Driewerf hoera voor Dexter!

dexterisdrie_3

Lieve Dexter,

morgen word jij drie jaar oud. Ik weet dat, want ik ben al de hele week een beetje emo omdat ik er een paar maanden geleden bij het vastleggen van een opdracht niet bij stil had gestaan dat ik je op je verjaardag niet zal zien. Omdat ik heel vroeg weg moet, en pas weer de sleutel in het sleutelgat zal mikken als jij al weer ligt te slapen. Op aanraden van iemand die altijd weet wat ze moet zeggen als ik over zo’n dingen klaag maakte ik deze namiddag een filmpje waarop ik een onwaarschijnlijk valse versie van Happy Birthday to You voor je zing. Als verrassing voor morgen bij je ontbijt. Een filmpje waarover ik je vader heb laten zweren dat hij het nooit met een levende ziel zal delen, ook niet als we een vechtscheiding doormaken en ik ermee dreig om aan de mensen te vertellen dat hij al heel zijn leven bang is voor Babar de Olifant. Woeps! Een filmpje dus, en een kaartje waarop ik een lelijke taart heb getekend (per ongeluk, het plan was een mooie taart), en een button met een drie op, die je morgen mag dragen in de klas.

dexterisdrie_4

Lieve Dexter, het zijn niet zo’n vrolijke tijden in ons huis, doordat je lieve oma elke dag verder wegzakt tot ze nog maar een klein beetje overblijft. Dat doet pijn, dat van dichtbij moeten meemaken. Op de dagen dat ik er niet in slaag om mijn tranen op te sparen voor als je in je bed ligt kom je met je handje over mijn hoofd wrijven en voel ik mijn hart ineenkrimpen, omdat ik hoop dat je er niet teveel van meekrijgt. Op de meest donkere momenten hebben zo goed als alle lichtpunten iets met jou te maken, evenwel. Jou gaan oppikken van school en van de juf horen hoe ongelooflijk je de laatste maanden bent opengebloeid zorgt ervoor dat mijn zware hart plots toch in staat blijkt om een sprongetje te maken. Jou op me af zien lopen met altijd weer je boekentas op je buik in plaats van op je rug maakt mij zo blij dat ik een paar minuten vergeet dat we ons in een kutseizoen van ons leven bevinden. Horen dat je je geweldig hebt geamuseerd met je vriendjes op schoolreis doet mijn verdriet omslaan in pure en onversneden dankbaarheid. Want er is ook zoveel wel.

dexterisdrie_2

Jou vorig weekend vrolijk zien dansen op het schoolfeest was een van mijn persoonlijke hoogtepunten van het afgelopen jaar. Als ik denk aan hoe ik je de eerste dag afzette in de klas, na een periode in de crèche die ons allebei heel veel stress had bezorgd, dan kan ik niet geloven dat jij dat was, dat kleine blonde jongetje dat duidelijk de tijd van zijn leven had en zich niks aantrok van het publiek of de drukte. Je danste, stond zichtbaar te genieten van elk moment, en ik, ik stond aan de zijkant met open mond naar je te kijken. Neen, het was geen trots, want ik was ook trots geweest als je er gewoon niks had staan doen. Het was liefde gemengd met nog eens liefde, en ik moest mezelf tegenhouden om je niet van dat podium te plukken en tegen iedereen te zeggen: dit jongetje, dat misschien niet altijd krak hetzelfde op dingen reageert als de meeste jongetjes, is zo geweldig. En ik ben zijn moeder. Hoe zot is dat?

Na de afgelopen maanden ben ik vooral dankbaar. Als ik denk aan hoe graag je gezien wordt op school, en hoe hard je daar jezelf mag zijn. Als ik zie hoe dat ervoor heeft gezorgd dat je elke dag meer in jezelf en je kunnen gaat geloven, en steeds liever met andere kinderen speelt. Als ik naar je dolle avonturen luister, elke dag over een ander vriendje, waar je altijd met zoveel enthousiasme over vertelt. Dan ben ik zo blij. Ondanks alles. Dan ben ik zelfs zotcontent.

dexterisdrie

Mijn lieve, vrolijke, gevoelige, kleine Dexter. De afgelopen drie jaar zijn nogal een avontuur geweest. Ik wens ons voor de komende tijd wat kalmte toe, van die maanden waarin er niks noemenswaardigs gebeurt, maanden die overlopen van saaiheid en geen nieuws en momenten om gewoon te ademen en met plasticine te spelen en croque monsieurs met ketchup te eten.

Een hele gelukkige verjaardag, flinke man.

Nooit in mijn leven heb ik iets gemakkelijker gevonden dan jou graag zien.

