vrij om te sharen in de comments!

Reacties

  1. vliene

    Zelf heb ik een dochter en ook een zoon op komst. Voor mijn dochter ben ik gek op camper en art! In de zomer draagt ze sandalen van birkenstock.

    Voor meisjes heb je erg mooie hippe schoentjes, die vaak pokkeduur blijken te zijn.

    Mijn tip: inslaan tijdens de soldenperiode voor het volgende jaar.
    Veel zeggen dat je toch niet weet welke maat je kind dan zal hebben, ik neem altijd 2 maten vooruit en ben nog nooit bedrogen geweest.

    Voor onze toekomstige zoon zal het wel moeilijker zijn om toffe schoentjes te vinden denk ik. Alhoewel ik wel al leukerds in de fred&ginger zag staan…

  2. fie

    mijn gedacht is dat ge aan schoenen geld moogt geven. Mijn kinders hebben elk 1 paar degelijk schoenen en als ze helemaal versleten of te klein zijn krijgen ze een nieuw paar.
    en ja ook een paar sport/speelschoenen. een paar goeie laarzen voor in de winter en sandaaltjes in de zomer.
    En soms past niet perfect onder hun outfit maar hey ze gaan wel geen kromme voeten hebben ;-)

  3. fie

    hun degelijk paar koop ik in een kinderschoenenwinkel omdat ik denk dat die mensen er meer verstand van hebben dan ik.

  4. Lore

    Hier veel stones and bones (ook sandaaltjes in de zomer mooooiii :-) ), maar ook Elefant (http://www.vanharen.nl/NL/nl/shop/merken/elefanten.cat) (kochten we in Zwitserland omdat het daar ineens 15 graden kouder was dan in Kroatië en zoonlief maar zielig rondliep in sandalen met sokken – we kochten er flexen, niet zo mooi, maar stevig boswandelingschoenen :-) ), en ook Woeffies die je quasi overal vind.
    Vind Stones & Bones en Woeffies echt wel hippe schoenen hebben!

    Veel stapplezier voor Dexter

    ps: hier ook zweetvoetjes hoor, en schoentjes maken precies niet het grote verschil, nu ja, is misschien genetisch ;-)

  5. Isabel

    Stones & Bones zijn dan ook super ! Goeie kinderschoenen zijn idd duur… Vroeger kocht ik twee paar “deftige” schoenen voor de kids en enkele goedkope.. om te kunnen afwisselen of naargelang ze aan hadden van kleren… Ondertussen weet ik ook dat goedkope schoenen, smelly feet geven :-)
    Als ik een tip mag geven. Een paar keer per jaar doen ze schoenenverkoop in de Polenlaan, net over de bibliotheek. Stoxx’s verkoop.. Veel winkels plaatsen daar de overschotten van hun collecties.. Zo heb ik voor mijn oudste een paar laarzen van Stones & Bones 35.00 euro betaald ipv 180.00 euro… Ik had voor elk 1 paar laarzen en 1 paar schoenen mee en kwam toe met 160.00 euro (!). Geef toe voor 4 paar…
    Qua merken, Equerry, Rondinella, Stones & Bones, Blue Haven, P’tit Nathan, Little David en nog veel meer… Via deze website kun je hun data van verkopen zien: http://www.stoxxs.be … en nee ik ben geen schoenenverkoper die hier reclame komt maken voor haar boetiek :-)

  6. Anouck

    Zelfde filosofie van toepassing als op mezelf: voor de kleren kunnen we (als we niet regelrecht op bankroet willen afstevenen) al eens een goedkoper merkske aandoen, maar schoenen van 35 EUR gemaakt door kinderhandjes uit karton en synthetische vezels, daar krijgen ze mijn voeten niet in. En dus ook niet die van ons klein pateeke. Ik heb nu twee paar gekocht in de solden in het kinderschoenwinkeltje in de sint-jacobsstraat. Eén paar voor nu onmiddellijk en één paar voor tegen “den uitkom”. In plaats van 200 EUR nog 120 betaald. ’t Is nog genoeg, maar bon, we zitten weer goed voor een paar maand. En wreed vriendelijk madammeke ook!

  7. Wij kopen steeds twee paar schoenen voor onze dochter. Meestal 1 blits paar en 1 neutraal paar, om goed te kunnen afwisselen. En ja, dat zijn steeds van die dure schoentjes. Een reportage op Volt overtuigde mij al eerder van het nut van degelijke schoenen. In de winkel onderwerp ik dan ook elke schoen aan de “Volt-test”. Om de stevigheid na te gaan. Ik vind de schoentjes prijzig, maar probeer ze daarom te kopen in de solden of bij een “lever je schoenen in”-actie. Wij hebben wel het geluk dat de groeispurten van ons kleine meid (voorlopig) goed gespreid zijn en dat we niet om de haverklap moeten investeren.

  8. Nele

    Ik koop altijd goede schoenen voor mijn dochter, behalve afgelopen zomer toen ze haar oog had laten vallen op spuug lelijke roze sandalen en al de rest pertinent weigerde. Ik heb mij heel die zomer schuldig gevoeld als ik zag hoe onstabiel haar enkels in die sandalen zaten. Hier trouwens een grote fan van Pinocchio, botjes in geweldige kleuren.

