lilith kiest het kookboek van april en geeft er twee weg!

diabeet! van thomas van de water

Thomas Van de Water, de man achter het geweldige filet-pur.be, heeft sinds zijn twintigste diabetes. Niet zo tof voor een foodie, kan ik mij voorstellen, maar hij deed er iets mee. Zijn liefde voor eten en fotografie combineren met alles dat hij heeft geleerd over koken voor diabeten, namelijk. Het resultaat daarvan is “Diabeet!“, net in de winkel en mijn kookboek van de maand april.

Waarom? Omdat ik zelf weer probeer om zo gezond en natuurlijk mogelijk te eten, en benieuwd was naar hoe dat in het boek wordt aangepakt. Leuk, zo blijkt, met weinig vet en suiker, veel vezels, veel groenten, weinig koolhydraten, een beetje zoals het volgens mij ook hoort. Al staan er voor een thuisvegetariër als ik wel behoorlijk wat vlees- en visgerechten in. Die sla ik over, maar er is gelukkig ook genoeg vleesloos om de volgende weken uit te koken.

thais gevulde omelet

Diabeet! is helemaal geen boek dat enkel nuttig is voor diabeten, het bulkt van de gezonde en vooral ook erg makkelijke recepten voor iedereen. Ik zag al een risotto van rode rijst en verse kruiden die er heerlijk uitziet, en ik wil ook eens de Thaise gevulde omelet testen met veggie gehakt in plaats van echt. Allemaal voor later deze maand, en als het lekker is post ik de recepten. Dat is de deal.

Ik mag van Manteau twee exemplaren van Diabeet! weggeven. Het enige dat je hoeft te doen is in de comments onder deze post jouw lievelingseten van het moment posten. Daar loot ik er dan random twee uit. Je hebt tijd tot vrijdagmiddag 12 uur, op zaterdag maak ik de winnaars bekend op mijn Facebookpagina. Veel succes!

Reacties

 1. Davey

  Gisteren nog eens de grill bovengehaald en er Halloumi op gegooid. Samen met courgette en aubergine (die ik instreek met een mengeling van olijfolie, citroensap & peterselie) is dat verdomd lekker.
  Of zal ik voor een simpele, edoch smakelijke guacamole gaan? Lekker fris en zomers. Een beetje lijk ik. (h)

 2. Sarah

  Risotto-aardpeer met een peirdeoge er omgekeerd op, zodat het geel in de risotto loopt!
  Mo mmmmm!

 3. Deze zou ik ook wel kunnen gebruiken, want Els’ zwangerschapskilos blijven precies ook bij mij plakken ;)
  Mijn lievelingsgerechtje de laatste tijd is een simpele Thaïse curry waar je restjes kan bijgooien. Nu pas op de Thai-trein gesprongen, dus zijn allemaal nieuwe smaken voor mij. Maar man, zo lekker!

 4. Beuntje

  “lievelingseten van het moment” … Met de terugkeer van het mooie weer is dit voor mij natuurlijk terug een simpele BBQ in de tuin. Een mooie cote-a-l’os (sorry voor de veggie’s) kan ik nooit laten liggen en naast de aardappeltjes mogen er ook altijd een paar groentenbrochettes (paprika, courgette, tomaat, champignon) op de rooster.

 5. Ans

  De laatste maand ben ik vooral op de Indische toer gegaan. Oh, wat een heerlijke gerechten (ook veel veggie) vond ik op http://www.cookingandme.com/ dankzij Nags, een echte Indische dame met blog- en kooktalent galore.
  Hmmm butter chicken. Hmmm Palak Paneer. Hmmm nu heb ik dus wel al honger en het is nog maar tien uur ’s morgens.

 6. Stephanie Vanhove

  Pizza. Pizza wint altijd. Maakt niet uit waar of wanneer, er is nooit een slecht moment voor pizza. Heb ik al gezegd dat ik graag pizza eet? Pizza dus.

