De papa van lilith test: de Doro smartphone voor senioren

IMG_4918Dit is Eddy, vanaf de volgende alinea gewoon “mijn papa” genoemd.
Eddy heeft eigenlijk nog nooit veel voordeel uit mijn blog gehaald. Dus toen ik het voorstel kreeg om een smartphone voor senioren (deze Doro Liberto 825, om precies te zijn) door iemand in mijn omgeving te laten testen, toen dacht ik eerst en vooral aan de barokke gsm’s waarmee Eddy regelmatig gespot wordt in het wild. Meestal staan er tanden van zijn hond in het scherm, omdat die laatste zich niet kan beheersen in de buurt van een trieste gsm. En als het zijn hond niet is, dan is het gewoon de machinerie die het laat afweten. Scherm kapot. Toetsen kapot. Ontvangst kapot. Om dat te illustreren gaf de zoveelste trieste klapgsm van Eddy de geest in de weken voor zijn Doro telefoon zou arriveren. Eddy op hete kolen, want ondanks de slechte kwaliteit van zijn gsm’s was hij een paar jaar geleden zo overmoedig om zijn vaste lijn op te zeggen. Eddy, Eddy, Eddy toch.

Om maar te zeggen: op de dag dat de mensen de Doro smartphone kwamen voorstellen was mijn Eddy een mengeling van geweldig content en ook een beetje nerveus. Mede omdat hij eigenlijk niet zo goed wist wat een smartphone was, en er daardoor altijd ver vandaan gebleven was. Maar toen ik hem zei dat we dan wel eindelijk foto’s naar elkaar konden sturen, en ik hem op Instagram kon krijgen zodat hij nog eens foto’s van mijn zoon kon zien nu ik niet meer op Facebook zit, toen was hij helemaal mee. Allez ja, helemaal mee is misschien te optimistisch uitgedrukt. Mijn papa vond de uitleg razend boeiend en licht verwarrend. Ik had niks anders verwacht, waardoor ik wel in de buurt bleef. Ge wilt toch niks voorhebben met mensen die de 55 al zijn gepasseerd. Ik was zelf onmiddellijk onder de indruk van de interface van het ding, want helemaal anders dan mijn iPhone, maar perfect voor late adopters met wat dikkere vingers, knoken die sneller kraken en een panische angst om dingen kapot te maken. Het toestel zit geweldig goed en intuïtief in elkaar, met knoppen als “bel”, “bekijk” en “verstuur”, waar zo goed als alles achter zit. Toen de mensen van Doro de deur uit waren stelde Eddy nog heel wat vragen, met “Heb ik nu een iPad?” als mijn persoonlijke favoriet.

IMG_4919

De komende dagen zou het erop aankomen, dat voelde ik aan mijn theewater. Ofwel zou de papa helemaal verliefd worden op zijn machine, ofwel was het een verloren zaak. Het werd het eerste. Want ineens kon hij foto’s nemen waarop zijn hond er niet uitzag als een gigantische gele pixel met twee kleinere pixels als ogen. Hij kon die foto’s ook doorsturen naar mij en Youri en mijn broer, van overal! Via Whatsapp, want daar had ik hem opgestoken in een groepje met zijn kindjes. Leute dat wij daar al mee gehad hebben! Dan sturen we bijvoorbeeld onze soepen naar elkaar. Mijn papa en ik eten graag soep, en wisselen graag potten soep uit, en ja kijk, zo zijn wij. #dikkepretentomaten

IMG_5291

Als mijn papa Dexter van school gaat halen dan stuurt hij selfies waar ik van smelt. Hij heeft ineens een videocamera in zijn zak zitten, kan foto’s op zijn Facebookpagina posten, en het zotste is: dat ging dus allemaal zo goed als vanzelf. Niks paniekerige telefoontjes die ik had verwacht, niks gecrashte toestellen of een papa in opperste stress. Hij was er eigenlijk direct mee weg, en sindsdien is hij vertrokken.

Ik vind het bijna net zo de max als hij, moet ik toegeven. Ook omdat er features inzitten als  een vergrootglas en een knop voor als hij ’s nachts slechts wordt en alleen is en daar een lijstje van mensen door kan laten bellen of sms’en dat er iets scheelt. Of omdat ik plots berichtjes krijg met trots over gigantische potten spaghetti op het vuur. Hoe machtig is dat? <3

IMG_5258

Mijn meme en pepe zijn ook geweldig enthousiast dat ze nu via mijn telefoon duimen naar mijn vader kunnen sturen, EN DAT HIJ DAN DIRECT EEN FOTO VAN EEN DUIM TERUGSTUURT. WTF!!!