    Waar ik trouwens geen geld kan aan geven, is aan al die hippe kinderkleren. Ik zit wel eens te kwijlen op al die coole webshops die ik hier ook wel eens zie passeren, maar ik heb er nog nooit iets gekocht. Daar betaal je pas echt enkel voor de hippe print, of het merk. En kwaliteit? Tja, het kind is er waarschijnlijk uit gegroeid lang voor het versleten is. Kleren worden echt niet zo intensief gedragen als schoenen.

  9. Truus

    Hier ook super kwalitatieve schoenen (Stones en bones vind ik qua prijs dan nog meevallen). Ik bespaar liever op boodschappen en kleren dan op schoenen. En tuurlijk heeft de oudste ook een paar mega hippe Adidas sneakers (van die hoge, luv!) maar die draagt ze echt niet veel. Voor de rest is het hier in de winter degelijk lederen schoeisel dat meestal door de 90 euro kost, en in de zomer een paar dichte leren zomerschoentjes en een paar birkenstocks sandaaltjes. Voor deze winter heb ik in de western shop ook een paar cowboyboots gekocht (echt zo schoon!) ook volledig int leer en mega kwaliteit (wel 130 euro’s, maar miljaaaar als ze dat aan heeft onder zen kleedje….. Zó cool!)

  10. Veerle

    Ik was al van in het begin overtuigd van dure schoenen. Ik ga altijd naar een kinderschoenenwinkel waar ze me goed helpen (maat, smalle of brede schoenen, hoge of lage wreef …) en betaalde maar een heel klein beetje zuur de 140 euro die ze me daarvoor vroegen. (Bij de volgende aankoop kreeg ik wel altijd 10% van het aankoopbedrag). Ik vind dure schoenen trouwens wel vaak mooier. Rondinella, Kavat, Bisgaard … die hebben echt wel stevige en mooie schoenen in hippe kleuren.
    Alleen: de zoon versleet onlangs drie paar op 2 maanden tijd en toen ben ik eens naar de Brantano gegaan. Dat was in de tijd dat hij zo’n platsic loopfiets had en remde door met de toppen van zijn schoenen over de grond te schuren. Brantano dus, wat een hel was me dat. Ik heb daar welgeteld één paar schoenen gevonden die ermee door konden. Al de rest was Cars of zoals je zelf zegt: beige met cijfers op. Bwuurk. (Wat is dat trouwens met al die jongenskleren met cijfers op? Niks lelijkers toch? Oeps, ik vergeet weer dat zoiets subjectief is.) Enfin, een lang verhaal kort en zo: vanaf nu weer naar de dure schoenenwinkel. Zaterdag stond ik trouwens te twijfelen met een supermooi paar aan 50% in mijn handen. Ik overwoog om ze al te kopen voor volgende winter, maar heb er toch maar vanaf gezien. Ik zie hem nog wel zo’n spurtje maken, zelfs met zijn voeten die nu al supergroot zijn (maat 26 voor 2 jaar).

  11. Ik ben ook zo’n pietlut en zie dat ik niet de enige ben ;-) Bij ons dus ook stevige schoentjes voor onze 2-jarige zoon en dan één paar niet zo heel stevige (wel hoge, maar eerder met sportschoenzool) van vorig jaar omdat hij ineens uit zijn schoenen was gegroeid en ik snel nieuwe moest hebben.
    En sinds kort regenlaarsjes, maar die draagt hij niet als normale schoen. Ik vind het wel altijd heel moeilijk om de maat te bepalen en ben eigenlijk nog niet echt een schoenenwinkel tegengekomen die me daar goed bij kan helpen.

  12. Leen

    Ik heb ook een mama die constant zei dat goede schoentjes superbelangrijk waren, dus mijn 2 madammen lopen al van jongsaf in veel te dure kinderschoenen :-). Zelf draag ik al mn hele leven steunzolen, en de jongste heeft plattere platvoeten dan ik ooit gehad heb, ik ben daar dus al mee naar de kinderpodoloog geweest, en die wees me er nog eens op dat stevige kinderschoentjes superbelangrijk zijn. En ook dat het kind zéker steunzolen zal moeten dragen ;-), later. En zeker geen saaie kleuren schattie,d e Ella loopt er in KNALGELE. Dat gaat onder bekan niks :-,) maar ze draagt ze dagelijks:-). In de zomer ben ik wel iets lakser, dan mogen ’t al eens goeiekopere sandaaltjes zijn.

  13. Zelf geef ik veel te veel geld uit aan laarzen, schoenen en sandalen van ART.. Niet alleen omdat ik ze (bepaalde modellen wel te verstaan want er zitten er ook niet zo heel mooie tussen om het zacht uit te drukken) geweldig mooi vind, maar vooral omdat mijn rug aangeeft dat deze schoenen goed zijn voor mij & dat o zo belangrijk is!
    Als ik soms vrouwen voorbij zie waggelen op stelten waar hun voeten in geprest zitten, vraag ik me af waar die mee bezig zijn.

