lilith neemt afscheid

Gisterenochtend is mijn schoonmoeder overleden. Bij haar thuis, omringd door haar geliefden, na een strijd die ondanks het feit dat ze allebei hetzelfde soort kanker hadden in weinig op die van mijn moeder leek. De pillen en pleisters hadden nog dezelfde namen, met heel wat aha-erlebnissen tot gevolg, maar wat zich bij mijn moeder razendsnel voltrok duurde bij mijn schoonmoeder zo lang dat ik minstens op vijfentwintig verschillende momenten heb gedacht dat het bijna voorbij was. Vast ook omdat ik het hoopte voor haar, dat ze er snel vanaf zou zijn. “Je moet blij zijn als ik mijn ogen niet meer open“, zei ze op een bepaald moment, “dan weet je dat ik geen pijn meer heb”. Ik probeer blij te zijn. Soms lukt dat beter dan anders, en soms lukt dat helemaal niet.

Vanmorgen rommelden Youri en ik wat in ons huis dat maanden weinig aandacht kreeg en hadden we allebei het gevoel dat we na een lange, zware reis weer thuis waren gekomen. Dat het tijd was om de frigo te vullen, de gordijnen open te trekken en de ramen open te zetten. Om de dingen weer op te nemen die beetje bij beetje weg waren gevallen, omdat er gezorgd moest worden, en gepiekerd, en gezocht naar oplossingen voor pijn en problemen. Omdat we ons al meer dan een jaar klaarhielden voor het onvermijdelijke, dat dus gisterenochtend kwam.

Going through the motions, noemen ze dat in het Engels, doen wat gedaan moet worden maar nul komma nul energie overhebben voor meer. Niet om voor jezelf te zorgen. Laat staan om plannen te maken. We zijn twee jaar en vier maanden na die vreselijke dag in februari van 2013 waarop we telefoon kregen dat de punctie echt echt niet goed was. Dexter was toen iets ouder dan een half jaar, ik was vollen bak en met haar hulp uit mijn postnatale depressie aan het klauteren.

Hebben sterrenoma’s ook handjes?“, vroeg hij gisterenavond, twee dagen na zijn derde verjaardag. “Ik denk van wel, om mee terug te zwaaien als wij naar hen zwaaien“, zei ik. Dat leek hij tof te vinden. Ik wou dat ik zelf in sterrenoma’s geloofde, en als ik dat deed, dan wenste ik dat ze ook oogjes hadden. Dan heeft ze deze namiddag gezien hoe blij hij was met het cadeautje dat ze nog voor hem had geregeld. Een perfect cadeautje, van een oma die geweldig goed was in inschatten waarmee ze hem blij kon maken. Ziek of niet ziek.

sterrenoma

Donderdag nemen we afscheid van een vrouw die mij de afgelopen jaren meer heeft geleerd dan ze ooit heeft kunnen vermoeden. Rust zacht, lieve Marleen, je was een inspiratie, en ik zal er proberen voor te zorgen dat je die ook blijft voor het kleine mannetje dat je zo ongelooflijk graag hebt gezien.

Reacties

 1. Eva

  Heel veel sterkte voor jullie allemaal. Ik hoop dat jullie veel warmte en liefde bij elkaar kunnen vinden.

 2. Liesje

  Ik lees met tranen in m’n ogen je blog. Tranen van medeleven voor jou, Youri en Dexter. Maar ook tranen van herkenning. Mijn kinderen van 4, 5 en 9 hebben een sterrenpépé (schoonvader) en sterrenmémé (mijn grootmoeder). Ik geloof wel in die sterrenoma’s. Misschien als troost voor mezelf. Maar ik hoop echt dat er ‘daar’ iets is en dat ze ons blijven volgen. En dan ben ik er zeker van dat jouw schoonmoeder extra fonkelt van fierheid. Want je komt ook hier weer doorheen! En je Dexter zal je daarbij helpen, op zijn eigen kinderlijke manier. Die kleine kindjes zwijgen niet over hun geliefde omdat ze denken dat het pijnlijk zal zijn om er over te spreken. Gelukkig maar. Ze flappen er uit wat ze denken… Soms is dat een pijnlijke confrontatie, maar heel vaak een supermooie herinnering.
  Veel sterkte!

