Dit zijn de zeven beste boeken die ik in 2015 las

besteboeken2015Terwijl ik dit schrijf ben ik mijn negenendertigste boek van 2015 aan het lezen. Ik had mezelf 25 boeken vooropgesteld, dus ik vind dat waanzinnig veel. Zeker omdat ik ook meteen mijn paginarecord van de afgelopen jaren met bijna drieduizend pagina’s ga verpulveren: maar liefst zes boeken gingen met gemak boven de vijfhonderd bladzijden, drie daarvan zelfs boven de zeshonderd. Met La Verité sur l’affaire Harry Quebert als dikste klepper van allemaal: 672 pagina’s astemblieft.

Er waren dit leesjaar zeven boeken die ik vijf sterren toekende op Goodreads. Een actie die me doet vermoeden dat die boeken de beste waren die ik in mijn handen heb gehad. En als ik ze nog eens doorloop, dan denk ik dat het kan kloppen. Ze hebben in elk geval allemaal een bijzondere plaats in mijn lezershart weten te veroveren, en dus is het misschien fijn om ze nog even te bundelen als inspiratielijstje voor mensen die in 2016 meer willen lezen, of een goed boek zoeken om onder de kerstboom te leggen.

7besteboeken2015

All the light we cannot see van Anthony Doerr:

Wat? Het eerste boek dat ik dit jaar las, en misschien wel daardoor dat het zo’n fantastisch leesjaar is geworden. Prachtig boek vol wondermooie zinnen en personages en verhalen die mij wisten te raken, over een blind Frans meisje en een Duitse jongen wiens wegen elkaar kruisen tijdens de tweede Wereldoorlog. In het Nederlands heet het “Als je het licht niet kunt zien“.

Lezen als je houdt van zinnen als: Behind the door, his silence is so complete that she worries he has managed to depart the world altogether.Of ook: “But X. has crossed the edge of the field, where he steps on a trigger land mine set there by his own army three months before, and disappears in a fountain of earth.”

The World According to Garp van John Irving:

Wat? Een klassieker waarin ik ooit was begonnen in mijn studententijd, maar aangezien ik toen de attention span van een peuter in een speelgoedwinkel had kwam ik toen niet verder dan twee hoofdstukken. Tijd voor een nieuwe kans dus, en dat heb ik me echt niet beklaagd. Prachtig boek, van een schrijver met een oeuvre waarop ik me volgend jaar misschien nog eens wat verder moet toeleggen. In het Nederlands onder de titel “De wereld volgens Garp“.

Lezen als je houdt van zinnen als: “Horace Walpole once said that the world is comic to those who think and tragic to those who feel” en “They were involved in that awkward procedure of getting to unknow each other.”

Dept. of Speculation van Jenny Offill

Wat? Met voorsprong het meest speciale boek dat ik in het afgelopen jaar las, en misschien wel mijn absolute lieveling. Met een hoofdpersonage dat gewoon “de vrouw” heet, een huilbaby (ha!) en heel wat ongelooflijk goede observaties en zinnen die mij met open mond achterlieten. Dit boek was ZO. HELEMAAL. MIJN. DING. (in het Nederlands heet het Verbroken Beloftes)

Lezen als je houdt van zinnen als: If I had to sum up what he did to me, I’d say it was this: he made me sing along to all the bad songs on the radio. Both when he loved me and when he didn’ten “But now it seems possible that the truth about getting older is that there are fewer and fewer things to make fun of until finally there is nothing you are sure you will never be.”

Mrs Dalloway van Virginia Woolf

Wat? Nog zo’n klassieker, deze keer een uit 1925, maar wel ongelooflijk hedendaags. Het was er een voor de leesclub, en een behoorlijke uitdaging om het met een understatement te zeggen, maar wat heb ik hiervan genoten. Een wonderbaarlijk goed boek dat je in de hoofden van mensen doet kijken. Absoluut niet makkelijk om je door de eerste vijftig pagina’s te worstelen zonder een beetje ontmoedigd te raken, maar het meer dan driedubbel waard.

Lezen als je houdt van zinnen als: And were they happy together? Sally asked (she herself was extremely happy); for, she admitted, she knew nothing about them, only jumped to conclusions, as one does, for what can one know even of the people one lives with every day? she asked” en “Mrs Dalloway is always giving parties to cover the silence“.

Demonen van de middag: een persoonlijke geschiedenis van depressie van Andrew Salomon

Wat? Het enige werk van non-fictie in deze lijst. Een ongelooflijk goed onderbouwd, fantastisch geresearcht en toch bijzonder persoonlijk naslagwerk over alles dat met depressie en het onderzoek ernaar te maken heeft. Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp of ermee te maken heeft gehad moet dit op zijn leeslijst zetten. Heel veel nieuwe inzichten verworven, ik.

