lilith loves Radiolab

radiolab

In mijn leven bevinden zich drie mensen die mij al eeuwen aan de podcast proberen te krijgen. Toevallig of niet drie mannen, toevallig of niet ook nog eens mannen waarmee ik andere interesses deel. Als zij me zeggen dat ik dringend naar die of die podcast moet luisteren, dan heb ik de neiging om dat serieus te nemen. Alleen: bij elke poging om me eraan te zetten liep het mis.

Dat had eigenlijk niks met de podcasts an sich te maken. De onderwerpen lagen me wel, maar ik vond geen tijdslot in mijn leven om het beluisteren ervan in te passen. Op de trein las ik liever, omdat ik door opstappende en afstappende medereizigers nooit geconcentreerd genoeg bleef om te blijven volgen. Er is in mijn leven geen sprake van ellenlange autoritten, iets waarbij anderen vaak een podcast opleggen. En ’s avonds had ik geen zin om asociaal met mijn oortjes in op de zetel te liggen, dan lag ik liever asociaal met een boek in bed terwijl Youri tv zat te kijken.

Of ik nu al eens naar die of die podcast had geluisterd, vroegen de mannen dan. “Neenik“, zei ik. Ik deed nog eens een poging toen twee van de drie mannen los van elkaar zeiden dat ik NAAR. SERIAL. MOEST. LUISTEREN. #bestepodcastooit zeiden ze. En de eerste aflevering vond ik wel boeiend, an sich, maar ik had nog steeds geen tijdslot. En wetende dat Serial twaalf episodes telde had ook dat dus geen zin. Geen tijdslot, geen podcasts.

Het universum beweegt in mysterious ways. Drie weken geleden interviewde ik iemand voor mijn wekelijkse Doodgewone Dingen rubriek in De Standaard Magazine. Ik ga nog niet vertellen wie, maar zijn initialen zijn J.V. en hij zingt bij een rockgroepje uit Gent. En een van zijn lievelingsdingen is dus naar de podcasts van Radiolab luisteren terwijl hij saaie huishoudelijke klusjes doet als de keuken opruimen. Hij was er zo enthousiast over dat -halleluja- het licht bij mij aanging: ik heb ook saaie huishoudelijke klusjes! Saaie huishoudelijke klusjes for days!

Sinds dat moment ben ik dus diegene die tegen iedereen zit te zagen dat ze naar de podcasts van Radiolab MOETEN. LUISTEREN. Omdat ze zo zo onwaarschijnlijk goed zijn. Altijd leer ik zeven dingen bij over onderwerpen waarvan ik niet eens wist dat ze me interesseerden, en wil ik achteraf drie dingen verder uitpluizen op Wikipedia en vier boeken lezen over het onderwerp in kwestie. Het is zelfs zover gekomen dat ik overal tijdsloten zie. Tijdens het tandenpoetsen. Op de trein, waar het plots wel lukt. Op het perron. In mijn bed, als Youri vroeg opstaat met Dexter en ik mag uitslapen. Er zijn lange en korte afleveringen, dus ik vind altijd wel iets dat past.

Overal kennis, maat. En ja, volgens mij is mijn hoofd ondertussen zelfs klaar voor twaalf afleveringen Serial. De mannen zullen content zijn.

Hebben jullie iets met podcasts? Tips zijn welkom, bedankingen omdat jullie Radiolab hebben ontdekt ook. Mijn tips? Begin met Worth, Sight Unseen en Los Frikis. Allemaal zo goed dat ik stiekem droom van een carrière als podcaster.

Reacties

 1. Ik luister al een tijdje luisterboeken tijdens het (saaie) rollen van vegetarische pompoenballetjes of het bijwerken van een berg strijk of het maken van liters soep. Ik vind het heerlijk om helemaal in iets auditiefs op te gaan, erg meditatief, erg lekker. Dit is dus voor mij ook een welkome tip :). Merci!

 2. Ik ken alleen de start to run podcast. Is die serial dan een verhaal of is het gewoon radioprogramma of wat is het nu juist?