 3. Prachtige woorden Kelly.
  Het klinkt raar om te zeggen, maar na al die tijd van pijn en verdriet en wachten op het onvermijdelijke: geniet van de rust die jullie zal overvallen. Zoals je schoonmoeder zelf al aangaf: zij is verlost en jullie in zekere zin ook, nadat de ergste pijn van het afscheid zal weggeëbd zijn. De mooie herinneringen en de schitterende Dexter zullen een grote hulp zijn. Veel sterkte! X

 4. Ik zit hier te bleiten dat het geen naam heeft. Ik denk dat ik begrijp waar je door moet gaan, ook al verloor ik niet mijn schoonmoeder. Laatst moest ik mijn tante afgeven, na een lange en pijnlijke strijd. Door mijn verblijf in het buitenland kon ik niet bij haar zijn tijdens haar laatste dagen en dat doet mij heel veel verdriet. Maar net als je schoonmama was zij blij dat ze verlost zou zijn van alle pijn en dat helpt mij wat om mijn tranen te drogen. Heel veel sterkte, Kelly!

 5. Zo pakkend. Tranen in mijn ogen. Heel veel sterkte voor jullie allemaal. Zoek en vind steun bij elkaar en gun jezelf en elkaar de tijd om dit verlies te leren dragen. En geniet van jullie gezinnetje. Daar zullen jullie sterrenoma’s op toekijken…

 6. Staelen Isabel

  Met tranen in de ogen en krop in de keel… Emma praat regelmatig over mijn (super) tante die jammergenoeg zeven jaar geleden overleed aan kanker.. Ze was vier toen tante kwam te overlijden, dus heel jong om alles te beseffen en te onthouden. Daarom ben ik er dus zeker van overtuigd dat tante regelmatig nog iets ik haar oor fluistert x

 7. En dat die wereld alsmaar blijft verder draaien hé… Bij momenten deed dat me deugd, en op andere momenten kon ik dat amper verdragen… Veel courage voor jullie allemaal!

 8. Maja

  ach meid, het is niet eerlijk. Probeer op jullie gemak verder te doen. Pak je venten eens goed vast.

 9. tante leen

  je hebt ze heel mooi beschreven het was een super oma die jullie zal blijven volgen van hier boven ze is zeker een sterre oma heel veel sterkte aan jullie allen .

 10. Zo oneerlijk dat het zo onvermijdelijk was. Ik heb de afgelopen dagen al veel aan jullie gedacht. Me proberen verplaatsen in jou/jullie. Dat is natuurlijk onmogelijk, maar dju toch, ik kan me goed voorstellen dat het zo ongelooflijk hard is. Als ik dichterbij had gewoond, ik had een grote schotel troostvoer gebracht, zodat je die frigo niet per se direct hoefde aan te vullen.

 11. Wat kan jij de dingen ongelooflijk mooi verwoorden. Heel veel sterkte voor jullie allemaal en ik geloof wel dat sterrenoma’s bestaan, ze blijven voor altijd in je hart! Sterkte en dikke knuffel! xxx

 12. Kathy

  Sprakeloos ben ik! Ik mag er niet aan denken om nog eens hetzelfde mee te maken. Het enige wat ik kan zeggen: “Probeer de moed erin te houden!”. Sterkte, veel sterkte voor jou, Youri en de kleine Dexter; ook aan de ganse familie en vriendenkring.

 13. Zo dubbel, langs de ene kant hopen dat het lijden zo snel mogelijk stopt en langs de andere kant het onnoemelijk grote verdriet dat daarmee gepaard gaat. Heel veel sterkte.

 14. Mooi eerbetoon aan een mooie en sterke vrouw. Wat zal die ster schitteren van trots straks aan de hemel! En wat moedig dat jullie ondanks alles, het leven laten verdergaan voor Dexter. Want hoe moeilijk het soms ook is, het leven gaat steeds maar verder. Heel veel sterkte en troost gewenst lieve Kelly en Youri. Zorg goed voor elkaar. Rust zacht, lieve Marleen!

  x

 15. Veel sterkte voor jullie drietjes, krop in de keel. Zo lief dat ze nog zo’n mooi cadeautje voor Dexter heeft gekocht. Veel goeie moed x

 16. Veel sterkte gewenst voor jullie. Volgens mij hebben die sterrenoma’s echt ogen waarmee ze al die gekke avonturen van onze kindjes nog mee kunnen volgen. Dat wil ik maar al te graag geloven ….