Dikke kus,

je mama

Reacties

 1. Prachtig! hoe je hart kan overlopen voor je kleintje is toch ongelooflijk he?
  Troost je, later weet hij niet meer dat je er niet was op zijn verjaardag, het filmpje daarentegen kan nog wel een poosje voor plezierige momenten zorgen :)

 2. Superpa

  Ik had O zo graag aan de schoolpoort gestaan, samen met Oma en Opa vis om dexter een heel gelukkige verjaardag toe te wensen. Spijtig heeft het lot er anders over beslist en kan dit niet meer. Kelly geef Dexter aub een heel dikke knuffel van ons.

 3. Prachtig. Dikke proficiat voor Dexter, maar ook voor de mama en papa die hem elke dag verzorgen en liefhebben! En vooral voor hen ook nog eens een groot hart onder de riem… <3

 4. Proficiat, Dexter. En proficiat mama en papa.

  Lilith, zo goed dat je het mannetje en de momenten met hem nu intens kan koesteren.

 5. Veerle

  Proficiat voor Dexter! Toen ik het las, herkende ik een aantal dingen in mijn eigen zoon. Die had een heel moeilijke start op school, zo moeilijk dat ik overwoog om minder te gaan werken om hem in de namiddag thuis te kunnen houden. Ook hij reageerde anders dan de meeste andere kindjes, hij is eigenlijk heel gevoelig voor lawaai, drukte, onvoorspelbaarheid. Maar hij is volledig open gebloeid, gaat nu heel graag naar school, speelt dolgraag met zijn vriendjes, is open en vrolijk, enthousiast, zelfstandig en betrokken. Het doet zoveel deugd dat vast te kunnen stellen. Ik ben zo trots als ik zijn juf bezig hoor over hem!

  Dexter zal zeker genieten van het filmpje. En de kutperiode gaat voorbij. Al weet je dat waarschijnlijk zelf wel en is het maar een magere troost. Veel sterkte …

 6. Zwijgt jong. Ik weet nog goed, toen mijn huilbaby en driftpeuter een jaar of drie was, ik op het werk toekwam en zei: ‘Ik ben verliefd. Hij is blond, heeft blauwe ogen en is drie jaar oud.’ Kon ik de tijd maar terug draaien.

 7. Man, ik zit hier te bleiten jong. Zo schoon! Dexter boft toch met zo’n geweldige mama!!!! Je doet dat goed, Kelly. Je mag trots zijn op die flinke kerel en op jezelf!
  En voor Dexter: Gelukkige verjaardag, kleine schattebol :)
  x

 8. Studio_ans

  ik lees hier al een tijdje mee. Nu moet ik toch iets van me laten horen. Supermooie gevoelige tekst. Ik heb hier ook zo een speciaal gevalletje. Maar de liefde kan niet groter zijn. Dikke knuffel in deze moeilijke tijden.

 9. Hieperdepiep hoeraaaaaaa! Voor Dexter maar ook vooral voor jezelf & je man want het is niet evident om zo’n mooie ode aan je zoon te schrijven als je zo diep hebt gezeten en nu ook zit omwille van zijn lieve oma. Ook al is het virtueel, er zijn ontelbare mensen die aan jullie denken.. Veel sterkte & geniet van de live versie van de verjaardagsknuffel overmorgen :-)

 10. Oh, extra veel Dexterplezier vrijdag, zaterdag en zondag! Als je drie wordt, mag je drie (mini)feestjes krijgen, toch?

 11. Dit is er weer eens boenk op, Kelly! En ondertussen is hij al jarig. Hip hip voor Dexter! Ik durf er om wedden dat zijn papa hem een geweldige dag bezorgt. Sterkte ook met je schoonma.

 12. Prachtig geschreven. Doet bij mij toch een traantje wegpinken.
  Heb ongeveer hetzelfde meegemaakt in het begin van het jaar maar dan met mijn grootmoeder. Veel sterkte en toch een heel gelukkige verjaardag voor Dexter. Want wat een koddig manneke is dat wel niet.

 13. 10a

  Wondermooie brief . Jullie doen dat zo goed!
  En nu een paar keer slikken, mij herpakken en verderwerken met een warm hart.

 14. welvaert ann

  Mooi! De tranen rolden net niet uit mijn ogen. Ik probeer ook altijd om die belletjes – ze glippen soms ook zo snel weer weg – van geluk, liefde en dankbaarheid gulzig op te slorpen. In de hoop dat ik ze ergens in mezelf kan stockeren, als voorraadje voor moeilijkere tijden.

 15. Hieperdepiep voor je kleine grote man!!
  Enne…die allesomvattende liefde: dat zal alleen maar toenemen (yep, echt waar :) ) en juist dat zal jullie op de meest moeilijke momenten in jullie leven ongelofelijk veel steun en kracht geven om door te gaan! Lieve groet, V.

