lilith en de Amerikaanse dingen

nc1 nc2 nc3 nc4 nc5

Dingen waarvan ik fan was in Amerika

 • de houten huizen met echte front porches waarop echte schommelstoelen stonden. Very Dawson’s Creek.
 • de Halloweengekte op die front porches. Mini grafzerkjes in de voortuintjes en voor duizend dollar aan oranje lichtjes.
 • live naar The Voice kijken met Gwen Stefani in de jury enal.
 • dat mensen elkaar soms aanspreken met “Hi, lover”.
 • de State Fair. Elke provincie zou bij ons een State Fair moeten hebben. Ik ben er nog niet uit of daar ook per se fried oreos bij moeten.

Dingen die ik miste in Amerika

 • brood. Dat heb ik daar dus altijd. Als er één land is waar ik met gemak van mijn broodverslaving af zou kunnen raken, dan is het daar. En hash browns als ontbijt zijn één dag leuk, maar op de tweede dag al veel minder.
 • groenten en fruit zonder toegevoegd varkensvet of caramel dip.
 • een winkel binnenstappen zonder een hele parlé te moeten doen over waar ik vandaan kwam en wat ik graag at en wie mijn maten waren. Begrijp me niet verkeerd: ik vind al die smalltalk de max, maar ook wel behoorlijk vermoeiend.
 • Dexter en Youri.

Dingen die ik mis nu ik terug ben

 • de Whole Foods. Waarom hebben wij geen Whole Foods?!
 • Pumpkin Spice Latte bij de Starbucks. A hug van duizend calorieën in a cup, en zo decadent herfstig.
 • zotte sales waardoor ik dat paar Steve Madden schoenen die ik een paar maanden geleden in Antwerpen zag staan voor tachtig euro kon kopen voor 20 dollar. Wtf.
 • overal WIFI.

Dingen die mensen tegen mij zeiden in Amerika

 • Wow Kelly, that was really touching“. Een man, op iets dat nu ook weer niet zo touching was.
 • That’s not fat, it’s flavor“, nadat iemand zei dat ze varkensvet over hun groenten gooien tijdens het koken en ik mijn wenkbrauw iets te opvallend omhoog deed.
 • You can not go by foot, there’s a shuttle bus from the hotel“. Wat betreft een shopping center op -I kid you not- 150 meter. Ik ben toch te voet gegaan.
 • What are you going to wear it with?“, na de aankoop van een jas. Die had ik niet zien komen. Klein paniekaanvalletje aan de kassa.
 • We try to cook 3 times a week, but it is so hard to keep up with that“.

Dingen waarvan niemand opkeek in Amerika

 • dode herten langs de weg.
 • kantoren die er standaard uitzien zoals in de jaren zeventig.
 • dat mensen er enkel deurklinken van het toilet durven vastnemen als ze hun handen in papier draaien.
 • dat iedereen er drie auto’s heeft, waarvan minstens één gigantische pickup truck.
 • colabekers de grootte van een gemiddelde vaas die om de tien minuten worden bijgevuld.
 • mensen die water drinken uit mason jars. Dat ge er lampen van maakt, tot daar, maar water drinken. Dat is toch wel veel te Pinterest hipster.
 • hamburgers waarvan het broodje een krispy kreme donut was. Want een gewone hamburger heeft nog geen calorieën genoeg.
 • hele, hele, hele dikke mensen.
 • hele, hele, hele dikke mensen in spandex.

Reacties

  1. Iemand uit mijn groepje heeft er gekocht. Er zaten er zes in een zakje, ik was al mottig na eentje. Wel best lekker. :)

 1. Bweikes, ik krijg hier een spontaan walgingske bij het varkensvet over de groenten.
  Wat de Pumpkin Spice Latte betreft: misschien proberen een werktripje naar Zwitserland te versieren? :-) Hier hebben ze hem namelijk ook!

