Dexter spreekt XIII

Processed with VSCOcam with b1 preset

Het is een fase, het is een fase, het is een fase, zeggen en denken wij hier nog steeds vaker dan we zouden willen. Een threenager, blijkt dat te heten, een driejarige die zich gedraagt alsof hij volle bak in de puberteit terecht is gekomen. Een puberteit waarin je als moeder constant doodsangsten moet uitstaan voor batshit crazy moodswings bij het al dan niet verkeerd snijden van boterhammen/aanreiken van yoghurtjes/klaarleggen van kledij/opstarten van een casual gesprekje over het weer.

Maar laat ons het daar vooral niet te lang over hebben voor ik verantwoordelijk blijk voor het afremmen van uw voortplantingsgoesting. Dit is een overzicht van de leukste uitspraken van mijn occasioneel donderkind, dat gelukkig ook af en toe eens uitermate charmant uit de hoek kan komen.

 • Godverdonnert!“. “Excuseer?“. “Ik zeg toch gewoon godverdonnert?“.
 • Zeg mama, werken jouw oren niet meer zo goed?“. Want het ontploft uiteindelijk toch allemaal in je gezicht.
 • Moet ik het echt twee keer zeggen?“. Ik heb net gezegd dat hij nu geen chips krijgt.
 • Maar ik wil wél kelodeon!“. Ik vroeg of hij naar Nickelodeon wilde kijken.
 • Waarom is jij langs die deur gekwamd?“. Ach, vervoegingen. <3
 • Wij hebben niet veel van Cars he?“. Dexter zit tussen al zijn auto’s van Cars te kijken naar Youtubefilmpjes over speelgoed van Cars.
 • Mama, mag ik een ander filmpje?“. “Dat moet je aan papa vragen.” “Maar ik mag niet meer van papa“. Kudo’s voor het proberen, wel.
 • Waarom heeft die blinketandjes?“. Op televisie wordt een kindje met een beugel getoond.
 • Kijk eens hoe mooi dat ik ben“. Soms ben ik jaloers op zijn zelfvertrouwen. En op hoe mooi hij ook daadwerkelijk is.
 • Mama, nu ben jij weer een meisje.” “Ah ja, waarom?“. “Omdat jij zo lief bent“.
 • Ik ben nog moe, ik heb kruimeltjes in mijn ogen“. Dexter heeft nog geen zin om op te staan.
 • Mag ik een stukje avocadibo?“. Want avocado was nog niet moeilijk genoeg.
 • Papa, kan je het even op Frozen zetten? Ik moet naar het fallet.“. Dexter verwart pauze met frozen. En toilet met fallet. Kan gebeuren.
 • Waarom mag ik eigenlijk niet in de weg lopen?“.
 • Waar vliegt die kaka dan naartoe?“. Vragen bij het doorspoelen.
 • Waar is oma dan naartoe gevlogen?“. Vragen voor het slapengaan.
 • Weet jij nog die keer dat wij naar de posjetters geweest zijn?“. Het duurde even voor ik doorhad dat hij de parachutisten bedoelde, maar ik wist het gelukkig nog.
 • Een laafje“. Als antwoord op de vraag: “hoe heet het kindje van het schaap?“.
 • Als papa mij afzet in de opvang ween ik zo niet hoor“. Droge mededeling in de auto op weg naar de opvang. Drie keer raden wat hij bij mij wel doet.
 • Papa, ga je zorgen dat je iPad niet wegdondert?“. Dexter vond het onweer van gisteren toch indrukwekkend.

Zin in nog meer Dexter spreekt? Hier staan ze allemaal.

Reacties

 1. Heerlijk hé Kelly. Als het je een troost kan zijn, mijn oudste heeft een erg zware peuterpuberteit doorgemaakt, echt niet normaal. Maar de gewone puberteit heeft hij in alle rust en kalmte doorsparteld. Dus dat was dan weer een voordeel. Ik hoop dat het bij jullie ook zo wordt: nu lastig en later als een fluitje van een cent. Nou ja, bijna toch ;)

 2. Wat blijft hij geniaal :). Hier heeft een tweejarig monster mijn zenbaby opgevreten. Ooooh, die blik die strak op mij gericht is met twinkels in zijn ogen terwijl hij serieel doet wat NIET mag! Maar als ik het zo lees bij jou, wordt het alleen nog beter. Euh, hoera :). Moed daar!

 3. Sarah

  Ha ja, die vervoegingen, daar heeft de kleine prins (4j) hier ook nog wat moeite mee.
  “Mama, is jij mijn beste vriend?” en zo van die toestanden.
  Zelfgemaakte mayonaise is “Mamanaise” en de waarom?-vragen zijn er ook weer bij maar dan op details dat ik zelf niet doorheb: “Mama, waarom duw jij tegen die pen?” Eh… deed ik dat dan? “Ja, waarom weet jij dat niet meer?” Eh… kweetnie?

