lilith schrijft weer postkaartjes

kaartjes2

Ik weet niet precies wanneer het begonnen is. Ergens in de periode dat ik volledig over mijn enthousiasme omtrent de Hallmark e-card heen was (‘maar kijk dan toch! HET BEWEEGT!!! :aah:’) en het ook een beetje had gehad met het feit dat iedereen al vindt dat hij geweldig hard zijn best heeft gedaan als hij op Facebook “HB” op iemand zijn prikbord heeft getikt. No offence. Maar ik dacht: gaat mijn kind dan nooit het genot ervaren dat ik als kind ervoer op de dag van mijn verjaardag, als de brievenbus vol postkaarten zat? En hoe triest is dat?

Dus begon ik ergens in de loop van vorig jaar mijn kleine guerrilla tegenbeweging, en ging ik op zoek naar leuke postkaarten. En echt: alleen al dat is een waar plezier. Ik heb ondertussen een doos vol, en soms kom ik een leuke winkel tegen met fantastische ontwerpen en kom ik blij als een kind weer buiten met nieuw materiaal. Ik verzamel niks meer, en ben trouwens sinds deze week weer gestopt met shoppen, maar die kaartjes vind ik wel zo super dat ik er stiekeme uitzonderingen voor maak. Zie ook het feit dat ik er zeker dertig meebracht uit Londen. Allemaal vet coole.

kaartjes kopen

Ik weet niet wat het is. Ik denk de combinatie van leuk design en schoon papier en de mogelijkheid om ze aan je frigo of prikbord te hangen. Het feit dat je nog eens langer dan een halve seconde moeite doet om iemand blij te maken, want je moet een kaart uitzoeken en het adres kennen en postzegels in huis halen en het niet vergeten op de dag dat er gepost moet worden en door de regen naar de brievenbus. En toch stuur ik weer kaartjes. Het maakt me blij. Zeker als ik er mijn werk van maak, en meer schrijf dan “zeg hey gelukkige verjaardag dinge”. Al is dat ook al vet cool. Ik heb de indruk dat het andere mensen ook blij maakt. En dan heb ik het nog niet gehad over onverwachte kaartjes om silly redenen in plaats van verjaardags. Ook de max.

Mijn favorieten van het moment:

tftckaart

En die van de zaak. Die zijn ook behoorlijk super. Van het fantastische Moo-cards, waar ik al duizend jaar een fanboy van ben.

Doen jullie dat nog, een kaart versturen met de post? Hebben jullie favoriete ontwerpers, Etsywinkeltjes of andere plekken om ze in te slaan?

Reacties

 1. Beuntje

  Ik ben ook al jaren geleden gestopt met de Facebook-wensen en was dan maar terug overgeschakeld naar sms…
  Maar nu besef ik dat dit eigenlijk even gemakzuchtig is en dus heb ik 20 secondes mijn nieuwe voornemen voor 2014 vastgelegd :-D

 2. severine

  mijn favoriete ontwerper, ben ik gewoon zelf :-)
  ik maak al mijn kaartjes zelf (hint :-) )
  ik steek daar inderdaad veel tjid in en hoop dan altijd maar dat de ontvangers dat ook beseffen, maar daarvoor doe ik het niet hoor, ik vind het gewoon superleuk en het brengt met volledig tot rust zo eens creatief bezig zijn :-)

  alleen de postzegels moet ik nog in huis halen, en de enveloppen, (al kan ik die eventueel nog zelf maken ook )

 3. Ik verstuur heel graag postkaartjes, maar dan vooral bij geboortes of Kerstmis. Bij sommige verjaardagen geef ik ook een kaartje af (maar dat gebeurt bij mij toch ook heel vaak via Facebook of sms). Mijn kaartjes maak ik zelf, een heel fijne bezigheid, zeker nu er zoveel leuk (en goedkoop) knutselmateriaal voor handen is! Maar ook de kaartjes van Hema en Dille en Kamille kunnen me bekoren.