    Voor de kinderen heb ik me, zoals wel meer mensen blijkbaar, al te vaak al laten verleiden door leuke kleuren of toffe en vooral goedkope modellen die al na een paar weken ofwel kapot waren ofwel opzij werden gezet door de kinderen die er pijnlijke voeten van kregen..
    Na het lezen van dit artikel neem ik me voor om dat nooit meer te laten gebeuren.. :-)

    Het is altijd slikken wanneer de rekening komt nadat er na veel wikken en wegen (want iedereen heeft van die leuke blinkende sandalen met hakken & diamantjes op hoor mama!) voor goed & degelijk gemaakt schoeisel gekozen is, maar als je inderdaad op zoek gaat naar outlets of kortingen dan ‘valt het mee’ maar is het vooral de investering meer dan waard.. want ze hebben maar 1 paar voeten & rug die nog jaaaaaaaaaaren dienst zullen moeten doen!

  14. Hier hetzelfde als bij Fie: mijn koter heeft één paar schoenen. Als die versleten zijn of als ik denk dat ze te klein worden of als hij – zoals laatst – zegt dat het “harde schoenen” zijn, trek ik met hem naar de kinderschoenwinkel en krijgt hij een nieuw paar.

    En ja, dat zijn dure schoenen. Zijn huidig paar kostte oorspronkelijke 114 euro, maar heb ik nu in solden aan een 80 euro gekocht. En ja, die passen misschien niet onder al zijn kleren, maar dat trek ik mij niet aan. Zijn voeten hebben tenminste de nodige steun. En ja, ook ik ga naar een kinderschoenwinkel, omdat je daar geholpen wordt en ziet dat die mensen wéten waarover ze spreken. Ik ga trouwens ook altijd de eerste soldendag met mijn zoon ook nog eens naar die schoenwinkel om zijn voeten tussendoor eens te laten opmeten. Dan kun je al eens een koopje doen. En het scheelt met de spaarkaart van de Gezinsbond ook al eens een slok op de borrel.

    En eerlijk: mijn zoon heeft nog nooit saaie schoenen moeten dragen. Wel al eens een felblauw paar, al eens een oranje paar en de vorige waren geel. Mijn schoenen zijn lang zo hip niet!

    Lang verhaal kort: op schoenen besparen wij absoluut NIET, omdat ik het uitermate belangrijk vindt dat mijn zoon goede schoenen draagt. Schoenen die op de juiste plaatsen niet of juist wel plooien, schoenen die de nodige steun geven, waardoor hij zijn voetjes juist zet. Ik ben daar misschien ’n beetje fanatiek in, maar de groei van een juist gestel begint bij hoe de voeten op de grond worden gezet en aangezien ik zelf rugklachten heb, wil ik mijn zoon op dat vlak alvast een voorsprong geven (al moet ik eerlijk zijn: ik heb als kind ook altijd goede schoenen gedragen, daar werd bij ons thuis ook niet op bespaard).

    Voor de rest loopt onze hummel thuis vaak blootsvoets rond, ’s zomers op degelijke sandalen, als het regent draagt hij laarsjes. De basisschoenen die hij het vaakst draagt, zijn echter stevige schoenen.

  15. Valerie

    Ook hier vanaf de eerste (deftige stapjes) Stones and Bones en Rondinella in huis. Niks lelijks (eerlijk gezegd vind ik die wasberenvans van jou maar niks, des goûts et des couleurs weetwel :o) ), altijd kleurrijk of trendy model dat bij alle outfits past! Niet goedkoop, maar o zo belangrijk. Dan bespaar ik liever op kledij. Dochterlief loopt in knalgele übercute laarsjes rond. In tegenstelling tot Leen vind ik die bij àlles passen. Kids in colour rule! Zoonlief spurt in (oorspronkelijk) oranje Stones and Bones rond. Wij besparen nooit op schoenen. Als je zelf goedkoop schoeisel aantrekt, voel je meteen wat je je voeten aandoet. Dat doe ik mijn kinderen dus niet aan. Zoon van bijna 4 draagt sinds de zomer ook steunzolen. Na het bezoek aan de podoloog weten we nu ook hoe we de schoenen in de winkel moeten plooien langs alle kanten om te testen op stevigheid :o). We gaan ook het liefst naar een gespecialeerde kinderschoenenwinkel omdat we vinden dat de uitbaters sneller zien of een bepaalde schoen past of niet. Want zelfs schoenen van de betere merken van Stones and bones, Rondinella,… bieden niet steeds de vereiste stevigheid of zitten niet altijd even goed aan de kindervoet. Wij kopen dus nooit dure schoenen op voorhand of zonder de kids erbij.

  16. T.

    Hier ook jongens met 1 paar goede schoenen (en laarsjes en pantoffels en voor de oudste een paar sportschoenen). Ik probeer wat op de solden te mikken en kies daar een vrij neutrale (niet te donker, niet te flashy) maar leuke (hippe sneaker) schoen die indien nodig ook nog een eindje het volgende seizoen meekan (1 maatje te groot) en doet wat hij moet doen: hun nooit stilstaande, springende, voetballende, fietsen, lopende kindervoeten ondersteunen. En het is ’s morgens al werk genoeg om ze in hun kleren te krijgen, dus geen keuze hebben is nog zo gemakkelijk. Iets dat ik trouwens voor mezelf meestal ook toepas: ik heb 1 duurder maar goed paar schoenen elk seizoen waar ik 80% van de tijd mee rondloop.