 7. Mijn schoonzoon is diabeet, en mijn dochter heeft weinig inspiratie om te kopen, zij is zelf vegetarier. Zou leuk zijn om haar zo’n boek cadeau te doen.
  Maar soit, mijn lievelingsgerecht
  een verse americain prepare, met alles erop en eraan, veel groentjes, een eike, en koude aardappeltjes, en omdat ik op dieet ben, gebruik ik zelfgemaakte yoghunaise.

 8. Claire

  Ik ben de laatste tijd zot van saltimbocca met een simepele pasta erbij. Twee maanden geleden voor het eerst gegeten bij de Italiaan hier bij ons aan ’t Gravensteen en sindsdien zelf al elke week gemaakt. Hmmm met die salie en marsalawijn, su-per-lekker!

 9. Bie

  Houmous, zelfgemaakte labneh, tzaziki, tomaatjes, beetje brood, olijfjes, bloemkoolbeignets met yoghurtsaus, preigehaktballetjes met citroen (dank aan Ottolenghi voor de laatste twee recepten)

 10. Inge

  Moeilijk kiezen zo’n lievelingsgerecht… Gisteren gesmikkeld van groene asperges met een spiegeleitje. Simpel maar overheerlijk. Kan ook geweldig genieten van een chili sin carne. Ik kijk ook hard uit naar het tomatenseizoen. Niets lekkerder dan een zelfgekweekte tomaat plukken uit de serre en zo uit het vuistje opeten. Het water komt me nu al in de mond!

 11. Wel, mijn favoriet is tegenwoordig een bladerdeegtaart met broccoli en serranoham. Makkelijk en lekker!
  Broccoli op voorhand even blancheren. Bladerdeeg in een vorm leggen. Reepjes serranoham op de bodem leggen. Broccoli erop leggen (ik leg de bodem vol). Witte kaasblokjes verkruimelen en over en tussen de broccoli leggen. 3 eieren loskloppen met een potje griekse yoghurt, afkruiden. Dit mengsel over het geheel gieten. Dan nog een laagje serranoham erop. 30 minuten op 200°C in de oven en… smakelijk!

 12. Krisje Tordoir

  Cool! Dat boek wil ik wel. Meest kookboeken voor diabeten zijn zo droog :S En het eten is meestal niet eigentijds te noemen. Mijn lievelingsgerecht: de curry met zoete aardappel, mango en pompoen van Nigella: YUMMIE!

 13. Havermoutpap, ziet er niet uit, maar oh zo jammie! – nu nog op zoek naar receptjes om die havermout op te pimpen! Het zou er toch ook eens mooi mogen uitzien, vind ik :)

 14. ilse

  Veggie Luikse sla met gekookte prinsessebonen, rode ui, gekookte krielaardappelen, kerstomaatjes en fetakaas met een mosterddressing. yummy zo lekker.

 15. Annelies

  Simpel, snel, altijd-in-huis en lékker: pasta pesto. Mét geroosterde pijnboompitjes.

 16. katrien

  mmmmm tomatensoepje en een nog warm broodje met een schellekes kaas tussen, altijd lekker!!!

 17. Katrien

  Stoofpotje van kip met geuze,van Jeroen Meus,heerlijk!of wraps met frisse groentjes en stukjes kip!

 18. Mijn lievelingseten van het moment is een snack: banaan-pindakaas-hamburgertjes. Supersimpel, gewoon een banaan in schijfjes snijden en “hamburgertjes” maken door een beetje pindakaas (100% pinda – crunchy) tussen 2 schijfjes te smeren.
  Ik begin al te kwijlen als ik er nog maar aan denk.

 19. Mijn lievelingseten:
  Soft wrap bestrijken met philadelphia light, daarop een laagje kipfiletschelletjes, laagje geplette avocado met wat zout, en daarop wat sla. Oprollen en klaar. Jummie lunch!

  Ik doe uiteraard heel graag mee :)

 20. veerle

  Gegrilde zomergroenten, gegrilde witte vis, lekker sausje erbij (pesto, vinaigrette) en een patatje. Ik wou dat het al avond was en ik het kon gaan klaarmaken….mmm zo lekker!