 4. Isolde

  Hier zijn de kaartjes van de Hema een favoriet. Ik stuur altijd een kaartje naar mijn zus voor haar verjaardag en sinds de geboorte van Pauline vind ik het zo leuk als er voor haar een kaartje in de bus zit. Ze heeft er voor haar verjaardag toch zo’n 8-tal gekregen ;-). Ik vind het ook jammer dat dit wat in de vergeethoek geraakt.

 5. Jacomien

  Ik heb ook altijd een voorraad kaartjes paraat en stuur (en ontvang) ze graag.

  De* Hema heeft ook vaak erg leuke kaarten, daarvan neem ik regelmatig een stapeltje mee.

  (*ik ben Nederlands hè)

 6. Ingrid

  Ik ben er nooit mee gestopt :) Ik heb een grote doos vol kaartjes, en die wordt regelmatig aangevuld. Ik koop er ook regelmatig in de kringloopwinkel (zo van die heerlijk 80’s dingen of Holly Hobby toestanden) en op rommelmarkten (vooral old skool kerstkaarten). Veel plezanter dan euen mailtje of een smsje krijgen: niks zo plezant als een schone envelop in de brievenbus en het blije gevoel van “héééé ECHTE post!” :)

 7. Heb daar even geleden ook een postje over gemaakt. Ik vond het zonde dat mijn dochter maar een handvol kaartjes kreeg bij haar verjaardag en meer gelukswensen via sms. Wat heeft een 4-jarige nu aan een sms? Zoveel te meer mensen opnieuw kaartjes zullen sturen in plaats van standaard smsen of facebookberichten, zoveel te leuker voor onze kinderen!

 8. IzeQueenCopes

  ik ben ook nooit gestopt met kaartjes kopen/schrijven en heb altijd een voorraadje liggen van overal (met uitz. van hallmark kaarten). en op een dag, als ik groot ben, open ik een kaartjeswinkel.
  en hier hebben ze ook toffe dingen:
  http://miel.bigcartel.com/

 9. Hannelore

  Ik ben een congelooflijke sucker voor postkaartjes. Favoriete webwinkels: Papiermier, Kaartjesfee, Lola Lifelines, Lou le chien en ik snuister ook heel graag rond op Etsy (Yellowcakecrafts! Roseintheforest! The beautiful project! Le Trango! Thelittleillustrator! ) Ik ben al heel benieuwd naar andere fijne ontwerpers of webstekjes met een verrukkelijk aanbod, want er is nog een beetje plaats in mijn kaartjesdoos. En ik heb toevallig ook een zwak voor schone dozen, dus indien nodig schaf ik mij een groter exemplaar aan, no worries!

 10. Ik doe eigenlijk van alles wat, moet bekennen dat ik vaak net te laat ben om een kaart te sturen. Toch doe ik dat wel het liefst en dan mogen ze overal vandaan komen. Meestal loop ik er gewoon tegenaan, bijvoorbeeld in de HEMA, Dille en Kamille, interieurwinkeltjes, etc. Zelfs IKEA! Ik neem er ook altijd graag wat mee van vakantie, of ik maak ze zelf, vooral bij Kerst en Oud en Nieuw (altijd last minute stress, hahaha).

 11. lies.

  Hier nog een fan van kaartjes! Ik blijf er sturen en vind er krijgen minstens even fijn. (Daarom dat ik er ook zelf blijf sturen waarschijnlijk.) Ook voor kerst stuur ik sinds jaar en dag trouw kaartjes en wanneer we op vakantie gaan, maken we er zelf door een foto te printen. Tijdsrovend maar zo leuk. En ik blijf er altijd zo een leuke commentaar op krijgen, dus dat doet me wel geloven dat de ontvangers het appreciëren.
  Waar ik ze koop: HEMA, kleine snuisterwinkeltjes op vakantie, Fallen Angels in Gent, enz.
  Degene die ik koop, koop ik bij HEMA of waar ik er tegen kom.