  17. Annick

    Ik had nog nooit gehoord van Stones and Bones en ben daarnet eens op hun site gaan piepen. Wat een keuze! En die prijzen vallen best nog mee, hoor. Heb voor de zoon een tijdje (2 maanden geleden) in Brantano ook 80 euro betaald en die schoenen zijn nu al versleten. Weet er iemand of die van Stones and Bones wat langer meegaan? Sowieso dat zijn volgende schoenen van een degelijk merk zijn.

  18. An

    Ook hier een ouderwets opgevoede mama die sinds de geboorte van onze oudste dochter 7 jaar geleden bijna dagelijks te horen kreeg hoe belangrijk goede schoenen toch wel niet zijn voor een kindje. Dus ja, ook hier steeds serieus slikken aan de kassa als mijn dochters weer eens een nieuw paar nodig hebben. En dat gebeurt zo’n twee keer per seizoen. ’t Zijn schoenenverslijters, just gelijk hun vader. Toemme toch.

  19. L.

    Heeft iemand een goede tip voor een hippe, maar kwaliteitsvolle kinderschoenenwinkel in Brussel (liefst in het centrum)?

    Ik ben ook opgevoed met het principe “bespaar op alle kleding (2de hands kan ook heel leuk zijn), maar niet op kinderschoenen…” Mijn zoon heeft hele brede, atypische voeten, waardoor veel schoenen “in zijn maat” dan toch niet blijken te passen. Het professionele advies van een goede verkoper is dan wel beter dan random kiezen op een website. Tot nu toe ga ik ook naar een winkel met goed advies en degelijke schoenen, maar helaas niet bepaald mooie modellen. En nochtans moet de combinatie dus mogelijk zijn… Wie heeft suggesties?

  20. Oei, wat ben ik het hier onzettend mee óneens!

    De zogenaamde ‘goede’ schoenen creëren juist veel van de problemen die ze beweren op te lossen. Dat (kinder)voeten ondersteuning (of nog erger: correctie!) nodig hebben is een grote misvatting, met zwakke en zelfs vervormde voeten tot gevolg.
    Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar voor vrijwel iedereen geldt dat voeten juist perfect toegerust zijn om te doen waarvoor ze bedoeld zijn. Mits ze daar de ruimte voor krijgen!
    Verhoogde hakken, veel te smalle neuzen, ondersteuning onder de voetboog, te stugge schoenen: allemaal dragen ze bij aan de belemmering van de ontwikkeling van de voeten, en zorgen ze helaas vaak voor allerlei problemen op latere leeftijd. De hakverhoging zorgt voor een onnatuurlijke houding (met onderandere knie- en rugpijn tot gevolg) en de voetboogondersteuning en stugge schoen maakt de voet slap met alle gevolgen van dien.
    Iedereen die wel eens een ledemaat in het gips heeft gehad kan beamen dat het daar niet bepaald sterker van wordt, en bij voeten is dat effect hetzelfde.
    Bij kinderen speelt nog iets anders mee: om goed te leren lopen is propioceptische feedback absoluut nodig; het kind moet imput krijgen van zijn voeten. Met dikke stugge schoenen wordt deze feedback grotendeels weggefilterd, en dat niet alleen, ook de mogelijkheid om met subtiele bewegingen de onbalans te corrigeren valt voor een groot gedeelte weg!
    Om een punt duidelijk te maken moet je soms een beetje overdrijven: hoe makkelijk loop je zelf op skischoenen? En hoe kun je dan van kinderen verwachten dat ze goed leren lopen etc. met stugge, dikke en belemmende schoenen?

    Op mijn website (die gaat over natuurlijk hardlopen) is er al vaker aandacht aan besteed: http://www.frunning.eu/opinie/kinderkikkervoeten

  21. Nathalie

    Nooit bespaard op kinderschoenen waar je je effectief blauw aan betaalt maar nu zijn die dekselse kids aan ’t puberen en dragen niet anders dan (spuuglelijke) Vans… Nu, ik heb m’n deel van goeie voetenopvoeding gedaan, pijn aan de voeten nu is spijtig genoeg dan hun deel…

  22. Joke

    Voor de meisjes vond ik in Stones en Bones nog nooit mijn ding: lakleer, glitter, strikjes, sterretjes, ik ben er allergisch aan. Ik koop wel al altijd goeie schoenen voor haar (ik had als kind zelf steunzolen en snap dus het belang) in enkele winkels waar ze super advies geven, ik rijd er ’t land voor rond :-) In A’pen is de favoriet Limonsoda, in Gent AapNootMies en In Brugge PimPamPoen. Ook Beau-10 heeft veel leuks. Mijn favo merken zijn bumper (ja, de “coole baskets” zoals mijn 4-jarige dochter ze omschrijft, lekker stoer en kleurrijk) en Okra. Degelijke schoenen en heel kleurrijk en hip. Ook Eli en Zechino d’oro zijn super. En Cucada. Wil je online shoppen dan is er bvb. Raaf en Vos, maar dat doe ik enkel voor bvb. een tweede paar in een seizoen als ik zeker ben van de maat. Onze meid heeft vreselijke groeispurten wat haar voeten betreft, vorige zomer 3 maten in 1 seizoen en nu van mei tot nu van maat 25 naar 29! Dus ik koop nooit op voorhand.

