lilith deelt hoe ze goede boeken vindt

bookclub

Gisterenavond vond de eerste editie plaats van de nu al legendarische Ieperse boekenclub “Reading between the wines”. Een boekenclub die erg zijn best doet om een wijnclub te zijn, maar wel met allemaal mensen die zeer enthousiast zijn over lezen. Op die manier ging ik gisteren al naar huis met een lijstje van boeken die ik dringend wil checken, omdat enkele deelnemers zeer enthousiast waren. Gloed van Sandor Marai, bijvoorbeeld, of deze biografie van Richard Hammond. Wij gaan breed, ja. Breed en loos.

Maar er zijn nog andere manieren waarop je aan goede tips kan komen. Deze, bijvoorbeeld:

 • registreer je op Goodreads: meteen mijn belangrijkste tip. Goodreads is een site waarop je kunt bijhouden wat je leest, hoe goed je het vond, en ondertussen kunt zien wat je vrienden lezen, willen lezen, of nooit meer willen lezen. Facebook voor lezers, dus. Ik heb echt al heel veel goede tips opgedaan via mijn Goodreadsvrienden, en kan mensen die graag lezen dus alleen maar aanraden om asap een profiel aan te maken. Vriendjes worden met mij mag zeker, ik vind dat tof.
 • bevriend iemand die in een boekhandel werkt: of als je die niet in je vriendenkring hebt > zoek mensen die ook graag lezen. Babbelen over boeken met mensen die ook graag lezen is super, en het levert ook vaak iets op. Eens zij weten wat je graag leest komen de aanraders vaak vanzelf, namelijk. Mijn dierbare vriendin Maartje, die in het geweldige Boekarest werkt (eerder Paard van Troje), weet niet alleen wat er nieuw binnenkomt, zij leest ook zo veel boeken dat ze mij al eens komt zeggen dat ze iets heeft gelezen dat helemaal ik is. Ze heeft vaak gelijk. Goud waard, zo’n boekenwinkelvriendin.
 • lees de boekenrubrieken in de pers: op die manier weet je welke boeken genomineerd zijn voor literatuurprijzen, wie welke boeken leest (denk aan Het Lezen Zoals Het Is in Humo), wat eraan zit te komen en waar over wordt gepraat. Maak ergens een lijstje voor als je eens in een boekhandel terecht komt en inspiratie nodig hebt. Works like a charm.
 • bezoek eens een boekensite: er bestaan namelijk echt heel goede boekensites. Ik ben een enorme fan van The Millions. Zowel van hun reviews als van hun lijstjes. The Millions is een goudmijn voor mensen die graag lezen, en hun tijd graag willen besteden aan het lezen van goede boeken.
 • check je recommendations op Amazon: op basis van wat ik in het verleden heb gelezen krijg ik al eens iets voorgesteld. Het werkt niet altijd, maar soms best wel. Altijd het bekijken waard, zeker als je net als ik een Kindle hebt en makkelijk wat gratis samples kunt bekijken voor je effectief overgaat tot kopen.

En jullie? Waar halen jullie de beste boekentips vandaan?

Wil je elke maand op de hoogte gehouden worden van mijn favoriete boeken en die van Dexter en Flo? Schrijf je dan zeker in voor #nevernotreading, mijn maandelijkse boekennieuwsbrief!

Reacties

 1. Nele

  Ik ben lid van een geweldige facebookgroep: http://www.iedereen leest.be en jij?
  daar zitten een paar geweldige mensen tussen van onafhankelijke boekhandels, die altijd nieuwe leestips hebben en het is een zeer goed forum om tips uit te wisselen.

 2. Lore

  Memo to myself: dringend een paar weken congé inplannen, terwijl de creche gesloten is en ik geen huishoudelijke/interieurprojectjes wil starten, om op zijn minst de trip naar Ieper te maken voor de wijn-boeken-club (hebben jullie ook alco-vrije wijn want ik ben nog tot augustus schizofreen ;-) ) en tijd te nemen te lezen

  Mijn tips heb ‘k afgelopen eindejaarsperiode hier gehaald! (Uit je vraagje om dan zo een cadeau’tje weg te geven). K verzamel ze allemaal via evernote (zodat ik waar ik ook ben, er kan aanvullen). Jammer genoeg mag ‘k er niet snel eentje van de lijst schrappen :-(

 3. Tina

  Dankjewel voor de tips!
  Weet iemand of er iets gelijkaardigs bestaat als “goodreads” voor nederlandstalige boeken?