IMG_5091

Lang verhaal kort: de Doro Liberto 825 is een smartphone die ik iedereen zou aanraden die op zoek is naar een manier om zijn of haar moeder of vader op weg te helpen in een wondere wereld die vaak toch een beetje beangstigend lijkt. Ik heb mijn ogen uitgekeken over hoe vlot het allemaal ging, en vooral: hoe vlot het blijft gaan.

Zitten die van u al op de smartphone? Sturen ze ook hun kommekes soep door? Benieuwd!

Reacties

 1. Welwel, ’t is mss een idee om dat lief van mij een smartphone aan te smeren. Dikke vingers: check. En een net niet panische angst om dingen kapot te maken. Nog geen 55+, maar dat geen verplicht criterium veronderstel ik. :)
  En anders mss voor die papa en mama van mij. Alhoewel hun kinders hen een tijdje geleden een ipad cadeau gedaan hebben en mijn papa nu blij als een kind foto’s van zijn koeien doorstuurt. :)

 2. Zalig, dat klinkt als iets voor mijn schoonouders. Die willen wel vanalles maar zijn veel te bang plots rare dingen te doen met een smartphone zoals hun bankrekening leegmaken (?), verkeerde dingen bestellen (?) of vreemde mensen bellen. Niet dat dat ooit gebeurde, maar “het zou maar eens een keer moeten voorvallen”. Merci voor de tip!

 3. Mijn papa heeft ook een Smartphone, maar daar komt het inderdaad vaak voor dat ik binnenspring en dat ik eerst zijn telefoonvragen moet oplossen voor we verder gaan.
  Mijn mama was dan weer wel mee, die volgde zelfs les over haar smartphone en tablet om aan de slag te kunnen!

 4. De Doro, ja die ken ik wel. Je hebt er ook hele simpele, gewone gsm’s met grote toetsen, voor de nóg ouderen.
  En voor de mensen die een smartphone te lastig vinden én voor de mensen die het scherm niet meer kunnen lezen, bestaat er de Alto: de gsm met spraak en grote voelbare toetsen. Maar da’s geen smartphone, gewoon een hele simpele gsm. Geïnteresseerden mogen mij contacteren! :-)

 5. Zalig! En de meme en pepe die mee zijn, geweldig :-) Ik Instagram eigenlijk vooral om de mama foto’s tonen van mijn kindjes en af en toe durft ze er zelf ook eentje posten.

 6. Gwendoline

  schitterend, ik zie het mijne pa nog niet doen, die gaat ook lopen van alles wat lijkt op een smartphone of laptop

 7. Mijn vader is helemaal mee met zijn tijd en heeft een Samsung iets. Wij hebben een groepsgesprek op Viber want dat vindt hij leuker (why?) dan WhatsApp. Hij is truckchauffeur en ik weet altijd hoe warm het is waar hij zit, de toestand van de autostrades en waar er Hollanders met caravans zitten. Oh. En ELKE foto die je doorstuurt op Viber, hoe mottig ook, kan op zijn Facebook belanden. Een vader selecteert niet op basis van kleding, dubbele kinnen of scherpte, zo blijkt.

  Ondertussen wel enorme fan van Eddy.

 8. Mo hahaha, zo koddig om dat allemaal te lezen. Die laatste foto van je grootouders is echt helemaal de max, ik zit met een brede glimlach terug te lachen, hahaha. Mijn ouders zijn vijftig, maar verbazingwekkend goed mee met alle technologie. Met de tablet werken gaat wat moeilijker, maar die gsm… Amai. Het zijn net tieners, als je de snelheid waarmee ze dat ding besturen bekijkt.

 9. maf! mijn grootmoeder heeft zo’n klapgsm met grote toetsen. Ze gebruikt hem zo danig weinig dat ze maandelijks haar belminuten gewoon moet betalen aan proximus :-D

 10. daphné

  ik zit hier tegelijkertijd te glimlachen en met tranen in de ogen, want het verhaal van jouw papa doet mij zo denken aan mijn bomma. Die had een stokoude GSM, maar was wel mee met de laptop (een keer die aangezet was door iemand anders, want alleen inloggen en zo dat was er toch net te veel aan). Tijdens de vakantie (als heel haar kroost zich overal en nergens bevond), bekeek ze al mijn foto’s op facebook, skypte ze met de andere kleindochter die in Zweden woonde, stuurde ze me midden in de Amerikaanse nacht een paniekerige email omdat VTM het in zijn hoofd gehaald had beelden te tonen van een zandstorm in Phoenix, en ze er ons reisplanning had bijgenomen en WIJ TOCH WEL IN PHOENIX ZATEN en moesten opletten van het zand. (We hebben inderdaad in die zandstorm geland, top 3 in onze grote ‘only in Amerika’-top 3 van straffe verhalen).

