lilith wordt grijs

lilithwordtgrijs

Toen mijn moeder dertig werd was ik acht. Laat die zin even op u inwerken. Toen mijn moeder dertig werd was ik acht. Ik herinner me die dag nog omdat mijn moeder er een behoorlijk drama van maakte, van dat dertig worden. Dertig worden was vreselijk, vond ze. Dat herhaalde zich tien jaar later, want veertig worden vond ze zelfs nog vreselijker. Ze raakte er ook snel weer overheen, daar niet van, maar dat verjaren, dat ging bij mijn moeder nooit helemaal van harte.

En toen kreeg ze op haar zevenenveertigste te horen dat ze nooit vijftig zou worden. Ze zou zelfs nooit meer verjaren, maar dat het zo drastisch zou uitdraaien, dat wist ze toen gelukkig nog niet. In die heftige periode zei ze „Nu zou ik blij zijn dat ik nog zou mogen verjaren”. En man, wat waren wij blij geweest met haar.

Vorige week stond ik in de badkamerspiegel naar mijn slapen te staren. Ik, die mijn haar al verf sinds ik vijftien ben, had het de laatste maanden zo druk gehad dat mijn natuurlijke haarkleur plots weer naar de oppervlakte kwam. En terwijl ik er domweg van was uitgegaan dat mijn natuurlijke haarkleur nog steeds potsuikerkleur was, zoals mijn oma mijn asblonde haar altijd noemde, bleek dat de tijd ervoor heeft gezorgd dat het op verschilllende plaatsen muizengrijs is geworden. Daar kon ik dus wel naar blijven kijken.

‚Blij zijn dat je mag’ is één van de dingen die ik heb overgehouden aan mijn moeder verliezen op mijn vijfentwintigste. Blij zijn omdat je grijs mag worden. Blij zijn omdat je lang genoeg mag leven om elke ochtend te voelen hoe lang je al leeft. Blij zijn omdat je weet dat je bij de gelukkigen bent die grijs mogen worden.

muizengrijs

Keeping it real, y’all.

Maar vandaag word ik dus 33.
Geen drama.
Wel dankbaar dat ik mag.

(Niet dat ik mijn haar niet meer heb gekleurd, trouwens.
Muizengrijs, dat staat mij dus echt voor geen meter.)

Reacties

 1. Leen

  :-). Het maakt dat ik op een andere manizr naar die grijze pieren kijk. Ge hebt verdomme gelijk, Kelly. Ma felrost staat u toch keigoe zenne;-). En nog eens dikke bezen e jong.

 2. Annelies

  Gelukkige verjaardag!!! En dat je nog vele jaren mag jarig zijn en je haren mag kleuren :)

 3. Gefeliciteerd. En wat mooi dat je dankbaar kan zijn! En bewust. Ik wens je nog heel veel heel goede jaren en verjaardagen toe!
  En geef toe, haar kleuren is geen straf. Geeft me altijd een wat vrouwelijk tutgevoel, net als nagels lakken. De epileermachine daarentegen ;).

 4. Ik kan zelf om die reden niet zo goed tegen mensen die (HEEL ERG) klagen bij een verjaardag. Dat ze al huilen omdat ze ‘oud zijn want al 25’ enzo. Ik snap het soms wel maar ik trek het slecht. Mijn reactie is altijd dat het enige alternatief toch minder aantrekkelijk is.

  En proficiat Kelly, van de ene vroeg-grijsharige aan de ander!

 5. Vrouw Holle

  Van harte een gelukkige verjaardag. Ik kleur mijn haar al van mijn 33ste… en we zijn intussen al meer dan een paar decennia verder…. mijn kapper is rijk geworden door mij ;-)

 6. marlies

  a very happy BIRTHDAY!!!
  33, da’s wat mij volgend jaar ook staat te wachten en weet je, ik lig er niet meer van wakker. je verwoordt het telkens zo pakkend, blij zijn dat je grijs kan worden en dit bewust koesteren!

  ps: mijn haar is ook net ongeveer dat kleur gekleurd, tis nog telkens een beetje wennen als ik een spiegel passeer, maar ook hé, het staat me. sebiet ook een paar jaar jonger ;o)

  ik las ergens de uitspraak dat eenmaal de 30 gepasseerd het voor vrouwen alleen maar betert: je begint eindelijk minder waarde te hechten aan wat de Wereld over je zou kunnen denken, geraakt eindelijk in aanvaardingsprocessen en koestert meer het nu ipv de verre toekomst,… dus hoera!

 7. Kim

  Happy B-day! Ik kleur mijn haar al zo lang dat mijn eigen moeder mijn eigen haarkleur niet meer herkent, hihi.

 8. Lie

  Ja jong, dat is er hier weer boenk op. Ik had het nog nooit zo bekeken en zal in oktober met alle leute van de wereld 35 worden ;) (maar ik ben nog totaal niet grijs, dat scheelt ;) ) Geniet nog van je dagje met je 2 mannen!

 9. hieperdepiep hoera, een dikke proficiat met het halen van de jezusleeftijd! Het alternatief van oud worden is jong sterven en dat willen we inderdaad niet hé. Hopelijk was het een mooie verjaardag en kun je een jaar lang goed genieten van dat mooie getal.

 10. veerle

  Aha, ik was net aan het bedenken dat ik het zo raar vond dat op mijn 33ste (ondertussen ook alweer 10 jaar geleden) iedereen over Jezus begon. En nu lees ik het hier ook. Alsof Jezus alle andere leeftijden niet gehad heeft… En zijn 33ste was nu niet meteen een fijn jaar voor hem, lijkt me zo ;-(

  Dus Kelly… voor jou een prachtig jaar, vol leven en mooie momenten! En daarna nog minstens 70 jaar genieten!! Ik vond het een hele mooie leeftijd. Alle leeftijden eigenlijk. Behalve 27.
  Omdat ik dan ineens niet meer ‘jong’ was. Ineens werd alles waarop je als ‘jeugd’ korting kreeg, betalend. Volle pot. Omdat je dus ‘oud’ of ‘volwassen’ was geworden…
  Maar voor de rest: tot hier toe was alles de moeite!

 11. Amai we zijn echt met veel, de mensen die in de tweede helft van augustus jarig zijn. Nog een gelukkige, en als het een troost kan zijn: ik ben al 10 jaar zo grijs als een duif en ik word over een paar dagen nog maar 35.

 12. oh wat erg om je mama al zo vroeg te moeten verliezen. nu met je blogboek zou ze zeker trots op je zijn. en mss heb je wat meer grijze haren gekregen door de stress daarrond. maar ik ben ok 34, kleur ook al jaren mijn haren, vooral omdat ik dat leuk vind, maar op de eerste plaats omdat grijs ook nog niet echt mijn kleur is ;-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>