 17. gerres wilfried

  Zeer veel sterkte voor jullie en de familie
  Het was een zeer prachtige tekst dat ik een krop in mijn keel kreeg
  Zeker dat geschenk dat ze voor DEXTER nog heeft gekocht
  Zoek steun bij elkaar dat zullen jullie nodig hebben
  Een ster zal schitteren tussen al die prachtige hemellichamen die we kunnen bewonderen

 18. verdrietig dat jullie nu ook afscheid moeten nemen van je schoonmoeder. heel erg veel sterkte gewenst de komende tijd. Ik geloof wel in sterrenoma’s en zij zal er toch voor jullie zijn, al is het op een andere manier! x

 19. Katleen

  Veel sterkte, al heb je die eigenlijk al zo lang nodig gehad en ook zo mooi getoond…

 20. Gecondoleerd Youri, Kelly en Dexter. Wat een pijn en verdriet. Ik ben soms blij dat mijn jongste bepaalde dingen meemaakte toen ze nog maar een peuter was, omdat ze zich er niets meer van herinnert en alle gevolgen ervan heel normaal vindt, iets wat ik destijds juist een vreselijk idee vond. Maar soms zijn mooie verhalen beter dan altijd de pijn van je herinneringen moeten herleven (zoals mijn oudste dat wel heeft). Misschien is dat op een rare manier een kleine troost. Sterkte.

 21. Niet alle schoonmoeders zijn draken, er zijn ook heldinnen bij ! Heel veel sterkte voor iedereen die haar zal missen !

 22. jij kan zoveel pijn en verdriet zo mooi verwoorden … het worden nog lastige dagen … maar jullie hebben elkaar … een samen kunnen jullie dat!

 23. Ik kijk al tien minuten naar mijn klavier op zoek naar geschikte woorden. Maar misschien zijn die er niet. Hou elkaar goed vast.
  Heel veel sterkte voor de dagen dichtbij en veraf.

 24. Katrien

  Kanker…wat een verschrikkelijke ziekte, een stille moordenaar…nog elke dag mis ik de lieve vrienden die ik erdoor verloren ben.
  Een dingetje weet ik zeker: liefde is onsterfelijk, kent geen tijd en afstand.
  Heel veel sterkte voor jullie allemaal

 25. Het zijn vaak de kleine dingen die in je herinnering blijven:
  de leuke momenten samen, een lieve glimlach, een bepaald gebaar.
  Hoe zwaar het nu ook is, op den duur zullen deze kleine dingen het verdriet verzachten
  Veel sterkte Kelly, Youri en Dexter

 26. oon

  Wat schreef je dat weer treffend neer. Hier is het ondertussen bijna 3 jaar geleden dat mijn vader zijn ogen niet meer open deed, in de woonkamer bij ons thuis en er gaat nog steeds geen dag voorbij zonder dat ik daar aan denk. Soms is dat nog eens met tranen, maar meestal niet. Het mooie blijft achter, net als de dankbaarheid om al dat was.
  Veel sterkte voor jullie allemaal! x

 27. vandenbussche marina

  youri ,kelly en dexter , ik weet wat jullie nu meemaken , alweer afscheid nemen ,van een lieve vrouw waarvan die verschrikkelijke ziekte naam kanker , er zijn daar geen woorden voor . hoeveel mensen er al die strijd niet hebben overleefdt , ook mijn zus nicole , sterkte voor jullie allemaal

 28. Veerle

  Wat mooi geschreven. De tranen rollen van mijn wangen. Wat heb ik Marleen goed gekend ook Johan. kvind het zo erg, zo ongeloogwaardig. Geen woorden voor.
  Spijtig kan ik er niet bij zijn donderdag maar in gedachten ben ik bij jullie.
  Veel sterkte voor Johan en gans de familie. Vind steun en liefde bij elkaar. Koester de mooie momenten, want die zijn er veel. Het gaat je goed Marleen
  Knuffel xxx

 29. Ringo

  Ik weet niet hoe anderen dat ervaren, maar soms associeer ik muziek of liedjes aan zo’n ingrijpende gebeurtenissen. Ik heb net de prachtige tekst gelezen en daar had ik weer zo’n associatie die zal blijven sluimeren aan ‘Marleen’. Wat voor een geliefde kan gezongen worden, kan ook voor een dierbare. Dexter, zing maar voor jouw sterrenoma: https://www.youtube.com/watch?v=LR73DrKX_bs

 30. Heel veel sterkte voor jouw en je gezin, en de rest van de familie. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat beide oma’s vanuit de hemel zullen waken over jullie en over Dexter. En elke keer Dexter naar de sterren kijkt zal hij terug denken aan de mooie momenten met zijn oma’s. Ik merk hier thuis ook dat de driejarige dochter zo haar overgrootmoeder herdenkt en telkens verschijnt er dan een glimlach op haar gezicht, waardoor je als ouders het toch weer even moeilijk krijgt.
  Hou jullie goed!

 31. Sarah

  Lieve Lilith en co,

  wat word ik hier stil van. Van het nieuws, natuurlijk, maar ook van de open manier waarop je omschrijft wat voor impact een lang ziekbed heeft op de omgeving. En hoeveel gevoelens tegelijk er nu opkomen, en hoe tegenstrijdig die soms zijn. Dankje voor je openheid daarover.