 4. Super schattig he, al die uitspraken! Ik heb zelf ook een dochtertje van 3,5 rondrennen en die gooit er ook wat uit! En als je denkt dat ze niet aan het luisteren is, heeft ze alles gehoord en herhaalt ze alles! Zucht :)

 5. Kim

  Altijd leuk om hier een kleine blik op de toekomst te werpen ;)
  en Frozen, god ja, zo ver is dat ook niet gezocht he, voor een bevroren beeld…

 6. whaha zo grappig altijd :-) Ik heb meteen zelf ook nog eens wat uitspraken van onze 3-jarige genoteerd , binnenkort ook nog eens een blogje aan wijden :)

 7. Hahaha, zo grappig! :D
  Hier hebben we ook zo’n zonnetje die op een seconde kan veranderen in een donderwolk en omgekeerd. We zitten nu blijkbaar in een iets betere fase, maar het kan zo weer gedaan zijn. Ooit gaat het over (hou ik mijzelf voor)… Of zou die kleuterpuberteit zomaar in de gewone puberteit overgaan? :-O

 8. Hahahahaha, ik zit weer luidop te lachen. Die vervoegingen zijn fantastisch, mijn babysitkindje van 3,5 jaar maakt ook zulke fouten. Altijd grappig :-)

 9. Lynn

  De kruimeltjes in de ogen is weer een geniale kleutervondst. En de vraag waarom hij eigenlijk niet in de weg mag lopen is heel valide :)

 10. Mijn zussen heb in hun peutertijd enorm lang met veel drama “Ik tel tot drie hé!” geropen, tot ergernis van ons mama.

 11. Veerle

  Grappig, jouw Dexter! En een heel mooi mannetje, nog steeds.
  Enkele uitspraken van de onruitze 3,5-jarige:
  ‘Die schapen / koeien / katten / geiten … mogen naar mijn feest komen.’ Afhankelijk van wat we om ons heen zien. Naar zijn verjaardagsfeest mogen komen is een graadmeter van zijn appreciatie.
  ‘Mama, jij mag niet naar mijn feest komen.’ Want ik heb net gezegd dat hij op tijd naar het toilet moet in plaats van telkens 1/3 van de boodschap in zijn onderbroekje te doen.
  ‘Hocus pocus pas, ik wou dat mama mooi was.’ Out of the blue.
  ‘Wie heeft de wereld gemaakt?’ Ja, jongen. Tja.
  ‘Ik vind de natuur niet mooi.’ Tijdens een fietstocht door de prachtige natuur.
  ‘Ka

 12. Veerle

  Ok, te vroeg gepost. Vervolg:
  ‘Kan bijen prikken?’ Duizendmaal per dag. En ook: inderdaad, die dekselse vervoegingen.
  ‘Ik hoor: tuuuuuuuuuuuuu-tuuuuuuuuuuuuuuuuu-tuuuuuuuuuuuuuuuu.’ Hij heeft geen zin om te slapen en heeft wat gevonden. Of hij heeft tinnitus.
  ‘Kan huizen instorten als er storm is?’ Hij heeft nog altijd geen zin om te slapen.

 13. Mhihi, een avocadibo! Iedereen zou zo’n uitspraken moeten noteren. Ik denk dat ik mijn schoonzus binnenkort eens een mooi schriftje cadeau doe, waarin ze al die dingen vast kan leggen voor later…

 14. Van “ik ben twee en ik zeg nee” wordt je naadloos in het iets minder bekende “ik ben drie en ik wil nie” geworpen, wat alleen maar schattig is als de vijfjarige in huis het over zijn boze zusje zegt (amai mama, ze doet weer van ik ben drie en ik wil nie hoor). De dochter was deze week ook in form: -met schrik in haar oogjes- mama, je ziet er uit als de stoute mama van rapunzeltje (omdat mijn haar mooi krult als het pas gewassen is).
  Neen hoor, jouw slaapkleedje (dat in de was moest maar waar ze zich toch mee verkleed had) stinkt niet. -gesnuffel aan mijn knie- jij stinkt!
  Al chance dat we ze zo graag zien hé, onze kindjes!

 15. Oeioei, en ik maar wachten tot de ‘ik ben 2 en ik zeg nee’-fase voorbij is, maar het wordt blijkbaar niet beter hierna. Mooie uitspraken, mondig kind :)

 16. Haha, sounds very familiar. Het gedrag en de uitspraken. Hier ook een kind dat geniet van het kijken naar you tube filmpjes over kinderen die spelen met speelgoed dat hij al heeft en anders zeker wil. ‘Maar mama, déze heb ik nog niet!’ (de rest van het assortiment dus wel).

 17. Haha, bij onze baby komt er voorlopig alleen maar “prrrt” en “dada” en consorten uit, maar ik kijk toch al uit om mijn eigen “Sep spreekt” rubriek te maken. Voorlopig doe ik het nog met de hilarische uitspraken die jij met ons deelt. Dank daarvoor :) :)

 18. Zalige kindermomenten… hier een dochter al ietsje ouder met weer haar eigen charmes. Ze wil nu graag alles wat ze geleerd heeft aan mama vertellen, want uiteraard weet mama dat allemaal nog niet zelf ;-)

 19. Mandy

  Heerlijk toch die versprekingen? Mijn favorieten hier zijn toch de “verderkijker” en “yougter” ipv yoghurt.

 20. 10a

  Bij het lezen van “Dexter spreekt” vond ik het altijd zo jammer dat ik de uitspraken van mijn dochter niet had bijgehouden. Een gemiste kans vond ik.
  Ineens valt het me te binnen dat niets me tegenhoudt om dat alsnog te doen.
  Ik zeg het je, in de pubertijd kan je elke dag een A4 vullen met uitspraken van het duivelsgebroed.
  Vandaag nog tijdens het shoppen:
  Moeder: Wat vind je van deze broek allerliefste dochter van me?
  Puber: Als je dat koopt, ken ik je niet meer!
  Moeder: Kijk eens naar dit truitje, wat denk je?
  Puber: ECHT LELIJK! Precies een kuisvrouw! (sorry poetsdames, het is haar frontale hersenkwab, ze kan er niet aandoen)
  Voor ik je hoor denken, ja in wat voor winkel was dat? In de H&M….
  I rest my case en maak as we speak een mapje met uitspraken van mijn puberdochter.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>