Lezen als je houdt van zinnen als: “Depression is the flaw in love. To be creatures who love, we must be creatures who can despair at what we lose, and depression is the mechanism of that despair”  en ““Depressed people cannot lead a revolution because depressed people can barely manage to get out of bed and put on their shoes and socks”.

Moon Palace van Paul Auster

Wat? Het tweede boek van Paul Auster dat ik las, na In the Country of Last Things. Ik ben heel hard fan, en wil de komende tijd nog een Paul Auster lezen, en daarna nog een. Tips van wat zeker het volgende moet zijn zijn welkom. Moon Palace deed alles dat een goed boek moet doen. Mij meesleuren, mij ontroeren en amuseren, me met verwondering verder doen lezen en aan het einde zorgen voor een triest gevoel omdat ik de personages zou gaan missen. Respect.

Lezen als je houdt van zinnen als:Eighteen is a terrible age, and while I walked around with the conviction that I was somehow more grown-up than my classmates, the truth was that I had merely found a different way of being young” en “If the world weren’t such a beautiful place, we might all turn into cynics“.

Bird Box van Josh Malerman

Wat? Het boek dat ervoor zorgde dat ik doodsangsten uitstond in mijn bad. In een genre dat ik anders nooit aanraak, en misschien maar goed ook. Geen hoogstaande literatuur, maar het sleurde me mee, en het boeide me en maakte me bang, en soms heb je niet meer nodig dan dat. (in het Nederlands heet het De Kooi)

Lezen als je houdt van zinnen als: “In a world where you can’t open your eyes, isn’t a blindfold all you could ever hope for?” en “It’s better to face madness with a plan than to sit still and let it take you in pieces”.

Op naar een boeiend leesjaar 2016, I say! Al heb ik mijn objectieven deze keer wat lager gehouden, met de komst van kind 2 in het achterhoofd. Als ik er tien kan lezen volgend jaar ben ik bijzonder blij, en dan zullen er daar een hoop van in de eerste maanden moeten passen. Hashtag second time mom. Oh ja, en tips zijn zoals altijd welkom in de reacties!

Wil je elke maand op de hoogte gehouden worden van mijn favoriete boeken en die van Dexter en Flo? Schrijf je dan zeker in voor #nevernotreading, mijn maandelijkse boekennieuwsbrief!

Reacties

 1. Caro

  Dit jaar las ik ook voor het eerst een boek van Paul Auster: Winterlogboek (Winter Journal). Dikke aanrader. Ben ook vast van plan om nog boeken van Auster te lezen.
  Mrs. Dalloway en The world according to Garp behoren tot mijn all time favorites.

 2. Van Paul Auster zeker ook ‘Oracle Night’ lezen! En ‘The Brooklyn Follies’! En ‘Man in the dark’! Hij heeft zoveel fantastische boeken geschreven…

 3. gaaaaarp :-) <3 dat was lang geleden dat ik daaraan gedacht heb zeg! mijn lijstje met to read boeken is weer aangevuld
  mogen we voor 2016 ook graphic novels aanraden? zo ja: fun home van alison bechdel (ik hou me keihard en ik zeg er maar eentje :-)) en als ge nog eens nen dikke monsterboek wilt lezen: the quincunx, charles paliser. please read it and be the one person i know that loves it too :-) pleeeeaaaaseeeee

 4. Marlies

  ik hou van dergelijke posts! Ik hoop op heel veel reacties met meer inspiratie voor goede boeken! Zelf las ik het laatst ‘maan en zon’ van Stefan Brijs. Het viel erg in de smaak (al zou ik het niet klasseren als één van de vijf beste boeken die ik dit jaar las). Van vorig jaar blijft ‘Tonio’ (A.F.T. Van Der Heijden) me het meeste bij…

 5. Heel interessante blogpost waar je duidelijk ook tijd in hebt gestoken met die voorbeeldzinnen en al, thx! Mijn goed voornemen is om terug Engelstalige en misschien toch ook eens 1 Franstalig boek te lezen…

 6. Yes leestips! Net wat ik nodig heb. Ik las maar 1 vijfsterrenboek dit jaar en ik vind dat jammer. Ik begin misschien wel met In the country of last things te herlezen of verder te lezen in Garp.