 3. bea

  heb je de aflevering over de dolfijnen reeds gehoord op radiolab? ongelooflijk. zeer goed. fascinerend, de titel ben ik helaas vergeten,
  uiteraard zijn interne keuken, en touche van radio 1 ook steengoed. maar anders. vpro radiodoc ,
  “de buren” en de tedtalks hebben ook goeie. en serial vond ik ook wel zeer goed.
  dikwijls fiets ik met een brede glimlach om alles wat ik op mijn podcasts hoor.
  tips altijd welkom.

 4. Ik moet vandaag een meubel verven. Met jouw tip zal dat klusje waarschijnlijk iets aangenamer worden. Bedankt! :-)

 5. Zalig hé, podcasts? Radiolab is ook één van mijn favorieten. Ik luister ze al een paar jaar trouw terwijl ik websites design. Dat is dan weer het voordeel van mijn job. Ik kan makkelijk podcasts luisteren terwijl ik werk.

  Ook een toffe is The Moth. Dat is een beetje de Man Bijt Hond der podcasts. Gewone mensen die hun verhaal vertellen. Dat kan gaan over dagdagelijkse dingen, maar ook over zaken zoals “die keer dat ik een schipbreuk overleefde”. De meeste afleveringen duren iets van een kwartier à twintig minuten, maar tegenwoordig publiceren ze heel vaak The Moth Hour en dat zijn dan drie of vier verhalen na elkaar.

  Nog een favoriet van de afgelopen maanden was StartUp van Gimlet Media (http://gimletmedia.com/show/startup). Hierin volg je één van de radiomakers van This American Life (ook een beestige podcast!) die probeert zijn eigen podcast network op te zetten en fondsen zoekt om te beginnen, mensen aanneemt, twijfelt over een naam,… Het tweede seizoen van deze podcast is net begonnen en daarvoor gaan ze een ander bedrijf dat net begint volgen.

  De andere show van Gimlet Media, Reply All, vind ik ook de moeite. Dat is een podcast over het internet, maar niet de technische kant van het internet, maar de menselijke en ietwat bizarre kant van het internet bijvoorbeeld over Marnie the dog, één van de bekendste hondjes op Instagram. En ook één van de schattigste. Om maar een voorbeeld te geven.

  Serial is ZO hard de moeite. Uw drie mannen hebben daar gelijk in. Echt waar. Dat is ook van één van de radiomakers die nog bij This American Life heeft gewerkt. Dat is een broeihaard voor talent. Zeer benieuwd wat zij gaan doen voor hun tweede seizoen, want hun eerste seizoen was echt alsof je naar een tv-serie aan het luisteren was.

  Ik moet precies ook nog eens een blogpost schrijven over podcasts, want ahum, ik ben hier serieus aan het doorgaan. :P

 6. klara

  http://www.designsponge.com/category/radio

  Radio als podcasts, meestal vrouwelijke ondernemers in iets creatiefs, nogal Amerikaans met veel aanmoedigingen en kijk hoe diep ik zat en er weer ben bovenop gekomen maar als vrouwelijke ondernemer in iets creatiefs, toch vaak een plezier om naar te luisteren.

 7. Ben zelf een paar maand geleden de RELAAS podcast begonnen, http://www.relaas.be. Als je houdt van goeie verhalen is ook Toendra van VPRO een aanrader. Naast bovengenoemde ook fan van Love+Radio, Plantrekkers, The Truth en This American Life.