 12. Zo super dat het toch nog wordt gedaan, ik had de laatste jaren echt de indruk dat bijna iedereen daarmee was gestopt. En dat is jammer, want kaarten kunnen toch echt pareltjes zijn. Merci voor de tips ook, er zitten echt mooie dingen tussen. :)

  En Hema is inderdaad ook altijd een goed idee, want mooie kaarten zijn ook wel niet altijd goedkoop. Bij Hema valt dat nog mee.

 13. Met verjaardagen stuur ik er geen op. Eentje afgeven bij een pakje zit er soms wel in. Met de kerstperiode kregen onze vrienden en familie wel een kaartje in de brievenbus. Die kaartjes zelf komen van bij Hema of Action en zijn niet heel duur… maar van de prijs van postzegels schrik ik toch wel even! 40 postzegels betaalde ik iets van een 26 euro. Da’s meer dan 1000 BEF (ja, ik ben dan wel maar 27, ik reken nog om in BEF). ’t Leven is duur. Mijn oplossing volgend jaar: zelf een “kaartje” ontwerpen in Photoshop en dat via e-mail verzenden. Naar iedereen apart, met een persoonlijke boodschap.
  (Als je graag kaartjes verstuurt/krijgt is Postcrossing.com misschien iets voor jou?)

 14. Vrouw Holle

  Ik ben nooit gestopt met kaartjes sturen! Telkens ik een mooie exemplaar zie, dan wandel ik er richting kassa mee. In mijn secretaire (ja, zo’n ouderwets kastje!) heb ik een hele collectie voor allerhande gelegenheden, zelfs voor overlijdens. Dan ga ik op zoek naar een gepaste tekst (ik heb een enkele boeken met citaten en gedichten) of ik schrijf zelf een tekst bij elkaar. Mooie postzegel erop, ik vraag bij de post altijd naar “speciallekes” en dan droppen in de brievenbus. Het doet mijzelf dan ook een enorm plezier als ik een kaart krijg waaraan ik zie dat de afzender moeite gedaan heeft. Als dat een manier is om de wereld een beetje mooier te maken, dan blijf ik met heel veel genoegen eraan verder werken! Echte voorkeursmerken heb ik niet, ik sleep de kaartjes van overal aan, zelfs vanuit buitenland.

 15. Ook ik kan de Hema niet binnenstappen zonder er buiten te gaan met een paar kaartjes. En ik kan tijdens een citytrip het ook niet laten om een kaartjeswinkel binnen te stappen. Ik heb ondertussen een doos met kaartjes voor de volgende 10 jaar of zo, denk ik. Soms knutsel ik ook kaartjes zelf. Met behulp van wat masking tape en stempels kan je al iets heel leuks maken dat toch ook niet te veel van je tijd vraagt. Of ik vrolijk er de binnenkant van een kaart soms ook nog eens extra mee op. Meestal krijg ik daar leuke reacties op.

 16. Marloes

  Ik stuur kaartjes, maar online. Hallmark drukt ze en verzend ze voor me. Sinds ik er een account heb vergeet ik geen enkele verjaardag (want ik krijg een emailtje ruim op tijd) en ik vergeet mijn mooi geschreven en geplakte kaartjes niet in de bus te doen, want zij doen dat voor mij. Voor mij het beste van twee werelden in één!
  Met de regelmatige acties die ze doen is het ook betaalbaar!

 17. Zo tof! Ik zou dat ook terug moeten doen, maar dan moet ik iedereen zijn adres gaan verzamelen (eerder dan, daar de tweede straat naar links…)
  Als je ooit in Antwerpen bent moet je eens naar dat winkeltje “talent in de buurt” gij gaat u daar doodshoppen! (ik heb heb daar ooit een artikel over geschreven)
  Dat zijn allemaal zelfgemaakte spullen en keiveel leuke briefkaartjes met hertjes op en al!