 7. Driewerf hoera voor leestips! Heb ik nu toch wel net een Kindle gekocht zeker (je had beter een partnerprogramma met Amazon opgestart, want jouw meest recente blogpost gaf de doorslag) én als eerste boek ‘All the light we cannot see’ van Anthony Doerr.
  Ik vind lezen weer fijn en het helpt me ook om rustiger te worden na een lange werkdag. Deze (ongetwijfeld!) pareltjes neem ik alvast op in de to-read lijst op Goodreads!

 8. Stéphanie

  Jeej nog wat nieuwe leestips!
  <3 jouw goodreads, blijven aanvullen aub, ik heb echt al leuke ontdekkingen gedaan dankzij jou :-)

 9. Alles wat hier boven al werd vermeld van Auster. Maar ook Sunset Park. Vind ik goed passen bij deze tijd van het jaar. For whatever reason. Zelf nog eens Winter Journal vastgepakt.

 10. Oh, Garp! Moet ik dringend nog eens opnieuw lezen. “De grote vrouw” van Meir Shalev (en zijn andere boeken ook) vond ik lang geleden de max. Net uit: Tonio. Prachtig.
  Ik denk dat ik jouw lijstje gewoon helemaal ga afwerken. Dankjewel voor zoveel tips!

 11. Een indrukwekkend leesoverzicht. Leuk hoe je mooie zinnen hier neerzet.
  Mrs Dalloway staat op mijn lijst om snel een keer te lezen. Ik heb altijd een voorkeur voor schrijvende vrouwen. Afgelopen jaar las ik boeken van vrouwen in het kader van #leesvrouwen2015. Zulke prachtige werken gelezen.
  Harry Quebert heb ik in een ruk uitgelezen (best knap in aanwezigheid van twee jonge kinderen); een pracht van een boek ook al is het van een man ;-)

 12. Tinneke

  “But X. has crossed the edge of the field, where he steps on a trigger land mine set there by his own army three months before, and disappears in a fountain of earth.” : en toen ik dit las – had ik het toch knap lastig, want ik had me toch een heel andere einde van het verhaal in mijn hoofd gevormd/gedroomd… net het boek uit (de eerste op mijn e-reader!) en het zindert wel wat na in mijn hoofd… echt een aanrader dit boek… en nu wil ik terug naar Saint-Malo, op zoek naar de straatjes, de huisjes…

 13. Ik ben een paar maanden geleden in Dept. of Speculation begonnen en ik werd daar eigenlijk wat triestig van. Net wat ik toen niet nodig had blijkbaar, want daarna ruthless aan de kant gelegd. Een andere keer misschien!

 14. Kat

  De New York Trilogy van Paul Auster zeker een aanrader! En The World According Garp is mijn all time favorite! Als je je wil verdiepen in John Irving kan ik zeker ook Weduwe voor een Jaar, Hotel New Hampshire, De Watermethodeman, A prayer for Owen Meany en The Cider House Rules. Laat ons zeggen dat ik gewoon een enorme fan ben van Irving! En bedankt trouwens voor alle jouw leuke boekentips. Sinds jouw enthousiasme over een Kindle heb ik er ook eentje gekocht (kerstcadeautje voor mezelf) en ik moet zeggen: ’t is een gerief!

 15. Dank voor de tips en inspiratie! Ik mag op de volgende bijeenkomst een nieuwe selectie voorstellen om uit te kiezen, dus dit overzicht komt op het juiste moment wat mij betreft!

 16. Mijn ***** van 2015:
  – Woesten van Kris van Steenberge
  – The storyteller van Jodi Picoult

  Heb meteen bijna heel jouw blogpost integraal in mijn ’to read’ lijst gezet, die steeds langer en langer wordt, hoewel ik toch aan een stevig tempo lees :-) ga nog een extra effortje mogen doen, hihi!

 17. Bianca

  Mijn ultieme tip: Dostojevski!
  Niét zo zwaar als je denkt, helemaal niet zelfs. Zelf nog niet zo erg veel van gelezen maar elk boek tot nu toe was een tiensterrenboek, waar ik màànden later nog altijd continu aan terugdenk.
  Hetgene waar ik mee was begonnen was ‘Aantekeningen uit het ondergrondse’, dat ik ondertussen al in 3 exemplaren heb gekocht om te lenen en uit te delen. Ik vind het helemaal fantastisch, al helpt het misschien wel een beetje als je een cynisch, donker kantje hebt…

 18. Sarah

  ik hou geen lijsten (meer) bij van wat ik lees, dus het verdwijnt naar de diepte. Maar toch reageer ik, om de twee dingen te delen die jouw blog me dit jaar bijbracht op vlak van lezen:
  1. Ik lees veel meer dan ik denk. Ik hou het dus niet bij, plus: ik heb de laatste jaren mezelf de gewoonte toegestaan niet elk boek uit te lezen (wat ik in feite absoluut niet kunnen vind). Dat buiten beschouwing gelaten kwam ik erachter dat ik met gemak in tientallen mag spreken, en niet in enkele, zoals ik ervoor onbewust aannam.

