lilith is meter van ’t een en ’t ander

teenentander2

Wie al even blogt weet dat er na verloop van tijd een hoop vragen op je af kunnen komen. Voor samenwerkingen, en informatie en advies, en interviews, en om iets te komen vertellen op de radio en de televisie over de onderwerpen waarover je hebt geschreven. Na tien jaar bloggen ben ik die vragen al een beetje gewend, maar toen ze me onlangs vroegen om meter te worden van een winkel waar handgemaakte cadeautjes en andere creaties worden verkocht die gemaakt zijn in het psychiatrisch ziekenhuis van Ieper was ik toch even verrast.

teenentander5

En tegelijk ook niet verrast genoeg om er langer dan vijf seconden over te moeten nadenken. Al was het omdat ik zelf maar al te goed weet hoe hard mensen met psychische problemen en kwetsbaarheden moeten opboksen tegen vooroordelen en het gevoel van wij en zij. Zij zijn opgenomen en dus anders dan wij, mensen van de echte wereld. Het is makkelijker om het zo te bekijken, weet ik, misschien wel omdat we met zijn allen beseffen dat er soms niet veel nodig is om van wij naar zij te gaan. Dat besefte ik nog maar eens toen Bruno, die mijn blog al een hele tijd volgde en in het ziekenhuis onder meer verantwoordelijk is voor de ergotherapie, me een rondleiding gaf door de ateliers waar allerhande handigere handen dan die van mij allerlei dingen voor de winkel aan het maken waren.

Ik was na de voormiddag in het centrum onder de indruk van wat ik zag, en van het werk dat er verricht wordt om mensen die het moeilijk hebben of hebben gehad weer klaar te maken en te begeleiden richting zelfstandigheid en zelfzekerheid. Daar dient de winkel ook voor. Patiënten krijgen weer een doel, zetten stapjes door zelf achter de toonbank te gaan staan en taken op zich te nemen, of aan de slag te gaan in het fietsenatelier.

teenentander3

En de winkel zelf, die is dus de max. Ik ben als oorbellenverslaafde nogal fan van de selectie handgemaakte juwelen, maar net zo goed van de heerlijke koekjes en confituren en de prachtige schalen die in het pottenatelier worden gemaakt. En ik moet dringend investeren in een turnzak met triceratopsbutton voor Dexter, ja. Maar ze hebben dus ook gepersonaliseerde kaarsen, maken poppenwiegjes met namen op, er zijn postkaarten en verjaardagsbuttons en vanalles en nog wat dat de moeite van het checken waard is.

teenentander1

Het coolste van mijn meterschap? Dat ik, met mijn twee linkerhanden, suggesties mag doen. Dus toen ik plots een bladwijzer nodig had en me afvroeg of dat ook kan gemaakt worden in leer, toen diepten ze een zak met leer op en trokken ze van leer. (ahahaha.)

teenentander4

Ik vind ze de max, en heb direct een gepersonaliseerde besteld. Vanaf de boekenweek zijn ze ook te koop in de winkel, dus allen daarheen! Ondertussen plannen we wild verder, dat heb je nu eenmaal als je meter een planner is.

’t Een en ’t Ander ligt aan het station van Ieper, en alle info staat op de site.

Reacties

 1. Ik ben morgen in Ieper, en mijn vriend woont vlakbij het station, dat opent perspectieven :-)
  Proficiat met het meterschap !

 2. Haha het is hiervoor al eens gezegd, maar zo’n katje vind ik superleuk! Spijtig dat ik niet in de buurt woon. Ik pleit dus ook voor een webshop :D

 3. Oh, Bruno heeft in 2013 een zorgballon gekregen! Dat was een initiatief van Zorgnet Vlaanderen, om de zorg in haar facetten een gezicht te geven. Ik heb nog meegewerkt aan dat project en heb toen zijn verhaal geschreven in de speciale editie van het tijdschrift Zorgwijzer. Ook ’t één en ’t ander kwam daar in voor. Ik leg nu pas de link met Ieper en de winkel :)

 4. Ik ben zelf opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en ik vind het mooi hoe je het verwoord in je blog. Ik heb het even een beetje moeilijk, maar beschouw mezelf niet als ziek. Schitterend dat je een dergelijk initiatief steunt!

 5. Lie

  Proficiat met je meterschap!
  Ziet er inderdaad een heel leuke winkel uit, maar helaas wat ver voor mij… ;-)

 6. Prachtig initiatief voor een zaak die me ook héél nauw aan het hart ligt. Mooie dingen, vooral die leren boekenleggers vind ik de max

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>