 2. froeliesjes

  Haha, zo herkenbaar. Zeker dat van de shuttle. Was onlangs in het ziekenhuis (gewoon om bloed te laten trekken ivm zwangerschap) en aan het onthaal belden ze een shuttle voor mij. Dacht dat het megaver ging zijn, maar was nog geen 100 meter stappen?! Voelde me zo stom in die shuttle.

 3. Owkay, dan is zo’n werktripje naar Zwitserland een beetje overdreven, als je er met een vergadering in pakweg Gent of Brussel waarschijnlijk ook aangeraakt :-)
  En btw, daarjuist vergeten, maar schone sjaal! Waar heb je die gehaald?

 4. Heleen

  De pumpkin spice latte hebben ze zeker ook in België, al enkele keren geproefd in Gent-Sint-Pieters. Of hoe het plots leuk wordt om je trein te missen. Je opmerking over de calorieën heb ik niet gelezen, echt niet…

 5. Tinkerly

  Pumpkin spice hebben ze ook in België, ja….. Als je ooit in Brugge station moet zijn ;-) dan weet je waar je hem kunt halen.

 6. Rare jongens die Amerikanen. Maar best gezellig.
  Ik moet ongeveer 1 keer in’t jaar naar Memphis (TN) voor’t werk en er zijn zo van die dingen die blijven verbazen. The people of Walmart, da’s dus echt he!
  En nooit weten wat je gaat moeten betalen aan de kassa: plus sales tax die niet op het etiket staat, min een onverwachte kortingsactie….

 7. Die Latte is niet alleen decadent herfstig, maar verdomd decadent duur ook ! Tenzij dat ze daar in Amerika ook een prijzeke voor maken zoals bij de schoenen.

 8. In de Starbucks in het station in brugge hebben ze ook pumpkin spice latte. Voelde nooit de drang om die te proeven, tot nu….

 9. Oooh, dat gemis aan brood doet me helemaal terugdenken aan onze huwelijksreis. Een maand lang wanhopig op zoek naar iets dat op een normaal ontbijt leek, uiteindelijk in een tankstation in death valley godbetert een boterham met kippenwit tegenkomen en helemaal in de wolken zijn … Alleen woog die boterham vierhonderd gram?! En in een volgend tankstation vond ik dan eens een fruitsla en ik was de hemel te rijk. Voor de rest was het kinkloppen … .

 10. Heel herkenbaar! Amerika is in culinair opzicht vaak een beetje vreemd. En vet. Daarentegen ook wel de meest fantastische hamburgers gegeten van écht rundvlees in lokale eettentjes, de beste zelf gevangen forel gegeten, en je hebt er ook veel van die leuke gekkigheden als green-juice-bars enzo. En idd, die Wholefoods, waarom hebben wij dat niet?!! Ik kan daar rondlopen alsof het een museum is, genieten!

 11. Tine

  Ohja Welcome to the States, ik woon nu bijna 6 weken in Atlanta en blijf het fascinerend vinden. Insider tip de whole foods heeft ons normaal brood dat na 3dagen hard is en een Amerikaan dus nooit zal kopen. Als je de echte South en zijn fall festivals en fairs wil meemaken, moet je zeker eens nr atlanta komen. Want Raleigh en zijn buitenwijken blijft toch ren verhaal apart. twitter @tinedp

 12. Sabine

  By the sounds and looks of it denk ik dat ik daar in een constante ‘dumping’ mode zou rondlopen. Mijn getormenteerd maag- en darmstelsel zou die hoeveelheden suiker en vet gewoon niet aankunnen! Ik vraag me nog altijd af wat die Amerikanen van onze eetcultuur denken. Als zij naar Europa komen, moeten ze toch kilo’s kwijtspelen tijdens hun vakantie, niet?
  Een voordeel toch: in de States zijn wij ‘dunne’ mensen, Lilith! :-)

 13. Ik zei het al op instagram, maar pumpkin spice latte dat maak ik sinds kort zelf. Veeeeeeeeeeeeeeel minder calorieën. Wat zeg ik ik denk 1/10de van de calorieën van Starbucks en even lekker. (want dat is natuurlijk wel een voorwaarde!)

