lilith tipt: vijf geweldige boeken voor de zomervakantie

vakantieboekIk heb de afgelopen maanden al een hoop keer gedacht dat ik zo blij ben dat ik enkele jaren geleden de draad van het lezen weer heb opgepakt. Ik las als kind continu van zodra ik snapte hoe dat ding met die letters werkte, maar toen ik ging studeren maakte ik mezelf wijs dat ik er geen zin en tijd meer voor had. Dat was vreselijk stom, achteraf bekeken, maar hoe gaat dat?
Ondertussen zit ik al weer jaren in een leesflow, die ene heftige periode met Dexter waarin drie pagina’s in een boek lezen even onmogelijk leek als een appartementsgebouw verplaatsen met mijn blote handen even niet meegeteld.

Het gebeurt regelmatig dat mensen me vanuit die gedachte vragen naar mijn boekentips voor als ze op vakantie vertrekken. Ik heb speciaal voor jullie een selectie gemaakt van romans die volgens mij een plaats in jullie koffers verdienen, omdat ze entertainend zijn en niet te moeilijk en dus perfect voor aan het strand. (maar doe uzelf een plezier en koop een Kindle. Daar kunnen honderden boeken op, en ge sleurt maar een paar honderd gram mee. Als ik moet kiezen tussen twintig kilo BOEKENDIEZOHEERLIJKECHTNAARBOEKENRUIKENMIJNGOD of een gezonde rug, dan weet ik het wel)

Mijn vijf tips voor het ideale vakantieboek:

Bird Box van Josh Malerman: Het voordeel van een boek lezen aan een zwembad is dat het meestal nog dag is. Op die manier neem je voorsprong op mensen als ik, die vaak lezen in hun bad als de avond al is gevallen, en bij dit boek zo bang werden dat ze halverwege een hoofdstuk alles aan de kant moesten leggen omdat ze plots dingen zagen bewegen in hun ooghoek.
Bird Box is scary shit, in een genre dat ik normaal niet snel met een tang ga vastnemen, maar kijk: het werkte voor mij en voor de vele mensen die ik het sindsdien heb aangeraden. Josh Malerman nam mij ergens op pagina drie bij mijn nekvel en liet me niet meer los tot het einde. In het Nederlands heet het boek De Kooi.

Us van David Nicholls: Het boek waaraan ik eerst niet durfde beginnen, omdat ik mijn kind had genoemd naar een personage uit het fantastische vorige boek van Nicholls, en welk boek kan daarna komen en niet geweldig tegenvallen? Us, zo bleek, dat in het Nederlands logischerwijs Wij heet en mijn hart razendsnel wist te veroveren. Ik hou erg van de manier waarop Nicholls schrijft, hoe hij kleinmenselijke kantjes weet te typeren, hoe hij erin slaagt om de pijnpunten van onze maatschappij bloot te leggen door middel van observaties die op het eerste zicht niet eens over zoveel lijken te gaan, maar allemaal samen iets creëren waarop ik erg jaloers kan zijn. “Als One Day de romantische puber in mij wist omver te blazen, dan was Us er voor waar ik ondertussen ben. Zo doorleefd, zo raak, zo slim“, schreef ik in mijn review op Goodreads, en daar neem ik nu eens geen woord van terug.

Dept. of Speculation van Jenny Offill: Dit is echt een van de beste boeken die ik de laatste jaren heb gelezen“, zei ik tegen collega K., die mij wist te vertellen dat ik dat zo vaak zeg dat the sense of urgency om het te lezen een beetje weg was. En ja, dat is zo, maar ik ken dat toe aan het feit dat ik enkel goede boeken uitlees omdat ik het leven te kort vind voor slechte. En dit boek, wow, dat was wel iets. It hit me to the core, zoals ze dat in het Frans zeggen, dit verhaal dat eigenlijk niet echt een verhaal is maar allemaal stukjes die samen een geheel vormen. Ik wilde echt zo goed als heel dit boek onderlijnen, zo sterk vond ik het. Wel niet meteen lichte lectuur, dus enkel voor mensen die een beetje existentieel willen liggen doen aan hun zwembad. In het Nederlands heet het Verbroken Beloftes.

