lilith schrijft een ode aan haar leesclub (en verklapt hoe je er zelf een kunt beginnen)

reading between the wines ieperAch, mijn leesclub. Ik weet nog hoe het een vaag idee was, eentje dat evenveel kans leek te maken om mijn slechtste als beste idee van het jaar te worden. Zo voelde het toen ik in februari voor de eerste editie onderweg was naar een groep vrouwen van wie ik de meerderheid enkel kende van mails met subject line “Ik wil meedoen met de leesclub!”. Het resultaat van een oproep op de Facebookpagina van deze blog, ook al iets waarvan ik niet wist of iemand zou reageren. Ik wilde meer lezen, ik wilde in contact komen met anderen die ook graag lezen, en ik wilde een excuus om mijn huis uit te komen. Daar een leesclub aan koppelen was een complete sprong in het duister. Zoals zo vaak bleek een sprong in het duister de beste sprong die ik kon maken.

leesclub reading between the wines ieper

Ondertussen bestaat Reading Between The Wines vijf maanden (al lijkt het veel langer), hebben we een kick ass logo (met dank aan mijn hubster), en zijn we al vier keer samengekomen in ons knusse zaaltje boven een van de leukste cafés van Ieper. Tot zover het voorspelbare nieuws, want dat was ook de bedoeling, dat we regelmatig zouden samenkomen. Het onvoorspelbare nieuws is dat de leesclub ondertussen is uitgegroeid tot een groepje vrouwen dat mij erg na aan het hart ligt. Of zoals een van de leden het onlangs zei: ‘op enkele maanden tijd van een groep perfect strangers naar de mensen die het vast als eerste zullen weten als ik nog eens zwanger ben‘. Dat laatste kan ook te maken hebben met de wijnconsumptie die plots opvallend stil zou vallen, maar toch. Mooi gezegd.

leesclub reading between the wines ieper

Samenkomen met gelijkgestemde zielen die ondanks hun verschillende achtergronden zot zijn van lezen is geweldig. Ik heb al zo veel bijgeleerd, de laatste maanden. Niet enkel over boeken, maar over vanalles en nog wat. Het is zot hoe snel je mensen leert kennen als je ze in de context van leesclubmeetings ziet. Ik had op voorhand niet eens kunnen vermoeden dat er zo veel geweldige vrouwen in mijn buurt woonden, ook. Onder het motto “we zijn eens buiten” beleven wij behoorlijk epische avonden, het moet gezegd. Ik kan het dus iedereen ten zeerste aanraden, zo’n leesclub.

Omdat ik vaak vragen krijg over het beginnen van een leesclub en onze werkwijze (“zitten jullie dan een hele avond naast elkaar te lezen?”): een lijst met tips. Let wel: ik heb hiervoor nooit deel uitgemaakt van een leesclub en heb dus geen idee hoe typisch die van ons is. Wat ik wel weet is dat onze werkwijze voor ons marcheert. En dat iedereen altijd erg enthousiast terugkomt naar de meetings en we ondertussen zelfs een wachtlijst voor nieuwe leden hebben. Not too shabby, dus.