 8. ste

  Laat dat nu net de twee podcasts zijn die ik volg(de) en dan vooral tijdens saaie huishoudelijke klusjes zoals de afwas en dergelijke dus dat zal inderdaad het beste moment zijn. Serial vond ik daar persoonlijk ideaal voor – al moet je er wel een klein beetje je aandacht bij kunnen houden…en de mailchimp reclame ;) Serial is al even gestopt- (maar naar het schijnt komt er wel een tweede seizoen want die zaak is ook nog altijd niet opgelost) maar bij deze blij om ook nog eens tips te lezen. Omdat ik het wel beetje heb voor die crime dingen vond ik Criminal ook wel aangenaam..en inderdaad ook This American Life dat een beetje de mama is van Serial als ik het goed voorheb

 9. Maar allez! Dat ik daar nog nooit aan gedacht heb! Ofwel beluisterde ik ook de verkeerde podcasts.. En eigenlijk, zoals Kathleen hier al aanhaalt: voor mij perfect haalbaar tijdens het werk.
  Dank u voor de tip (én ook een beetje aan J.V. (ik ga het nu ook niet verklappen, maar ik weet wel wie het is :p))!

 10. veerle

  Jaaaa, podcast… heerlijk!
  VOor mij Interne keuken en Touché van radio 1 en Berg en dal van Klara. Soms ook iets van Ted. Ik luister wel op de bus (ogen toe) als mijn ogen te vermoeid zijn om te lezen (en ja ok, ik val dan ook wel eens in slaap tijdens zo’n podcast) of soms ’s avonds als ik niet kan slapen. Dan val ik al luisterend in slaap. Oortje in linkeroor (ik slaap op rechterzij) en genieten… Of tijdens klusjes (als het voetbal is op de radio).

 11. Katleen

  Ben ook een grote fan van Interne keuken, ideaal voor de wandeling naar het werk.

 12. Petra

  ik beluister graag de podcast van Pompidou van Klara, vooral tijdens het wandelen van de trein naar mijn werk.

 13. Interessant. Nog niet geprobeerd, maar ik hoor van vele mensen dat ze inderdaad podcasts luisteren. Moet ik maar eens gaan doen. Ik begin met ‘Worth’. Bedankt!

 14. Ik heb me in het verleden al vaak geabonneerd op podcasts maar het verveelde me ALTIJD zo snel. Wellicht had ik de verkeerde gekozen. Ik geef het een nieuwe kans!

 15. Ammoliet

  Allemaal leuke tips over iets wat ik eigenlijk nog niet kende! Ik had wel al eens van podcasts gehoord, maar er nooit echt bij stil gestaan wat het eigenlijk is. Nu Kelly en Kathleen van Verbeelding er een blogpost over geschreven hebben, werd ik toch wel erg benieuwd. En inderdaad, heel leuk zo een podcast. Ik kan er nu ineens de leukste uitkiezen door al deze tips. Ik ben vandaag aan het werk terwijl ik naar een podcast luister. Tof!

 16. Floor

  sinds ik podcasts ontdekte is één van mijn grootste hobby’s… opruimen. Ik, de grootste sloddervos van het westelijk halfrond. Maar geconcentreerd luisterend, vliegt de tijd.
  ‘Zitten nietsdoen’ tijdens een podcast is trouwens geen optie, dan ben ik alsnog afgeleid.
  LOVELOVELOVE serial, start up onze eigen interne keuken.
  Twee andere aanraders: Freakonomics (telkens fascinerende onderwerpen), the longest shortest time (over kinderen, opvoeden…).
  Ik kom nog weinig aan lezen toe, maar podcasts zorgen voor de broodnodige hersenvoeding, tijdens het huishouden.

 17. (c)

  ik vind de eerste 20 minuten van serial altijd de maks… en ineens is het gedaan en blijkt dat ik in slaap ben gevallen. Ideaal voor mensen met slaapproblemen!

 18. Saar

  Ik droom er al jaren van om zelf podcasts te maken à la this american life.
  Ik luister tijdens het naaien. ’t is heerlijk!
  Ik heb al gehuild, gelachen, ben al gechoqueerd geweest.
  En Serial is inderdaad heel hard de moeite. Ik kan niet wachten tot volgend seizoen.
  Als je een podcast start, doe ik mee!

 19. Lucie

  Als je van het programma ‘Scheire en de schepping’ houdt, kan ik ook de podcast ‘There is no such thing as a fish’ aanraden.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>