 14. Nu weet ik niet goed of ik wel naar Amerika wil… Sommige dingen lijken me leuk om te zien, proeven, ruiken en ervaren. Andere dingen klinken me dan weer relatief walgelijk in de oren…
  Liefs, Me, Myself and We.

 15. Ik heb het niet op mijn blog staan, maar ik deel het graag.
  Eerst maak je zelf pompoenpuree of je koopt een blik pompoenpuree.
  http://silkeskookhoekje.wordpress.com/2014/10/01/diy-pompoenpuree/

  Dan heb je nodig:
  Een kopje espresso
  Twee kopjes melk
  Speculaaskruiden (eigenlijk moeten het pumpkin spice kruiden zijn, maar die kan je hier in België moeilijk vinden en eerlijk het zijn praktisch dezelfde ingrediënten :-) )
  Een vanillestokje
  Suiker naar je eigen smaak

  Ik warm de melk met de espresso op in een steelpannetje. Daar roer ik twee eetlepels pompoenpuree door. Kruid met een snuifje speculaaskruiden, doe het vanillestokje erbij en laat de suiker erin smelten.
  Wanneer alles goed warm is, uitgieten in een groot glas. Eventueel afwerken met slagroom (ik gebruik die slagroom van balade voor minder calorieën, maar toch het slagroom gevoel :-) ) en daar nog een beetje kruiden over strooien!

 16. veerle

  Ik heb 2 jaar in Indiana gewoond en het maffe is dat de gemiddelde Amerikaan vindt dat wij in Europa heel vet eten (olijfolie, roomsaus, etc.). De klassieke Amerikaanse keuken is eigenlijk heel mager maar de “gemiddelde” Amerikaan kookt gewoon te weinig zelf en hun porties zijn vaak ook veel groter. Anyhow, je kunt er eigenlijk geweldig lekker eten op restaurant maar je moet vaak weten waar te zoeken.

 17. mijn achternichtje uit New Jersey was deze zomer helemaal ondersteboven van het feit dat ik zelf een taart had gemaakt voor dessert.

 18. Vuur

  Pumpkin spice latte: ook in Antwerpen check. Lekkerrrr, maar ik vind het wel meer een vloeibaar dessertje dan een koffie :)

 19. Mei

  Oh ja, zo herkenbaar! Hun gelaatsuitdrukking bij de woorden ‘walking distance’ is goud waard. Wat ik ook vaak hoor is “You’re so brave!” (reizen? alleen? uit het verre Europa?).

 20. Dit is zo herkenbaar! ;-)

  Pumpkin Spice Latte: hebben ze enkele weken per jaar ook in de Belgische Starbucks-vestigingen (Brugge,…). Decadent duur en een caloriebommetje. Ben blij dat het bij 2 kleine bekertjes gebleven is. ;-) (oei, maar daar zijn die red cups alweer!)

  Mooooooie sjaal, maar ik zie dat die van bij J. Crew komt (kan moeilijk anders dan mooi zijn, dan, toch?).

 21. de cuyper greet

  dag kelly,
  net jou column gelezen in steps. ben ook een zwemmer die jaar in jaar uit elke maandagavond om 9 en elke donderdag om 10 het zwembad in springt voor de verplichte lenges, heb er precies wat minder moeite mee dan u, maar soit. ik snap alleen niet zo goed hoe jij daarmee je hoofd leegmaakt, want zwemmen is toch malen hé, 12 slagen rechts op, 12 slagen rechts terug, eerste 50m. kereweerom en nog 2450m te gaan. een tip: aansluiten bij een badmintonclub en daar krijg je je hoofd zo leeg als een ballon en kan je nog goe lachen ondertussen, wa nie zo makkelijk is tijdens het zwemmen. desalnietemin nog heel veel ploeterplezier.

  groetjes greet

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>