  2. Die blog over de Kindle. Ik heb die ook gelezen. Ik heb geen Kindle, en ook niets anders. Maar zelfs ik maakte er een klik door. Ik nam gewoon, van de ene op de andere dag, terug de gewoonte aan al-tijd een boek bij te hebben. Zoals ik eigenlijk al altijd deed. Maar nu begon ik er ook weer consequent in te lezen. En o. Het is zo heerlijk. Ervoor las ik vaak de krant, wat ook leuk is. Maar boeken lezen, en daar een beetje in verdrinken, en gewoon n i e t s doen, geen voorbereidingen voor het werk, geen actualiteit opnemen, geen telefoontjes of sms’jes afhandelen, en ook niet lezen voor mijn thesis of iets anders relevant: ik wist niet dat ik dat nog kon en zo graag deed.

  Dank!

 19. Sarah

  en o, ik heb wel een tip: Alexander McCall Smith over Mma Ramotswe. Zoals jouw nummer 7: een totaal ander genre dan ik gewoonlijk kies, maar super. Het is grappig, licht, intelligent, evenwichtig en het maakt je nieuwsgierig.

 20. Van de meeste boeken heb ik nog niet gehoord, dus bedankt voor de tips! Zelf heb ik dit jaar erg genoten van NW (Zadie Smith), De Jonge Bruid (Alessandro Baricco), De Cirkel (Dave Eggers) , Het Dikke Schrift (Agota Kristof) en de Donkere Kamer van Damokles (WF Hermans).

 21. Laurence

  Bedankt voor je aanraders! Was net van plan te beginnen in All the light we cannot see, benieuwd of ik het even goed vind.
  Als volgende boek van Irving zou ik A prayer for Owen Meany aanraden, vond ik nog beter dan The world according to Garp (dat wil iets zeggen).
  En van Paul Auster: het heerlijk bevreemdende Music of Chance, en het speciale The New York Trilogy. Soms wil je boeken terug opnieuw voor de eerste keer kunnen lezen :)
  Mijn vijfsterrenboek van het jaar (misschien zelfs de afgelopen jaren) is net uit en is A brief history of seven killings van Marlon James, het is geen simpel boek (echt een uitdaging), maar doorzetten loont want een boek als dit kom je zelden tegen. Echt waw.

 22. Ik heb echt schaamtelijk weinig fictie gelezen dit jaar. Niettemin heb ik ook een favoriet: Stoner van John Williams. Nu begonnen in zijn Butcher’s Crossing, ben benieuwd…

 23. 10a

  Een grote fan hier van beste boekenlijstjes. Bij deze staan ze allemaal op mijn verlanglijstje.
  Zou jij nu mijn verlofbriefje willen tekenen? ;)

 24. Ik heb vooral genoten van “Jij zegt het” van Connie Palmen. Dat boek deed me dan weer zoeken naar Sylvia Plath’s ‘The bell jar’.
  Maar ook “De scheepsjongen” van John Boyne deed me wat, en dat was een tip van mijn moeder. Nog een keer bedankt om ons het initiatief door te geven om een leesclub te starten. Na meer dan een jaar lees ik meer dan ik ooit gelezen heb en ik geniet met volle teugen.
  Zaterdag gaat de nieuwe bib open in Wevelgem en het eerste boek dat ik daar ga zoeken is “De kooi” waar je al vaak over sprak, en “De trapchauffeur” van Marnix Peeters, want dat is ons volgende leesclubboek.

 25. inspirerend! John Irving lees ik ook graag, A prayer for Owen Meany en A son of the circus zijn mijn favorieten, als je volgend jaar gaat snuisteren in zijn oeuvre. zijn laatste paar boeken vind ik veel minder, helaas.
  Bird box las ik ook. gruwelijk spannend inderdaad! Ik ga ook eens nadenken wat het beste is dat ik dit jaar las :) ook wel een blogpostje waard!

 26. ‘Demonen van de middag’ vond ik ook fantastisch. Hij heeft een van de mooiste Ted-talks ook trouwens, zeker het checken waard.
  Mrs. Dalloway was standaard op de unief en blijft een schoontje.