 4. Nele

  “Boekenliefde.nl”. Het aantal titels is echter veel beperkter dan bij Goodreads. Sowieso, als je op Goodreads de Nederlandse titel ingeeft, en die versie is niet opgenomen in de database, dan wordt je direct doorverwezen naar de Engelse versie. Ik sta er nog altijd van te kijken dat er een heel aantal “vreemde vogels” uit mijn boekenkast, toch gekend zijn op Goodreads :). Je kunt ook heel gemakkelijk zelf boeken toevoegen, moesten ze toch nog niet te vinden zijn.

 5. Inge

  Ik zit op shelfari en is eigenlijk hetzelfde principe als goodreads (alleen een leukere shelf vormgeving van de boekcovers). Mensen lezen een review, hebben dezelfde smaak van boeken en dan begin je elkaar te volgen en de tips voor volgende boeken lopen gewoon (veel te gemakkelijk) binnen :-)

 6. De pagina van Paard van Troje Gent en Boekhandel Limerick liken op facebook. Zij posten geregeld tips en lijstjes van must reads. Al serieus wat meesterwerkjes leren kennen zo.

 7. Goodreads is ook de eerste plek waar ik ga kijken, zowel voor inspiratie als om te checken of een boek echt wel iets is. Als vier van mijn leesvriendjes weinig sterren geven aan een boek, zal ik er waarschijnlijk niet in beginnen.
  Daarnaast heb ik een goede band opgebouwd met de mevrouw van de bib die weet wat ik graag lees en al eens een boek aan de kant durft leggen. En ook collega’s die boekengek zijn, zijn goud waard. Vooral omdat er regelmatig eens stapel ‘moetjelezen’-boeken op mijn bureau ligt.

 8. Sarah

  Toffe post!

  Mijn persoonlijke basis is toch nog altijd het eerstejaarsvak over de (toegegeven, Europese) canon. Legt een goeie fond, zowel qua basistitels als feeling om te herkennen wat (in uw geest) de moeite is. En neen, dat hoeft niet alleen Grote Geklasseerde Literatuur te zijn. Juist door die basis leert ge uw eigen oordeel vorm te geven, en uw eigen parcours te zoeken.

  Daarop verder bouwend:

  De krant lezen.
  Met uw vrienden praten over wat zij lezen en hun oordeel aandachtig aanhoren. Geen schoner boek dan dat waar ge enthousiast voor gemaakt zijt.
  Uw gezond verstand en vorming gebruiken om klassiekers te lezen.
  Gewoon, rondwandelen in de bibliotheek en u laten inspireren.

  En mijn persoonlijke favoriet bij tijden van weinig inspiratie: ‘1001 boeken die je gelezen moet hebben’ van P. Boxall. Niet te veel om verloren te lopen, genoeg om zowel zware als lichte boeken te kiezen en meer dan genoeg om een leven mee bezig te zijn.

  Verder koop ik weinig tot geen boeken aan volle prijs, tenzij over iets specifiek, maar ik sla wel met vreugde mijn slag bij de uitverkoop van de bib/ de kringloopwinkels/ (ocharme) failliete boekenwinkels. Na een tijdje herken je wat de moeite is, aan de covers, aan de beschrijving, aan de uitgever, en soms aan de auteur natuurlijk. Dat koop ik dan, mét ruimte voor gokjes, die soms wonderbaarlijk uitvallen en soms niet te lezen zijn. Veel staat ook ‘in stock’, tot het moment past of de rijpheid gekomen is.

  En nu ik er eens echt over denk, veel boeken heb ik ook van schrijvers zelf gehoord. Eens je er een beetje aan begint verwijzen ze constant naar elkaar, en anders doet een review het wel. (En alweer: dat geldt evengoed voor chick lit als voor pakweg vertaalde Bulgaarse novellen.)

 9. Talitha

  1. Buzzfeed Books! Maken ze altijd erg handige lijstje, ik heb er ook al veel boeken ontdekt.
  2. De fantastische Waterstones winkels! Geen idee of ze in België zitten, nee zeker? Maar in Amsterdam (waar ik al jaren woon) wel, en overal in de UK natuurlijk. Handgeschreven kaartjes bij boeken die de personeelsleden aanraders vinden, en waarom – ik vind dat de max.

 10. Sealion

  En waar koop je Nederlandstalige boeken voor op je Kindle? Want het aanbod van Amazon is gelijk niet zo geweldig (toch mijn eerste indruk)…

 11. @Sealion: ik lees zelden in het Nederlands, en als ik het doe koop ik mijn boeken nog gewoon, omwille van dat povere aanbod. Ik hoop dat dat met tijd betert.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>