  23. Ik kijk ook vooral naar de materialen waaruit ze gemaakt zijn. zijn ze “gestikt” of “geplakt”, buigt de zool niet teveel mee. Soms helpt het om eens twee paar schoenen, goedkoper en duurder, vast te nemen en gewoon eens aan te voelen. Er is een merkelijk verschil. Of het ook effectief beter is daar kan ik niet over oordelen. Tot nu toe heb ik ook steeds rond de 80 euro uitgegeven aan dagelijkse schoenen, maar dat doe je toch ook voor jezelf?

  24. Gij hebt ne goeie smaak gij: ik koos voor onze Sam exact dezelfde! En hoewel ik zelf altijd al overtuigd ben geweest dat goede schoenen belangrijk zijn, ben ik NOG onder de indruk van de hoogwaardige kwaliteit van Stones and Bones. Ik ben van die schoentjes van Sam contenter dan van om het even welk ander merk dat Fien of Sam ooit gedragen hebben. Als het even kan, zal ik vanaf nu altijd Stones and Bones kiezen. Als ik het schoon vind, wel te verstaan. Dat is wel essentieel, hé.

  25. @sredlums: ik haal er jouw comment even uit omdat ik het boeiend vind om de andere kant van het verhaal te horen. Het is iets dat ik me- als complete leek wat betreft schoeisel en voetontwikkeling- ook heb afgevraagd: we worden toch zonder schoenen geboren? Waarom moeten we onze voeten dan verstevigen met dergelijke stevige schoenen?
    Ik snap de gedachte achter barefoot wel, maar dan vraag ik me af: in de discussie tussen vans en deze schoenen, wat is dan het beste? Of heb ik dan nog andere nodig, zoals die Australische achter je link? Of is de gedachte dan dat je kinderen best op blote voeten laat lopen als dat is toegelaten? Wel benieuwd naar. :)

  26. Ik vind die rode echt tof! Ik zoek wel altijd naar goede schoenen maar ze moeten ook mooi zijn en dat lijkt inderdaad bijna een onmogelijke opgave. Helemaal nadat ik me eens in een dure speciaal voor kinderschoenen zaak heb laten informeren en mijn dochter toen net 1 jaar steeds de blaren op haar voeten had. 80 euro. Das dan toch weer jammer. Super leuk dat je dit mocht testen. Jij mazzelkont :-)

  27. Emily Vandermeulen

    Ik vond leuke schoenen vinden, voor mijn 21 maand-jonge kerel, keimoeilijk, tot ík hippeschoentjes.be vond…. Zalig!!! Go there en doe ze de groeten van me! (Dan krijg ik misschien korting, want inderdaad kwaliteit kost centjes!) het is een webwinkel, met ook ‘Stones and Bones’, maar ze zijn ook live te bezoeken en hebben tonnen goede raad, tips, speelgoed en geduld :)
    Hier is het al zover dat ik echt niet meer kan wachten tot hij ein-de-lijk uit zijn eerste paar schoenen is gegroeid, zodat ik nieuwe kan kopen! Want , ook inderdaad, ik zou liefst van al ook 3 paar hebben, maar dat heeft de mevrouw van Hippe schoentjes me afgeraden, omdat die voetjes zo snel groeien (al 6 maand dezelfde maat?! Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaargh!)

  28. Overigens lopen mijn kinderen altijd op blote voeten als het kan. Alleen buiten accepteren ze schoenen en zelfs dan soms nog niet

  29. marlies

    hier ook iemand die van kleinsaan het principe ‘goede degelijke schoenen zijn nodig voor de ontwikkeling’ met de paplepel ingelepeld kreeg. en dus ook op speurtocht voor leren ‘goeie’ schoentjes sinds onze miniman bijna 3j geleden ter wereld kwam die ook nog liefst geen stukken van mensen kosten.
    mijn tips:
    – zoek naar een outlet winkel (vroeger na tip van collega ’t Vosje, maar deze is helaas gestopt, kanten van Blankenberge) en snuister zeker tijdens de solden

    – Scapino! veel keuze aan leren schoentjes voor vaak schappelijke prijzen voor kleine koters.

    het doet bij mij ook pijn aan mijn portemonnaie als ik moet vaststellen dat die mooie kikkergroene Kiplings MEER DAN HET DUBBELE kosten dan de stoere even-mooie blauwe leren sneakers die minder snel verslijten uit de Scapino..