  Wat mis ik mijn bomma :(

 11. Lynn

  Mijn mama en papa zullen iets jonger zijn dan jouw papa, want ze zijn daar wel goed mee weg. Ik krijg altijd meteen antwoord van mijn papa op Facebook want hij doet dat allemaal met zijn gsm tegenwoordig. Mijn mama is er iets minder rap mee weg, maar heeft wel een tablet en een e-reader.

  Het zotste vind ik nog de opa van mijn vriend. Die is vér in de 80 en heeft sinds een paar maanden ook een (Aldi-)tablet. Hij leest HLN, heeft sinds kort Youtube ontdekt en zit ook op Facebook. Ik krijg dan wel allemaal onbegrijpelijke berichtjes van hem en hij doet af en toe dingen die niet de bedoeling waren, maar dat is toch zot, eigenlijk?

 12. Lynn

  (Onlangs heeft mijn vriend wel eens alle 214 openstaande tabblaadjes moeten sluiten op de tablet van zijn opa.)

 13. Vertederend :)

  Lijkt me wel een leuk apparaat, alleen jammer dat er 1) nergens enige prijs daarvan te bespeuren is, ook niet op de website van de distributeur en 2) het lijkt alsof je hem enkel kan online bestellen. Zulke dingen heb ik toch altijd eerst zelf eens in m’n handen alvorens ik tot een aankoop zou overgaan…

  1. Hey Wildcard, ik weet dat de prijs 299 euro is, en op de site zie ik staan dat Fnac.be een dealer is, dus misschien via hun winkels? Anders eens een mailtje sturen naar Doro, zij gaan zeker kunnen zeggen waar je ze in het echt kunt testen. :)

 14. Mijn mama is een echte leek als het op zo’n dingen aankomt en ze loopt dus hopeloos achter. Zo gebruikt ze steevast onze oude GSMs en surft ze nu via de allereerste Ipad van mijn pa, waar bepaalde apps al helemaal niet meer op werken. Als ze ooit beslist klaar te zijn voor een smartphone, zal ik haar dit bericht eens laten lezen :-).

 15. Met de kant van mijn lief hebben wij zelfs whatsapp-groepen, die zijn helemaal mee. Mijn moeder een beetje, mijn vader denkt dat die hele internethype wel zal overwaaien. Die maakt zijn facturen nog op een typmachine. Not kidding.

 16. An

  Grappig hoe sommigen hier denken dat mensen van 50 niet overweg zouden kunnen met nieuwe media. Ik word 50 dit jaar en computers bestonden al toen wij begonnen werken, hoor. Niet in de huidige vorm maar wel zodanig dat je ermee kon werken en ook al doende met de nieuwere modellen leerde werken. Als mijn dochter iets niet lukt met de computer moet ik het oplossen. Vele van mijn FB-vrienden zijn leeftijdsgenoten of ouder. Om maar te zeggen dat ik mij ineens oud voelde toen ik de reacties hier las maar dat ben ik in mijn ogen echt nog niet, hoor ;-)

 17. Hi Wildcard, zoals Lilith zegt is de prijs voor de Doro Liberto 825 inderdaad €299. Het toestel is te koop in onder andere Exellent, Mediamarkt, Selexion, Krëfel, Vanden Borre, Eldi en ook te vinden op Coolblue en Bol.com. Stuur gerust een mailtje als je nog meer informatie wenst!

  Met vriendelijke groeten, het social media team!

 18. mrVazil

  Hey Lilith of papa Eddy,
  hoe valt de grootte van dat toestel mee? 5″ is niet niks, ligt hij goed in de hand? Voelt niet te groot?

 19. Tom

  zalig ;-) Neen, mijn ouders hebben sinds een week een Samsung in huis gehaald. Ik heb ze nog nooit zo vaak aan de lijn gehad.