 18. @Kjoetness: in Berchem? Ik kwam daar vaak toen de redactie daar nog in de buurt was, was inderdaad wel heel leuk. Nu we in Mechelen zitten passeer ik daar evenwel nooit meer.

 19. Michele

  Ik passeer in London ook altijd bij de Marks & Spencer voor leuke en betaalbare kaarten. In de buurt van Covent Garden zit ook een leuk kaartenwinkeltje, maar dat adres he :-s We hebben een schouw vol kaartjes na de geboorte van onze dochter en dat is echt wel heel fijn!

 20. Ik ben er ook weer mee begonnen. Niet perse met verjaardagen (behalve handjevol familie wat ook niet echt vanzelfsprekend is gezien familiesituatie) of als iemand het wat zwaarder heeft maar meestal gewoon op willekeurige momenten. En ik probeer er altijd iets persoonlijks in te schrijven. Met de feestdagen was ik te laat, toen heb ik op oudjaarsdag 8 mensen gekozen en hen een langere email geschreven met daarin wat ze voor me betekenen, waar ik ze voor wilde bedanken en wat ik ze toewens. Bijvoorbeeld mijn nieuwe schoonouders die mij en mijn kinderen zo goed opnemen in de familie. Dat was dan wel email maar heel veel meer dan een korte krabbel op een FB-wall of alleen een naam onder een kerstkaartje.

 21. Ik ben er weer mee begonnen sinds september vorig jaar. Omdat ik zélf graag kaartjes krijg en omdat ik het leuk vond om nadien reacties te krijgen à la ‘Oh, supertoffe verrassing!’. Ja, een beetje egocentrisch ingesteld, ikke, maar toch ook veel aandacht voor mijn medemens hoor ;-) En ik haal ze meestal bij de HEMA, omdat het elders inderdaad geldklopperij is. En zelf maken, daar ben ik geen krak in vrees ik…

 22. Ik schrijf ze nog altijd, al komt digitale Halmark er ook wel eens aan te pas! Veel te leuk om af te schaffen. Ze komen echt overal vandaan ; de buurtsuper, de HEMA, en zelfs Wibra, al is de ‘oogst’ daar nogal wisselend :-)

 23. Door mijn kindjes ben ik er weer mee herbegonnen, maar tot mijn schande alleen bij kindjes (alle kindjes die jarig zijn krijgen er eentje, de volwassenen niet).
  Misschien ook gewoon doen terug?

 24. Torill

  Ik ga ook meedoen, weliswaar geen grandioos budget, maar heb toch net in de Hema een paar toffe simpele kaartjes gevonden.

 25. Vanden Brande Wendy

  Wat is er plezanter dan op je verjaardag mooie kaartjes toegestuurd te krijgen? Leuk om dan ’s morgens de brievenbus te luchten. Spijtig dat er elk jaar minder en minder toekomen. Een mooi kaartje is toch veel persoonlijker dan een vlugge sms. Ik kan ook geen winkel voorbijgaan als ik een mooi kaartje gezien heb. Ik plak er ook van die toffe stickertjes in en steek er soms van die glitterfiguurtjes tussen. Leuk prullen :)

 26. Ik ben dat altijd blijven doen, kaarten sturen per post. Zoveel leuker. Mooie gekochte (online of bij de HEMA) Of zelf gemaakte (ook via MOO). Zelf kreeg ik voor mijn verjaardag slechts 1 kaartje per post. Bedroevend :-((((. Maar met kerst was het tij gekeerd precies, want kregen we echt zo’n 20-tal kaartjes.