  30. Hier ook fatsoenlijk schoeisel vanaf ze stappen! Af en toe afgewisseld met een sneaker.
    Wij gaan ook vaak bij Limonsoda in Antwerpen, maar dan moet je er snel bij zijn. Het lijkt me trouwens sterk als Scapino even degelijke kwaliteit zou hebben als andere schoenen?
    Ook heel content van hippeschoentjes.be, maar de maat was toch twee keer te groot (hoewel ze een hele goeie matentabel hebben maar ik was wrsch een beetje te lui om te meten.. ;)
    Die met die regenboog van S&B vind ik ook heerlijk! Maar ik moet zeggen.. Op de site zelf vind ik er precies niet zo veel soeps tussen zitten? Behalve een paar sneakers dan… Maar bedankt voor de tip, ik hou hem in mijn achterhoofd!

  31. Lize

    Het merk Aster heeft ook mooie jongensschoentjes! Mijn zoontje van net een jaar (hij stapte op 11 maand) heeft net een mooi paar bottinekes met rode veters gekregen! Ze zijn iets minder duur dan Stones and Bones, maar zijn met evenveel zorg gemaakt (Frans bedrijf dat daar heel populair is)
    Ik hecht nl ook veel belang aan stevige schoentjes.. maar… Ik merk dat onze kleine man toch nog altijd het liefst van al op zijn kousjes (of Bobuxjes) rondstapt! Zo leren ze naar het schijnt beter hun voetjes afrollen dan in die ‘zwaardere’ schoenen. Een gezonde afwisseling lijkt mij bijgevolg het meest aangewezen..

  32. Anke

    In Herent is de Honderdpoot, een kinderschoenenwinkel met een schitterende solden-taktiek : ze doen in oktober de winter-uitverkoop van het vorige jaar, en hetzelfde ergens in maart voor de zomer-uitverkoop ! Dus dan kan je met je kinderen goed passende schoenen gaan kopen voor het juiste seizoen aan de helft van de prijs… Helaas willen mijn pubers nu ook geen fatsoenlijk schoeisel meer aan hun voeten en lopen hele dagen rond op belachelijk dure Vans of Allstars e.d. Het is volgens mij trouwens ONMOGELIJK om jongensschoenen in maat 38-39-40 te vinden die géén platte gymschoenen zijn. De ietwat fatsoenlijke schoenen uit de kindercollecties zijn ‘belachelijk’ (lees : Ketnet-logo, cijfers, doodskoppen,…..), en de ‘coole’ schoenen uit de herencollectie beginnen pas vanaf maat 41. Frustratie alom bij schoenenjacht….

  33. Eve

    Ik heb problematische poten: hielspoor, hypermobiele gewrichten, tenen die naar binnen staan. En steunzolen nu. Artsen, podologen en kinesisten waren vol lof op mijn moeders keuze destijds om mij in orthopedisch verantwoord schoeisel te steken. Surf maar eens naar http://www.guma.com en aanschouw… d wintercollectie 2011! Ze zijn ongewild retro. Maar het is wel de basis en zal daar voor het onderstel van mijn kinders niet op besparen. Hip of niet. Als kind weende ik om die ‘mongolenschoenen’ , ze waren toen echt nog lelijker dan nu en ik vervloekte mijn moeders smaak. Makes one stronger. En nu ben ik dankbaar

  34. Voor kleren ga ik goedkoop: veel tweedehands en zelfgemaakt. Maar schoenen? Daar heb ik eigenlijk nog nooit op bespaard, goed schoensel is zo belangrijk! Goede move dus!

  35. Voor schoenen, ogen en tanden moet je echt uitzonderingen maken vind ik. Daar gaat het niet enkel om ‘look’ maar om ‘die moeten nog een heel leven mee’.
    Boven die voetjes moet een hele rug recht groeien denk ik dan. En een bekken in evenwicht staan en twee benen die beter niet in x of o staan.
    Verne heeft trouwens mijn afwijking…hij loopt nogal naar binnen. In ‘goedkope schoentjes’ zoals de ubercoole baskets van de h&m loopt hij meteen scheef, maar in een deftig lederen paar met goeie zool en stevige contrefort niet…ik zie meteen het verschil.
    Ik koop dus beiden. Degelijk gerief voor school en wandelingen en familiefeestjes en af en toe tussendoor een dagje brol omdat dat moet kunnen. Om te gaan fietsen bijvoorbeeld, of omdat die baskets zo goed bij zijn new-wave legging staan.
    We live in sin!

  36. Saskia

    Ik ben eigenlijk verbaasd na het lezen van je verhaal. Als ik je tips lees in je blogs over kinderkleding, en ik klik op bepaalde sites, dan sla ik achterover van de prijzen. Oké, ik ben een zuinige Hollandse en ik weet dat Belgen meer smaak hebben qua kleding enzo, (over het algemeen tenminste..;) en er dus waarschijnlijk ook meer geld aan uitgeven. Ik had niet verwacht dat jij dan op schoenen zou gaan bezuinigen.