  Ik ben momenteel bezig met het oplijsten van mijn alltime favourite boeken die ik jaarlijks herlees (Wuthering Heights, Great Gatsby, Norwegian Wood, etc). Mijn filmtips heb ik alvast hier opgeschreven : http://ulrikemaes.blogspot.be/2015/12/een-lijstje-met-twintig-films-die-ik-u.html.

  Maar ik kan echt onmogelijk zowel met boeken als films onder de tien blijven.

 27. Mijn ambitie, waarvan ik dacht dat die echt te hoog gegrepen was, was om dit jaar 52 boeken te lezen. Ondertussen ben ik al aan 61! Dat weet ik heel precies, omdat ik al sedert 2003 elke titel noteer die ik lees, echt nog op de ouderwetse manier: in een schriftje, dat stilaan uit elkaar begint te vallen. Dus als ik even blader, dan vind ik meteen mijn toppers van dit jaar:

  – De Millenium Trilogie van Stieg Larsson, rijkelijk laat, ik weet het. Maar om de een of de andere mysterieuze reden verwarde ik Larsson met Dan Brown, een auteur die me echt niet aanspreekt. Uiteindelijk werd me de vergissing duidelijk, en chance, want ik vond het geweldige boeken.
  – Even geweldig als ‘Ik ben Pelgrim’ van Terry Hayes. Het thema sprak me helemaal niet aan (Moslim wil Westerse wereld raken omwille van traumatische gebeurtenis in zijn jeugd en ‘Pelgrim’ moet hem tegenhouden) maar ik liet me overhalen door een lovende recensie. En opnieuw: chance! Wat een pageturner. Het soort boek waardoor je ’s morgens met kleine oogjes op je werk aankomt omdat je veel te lang bleef lezen. En het was lang geleden, maar ook: het soort boek waarvan je al 10 bladzijden verder bladert om te zien wat er gebeurd is want de spanning is amper te houden.
  – Jon Bauer: Hoeveel regen. Hoofdpersonage groeit op bij ouders die pleegzonen aannemen in huis, wat niet altijd simpel is, en met één pleegzoon zelfs tragische gevolgen kent. Jaren later is de moeder zwaar ziek, en keert de hoofdfiguur naar huis terug. Triestig verhaal, aangrijpend geschreven, en tegelijk ook echt grappig, met pareltjes van zinnen in.
  – Gabrielle Zevin: De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar: Op een bijzondere manier geschreven boek over een boekhandelaar wiens leven niet meezit, tot hij zich per toeval begint te ontfermen over een klein meisje.
  – Jan Vantoortelboom: Meester Mitrailette – ik hou sowieso van Jan Vantoortelboom.
  Daarnaast bijzonder eervolle vermeldingen voor:
  – Jeffrey Eugenides: Huwelijk
  – Jonathan Coe: Het huis van de slaap
  – Brady Udal: De eenzame polygamist
  – PF Thomése: De onderwaterzwemmer

  En mijn absolute favoriete auteur blijft natuurlijk Pascal Mercier.

 28. Ooh ja, Mrs. Dalloway, ook bij mijn favorieten van dit jaar! Recent nog van mijn stokken geblazen door Hersenschimmen van Bernlef, zo hard de moeite! Ik weet niet of je graag gedichten leest maar Wij zijn evenwijdig van Maud Vanhauwaert vond ik heel straf.

  Verschillende boeken uit je lijstje stonden al op mijn to readlijst en All the light we cannot see staat hier zelfs al in de kast, dus die komt vermoedelijk als eerste aan de beurt. Mijn “ambitie” voor volgend jaar ligt ook een pak lager; niet door een kind, maar door een studie, maar ik hoop desondanks dat we allebei genoeg tijd te vinden om te lezen, want er is weinig zo rustgevend als dat.

 29. Er kan nooit genoeg liefde zijn voor Mrs Dalloway van Virginia Woolf. Toegegeven, het is allesbehalve een makkelijk boek, maar dankzij die heerlijke cadans van Woolf maakt het niet eens uit of je alles tot in de puntjes begrijpt. Het is gewoon fijn om tussen haar zinnen te vertoeven. Een boek om te lezen en te herlezen. Begrijpen zal ik het toch nooit helemaal (en gelukkig maar, het is deel van de schoonheid van Mrs Dalloway).

 30. Ik las Bird Box in één ruk uit :-), maar ben helaas vergiftigd door The Walking Dead waardoor ik alsmaar ook dacht dat de auteur daar zijn mosterd gehaald had.
  Maar het blijft een goed en zeer spannend boek uiteindelijk, los daarvan.

 31. Miek

  Paul Auster…. Ruim 15 jaar geleden, maar lees mr vertigo van hem en Timboektoe….

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>