 16. Gefeliciteerd met je mooie ventje!! Mooi geschreven, ik zit met tranen in mijn ogen (emotionele doos die ik ben…). Veel sterkte en kracht ook in deze moeilijke periode!

 17. Hier krijg ik ook tranen van in mijn ogen. Jouw Dexter en mijn Kind 1 lijken zo veel op elkaar. Ze hebben hun handleiding, maar ze zijn ook om op te eten. Telkens weer opnieuw en opnieuw. Dikke kus voor Dexter en een ferme high five voor jullie, omdat hij bij jullie de kans krijgt om nog fantastischer te worden dan hij al is!

 18. Saartje

  Boem sjakalaaa! Ook hier rust een traan op de ipad. Veel plezier. Veel sterkte.

 19. Neena

  Bleiten aan mijn bureau.
  Gelukkige verjaardag Dexter! En jullie, al drie jaar mama en papa en meer liefde dan je ooit kan opdoen.
  Enjoy!

 20. Klara

  Manman, wat is dat hier: de week van de schone-kippevel-blogposts? Eerst die pleegmoederkip bij Mme Zsazsa, en nu dit. Mooi. Er is inderdaad ook zoveel wél.

 21. MamaTata

  Oh zeg, zo mooi! Kindjes maken je week en sterk tegelijk. Dexter zal er niet mee inzitten nog een extra feestje te krijgen, maar ik begrijp hoe rot je je daarover kan voelen. Ook nog heel veel sterkte, moed voor de lieve oma, en voor jullie die zo enorm afzien van haar lijden. We denken aan jullie.

 22. Hallo Kelly,
  Gefeliciteerd met je zoontje!
  Ik heb mezelf getrakteerd op jouw boek en wat is het leuk om te lezen! Mijn hoofd zit ineens weer boordevol ideeën! Ik heb er ook maar gelijk een blogje aan gewijd :-).
  Liefs, Lien

 23. Gewoonmandy

  Note to self… Nooit meer denken ‘ik ga dat even snel lezen’. Ik heb het drie keer gelezen en ben telkens even hard volgeschoten. Geniet van elkaar en pak elkaar eens goed vast x

 24. ook hier ist van blètienge… zo schoon geschreven, Kelly ! geniet van de lichtpuntjes die jullie uk jullie schenkt. liefs, a.

 25. blogleesinhaaldag en een dag te laat dus, maar bij deze: een hele gelukkige verjaardag voor Dexter! En voor jezelf supermama! Dat Dexter zo een evolutie doorgemaakt heeft dat is omdat hij een mama heeft die hem de ruimte en tijd geeft waarbinnen alles goed komt.. En veel veel sterkte met dat andere….

 26. Liesje

  Gelukkig dat ze zelf niet weten, wat ze voor hun mama betekenen. Hoe ze zorgen dat er altijd een lichtje is, al is het nog zo donker. Het zou hun onbezonnenheid misschien wel wegnemen. Terwijl het net dat is, wat ons altijd licht geeft.
  Gelukkige verjaardag kleine vent. Gelukkige verjaardag mama Kelly!
  En zolang je die lichtjes ziet, ben je goed bezig! x

 27. Ik zit hier stiekem een beetje te janken op de trein. Mama zijn is het mooiste, moeilijkste en tegelijkertijd makkelijkste dat ik ooit heb gedaan. Je verwoordt het heel schoon…

 28. Schoon, zoveel liefde. Het allerbelangrijkste in tijden als deze voor jullie. Dexter zal er ongetwijfeld wel iets van meepikken, maar als er veel liefde is, verzacht dat de herinneringen. Ik wens jullie rust en saaiheid toe, echt. In Kersbeek-Miskom is er daar genoeg van als je wil!

 29. Jens Daems

  “Nooit in mijn leven heb ik iets gemakkelijker gevonden dan jou graag zien.

  ….

  Met voorsprong 1 van de mooiste die ik ooit op je mooie blog heb mogen lezen.

 30. Helemaal eens met Jens. Wat een prachtige afsluiter!
  Hoe heeft hij het gehad op zijn verjaardag? :-)
  Maak je ook niet te veel zorgen om jou tranen te tonen voor Dexter. Alle gevoelens mogen er zijn en al eens getoond worden en kinderen kunnen daar bijzonder goed mee omgaan. Heel veerkrachtige wezentjes zijn het.
  En als ik dat zo hoor heb je een heel content bazeke :-)

 31. Dieter

  Ik stond daarnet aan te schuiven in de file en dacht plots aan dit topic op je blog, alweer effe geleden maar wel het bewijs dat ‘oude koeien uit de gracht halen’ ook positief kan zijn. Gelukkig had ik deze netje bewaard tussen mijn favorieten…

  Nog steeds prachtig om te lezen, ik denk spontaan aan mijn petekind die vandaag 15 dagen jong is!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>