How to Build a Girl van Caitlin Moran: Mollig meisje groeit op in een sociale woonwijk in de tijd van de Doc Martens en The Smashing Pumpkins, en schrijft zich een weg uit de miserie door rockjournalist te worden. Geef toe, het zou vreemd geweest zijn als dit boek mij niet had aangesproken, en boy, did it. Ik heb gelachen en geweend en vooral erg veel gelachen om de humor van Caitlin Moran. Heerlijk boek, met geweldige verwijzingen naar een tijd waarin ik even onzeker en geschift was als het hoofdpersonage, maar iets minder losbandig wat betreft mijn seksleven. (disclaimer) (ik zag u kijken) En in het Nederlands heet het Bouwpakket van een Meisje.

A homemade life van Molly Wizenberg: Foodblogster van Orangette schrijft boek met recepten en verhalen en doet mij zin krijgen om alles waarover ze het heeft klaar te maken, kort gesteld. Ik hou van haar stijl, ik hou van haar humor en enthousiasme, en volgens mij is het het perfecte boek om mee te nemen als je net als ik van eten en bloggen houdt. Dat bloggen hoeft zelfs niet eens. Het boek is niet vertaald.

Gaan jullie met vakantie? Leesplannen of ultieme tips zijn welkom in de comments!

Wil je elke maand op de hoogte gehouden worden van mijn favoriete boeken en die van Dexter en Flo? Schrijf je dan zeker in voor #nevernotreading, mijn maandelijkse boekennieuwsbrief!

Reacties

 1. lobke

  Wow zeg, net op het goede moment! Ik ga woensdag naar de bib voor vakantieliteratuur, en donderdag vertrekken we richting zwembad. Bedankt!

 2. Ik wreef al in mijn handjes bij het gedacht aan onontgonnen boekenmoois, maar helaas… ik heb ze allemaal ook al gelezen. Ik kan dus alleen maar beamen dat je mooie titels tipt!

 3. Elke

  Ik vind het telkens weer geweldig dat je dat doet, je favoriete boeken oplijsten. Ik gooi meteen alle samples op m’n iPad, in de hoop ze ooit te lezen als m’n baby wat groter is/wat langer slaapt.
  Mijn persoonlijke favoriet het afgelopen jaar was ‘Where’d you Go Bernadette’ van Maria Semple. Over een tiener wiens asociale, hyperintelligente moeder plots verdwijnt. Heerlijk geschreven. Vaak dubbel gelegen van het lachen.

 4. Elke

  Dankjewel! Ik zet er meteen enkele bij op mijn lijstje.
  Liggen nog al klaar voor het verlof (enige periode dat ik tot nu toe tijd vond om te lezen, maar als ik het hier zo hoor, ligt dat toch vooral aan mezelf): De klap en Not that kind of girl. Maar die twee zal jij ongetwijfeld al gelezen hebben…

 5. Ooit, ja ooit ga ik weer lezen. * als het slaaptekort weggewerkt is en er niet constant vier kinders aan mijn arm trekken om te weten wat ik doe omdat ik tenslotte rustig neerzit en dat per definitie verdacht is*

 6. Bedankt voor de tips! ‘Us’ en ‘A homemade life’ komen bij deze alvast op mijn lijstje terecht. Ik lees nu ‘Harem’ van Ronald Giphart, tot dusver ook prima ontspannende vakantielectuur.

 7. Ik kocht boeken van de binnenspeeltuinkoningin. Een deel ervan gaat mee naar Zweden. Nog 6 dagen. Dan is ’t vakantie ♡

 8. How to build a girl vond ik echt vreselijk en heb ik dus opgegeven voor ik in de helft was. De rest klinkt wel aanlokkelijk, dus schrijf ik zeker bij op mijn lijstje! Ik moet nog altijd ‘kom hier dat ik u kus’ lezen en ik denk dat ik al blij zal zijn als me dat in de nabije toekomst lukt. Een energiepeil en concentratievermogen zijn toch erg nuttig als je een boek wilt lezen …

 9. Jan van Toortelboom! Zeker Meester Mitraillette. Mooi, leest vlot en extra fijne bijkomstigheid voor wie in de buurt van jouw crib woont: speelt zich af in Elverdinge.