 27. Michelle

  Hier ook een grote fan van ‘echte’ kaarten, zowel voor verjaardagen als kerst en andere gelegenheden! Ook postkaarten van reisbestemmingen zijn super. Zo leuk om je brievenbus open te doen en een handgeschreven enveloppe te vinden! Een paar maanden uitstallen en daarna in een doos bewaren om er later nog eens door te gaan. Ik maak de kaartjes vaak zelf, maar leuke adresjes zijn Alfa Papyrus en Symposion in Brugge.

 28. Linda

  Al jaren ben ik een enthousiaste kaartjesverstuurder. Vaak met een brief op de achterkant gekalkt. Meestal maak ik ze zelf, gewoon omdat ik het leuk vind en er rustig van wordt.
  Maar deze kaartjes kunnen mij ook erg bekoren: http://www.correspondances.com!

 29. Veerle

  Hema vind ik echt leuk. Voor Nieuwjaar heb ik er ook zelf gemaakt, ik vond dat ook leuk: een concept bedenken, materiaal verzamelen en eraan beginnen. Ik denk dat ik dat vaker ga doen. (Aan voornemens doe ik niet meer mee, alleen aan denken dat.)

 30. Vuur

  R.E.S.P.E.C.T. en ook wel een beetje jaloezie dat jij nog steeds dat truitje met rode sterretjes kan aandoen (van Vero Moda) – bij mij was het na vijf keer wassen zo opgewold dat het leek alsof ik er al tien jaar mee rondliep :(

 31. Ik doe aan postcrossing en stuur mijn vrienden nog steeds échte verjaardagskaartjes, met échte boodschappen, via de échte post. De eerste die enkel HBD op mijn FB typt krijgt een hele vuile blik.
  Het leukste vind ik de kaartjes van de Grasshopper. Ik kan het ook nooit laten om in de Kringwinkel naar de kaartjes te kijken. Pareltjes soms! Lekker kitsch. Recht uit de jaren ’80 en ’90.

 32. Sandrien

  Hier ook een kaartjeslover. Mijn metekindje krijgt sinds haar geboorte elke maand een kaartje. En inderdaad, ik heb al vaak gehoord van vrienden dat hun kindjes toch zo blij zijn met een kaartje speciaal voor hen in de bus. Daar doen we het voor he :)

 33. Sandrien

  Ah wacht, nog een tip: het winkeltje van het huis van Alijn in Gent. Waar koop jij die van Hello Lucky?

 34. Floor

  Ik heb mede dankzij deze post (en de megacheape kaartjes van de action) een kaart opgestuurd voor mijn doopmeter haar verjaardag. En waaauw, wat is dit leuk! Eerst een kaartje kiezen die het beste bij haar persoonlijkheid past, daarna beslissen wat je erop schrijft, dit moet meteen goed, want typex is not done! Vlug het adres zoeken, een lek geven aan de postzegel en op de bus doen. Dan wachten wachten wachten op een reactie van haar kant (die overigens heel positief was, er vloeiden woorden zoals ‘echt gepakt’). Je leest: ik ben helemaal into postkaarten opsturen, alleen jammer dat er niet meteen nog een verjaardag is die in mijn gedachten schiet! Kom op mensen, verhuis, wordt ziek (een beetje maar) zodat ik je een kaart kan sturen :)

 35. Hier ook een voorraadje in een mooi doosje. Kerstkaartjes schrijf ik al in november en gaan begin december op de bus en ook verjaardagskaartjes, bedankkaartjes, deelnemingskaartjes, nieuwe woning-kaartjes,… vanalles eigenlijk. Gewoon een klein gebaar dat je aan die andere denkt. Verjaardagswensen op FB doe ik eigenlijk bijna nooit. Zo onpersoonlijk :s

 36. mieke

  Lieve allemaal
  aangezien we het allemaal leuk vinden om een kaartje te versturen en te krijgen, is het misschien een idee om elkaar een kaartje te sturen. We promoten de postbodes (PTTpost in nederland) en het levert misschien ook leuke contacten op.
  groetjes en tot schrijvens.
  mieke

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>