    Ik zelf geef altijd veel geld uit aan schoenen. Ik moet zeggen dat ik voor babyschoentjes hier in de betere schoenwinkels nog wel slaagde voor een euro of 40. Maar dat is al wel een kleine 8 jaar geleden. Tegenwoordig mogen we blij zijn als de meiden voor 200 euro elk een paar degelijke schoenen hebben. En de oudste van 11, heeft maat 41!!!!! Waar zou dat gaan eindigen?
    Blij om te lezen dat je goede schoenen hebt voor je ventje! Hij moet er nog zijn hele leven op voort, op die voeten dan, die schoenen zal wel niet lukken ;)

  37. Saskia

    Hmm, niet 200 euro elk, maar 200 euro totaal. ’t Is maar net waar de klemtoon ligt ;)

  38. O, maar ik bespaar ook op kinderkleding hoor. Ik vrees dat ik behoorlijk gierig ben, bijna alles dat Dexter heeft komt uit de H&M en de Hema, of van op een tweedehandsbeurs waar ik vijftig cent per stuk betaal. Per seizoen geef ik eens vijftig euro uit aan een stuk dat ik echt fantastisch vind, maar daar blijft het doorgaans bij. Het is niet omdat ik ze vermeld op mijn blog onder de categorie “want!” dat ze ook echt worden gekocht, dat zou pas helemaal leuk zijn, maar helaas. ;)

  39. Jamaisneutral

    Als kleindochter van een schoenmaker is het me destijds ingestampt: goedkope schoenen zijn uit den boze. Hier kopen wij altijd in de ‘echte’ winkels, liefst in de solden :-). Ook voor mezelf trouwens! Dat verschil al eens geprobeerd?

  40. Hier verplicht ik zelfs mijn vier pubers nog om degelijke schoenen te dragen. Scènes in de winkel, gegarandeerd. Dan mogen ze terug mee naar huis zonder schoenen, kalmeren en de volgende week nog een keer proberen. 1 paar leren schoenen per seizoen, degelijke loopschoenen, bottines voor bij de scouts (die worden wel doorgegeven wegens weinig vervormd, maar dat zijn dan ook de enigen) en dan zo één goedkoop paar stoffen stinkschoenen voor af en toe. Thuis lopen ze meestal op blote voeten.
    De spaarkaart van de Gezinsbond levert hier per seizoen een paar schoenen op, dat scheelt toch wel.

  41. Lynn

    Hier ook Stones en Bones voor de jongste. Vaststelling: de kousen zijn niet gewoon nat maar uitwringbaar nat! Vreemd, toch?
    Verder beweert de osteopaat: leren lopen is op blote voeten of met lederen, soepele sloffen. Ondersteunen komt niet voor in zijn verhaal. Welk verhaal mogen we dan geloven?

  42. Marjolein

    Solden zijn ook voor mij dé moment om schoentjes te kopen, 1 of 2 maten groter en hup, goeie en schone jongensschoenen voor 60 € ipv het dubbele en zo… Le Jardin de Juliette in Oudenaarde en Ronse heeft er trouwens prachtige! Ik doe mee met het blotevoetenpleidooi voor thuis. Enkel oppassen als je deuren opendoet en je grappige mini heeft er zich achter verstopt… auw, die tenen! (al meermaals voorgehad, ‘mama toch!’)

  43. Evelien

    Hera krijg 1 à 2 paar schoenen per seizoen. Telkens van een goede kwaliteit. Ik zit er niks mee in om bloesjes van De Zeeman voor haar te kopen, maar die schoenen moeten goed zijn! Ik koop meestal één felle kleur en dan is het maar op z’n Pipi Langkous: het mag contrasteren en wat vloeken ;-)

  44. Marissa

    Hier ook meestal stones en bones, rondinella of bisgaard; 3 goeie merken. Stones and bones heeft altijd leuke modellen, er is veel afwisseling, ook in prijs. Ga ook altijd naar goeie kinderschoenenwinkels waar ze de voetjes ook telkens meten, ik koop dan op hun aanraden meestal een maat groter dan ik zelf zou gedacht hebben.
    Onlangs heb ik er voor mijn zoon van Koel4kids gekocht, zelfde kwaliteit en zien er ook heel tof en origineel uit.
    http://www.koel4kids.nl/webwinkel/jongens/daan-gn.html

  45. sylvieke

    Vriendin van me ging onlangs met haar zoontje naar een podoloog die haar toch aanraadde om kindjes thuis zoveel mogelijk op blote voeten (of kousen in de winter) te laten rondlopen omdat dit de voet juist beter helpt te ontwikkelen…

  46. Natalie

    Ik ben van bij de eerste schoentjes toch ook voor kwaliteit gegaan terwijl ik voor kleren erg uitkijk, nooit iets duurder dan 30 euro bv. Stones & bones heb ik ook al een paar keer gekocht. Deze zomer waren ze wel heel snel lelijk maar dat kan natuurlijk aan mijn zoontje liggen want hij klimt, kruipt en hangt tegenwoordig overal op. Zelfs na één dag zie je niet meer dat het nieuwe schoenen waren :-(
    In de solden kopen heb ik ook al gekocht maar ik ben toch 2x gezien want de schoenen waren veel te snel te klein. Ik ga dus nu voor de promoties bij het begin van het seizoen.
    Voor mijn zoon ben ik erg tevreden van Romagnoli. Vorige winter had hij er zulke (toevallig) en na een maand of 6 zagen ze er nog bijna als nieuw uit. Dus heb ik er weer zulke gekozen. Die zijn wel meer dan 100 euro maar ik koop dus als ik minstens 10% korting krijg. Veel geld maar liever 100 euro voor een paar schoenen waar hij tenminste een seizoen mee kan doen. Want als ik hem 2 paar per seizoen moet kopen komt het me nog duurder uit. Schoenen doen ze ook elke dag aan eens ze naar school gaan dus het moet toch goed gerief zijn (want trouwens ook niet altijd samen hangt met prijs natuurlijk).