 10. Ann

  Ik ben al op vakantie geweest en heb toen “Into the wild” gelezen van Krakauer. Vond ik echt een ideaal vakantieboek!

 11. ‘How to build a girl’ vond ik ook hilarisch (en af en toe schrijnend). Zelf ben ik grote fan van Annie Proulx (Scheepsberichten, Brokeback Mountain) en hoe ze de Amerikaanse/Canadese sfeer in haar verhalen brengt. Krijg ik spontaan vakantiekriebels van, ook al geven haar verhalen een erg ruw en niet echt romantisch beeld van die streken. Gek hoe dat soms loopt.
  Ook nog een fijntje: ‘Nooit meer slapen’ van Willem Frederik Hermans, speelt zich vooral in Scandinavië af.

 12. RL

  Is dat toevallig, of lees je zelden Vlaamse/Nederlandse boeken? Ik lees ook graag in het Engels maar vind het fijn wat af te wisselen…Bedankt voor je tips in elk geval!

  1. Het is toevallig, ik lees ook regelmatig in het Nederlands. Nooit vertalingen, want daar heb ik me in het verleden al een paar keer aan mispakt, maar ik heb recent het werk van Jeroen Brouwers (her)ontdekt, en was ook onder de indruk van Woesten van Kris Van Steenberge, bijvoorbeeld. Het Hout van Jeroen Brouwers blies mij ook echt omver, maar dat vond ik niet luchtig genoeg als vakantieboek. :)

 13. Barbara

  heb je “Schitterende ruïnes” van Jess Walter al gelezen? Zo niet: doen!

 14. Het klinkt als zalige boeken, maar ik vrees dat ik niet veel verder kom dan wat blogs lezen, een boek waar ik een review over ga schrijven en mijn studieboeken… mocht ik ruimte over hebben dan zoek ik de titels nog een keertje bij je op!

 15. Ik zit jammer genoeg in een periode waarin lezen even niet lukt, maar als ik dit blogje bekijk, weet ik hoe hard ik het mis!

 16. thanks !!!!

  Ik voeg ze meteen toe aan mijn goodreads lijst.. Ik heb 15 jaar bijna niet gelezen, op wat zwembad lectuur na… heb de schade dit jaar met een bibkaart proberen in te halen . 40 tal boeken is de balans.. Maar tips kan ik nu wel gebruiken !

  Ik denk niet dat we jou nog veel tips kunnen geven. ;-)
  Het diner vond ik subliem.. En de nieuwe Isabel aliende was ook ni slecht.

 17. Sylvia

  Lig hier met een metershoge toren van te lezen boeken maar wat ben ik nu aan het doen: kijken wat er van jouw lijstje beschikbaar is in de bibliotheek! En ja, ik heb prijs. One day is beschikbaar! Ik ben benieuwd! Dank voor tips!

 18. Hartjes voor lezen! Ik heb al ferm mijn best gedaan met 32 boeken dit jaar, maar mijn leeslijst wordt altijd maar langer dankzij het lezen van dit soort blogposts. Bedankt voor de tips!

 19. Ik heb op jouw aanraden net ‘Wij’ uitgelezen. Zo schoon! Nooit gedacht dat een verhaal over een ‘saaie’ vijftiger met huwelijksproblemen mij zo zou raken en meeslepen!

 20. Katrien Van Dessel

  Ik heb net in twee dagen de kooi uitgelezen. Ik ben er nog niet uit of ik je moet bedanken voor de tip of niet :-) Wat een griezelig boek! Normaal echt niet mijn genre. Ik wist niet dat een boek zo angstaanjagend kon zijn, zo onder je vel kon kruipen. Brrr, ben er nog niet goed van! :-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>