 21. ElsS

  Omdat pasta altijd zorgt voor snelle en toffe gerechtjes, of het nu met een uitgebreide groent-tomatensaus is en alle mogelijke toeters en bellen of allereenvoudigst zoals pasta pesto of beetje rucolla en parmezaan erbij, pasta zal altijd mijn meest favoriete gerecht blijven. Ik ben en blijf fan van pasta!

 22. Ann-Katrien

  Na een aantal omzwervingen via WW, afzien en paleo kwam ik terecht bij een voedingsconsulente die me hielp met het versoepelen van paleo in combinatie met bloedgroepdieet (geen suikers, weinig koolhydraten, veel groenten) en dat is het hè. Gisteren mijn eerste experimentje met quinoa en wat een geweldige uitvinding! grote fan hierzo!

 23. T.

  Wow ziet er een tof boek uit, hopelijk win ik eens zoals een paar jaar geleden het Rudolphje uit zweden :) (en anders zet ik het op mijn te kopen lijstje)
  mijn lievingskostje blijft een mama kostje
  Kalkoengebraad, met kroketjes en fruit of sla en tomaatjes
  het is met vlees, en ik ben ook aan het minderen (voetafdruk , arme beestjes etc…)
  maar als ze dat voor mijn neus zetten, dan bezwijk ik telkens opnieuw.

 24. Ann Martin

  Lievelingseten van het moment: zoete aardappel in frietjesvorm snijden, besprenkelen met olijfolie en wat zout en hup de oven in, tot ze heerlijk crispy zijn en dan opdienen met één of andere gezonde dip. Ik ben ook wild van de pompoencurry van mijn bio-winkel, kan zo een heel potje oplepelen in één ruk.

 25. Wahouh, zalig! Bij mijn mama werd diabetes vastgesteld een maand of zes nadat ik geboren ben, en dat is ondertussen al bijna zo’n 27 jaar geleden. Ik heb dus eigenlijk zo min of meer mijn hele leven “gezond” gegeten, maar hier geldt stiekem eigenlijk: alles kan, maar met mate ;-) Het ziet er naar uit dat dat boek in dezelfde lijn ligt? Maar om op je vraag te antwoorden en dus deel te nemen aan de wedstrijd: ik heb deze winter rode bieten ontdekt. Ik vond dat heel vies vroeger, maar zoals mijn mama dat in slaatjes verwerkt (geraspt en met peterselie en een vinaigrette over): HEERLIJK! Dat en het eeuwige tomaat-mozarella met zwarte olijven en balsamico azijn (nog zo’n dingen die ik pas op latere leeftijd heb leren eten, maar dat past gewoon in het 30-jaren plan van mijn leven ;-) Zoals ook gazpacho daarin past, ha, ik kan duidelijk niet kiezen). Dat kan ik bij hopen naar binnen schrokken. Njam!

 26. sajuma

  Slaatje van bed van rauwe spinazie, in de oven geroosterde zoete aardappel en aubergine, wat geschaafde venkel en kerstomaten en daarbij gerookte makreel. Daarbovenop rode ui in ringen, aangestoofd met appelazijn. Dressing van honing, mosterd, appelzijn, olijfolie erover, peper en zout. Heerlijk.

 27. Lin

  :-)
  ‘T goh, ik maak hier van elke
  maaltijd een festijn en improviseer graag met restjes a la minute. Ben dus ook geen receptenvolger maar zou het boek supergraag winnen voor een goede vriendin met diabetes.

  Tegenwoordig geniet ik super van mijn ontbijt:
  Speltbrood met Damhert choco en schijfjes banaan. Een superlekkere sappige peer uit het vuistje. Een tas alpro soya intens.
  Zou ook goed zijn voor diabetici ;-) maar is onder algemene gezondheidsrichtlijnen. ..
  En een tas borstvoedingsthee ;-)
  Yum!

 28. L.

  Mijn all time lieveling: pasta in alle vormen en soorten! Pasta met gerookte zalm en véél groentjes, spaghetti bolognaise, pasta met kip en curry, macaroni met kaas en ham … Mmmm!