Acht tips voor het opstarten van je eigen leesclub

 • zorg voor een handige locatie: omdat ik niet elke meeting wilde overleggen waar we de volgende keer zouden afspreken en het mij ook niet ideaal leek om telkens een plaats bij iemand thuis te zoeken waar meer dan tien luidruchtige vrouwen wijn zouden komen drinken en ik al hoofdpijn kreeg bij de gedachte aan hoe we dat dan betaaltechnisch zouden overeenkomen qua drankjes en hapjes ben ik direct op zoek gegaan naar een andere optie. Dat werd een zaaltje boven een lokaal café, waar we de fijne overeenkomst hebben dat we alles uit de koelkast mogen halen dat we nodig hebben (ze weten daar ondertussen perfect waarmee die koelkast gevuld moet worden) en op het einde van de avond mogen afrekenen. Aan het begin van de avond stel ik een penningmeester aan die streepjes op een blad zet, en dat lukt perfect. Een gemak!
 • denk na over je ledenaantal: in het begin dacht ik “laat de honderden leden tot mij komen!”, maar nu besef ik dat een limiet zetten op je aantal leden een beter idee is. Wij waren de laatste keer met elf, en volgens mij is dat net goed om voldoende verschillende meningen te hebben en iedereen aan het woord te laten, zonder dat je verzuipt in de meningen en het lawaai van een bende vrouwen. De overeenkomst is dat er nu even niemand meer bijkomt. We’re good.
 • zorg voor een systeem: een leesclub heeft een systeem nodig. Ons systeem is: we komen om de zes weken samen. In die zes weken lezen we het boek dat door de leden is gekozen. Op de avond zelf bespreken we het boek en kiezen we een nieuw boek. We duiden dan ook de volgende aan die de boekenselectie mag maken. De boekenselectie bestaat altijd uit drie boeken waaruit de leden met handopsteking het volgende leesclubboek kiezen. De echte die hards lezen soms ook de twee andere boeken, maar dat zijn een beetje strevers. En toch zien we hen graag.
 • zorg voor duidelijke verwachtingen: er bestaan heel wat verschillende leesclubs. Sommige zijn eerder academisch, andere dan weer losser. Ik vond het belangrijk om van in het begin te checken wat de verwachtingen waren. Al snel bleek dat wij niet het soort leesclub zouden worden waarin verhaallijn na verhaallijn en personage na personage wordt besproken. Wij hebben meer een keuvelleesclub die met erg zachte hand (of mijn leden zouden me hieronder moeten tegenspreken) wordt geleid met een vragenlijst als hulpmiddel. De eerste vraag is altijd: wie vond het goed? Wie vond er niks aan? En dan vertrekken we van daaruit. Soms laten we iedereen aan het woord, soms is het een discussie, ik schrijf al eens een zin op die ik uitmuntend vond, iemand anders heeft het dan weer over het hoofdstuk dat haar het meeste geraakt heeft en waarom. Ik zoek op voorhand soms wat reviews en meningen op om voor te leggen, of check de wikipediapagina van de schrijver op dingen die interessant kunnen zijn als aanvulling. Aan het einde bespreken we ook of we het boek zouden gelezen hebben zonder de leesclub (negen keer op tien is het antwoord neen), of we meer of minder van dat willen, en vaak krijg je ook wat extra boekentips mee naar huis. (awel, als jullie dit graag lazen moeten jullie zeker ook dat eens lezen!)
 • zorg voor een draaiboek: het zal wel zijn dat er gegniffeld werd toen deze voorzitster de eerste keer haar draaiboek bovenhaalde, maar het gaat nog altijd mee en het maakt de avonden net iets overzichtelijker. Mind you: mevrouw de voorzitter is een lijstjesninja/controlefreak van jewelste, dus misschien gaan andere leesclubs volledig mee met de flow van het moment, dat kan. Ik zorg altijd dat ik een lijst heb met aanwezigen (aan de hand van het Facebookevent dat ik heb aangemaakt), een lijst met agendapunten (Gaan we nu op leesclubuitstap? Wie gaat dat organiseren? Wanneer laten we nu eindelijk die tote bags met ons logo drukken bij Jean-Pierre?) en een hoop vragen voor de bespreking van het gelezen boek.
 • maak goede afspraken: op verschillende vlakken. Er is een ongeschreven regel dat we geen boeken van meer dan vierhonderd pagina’s lezen, of het zou moeten zijn dat iedereen erop staat dat we de laatste nieuwe knaller moeten lezen, ook al is hij immens. Tot nu toe zijn alle leden er altijd in geslaagd om het boek op zes weken uit te lezen, al heb ik een lid dat er altijd maar twee dagen op voorhand aan begint. Ook goed! De regel is ook: als je het boek niet hebt kunnen uitlezen (life happens, gelijk ze zeggen) ben je ook welkom. Behalve als je nooit een boek uitleest en alleen komt om te drinken, dan moeten we toch een keer klappen.
  Andere regels zijn: je kiest zelf of je een vertaling leest of het origineel, je kiest zelf of je op papier leest of op je e-reader, je kiest zelf of je een thema in je selectie steekt of niet, je kiest eigenlijk behoorlijk veel zelf.
 • sluit een deal met een boekhandel: als twaalf vrouwen hetzelfde boek willen lezen dan is naar de plaatselijke bibliotheek gaan geen optie. In onze leesclub worden de boeken dus meestal aangekocht, en af en toe doorgegeven van een snelle lezer naar die ene die toch maar de dag voor de leesclub begint te lezen. Onze leesclub werkt samen met een fantastische boekhandel die ons adviseert bij de selectie van onze boeken. Kan altijd handig zijn.
 • zorg voor een Facebookgroep: ik ben ervan overtuigd dat we veel langer vreemden die elkaar eens om de anderhalve maand zien waren gebleven als we elkaar niet elke dag zouden bestoken met berichtjes op Facebook. Niet enkel in onze geheime leesclubgroep, waar veel meer wordt besproken dan enkel boeken, maar ook via Instagram en Facebook walls en Goodreads. Een Facebookgroep is ook een geweldig gemak om iedereen tegelijk te bereiken als er een verandering is in de planning, of om een event of doodle te delen.
rbtw_meeting3