 32. Kim

  *traantjes op kantoor*
  Wat een mooie ode aan een mooie vrouw. Het straalt veel dankbaarheid uit voor haar leven en dat is de gedachte die je moet blijven koesteren, ook al maakt dat het afscheid des te moeilijker. Ze zal altijd een stukje voortleven in jou, in de persoon die je vandaag bent. Zo is ze nooit helemaal weg.
  Veel sterkte daarginds, en veel succes met het opnieuw oppakken van het leven van alledag.

 33. Kim

  Tranen in mijn ogen, krop in de keel. Je zal in je mannetjes nog vaak haar herkennen. Sterkte voor jullie allemaal.

 34. Lieve

  Veel sterkte Youri, Kelly en Dexter. Onze jongste zoon is nu zeven jaar. Hij heeft mijn vader niet gekend. Mijn moeder is vorig jaar overleden. Eergisteren komt hij bij mij aan de zetel aan met de gebedskaartjes van mijn ouders. Mama, het is toch niet eerlijk, waarom moet iedereen sterven? Hij had de blues. Ik kan het niet anders omschrijven. En waarom ook niet, ik ben niet de enige met verdriet.
  We vertellen hier heel veel verhalen want hij wil ze blijven kennen en blijven herinneren… Verdriet… het hoort erbij maar het kan zo zwaar wegen. Zoek steun bij elkaar. Een extra knuffel, het helpt. Sterkte!

 35. Veel moed toegewenst de komende tijden. En hoop. Hoop voor mooie dagen en mooie gedachten wanneer het wat donkerder wordt. Verdriet gaat nooit echt voorbij of gemis, maar zoals je misschien went leer je er wel mee leven. Het moet wel.
  Sterkte !

 36. Gudrun VL

  Dit sterven gooit je terug in de tijd.
  Opnieuw afzien, opnieuw intens verdriet moeten verwerken.
  Het siert je hoe sereen je hiermee omgaat.
  Innige deelneming Kelly, Youri, Dexter en jullie familie.
  Gudrun

 37. Hilde De Schuyteneer

  Sterkte! Zorg goed voor jezelf en voor elkaar want het zal zwaar worden Je hebt al die tijd tussen hoop en vrees geleefd. Je weet wat er zal gebeuren en als het dan gebeurt is de weerslag dubbel zo groot.

 38. Sterkte daar en ik wuif ook, want ik weet dat onze sterren-oma’s, opa’s, mama’s en papa’s ook terug wuiven.

 39. severine

  Lieve schoonzus kelly,
  Merci voor te verwoorden en te schrijven wat wij willlen zeggen maar niet kunnen..
  samen slaan we er ons door …one family..
  we moeten door al is het verdomd lastig. ..en als ik net als haar kleinkinderen mag geloven id sterren dan maakt het me wel blij dat ze nu zelf bij haar lieve schoonmama is en bij haar lieve kleindochter Danaë…die dankzij haar nooit vergeten werd..merci ma hiervoor!!! Zorg goed voor je kleine meid hierboven en straal en waak over ons die hier achterblijven…miss you and love you forever!

 40. Liesbet

  Ik wens je heel veel sterkte toe, en de hele familie. En tijd, voldoende tijd, om te rouwen.

 41. Ruth

  veel sterkte, woorden schieten tekort. hopelijk vinden jullie veel steun bij elkaar en bij lieve familie en vrienden.

 42. Met een brok in mijn keel heb ik je verhaal zitten lezen. Wat kan ik me goed inleven hoe jullie leven geweest is, en hoe moeilijk deze tijd. Heel veel sterkte! Ik leef mee!

 43. Ik wens jullie ongelofelijk véél sterkte bij dit ontzettend grote verlies. Ze blijft altijd verder leven in jullie harten, al is dat op dit moment een magere troost.

 44. Kristel

  Mooi! Tuuuuurlijk zijn er sterrenoma’s en sterrenopa’s! Mijn kids kijken vaak naar de hemel om iets te melden, het helpt hen om het verlies een plaatsje te geven. En die sterrenhanden? Zondag viel mijn dochter van 5 uit een 2m hoge boomhut, geen schrammetje had ze, als da geen beschermengelen zijn ? Warme knuffels

 45. Ik kan me niet voorstellen om op onze leeftijd al zonder moeder en schoonmoeder verder te moeten. Veel sterkte aan de hele familie.

 46. Nikki

  Kippenvel… mijn mama overleed op 11 juni na een strijd van 2 jaar…. en werd ook op 18 juni begraven. Wat je schrijft klinkt zooo bekend, dat het me rillingen bezorgt! Geniet van alle mooie herinneringen en van de wetenschap dat niemand haar nu nog pijn kan doen! X

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>