 29. Oeh, oeh, oeh, ik wil meedoen! *probeert haar enthousiasme eventjes in te perken*

  Mijn lievelingseten op dit moment is denk ik gado gado. Ik ben momenteel bezig met de Dagen Zonder Vlees, en gado gado is toch wel dé ontdekking tot nu toe! Vlees- én koolhydraatloos. Want dat was één van mijn voornemens aan het begin van dit jaar: af en toe eens koolhydraten weglaten. :-)

 30. Mijn zomers lievelingsgerecht zijn koude groene (verse, maar daarop is het nog even wachten) boontjes, met tomaten met een lekkere vinaigrette, een vleesje en aardappelen. Ik meng liefst alles met wat mayonaise, ziet er niet zo smakelijk uit, maar de combinatie vind ik heerlijk!

 31. Cindy

  Ik heb dit weekend al staan watertanden bij de buren hun BBQGeur, voor mij lukt het niet want heb bbq- en andere vuurtjes verbod van de huisbaas op mijn terrasje. Mss net goed voor mijn afslankplan :-). Maar BBQ daar ga ik voor…

 32. Saskaya

  Ik heb gisteren (op aangeven van de dochter, die zo zat te smullen) het plezier van cracottes met boter en kaas opnieuw ontdekt. Serieus back to basics, maar ik heb ervan genoten :-)

 33. Ann

  Spinazie! In alle vormen en maten. Gestoofd, met wat room, beetje look, maar ook spinaziestoemp, -soep, -quiche, -salade, -saus, met pasta, enz. …

 34. Veerle

  Een stoofpotje van aardappel, spruitjes en seitan. Simpele, winsterse boerenkost.
  En in de zomer: avocado met stukjes tomaat, ei en lente-uit op een toast.

  Zie nu, ik krijg al honger.

 35. Een gewone, doodsimpele Luikse salade. Veel groentjes, wat spek om er zelf niet te veel zout bij te moeten strooien, een lekkere vinaigrette, gebakken patatjes en we zijn klaar. Plus: quasi een éénpansgerecht.

 36. Heel eerlijk…. op dit moment…. wokmie met kip en curry gewoon uit een opwarmpakje en rechtstreeks de microgolfoven in….
  Om maar te zeggen dat ik dringend terug wat gezonde inspiratie kan gebruiken (en mijn gezondheid ook)!

 37. Marjan Delaere

  Olalala, ik doe mee! Wegens nog steeds veel moeite om die gezondere stap langdurig door te zetten. Maar ik kook echt graag tegenwoordig, dus ik kan er wat mee! Mijn lievelingseten op dit moment… Dat wisselt elke week, jonk, wat vraag je me nu! Maar ik moet toegeven dat ik vorige week zeker drie keer heb gedacht: een goeie tomaat (maar dan ne goeien he) met balsamico-azijn, fleur de sel en basilicum, man dat is zo simpel, maar zo lekker! Dus ik heb dat drie keer gegeten. En aangezien ik er nog niet achter ben wat de smaak van deze week wordt, pak ik dat dan maar :-) en krijg ik er weer zin in!

 38. Mags

  Tomatensoep met veeeeel ballekes met verse ciabatta met boter en zout. Mmmmmmmm. Ik zou het boek heel goed kunnen gebruiken, want mijn eetgewoontes zijn niet wat ze moeten zijn en ik balanceer op het randje van. Dus either way, ik denk dat ik het gewoon koop als ik niet win.

 39. Anouk

  Mijn topper van het moment is quesadilla’s met zoete aardappel, spinazie en geitenkaas, heerlijk! Deze week voor ’t eerst gemaakt en direct op de menu voor volgende week gezet!

 40. Mijn lievelingseten van het moment is moussaka. Ik kreeg recent het recept van een echte Griekse en ben helemaal verkocht!

 41. Valerie

  Een topper wanneer de lente in het land is: avocado-tomaten slaatje gepimpt met wat mozarella en overgoten met olijfolie en van dat lekker grof zout erover,….honger!