En dat is het zowat, denk ik. Ik kan alleen maar hopen dat iedereen die plannen heeft om een leesclub te beginnen dat ook effectief doet, en het geluk heeft om in zo’n geweldige groep terecht te komen als die van mij. No shit jongens, ik heb de beste leesclub ooit.

Nog vragen? Stel ze gerust in de comments!

Reacties

 1. Ik herinner me als gisteren dat je je een tijdje geleden afvroeg of je überhaupt ooit nog tijd ging hebben om een boek te lezen (toen Dexter een stuk jonger was). In die fase zit ik nu. Maar ben dus blij te weten dat er wel degelijk een dag zal komen waarop ik me in een boek kan verdiepen, wie weet zelfs aansluiten bij een leesclub :-)

  1. Haha, dat is waar! Vorig jaar heb ik er vier gelezen, ondertussen zit ik al aan acht en het is pas juli. Het wordt dus echt beter. :)

 2. Isabel

  Lid en proud of it ! Madam de president valt heel goed mee trouwens :-) Voor mij was dit de “uitgelezen” kans om ook eens uit mijn kot te geraken. Lezen deed ik zowiezo al veel.. Het enige verschil is dat er nu een “verplicht” boek bij komt.. Het is idd ongelooflijk hoe wij in zo’n korte tijd, ik denk dat ik dat woord wel mag gebruiken, vriendinnen zijn geworden. Ik kan het alleen maar iedereen aanraden !

 3. Katrijn

  Zo! Welke boeken hebben jullie gelezen? Wat waren meevallers en wat de tegenvallers?
  Welke boekentips voor als ik straks op vakantie vertrek?

  1. Ow ja, dat moest ik nog vertellen, er komt binnenkort een rubriek waarin de leden van de leesclub hun ultieme boekentips geven. Maar misschien net niet op tijd voor je vakantie, dus even hier wat we gelezen hebben.

   Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans. (volgens mij en de meeste anderen erg de moeite)

   De man van je leven van Arthur Japin (leuk, maar volgens kenners niet zijn allerbeste werk)

   Waarvan wij droomden van Julie Otsuka (iedereen van de leesclub vond dat fenomenaal goed, en ik ook)

   En nu gaan we beginnen aan Schitterende Ruïnes van Jess Walter. :)

 4. Annemie

  En zo hebben we bij Theoria ondertussen ook een fijn clubje!
  Toffe madams en enkele heren, telkens opnieuw een fijne avond…
  Alleen wij lezen Engelstalig :-)

 5. Wat een fijne tips weeral!

  Aan de lezers: mocht er ooit eentje komen in Oudenaarde / Zingem, let me know! Of moet ik het zelf doen? ;-)

 6. Saar

  Zijn er lezers die geïnteresseerd zouden zijn om een leesclubje in Antwerpen (Stad) te beginnen?

 7. Een goed idee eigenlijk. Heb het gevoel al een tijdje dat ik gewoon overleef en huishouden + kinderen + werk probeer rond te krijgen, dus misschien is dit, één keer om de zes weken, wel haalbaar en goed voor me. Alleen de vraag of ik dit dus zelf in gang ga zetten hier in de buurt… Nog even denken.

