Over “visje kan niet prapen” en andere klassiekers

dexterleertliedjes

De eerste keer dat Dexter uit volle borst kinderliedjes begon te zingen ligt al een tijdje achter ons. Het kind zit in een crèche waar duidelijk veel aandacht wordt besteed aan zingen, en dat hebben we geweten: hij zingt graag en veel, en wij dus ook. Nadat ik de teksten en bewegingen van klassiekers als “in het bos daar staat een huisje” en “klap eens in je handjes blij blij blij” had opgefrist waren we vertrokken voor flink wat autoritten vol gezang. “Mama ook zingen”, zegt hij dan. Het is maar een woord, kind, het is maar een woord! (ik weet het, het zijn er drie, maar aangezien hij op dit moment telt van “een, wijf, neven, TIEN!” gaan we het daar nog niet over hebben. We moeten ook niet te zot gaan doen)

Enkele weken later kwam onze jongsten plots af met liedjes die totaal geen bellen deden rinkelen in ons hoofd. Hij deed ook nog eens iets geks met zijn armpjes en veel enthousiasme, en wat hij zong rijmde op -iegen, zo meenden wij. Waardoor ik lang dacht dat het liedje over wiegen ging. Bestaat er een kinderliedje over wiegen? Wetegijhet, Slisse?

Heel wat zanguren later bleek het “wij gaan vliegen” van Samson en Gert te betreffen, een nummer dat ons totaal onbekend was maar ondertussen tot zijn en ons vaste repertorium behoort. Tijdens een andere autorit weerklonk er dan weer een nummer over een “mama olietant“. Kenden wij ook al niet. Bleek het na wat googelen om deze topschijf te gaan. Net als die keer toen hij “visje visje kan niet prapen” zong. En ik na weer even googelen dit nummer kon afspelen, en hij door het dolle heen zo blij was. Altijd weer scoren. Me altijd weer afvragen of het niet de bedoeling is dat wij hem liedjes leren, in plaats van omgekeerd.

(en wat al die ouders vroeger deden zonder Youtube en Google. Vooral dat)

Reacties

 1. Wij zongen zelf hé Lilith en we kochten cd’s van Samson en Gert, en we hadden ook zo van die verhaalcassetjes van lecturama of zo, en ik las zelf veel voor.

 2. Annelies

  Je mag het ook altijd aan mij vragen, mijn dochter is 4 jaar, ik heb 3 jaar in een créche gewerkt en studeer nu via avondschool voor kleuterjuf dus ik heb mijn zangrepertoire ook ferm uitgebreid. :-)

 3. Leen

  Sorry, ik vind ‘wij gaan vliegen’ een superlied, vooral als Gertje doet van ‘wij gaan lopen’ en heel grappig loopt :-). En dat olifantenlied, dat hebben de meisjes van de crèche MIJ ook aangeleerd, want ik snapte er niks van :-). Nu zingen wij alleen nog Stromae en K3. Ik weet het, ze liggen ver uit mekaar, maar de ene dochter is de andere niet :-).

 4. Veerle

  Kapitien Winokio, zoals hierboven werd gezegd, en er is een reeks met allemaal boekjes en bijhorende cd’s in verschillende thema’s: sinterklaasliedjes, reisliedjes, slaapliesjes, enzovoort. Onze kinderen (vier en twee) vinden het fantastich om in die boekjes te bladeren en het liedje te zingen dat bij het prentje hoort. Onze zoon praat helemaal nog niet goed maar die liedjes zingt hij als de beste. :-)

  Bij onze dochter van vier zijn we trouwens gestart met Kinderen Voor Kinderen. Ik vind die liedjes van de eerste cd’s nog altijd leuk.

 5. Marijke

  Leuk hé, hier zit de tweede dochter in een heel katholieke school en ze moeten liedjes oefenen voor de Paasviering. (ze is 6) Ze zong het onze vader met oa de zinnen “uw koningen komen, u wil de schillen…”

 6. Marloes

  Hier ook de Kapitein als absolute voorkeur (toch zeker de mijne). Als ze nog klein zijn, vind ik Handjes Draaien en Koekebakkevlaaien de beste, die zijn simpel en dat hebben ze op die leeftijd liefst. De andere cd’s zijn niet de originele versies, daar zingen ze minder makkelijk mee mee.
  De laatste tijd nu ook de liedjes die horen bij de luistercd’s van Jip en Janneke. Helemaal op zijn Hollands, met van die engelstemmetjes (gruwel), maar de kinderen (4 en 6) vinden het geweldig en zingen uit volle borst, mét Hollands accent, mee!

 7. Sandrien

  O ja, samen zingen, wij hebben ook alle Kapitein Winokio’s en die worden door iedereen uit volle borst meegezongen, ook door die van net twee jaar :-)

 8. Dit zijn ook de favorietjes van mijn peuter. :-) en ken je deze al?: ‘Appelsien, laat je zien. Pas maar op of ik eet je op.’ Dit versje wordt enthousiast geroepen als ik fruitpap maak voor zijn broer – supercute allemaal :-))

 9. Katleen

  Wij hebben ons ook weken afgevraagd wat dat was met die olifant, tot we het ’s aan de creche hebben gevraagd…dat is lang een favoriet geweest. ’twee handjes op de tafel’ is ook lang meegegaan, om nog maar te zwijgen van kabouter pinnemuts!

 10. sylvieke

  Bij ons zit van december tot nu nog steeds kaatje sinterklaasje in de cd speler, ook al verander ik het soms stiekem…iedere keer opnieuw vraagt ze naar die cd waardoor wij nog steeds in de sintstemming zitten in de auto

 11. ElsS

  CD van Kaatje (die van Ketnet) was hier ook een toppertje, staan zelfs muzieknoten bij. Kapitein W is nog steeds top bij onze achtjarige (en inmiddels ook de luisterCD’s van het Geluidshuis, ook voor volwassenen heel leuk trouwens)

 12. Eva

  Wauw, dit hits van jou zijn ook bij ons hits geworden.
  Vooral dat van “pipo pipo water’

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>