 42. Joke Coudeville

  Mijn lievelingsgerecht is om van te watertanden: een zelfgemaakte groenteburger met een lenteslaatje van witloof met appeltjes en een dressing. Mmmm …

 43. Caroline

  Gehaktballetjes in tomatensaus met rijst: klassieker die mij blijft bekoren !

 44. Nele

  Mijn lievelingseten van het moment is een simpele groentenbouillon, gecombineerd met e broodmaaltijd (het prille begin van een gezond leven).

 45. Katiana

  Wat fijn die verzameling aan receptjes. En dan nog een kans maken op een kookboek.
  Een favoriet hier voor de lunchbox: Rauw witloof gesneden, rode appel erbij in stukjes en daar een lekkere mosterdvinaigrette over. Heerlijk!
  Momenteel probeer ik wat minder rijst, pasta en aardappelen te eten door deze te vervangen met Quinoa. Een succes was de bloemkool-wortel-kerrie schotel.
  Smakelijk iedereen

 46. Wel potverdekke, hoeveel van de posters hier hebben zelf diabetes? Ikke alvast wel, al een slordige 26 jaar (van de 31 die ik hier op de aardbol rondloop). Maar goed, dat was niet de vraag … Mijn lievelingseten van het moment zijn kerstomaatjes! Drie dagen op rij was mijn lunch dus dat met een goeie klod light mayonaise en soms zwier ik dan ook nog een vispapillot in de oven voor daarbij. Yummie!

 47. janssens anne marie

  Spaghetti met paddenstoelen, pijnboompitten en peterseliesausje
  Zo herfstig maar oh zo’n smaakbommetje. Wat mij betreft één van de lekkerste vegetarische pasta’s die ik ken.

  Paddenstoelen bestaan voor voor 90% uit water.
  Pijnboompitten zijn rijk aan gezonde vetten.
  En als laatste peterselie bevat veel mineralen.
  Dus naast een lekker gerecht ook nog gezond!

 48. janne

  Momenteel is mijn favoriet een hoop groenten in de wok, afhankelijk van wat er in de frigo zit, daarbij wat quinoa en afwerken met een beetje kokosmelk… ofwel een zomerse bbq met alles erop en eraan

 49. ouderwetse wap (worst met appelmoes en patatjes)….gewoon omdat het zo simpel is met een klein beetje mayo erbij….mmmm

 50. Nadine

  oooo… lijkt me een heel tof boek ! Zeker nu ik ook héél weinig koolhydraten en suikers eet. Sinds nieuwjaar een nieuwe challenge, en het leuke eraan is : bij mij al -4 kg en bij mijn man -9 kg. Ben momenteel zot van salades, van vis, van kipgerechten, en geroosterde ovengroenten.

 51. Marie

  Mijn absoluut lievelingsgerecht van het moment is quiche. Alle soorten. Elke week experimenteer ik met andere ingrediënten en het resultaat is altijd heerlijk. Ik heb ook eventjes een zoete aardappelverslaving. Frietjes in de oven mmmmmm.
  Het boek zou een heel leuk cadeau zijn voor mijn papa die sinds vorig jaar diabeet is.

 52. Evelien

  Een eenpansgerecht; gooi restjes groenten bij elkaar in de wok (paprika’s, courgettes, champignons, wortels,…), laten sudderen en overgieten met kokosmelk waar je groene currypasta ondermengt!

 53. Fie

  Ik ga voor prinsesseboontjes met rode paprika in pikante tomatensaus, beetje feta en een klein patatje. Mmmh

 54. Mijn lievelingseten? Een gezond slaatje met geitenkaas, spekjes en vers fruit erbij! Daar kan je mij al tijd blij mee maken. Ik doe dus ook graag mee om dit ‘gezonde’ kookboek te winnen!