 8. Isolde

  Aan degene die twijfelen om een leesclub op te starten -> gewoon doen!!! Ik ben lid van Reading between the Wines en ik kijk er iedere keer weer enorm hard naar uit om iedereen terug te zien, een nieuw boek te lezen, bij te kletsen, wijn te drinken, ….
  Kelly, you rock! Het is het beste besluit dat je het laatste half jaar genomen hebt, hihi

 9. margo

  Ik heb ook wel interesse in die van Antwerpen. De baby hier begint zichzelf bijna te vermaken ;-)

 10. Nashje

  Zalig, ik heb ook al zin om er eentje op te richten! Ik heb alleen geen idee hoe ik hier in Izegem/Roeselare mensen vind die mee willen doen :)

 11. Caro

  @Nashje: in Izegem beginnen we in het najaar met een leesclub. Eerste bijeenkomst is gepland op 12 november. We lezen het boek “De witte veer” van John Boyne. Zin om mee te doen?

 12. Ruth

  klinkt echt geweldig! Mensen uit Gent (Mariakerke-Wondelgem en omstreken?) die zin hebben om een leesclubje op te richten ? Laat gerust iets weten dan maken we er werk van!

 13. Nashje

  @ Caro: Ja! Klinkt leuk :) Vind ik ergens info, of moet ik me ergens inschrijven ofzo?

 14. We hebben ook zin gekregen in een leesclubje na die blogposts, en nu zeker deze laatste, hieromtrent. We zijn al met vijf nu, maar meer is altijd fijner (Sint-Niklaas of omgeving). Merci voor de inspiratie, Kelly. :)

 15. @Saar en @Lime: Ik! Ik zit hier ook wel met een baby en ik weet nog niet zo goed wanneer ik voor lezen nog (terug) energie zou moeten vinden, maar als het nog een paar weken/maanden duurt voor ge uw clubje opgericht zou hebben en al, stel ik mij zeker kandidaat!

 16. Nele

  Iemand weet van een leesclubje in de omgeving vn Brugge of zin om er één op te richten :)?

 17. elke vander cruyssen

  Hallo Nele,
  Ik ben ook op zoek naar een leesclub in brugge en speel met het idee om er een op te starten (aangezien ik er geen vind). Als je interesse hebt stuur mij maar een mailtje: elke.vandercruyssen@hotmail.com.

  Groetjes.
  Elke

 18. Joke

  Tof! Dit brengt herinneringen terug aan de Kinder en jeugdjury van in mijn lagere schooltijd… Ik woon in Roeselare en heb ook wel interesse. @ Caro, mag ik je ook een mailtje sturen?

 19. Ruth

  @A.
  @Ineken

  Geweldig!! Dan zijn we al met drie :) Hoe gaan we dat verder aanpakken…Misschien besloten Faceboekgroep aanmaken ofzo…

  Enthousiaste groet!

 20. Ruth

  ondertussen de koe bij de horens gevat en een leesgroepje op FB opgericht joehoe!
  Sturen jullie even je e-mailadres door dan stuur ik jullie een uitnodiging via e-mail…

 21. Evi

  Ik heb ook wel interesse om mee te doen in Gent! :)
  Ruth, je mag me mailen op eviterrier (at) gmail (dot) com.

 22. Evelyne

  Ik ben al een paar maand op zoek naar een gelijkaardig initiatief in Brugge! Dus Elke, ik mail je!
  @Kelly: fantastisch dat er plots een ‘lezer-zoekt-leesclub’ platform is ;-)

 23. Saar

  Lime, Margo, Upje, Nathalie, bedankt voor de reactie! Sturen jullie even een mailtje naar saarvg @ yahoo . com ? Merci!

 24. griet

  @ruth: ik heb interesse voor wondelgem/gent of zoiets. Mijn mailadres griet.vandurme(at)gmail(dot)com

 25. Laura

  Ziet er super uit die leesclub, ook leuke tips!
  Niemand uit regio Leuven die dit ziet zitten? :-)

 26. Elke

  Blij lid te zijn van de leesclub! In mijn ‘jeugdjaren’ las ik enorm veel boeken. Het lezen was fel verminderd sinds de geboorte van mijn zoon. Via een vriendin kwam ik bij de leesclub van Kelly terecht, en sindsdien al veel meer boeken gelezen dan de voorbije jaren. Het motiveert me terug enorm om te lezen. Daarnaast is de leesclub een uitgelezen kans om als mama even ‘uit je kot’ te komen, en met gelijkgestemden een gezellige avond door te brengen. Moet iedereen nog wat leren kennen, maar oa. de Facebook groep helpt daar zeker ook bij. Dat er nog vele leesclub-jaren mogen volgen! En dat anderen uit dit artikel de inspiratie mogen putten om in hun dorp of stad een leesclub op te richten. Een ouderwets boek en een gezellige babbel, we houden daar allemaal van.

