lilith eet bij Souvenir

souvenir ieper

We moeten daar niet onnozel over doen: toen ik vernam dat er een nieuw restaurant opende in Ieper, en dat Ijslander Vilhjalmur Sigurdarson -die ik nog kende van een reportage bij In De Wulf- en zijn vrouw Joke Michiel – die ik kende van onze duizend gemeenschappelijke Facebookvrienden en media-achtergrond- daar verantwoordelijk voor waren, toen was ik een dolle mengeling van blij en benieuwd. Ieper is een fantastische plek, maar wel een beetje dorre woestijn als het gaat om gastronomisch eten. Het nieuwe restaurant, dat Souvenir bleek te heten, lag ook nog eens op wandelafstand van de crib. Lees: ik moet mij niet schuldig voelen omdat ik in de drank kan vliegen en mijn vent moet rijden.

Mijn vent, die in de dagen voor we er mochten gaan eten een beetje begon te twijfelen. Gerechten op basis van groenten, lazen we op de site. Youri lust geen groenten. “Er staat spitskool met jus van kool en boerenkool op hun voorbeeldmenu”, zei hij, met een uitdrukking van pure horror op zijn gezicht. Maar dat hij het wel wilde proberen. Mijn man is een held.

Een held die op vrijdagavond net als ik helemaal te spreken was over het strakke en toch gezellige interieur, dat aan Scandinavië doet denken en waarin wij ons direct op ons gemak voelden. Al had dat ook veel te maken met Joke, die op drie weken van haar bevallingsdatum de perfecte gastvrouw stond te wezen. Bakken vol respect. Het duurde welgeteld tien minuten voor Youri zei dat hij gerustgesteld was. In die tien minuten kreeg hij een Ijslandse Gin met tonic voorgeschoteld en twee hapjes: een schaaltje met yoghurt en hondshaai (yummers!), en een stukje knäckebrot met varkenswang. Over dat laatste zijn wij nu nog altijd aan het babbelen, zo’n hapjesperfectie was het. Vanaf toen kon er eigenlijk nog maar weinig misgaan.

Ook niet toen er een stronkje gebrande jonge prei met brokkelkaas en karnemelk voor Youri werd gezet. Youri lust geen prei, maar vond het toch heerlijk. Dan waren we al met twee. Hetzelfde met een gerechtje van tong, wortel en sesam. Smullen. Fantastische smaakcombinaties. En het bleef maar komen, met een overheerlijk bord met knolselder en hazelnootboter, aan tafel gepresenteerd door Willi (wij mogen Willi zeggen, hopen we), die bewees dat Ijslanders “knolselder” kunnen uitspreken zonder enige vorm van accent. Ofwel hebben Willi en Joke daar nachtenlang op geoefend, het zijn dingen die we niet weten. Wat we wel weten: over die knolselder is nagedacht, en het resultaat is de max.

knolselder bij souvenir

Knolselder met hazelnootboter en boekweit.

Daarna volgde nog een stuk buikspek to die for, met schorseneer en aardappel, en een licht maar lekker dessert van chocolade en pompoen. Terwijl de slow coffee werd opgegoten konden wij elkaar alleen maar verrukt aankijken en tot de conclusie komen dat het van begin tot einde fantastisch was geweest. En dat Ieper er een speler op een ander niveau bij heeft. Dat ik tegen ons volgende bezoek moet opzoeken hoe je “Vilhjalmur Sigurdarson, je bent een chef naar mijn hart” zegt in het Ijslands. En uitspreekt zonder accent.

Wij kozen voor het vijfgangenmenu van 55 euro per persoon en vonden dat een zeer redelijke prijs voor zoveel genieten.

Reacties

 1. Storm

  En ’t ligt dan nog in mijnen hof! Ik had al gezien dat er daar iets veranderd was, maar dit wist ik niet! Super! Danke om te delen

 2. Lore

  toen ik het las, dacht ik “geen spek voor mijn portemonee”, maar dit valt binnen de categorie “voor zo iets lekker betalen wij graag een eurocentje meer” :-)

 3. Karolien

  Wij zijn zondag gaan eten en inderdaad het interieur is prachtig in zijn eenvoud even als de kopjes en schoteltjes.
  Het eten was heerlijk, zo smaakvol en mooi gepresenteerd, ons zien ze zeker nog terug.

 4. Caro

  Vanmiddag de verjaardag van de echtgenoot gevierd met een tête-à-tête in Souvenir. Heerlijk gegeten. Gesmuld van rode biet, cider, walnoot – lam, pastinaak, walnoot – peer, peterselie, hazelnoot. Heel leuk ook dat je de menukaart als souvenir mee naar huis mag nemen;

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>