 55. Marloes

  Ik overeet mij elke keer als ik aubergine met tomaat, look en parmesaan maak en de tijd heb genomen om de aubergines eerst te laten uitlekken met grof zout en dan te grillen voor ik ze in de oven steek. Hemels gewoon! Gezond én toch lekker eten, dat willen we toch wel allemaal, niet?

 56. Ine

  Ik at onlangs bij vrienden geroosterde bloemkool. Bloemkool in de oven met look, salie, olie, pijnboompitten en honing! Ik at al graag eens een lekkere bloemkool maar dit is gewoon hemels!!!! En te zeggen dat ik als puberale snotboebel geen bloemkolen kon zien! :-D
  Goe moet dat eens proberen!

 57. Anneleen

  Euh, M&M’s, uit het bruine zakje. Indringer in huis sinds een paar dagen.

  Als ik moet kiezen uit echt eten: tapastomaatjes met provençaalse kruiden. Een blijver in mijn werklunch!

 58. Wegens glutenvrij en dus geen boterhammekes meer ’s middags: rijstkoek met een laagje verse kaas (Philadelphia of goedkopere variant), gerookte zalm en tuinkers. x 6 :-)

 59. Annelies

  éénmaal per jaar mag het : kort gegrilde tonijn met grof zout en ruccola…. en zelfgeschilde dikke frietjes..

 60. Andrea

  Nacho’s met lente uitjes, tomaten, chilisaus en creme fraiche! Jummie jummie, mag je me voor wakker maken!

 61. Liesbeth

  Spaghetti Bolognese graag. Staat al sinds jaar en dag in elk vriendenboekje dat ik invulde. Ik kan me echt overeten aan spaghetti.

  Liesbeth

 62. Als ik echt echt echt mag kiezen? Een dessertbord dat ik in 3 x moet opeten wegens te veel, te zwaar en te lekker!

 63. Heidi

  Mijn favoriet zijn fajitas (met vlees, kip of vis) met veel frisse groentjes, salsa, zure room en guacamole :-) Gerechtje dat ik een tweetal jaar geleden op vakantie dikwijls gegeten heb en sindsdien helemaal gek van ben :-)

 64. Marijke

  Tofu gemarineerd in sojasaus, gember, pepertje, lente-ui, look. Kruiden met vijfkruidenpoeder en bakken in de pan. Daarbij groentjes in de wok.

 65. Marie

  Mijn favoriet eten van het moment is een licht pikante groentechili:
  Teentje look, paprikapoeder, komijnzaad, rode peper, koriander, ajuin, kikkererwten, passata, rode bonen, paprika
  Alles bij elkaar in de pan, even laten pruttelen en klaar! Lekker met rijst of gewoon tussen een tortilla smijten met wat guacamole!

 66. Marjolijn

  Favo menu van het moment:

  Macaroni met gestoofde prei + gestoofde ui + opgebakken champignons, daar een pakje boursin laten insmelten met extra room als je echt een dikke saus wilt (ik doe er ipv room een paar lepels kookvocht van de pasta bij. Eventueel eventjes de oven in met een laagje kaas en dat is tegenwoordig onze snel-klaar-vegi-maaltijd op donderdag vegidag!
  nomnomnom

  En amai dat boek ziet er mooi uit, ik wil wel winnen!!

 67. Vicky

  ontbijt is mijn favoriete maaltijd van de dag … kiezen tussen dampende havermout met een beetje zout en wat pindakaas ingeroerd … of een groene smoothie met frambozen, mango (beide diepvries), verse spinazie, paar drupjes vanille en aanvullen met platte kaas, sojamelk, water, … allemaal in de blender, heerlijk!

 68. Oe! Ik wil er wel eentje! Binnenkort moet ik waarschijnlijk terug op dieet wegens zwangerschapsdiabetes dus wat inspiratie kan ik goed gebruiken.

  Ik ben een alleseter met een zwak voor aardperen en linzen. En Mexicaans, Indisch, Marokkaans, Libanees,… en…

 69. jessie

  Wrap met tzatziki (komkommer/look/yoghurt) + gebakken paprikareepjes + sla + klein beetje feta + gebakken tofureepjes (of gebakken merguez voor de vleeseters) + avocado. Maken we denk ik elke week, superlekker.