 27. joke vanhaelewijn

  Dag elke en nele

  Zou tof zijn, een leesclubje in brugge! Mag ik mij ook enthousiast kandidaat stellen? Eind aug beval ik van ons derde kindje, dus dan heb ik wel wat tijd om te lezen.
  Lieve groeten

 28. evelyn

  @Ruth: ik wil ook wel meedoen met die van Gent (mariakerke, wondelgem).
  Ben zelf van Vinderhoute! Stuur je mij de Facebook link door?

 29. Ruth

  @Hannelore
  @anderen
  stuur je me via dit platform je e-mailadres door? Dan stuur ik jullie uitnodiging voor FC leesclubje in Gent!

 30. Ruth

  @evelyn: zie nu pas je berichtje. Link doorsturen gaat niet denk ik omdat het een “geheime” groep is.

  We doen het gewoon zo: bij interesse voor leesclubje Gent mailtje aan ruth_lemey@ hotmail.com

  @lilith: bijna van het gespam verlost :-) bedankt voor je geweldige tip!

 31. Ik vind het spammen helemaal niet erg hoor, ga en vermenigvuldig jullie en mail me eens een foto van de eerste bijeenkomst. :)

 32. Kim

  Ik wil ook wel meedoen in Leuven! Er was ook nog iemand op de Facebookpagina. Dan zijn we al met 5!

 33. Nieke

  @Laura @Caro @Marie: Ik woon in Leuven en lees graag! Dus ik heb interesse.

 34. sitre

  is het eigenlijk toevallig dat het enkel vrouwen zijn?
  btw ook wel interesse in een clubje in Gent, ik stuur een mail.

 35. Annelies

  Ik ben geïnteresseerd uit Oostende. Heb reeds een mailtje gestuurd naar de mensen van Brugge, voor het geval er niet genoeg uit Oostende zijn…

 36. Tara

  @Ruth, ik sluit me ook graag aan bij Gent. Je mag een mailtje verwachten ;)

  Ps@Lilith: supertoffe blog!

 37. Annelies

  @ktrn: Eentje regio gent-oudenaarde zie ik wel zitten. (ben zelf van Nazareth)
  Als iemand dat wil organiseren, dan ben ik kandidaat!! :-)

 38. Katrien

  @ Caro: ik ben zo vrij geweest je te mailen. Ook geïnteresseerd voor Leuven :-)

 39. Hey. Mijn flyer om eerst volk te zoeken voor ik aan de rest ga beginnen is de deur uit. Nu wachten op reactie. Komt er niks, dan stopt het voor ik begonnen ben. Komt er toch reactie, dan kan ik weer voort. Ik ga je tips zeker en vast noteren in mijn spiksplinternieuw notitieboekje, speciaal gekocht voor mijn eigen leesclub. :)

 40. Renilde

  Een leesclubje in Antwerpen….daar ben ik al een tijdje naar op zoek.
  Waar vind ik jullie? of hoe kom ik met jullie in contact?

 41. Luc

  Ik heb belangstelling om mij bij een leesclub aan te sluiten in mijn stad aan zee, Oostende. Er is in Oostende wel een leesclub voor Duitse literatuur maar voor zover ik weet geen voor Nederlandse/Franse/Engelse boeken, met het accent op het Nederlands uiteraard. Ik zoek mensen die in een leesclub gevestigd in Oostende geïnteresseerd zijn. Ik wens hiermee te starten van zodra enkele mensen mij hun belangstelling hiervoor laten weten. Verder een tip voor een interessant boek, Stoner, van de Amerikaanse auteur John Williams. Dit was voor mij een wauw boek. Mijn telefoonnummer is: 0479 24 98 09

 42. Kimmie

  Ik wil dit ook!!!
  Heeft er iemand toevallig weet van een leesclub in mijn buurt?? Ik woon in Pittem…

 43. Ik voel een heel klein beetje durf nav onze instagramgesprekje! Wat ik me afvroeg over je deal met de boekhandel; hoe werkt zoiets? Je kiest 1 van de 3 boeken en dan bestelt iemand 11 exemplaren, en elk haalt zijn eigen exemplaar af..?