 20. Kristel09

  De eerste gsm die ik mijn ouders ooit gaf, werd onthaald op tranen, niet van geluk, maar van pure stress. We hebben het over ergens 2001 of 2002 ofzo. Na de paniekerige eerste weken, ging het helemaal goed met bellen en vooral smsen
  Tot ik vorig jaar achteloos dingskes liet zien op mijn smartphone, en ze merkte dat het toch wel geweldig is om inderdaad een foto te kunnen sturen van tas warme chocomelk :-) of andere simpele dingen, en dat je daar ook dingen mee kunt doen vanuit de zetel zodat je niet helemaal naar de koude bureau moet om de pc aan te zetten. Ik ging mijn oude telefoon wegdoen, dus die heeft bij de mama gelijk een nieuwe thuis gekregen.
  Inderdaad ook wonderbaarlijk weinig stressmomentjes, maar fijn tussendoor fotootjes krijgen van de nichtjes op woensdagmiddag bij opa en oma, of een hele avond Wordfeud spelen samen. Dan is het ineens of je dicht bij elkaar woont ipv 1200km verder!

 21. Mijn ouders zijn helemaal mee. Twitter, Facebook (met privé groep voor de familiel, WhatsApp (ook met de nodige groepen),.. Zelfs mijn papa heeft een modernere smartphone als ikzelf. De tijd heeft duidelijk niet stil gestaan bij de 60+’ers
  Ze zijn nog net niet aan het bloggen, want daar is geen tijd meer voor als gepensioneerden ☺

 22. veerle

  Ook ff moeten slikken (en lachen ;-)). Ik ben 45 en als ik het beeld hierboven mag geloven, word ik binnen 5 jaar bekeken als iemand van wie men hoogstverbaasd is dat we een smsje kunnen sturen ofzo….
  Mijn ouders zijn zelf ook helemaal mee. Maar moeten ook regelmatig wel eens checken of ze nu een Iphone hebben (nee dus), een Ipad (nope!) of een Ipod (yep!). Het woord smartphone is nog niet helemaal ingeburgerd , het toestel al wel!

 23. Ah, mijn collega’s zijn bijna allemaal in de 50 en hebben een bb van het werk, met 55 beschouw ik hen niet echt als senioren, mijn papa van 69 kheeft een sony xperia of zoiets. Enkel mijn mama en schoonmama hebben nog geen smartphone en we overwegen er binnenkort voor mijn mam wel eentje te kopen, dus interessante post.

 24. Weet je… dat het over een GSM gaat, en dat het merk hier staat, dat vind ik bijzaak. Wat ik zo mooi vind aan jouw blog hier… die warmte die daarvan uitgaat. Zooo mooi, die liefde voor je papa! *pinkteentraantjeweg*

 25. Mijn vader probeert zo nog wat mee te gaan met zijn tijd en probeert als eens een One Plus One die hem dan niet aanstaat en die hij dan aan mijn moeder geeft die alleen nog maar de belfunctie heeft ontdekt. Ze doen ook niet aan foto’s doorsturen of Facebook/Instagram. Ik doe mijn best, maar tevergeefs…

 26. Die van mij weigeren halsstarrig. Al heeft de mama intussen wel een iPad (die ze amper gebruikt). Maar een smartphone dat gaat nog ff duren. Tot je geen gewone gsm’s meer kan kopen én die van hun de geest geeft. Ze snappen trouwens heel het gedoe rond sociale media ook niet zo goed. Dus ik zie ze nog niet meteen olijke foto’s posten of vlot Instagram en Facebook gebruiken. Plots vraag ik me toch af van wie ik dat ‘early adopter’-zijn geërfd heb.

 27. Ik heb het eens nagelezen, en volgens mij zeg ik nergens dat mijn vader 55 is, of een senior, of dat senioren mensen zijn van 55, of andere dingen waardoor mensen hier precies een beetje op hun paard zitten.

  Ik zeg wel dat mijn vader een gsm die gemaakt is voor senioren mocht uittesten.

  En dat, beste vrienden, is volledig correcte informatie. :)

 28. Ik ben bijna 50 en nog jong dus (alhoewel…) ;-) …en van mij mag gezegd worden dat ik helemaal niet overweg kan met die ‘slimme telefoons’…Mijn schoonmoeder is 74 en een crack in alles wat “smart” is dezer dagen. So…

 29. gudrun

  Jakkes toch ! de mijne (ietsiepietsie moeilijker te doorgronden) een week of 3 te vroeg gekocht !…

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>