 70. Heidi

  ’t is bijna pasen en met al die chocolade in de winkels is mijn allerlievelingste gerecht een simpele pistolet met plakken gezouten president boter en grote brokken paasei. Wegens dieet maar zelden op mijn bord, maar ik geniet er dan des te meer van!

 71. Marjolein

  veggielasagne (van jeroen meus) met zuiderse gegrilde groenten à volonté. Klaargemaakt en meegebracht op bezoek bij ons door de madam van de peter van mijn zoon. Heerlijk. Ze mag er nog heel vaak mee op bezoek komen (zonder ook, maar liever mét):)

 72. vliene

  Ik sta op koemelkvrij dieet momenteel. Mijn favoriete ontbijt (waar ik de hele dag wel van kan smullen) is havermout met rijst/kokosmelk en een scheutje ahornsiroop.

 73. Lieve Ramakers

  lasagna met superveel groentjes, blijft een topper, zomer of winter ^^.^^

 74. geoff

  Wij zijn ineens grote fan geworden van shakshuka (http://smittenkitchen.com/blog/2010/04/shakshuka/) ! Twee weken geleden leren kennen bij mijn zus en schoonbroer in Stockholm die dat ineens uit hun pannetje toverden: geweldig van smaak, bovendien vegetarisch en vol met gezonde dingen. Zij serveerden er hummus bij en de combinatie rood/groen was niet alleen feest voor het buikje maar ook voor de oogjes :-) ! Volgens het recept ideaal met pittabroodjes maar wij hadden naan-brood erbij en overheerlijk. Instant classic! :-)

 75. bea

  gewoon, een boterham met aubergine tomaat olijf en tahinpasta! (en sesamzaadjes erbovenop) en het brood is zuurdesem mmmm

 76. Rietepetiet

  Ik heb twee-voor-de-prijs-van-één, gebaseerd op een recept uit ‘Donderdag Veggiedag’. De eerste variant is eerder winters, de tweede eerder zomers voor mij (tomaten = het symbool voor warme, zonnige dagen). Maar allebei is het lekkere, stevige kost, comfortfood dus.

  ingrediënten voor 4 personen:
  – 300g quorn (stukjes)
  – 400g wilde paddenstoelen of champignons
  – 150g vers eekhoorntjesbrood
  – 1 sjalotje
  – 1 tas groentenbouillon
  – 4 eetlepels balsamicoazijn
  – knoflook (hoeveelheid naar keuze)
  – olijfolie
  – peper en zout
  Bereiding:
  Reinig de champignons en snij in stukken. Idem voor eekhoorntjesbrood. Snipper de sjalot en knoflook fijn. Stoof de sjalot en knoflook aan in wat olijfolie. Voeg de wilde paddenstoelen of champignons toe. Voeg de groentenbouillon toe en laat minimum 15 minuten sudderen. Doe er het eekhoorntjesbrood en de quorn bij. Kruid met peper en zout. Indien onvoldoende vocht: leng aan met water (of bouillon indien er nog smaak ontbreekt). Laat nog eens rustig pruttelen zodat alle smaken vrij kunnen komen en je keuken lekker begint te ruiken.
  Heel erg lekker met boontjes en pommes duchessekes uit de oven.

  De overschot van wat ik ondertussen ‘champiquorn’ noem -al dan niet met een tussenpauze in de diepvries- verwerk ik nadien in een lekker pastagerecht:
  – 2 tomaten stoven in wat olijfolie
  – champiquorn toevoegen
  – (soja)room erbij (hoeveelheid naar keuze) en nog even mee laten opwarmen
  Serveren met vb linguine en naar eigen smaak (per bord) parmesaan over strooien.
  Dubbel smullen!

 77. Kim

  Mmm, ik hou van gezond eten. Grote favoriet op dit moment, en omdat ik er gisteren mijn broer en zijn vrouw mee blij heb gemaakt, hamburgers uit het boek van De Burgerij.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>