  1. @DeHeldin: durf is goed. :) Wij hebben de leukste boekhandel van de streek gevraagd of een percentje voor groepsaankopen kon, en zij zagen dat zitten. Ik lees alles op Kindle, dus ik koop nooit mee. De ene keer bestellen ze acht boeken, de andere keer zes, soms meer, soms minder, en dan is er een iemand die ze afhaalt en bezorgt. Wij hebben het geluk dat één van onze leden een winkel heeft, en dus brengen we meestal alle boeken naar daar en kan er tijdens de openingsuren opgehaald worden naar believen. Dat maakt het praktische deel iets makkelijker. :)

 44. Minne

  Oooh… Rijkelijk laat kom ik terecht op deze mooie ode aan leesclubs :-) nooit zelf lid van geweest, maar zo nieuwsgierig om het eens te doen! Bestaat de leesclub in Leuven nog? :-)

 45. Hanne

  Beetje laat precies, maar iemand weet van of zin in een leesclub regio Hasselt? :)

 46. Cindy

  Vanavond eerste bijeenkomst gehad van leesclub bib Asse! Het kriebelde al sinds ik deze blogpost las, dus zo fijn om eindelijk te starten. En nu ga ik jullie selecties herlezen, want we mogen voorstellen doen voor het volgende boek en ik heb echt wat inspiratie nodig! Dankjewel Kelly voor je enthousiasme! Het werkt heel aanstekelijk!!

 47. Sophia

  @Luc & @Nadine,
  Is er ondertussen al een leesclub opgericht in Oostende?
  Deze morgen is er in Vrijstaat O een boekbespreking van Berlin Alexanderplatz…leesclub voor Duitstalige literatuur.
  Ik had interesse in een ‘algemene’ leesclub.

 48. Ik ben dol op lezen (maar gun mezelf er nooit tijd voor) en heb maar een handjevol vrienden, dus met een leesclub zou ik twee vliegen in één klap slaan. Want een leesclub zorgt niet alleen voor veel leesplezier, veel gekwebbel en het ontstaan van vriendschappen!

 49. Bieke

  Naar aanleiding van dit artikel kriebelt het ook in Roeselare om een leesclub te beginnen! We zijn al met drie en proberen ons ledenaantal natuurlijk nog wat uit te breiden. Wij hebben hier wel totaal geen ervaring mee en vroegen ons dus af of wij die vragenlijst en dat draaiboek eens zouden kunnen bekijken? Wie zin heeft om aan te sluiten kan altijd mailen naar ikwilwelbijzonleesclub@gmail.com !

 50. Barbara

  Hallo! Zelf ben ik van Ieper en op zoek naar een leesclub :-) Kan ik nog lid worden in die van jullie of waar vind ik juist meer info?

  Merci en misschien tot snel !

 51. nadia geluck

  Ik loop al een tijdje rond met het idee om mij aan te sluiten bij een leesclub maar kon er niet direct iets over vinden en nu “val” ik op jouw blog … JE goede raadgevingen heb ik gretiggelezen.
  Ik zou supergraag samen met andere vrouwen een leesclubje starten in Groot-Bijgaarden (Vlaams Brabant bij Dilbeek).
  Mochten er geïnteresseerden zijn verneem ik het graag via n.geluck@proximedia.be.
  Would be nice:)
  Groetjes.
  Nadia

 52. Lynn

  Grandioos te laat deze blogposts ontdekt…
  Iemand weet van een leesclub in de regio Kortrijk? Of iemand die eentje wil opstarten in deze regio?

 53. Susanne

  Ik loop ook al geruimd tijd rond met het idee een leesclubje op te starten.
  Als ik dit lees, misschien toch eens werk van maken!
  Ik kom uit Kapellen …

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>