  47. Ik geef toch ook liever wat meer geld uit voor degelijke kinderschoenen hoor. Ik loop zelf naar binnen toe op mijn voeten en zal altijd zelf ook stevige schoenen kopen. Ik hou van winterbottines en stevige laarzen. In de zomer loop ik verloren rond want dan heb je alleen slippers, ballerina’s die je kan dubbel vouwen en onnozele sandaaltjes waar ik bijna langs loop. En heelder dagen op pumps rondlopen kan ik ook niet! Gelukkige bestaan er nog Birkenstocks :-)

    Tot voor kort ging ik steeds naar een speciale kinderschoenenwinkel en kwam ik vaak thuis met de schoentjes van Rondinella, Romagnoli, enz. Schoenen van meer dan 100 euro en dat maal 2 kinderen en nog eens maal 2 (want met 1 paar schoenen kom je de winter/zomer niet door) … een dure zaak. Nu koop ik 90% van onze schoenen bij Torfs. Zij hebben zowel de betere merken (Geox, Stones & Bones, …) als ook goedkopere modellen. Ik koop dan 1 goed merk en 1 goedkoper model en we wisselen af.

    Vorige zaterdag gingen we voor het tweede paar schoenen deze winter (ah ja, solden!). Kamiel werd verliefd op een paar leren Converse hoge sneakers. Heel hip, zonder veters om te strikken maar met velcro sluiting boven de enkel. Net alsof je ze maar moest aansteken … Hij liep er een ’testronde’ mee en wat bleek: zijn voeten draaiden helemaal naar binnen! De schoenen waren dus allesbehalve stevig. En dan mag dat manneke nog zo bedroefd kijken vanonder zijn lange wimpers maar mama heeft voet bij stuk (haha!) gehouden en hij heeft een ander paar schoenen moeten kiezen, andere Converse sneakers maar met stevige velcro’s.

    Want die voetjes zijn heel snel ‘mismeesterd’ zoals mijn bomma zou zeggen :-)

  48. Joke

    Wat de blote voeten-discussie betreft: ik laat mijn 13-maander stappen op leren bobuxslofjes, die steek ik inderdaad niet in n stevige schoen en onze 4-jarige dochter loopt blootsvoets of op bobux of collegien thuis. Ze moeten inderdaad die spieren kunnen traine, ontwikkelen. Maar ik denk toch dat ze daarnaast goeie kwaliteitsschoenen nodig hebben en dat die beter zijn dan (I knwo, mooie, coole) vans en zo. Ik merk het trouwens zelf: na n zomer zondigen op slufferschoenen zijn stevige /deftige winterschoenen lastig. Maar echt hoge schoenen draag ik ook zelf niet, dat is lastig voor mijn enkels, rug…

  49. Joke

    Oh god, die typo’s. Zucht. Ik ben te moe. Need more sleep. Maar die 13-maander he ;-)

  50. Kan je die baas van Stones en Bones dan ook misschien eens vragen om eindelijk ook eens schoenen tot maat 41 te maken?
    Heb drie zonen elk gezegend met platvoeten en andere voetproblemen. Mag dus elk jaar ook nog investeren in steunzolen en bezoekjes aan de orthopedist ter controle. Nu de oudste zoon van 12 richting maatje 41 gaat (de kindervoeten van tegenwoordig lijken echt wel groter dan jaren geleden) is het echt niet evident een degelijke en jeugdige schoen te vinden. En neen, ik verwacht niet dat ik met diezelfde zoon in de herencollectie moet gaan zoeken waar buiten zwart en bruin weinig anders van kleur te vinden is. Een gat in de markt, mijn gedacht!

  51. Anoniem

    Erg jammer dat er zo weinig mensen op de hoogte zijn van wat voetjes nodig hebben. En in tegenstelling tot wat hier wordt gezegd en wat ik ook jarenlang dacht, zijn dat geen stevige schoenen!
    Voetjes moeten zo sterk mogelijk worden, in stevige schoenen kunnen tenen zelfs nauwelijks bewegen! De huidige kinderschoenen zijn bijna als gipsjes, voeten hoeven niks meer te doen.
    Kijk eens naar barefoot schoenen, die schoenen doen exact waar schoenen voor bedoeld zijn: voeten beschermen tegen koude en andere invloeden. Kinderen (en volwassenen) hebben hierin plaats om hun tenen te gebruiken, alle spieren in de voet worden aangesproken.

    Door al die stijve en smalle schoenen krijgen veel kinderen en volwassenen problemen die voorkomen hadden kunnen worden. Hielspoor, peesplaatontsteking, hallux valgus, … Zaken die niet voorkomen bij goed ‘getrainde’ voeten die een natuurlijke stapbeweging maken!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>