Hoe YNAB ervoor zorgt dat ik klaar ben voor mijn zwangerschapsverlof (financieel dan toch)

ynab_zwangerschapsverlof

Ik ben een trage loslater. Vanavond gaat Dexter voor het eerst sinds de start van zijn schoolcarrière naar de naschoolse opvang, en dat dat zo lang heeft geduurd ligt helemaal aan mij. Sommige weken heb ik me in duizend bochten gewrongen om mijn deadlines te combineren met om half vier aan de schoolpoort staan, of ervoor te zorgen dat iemand anders daar kon staan, maar ik vond hem nog zo klein. Zo kapot ook, van de lange schooldagen. En dus duurde het tot nu voor ik hem de stap wilde laten zetten. Hij zag het helemaal zitten, vanmorgen, en ik deed alsof ik dat ook deed. Komt goed.

Ik heb dan ook bakken vol respect voor de andere freelancers en zelfstandige moeders die erin slagen om die stap eerder te zetten. Net zoals voor de mama’s die een paar weken na de bevalling al weer aan de slag gaan, al weet ik dat dat lang niet altijd een keuze is die met veel plezier wordt gemaakt, en besef ik na het lezen van een post als deze hoeveel geluk ik heb dat ik überhaupt de keuze kan maken om er wat langer mee te wachten. Ik wist ook al bij Dexter dat snel weer beginnen werken niet voor mij weggelegd is. Het zou financieel natuurlijk makkelijker zijn, maar emotioneel helemaal niet. Als freelancer die op veel minder systemen kan rekenen dan iemand in vast dienstverband betekende dat dat ik me vorige keer in aanloop naar zwangerschap en bevalling kapot werkte om ervoor te zorgen dat ik kind 1 pas op drie maanden naar de onthaalmoeder zou moeten brengen. Dat zorgde toen voor stress, ik kan het u verzekeren, en ook op drie maanden vond ik hem nog ongelooflijk klein. Maar we hebben het overleefd.

IMG_5304

Ik had gedacht dat dat deze keer net zo zou zijn, wat stress over geld betreft. Maar neen, deze keer heb ik YNAB. Ik heb de voordelen van het budgetteringsprogramma al bezongen, maar om eens concreet aan te geven waarom het zo geweldig is. Vanaf het moment dat ik wist dat we voor een tweede kindje wilden gaan was er een nieuwe budgetcategorie: kind 2. Daar dropte ik elk maand een vast bedrag in, dat ik dus nergens anders voor kon gebruiken. Liever de maanden die volgden wat spaarzamer dan helemaal gestresseerd over geld met een pasgeboren baby op mijn schoot. Als ik aan het einde van de maand iets overhield, dan ging dat ook in het potje voor kind 2. Na een paar maanden zat er dankzij onze spaarzaamheid al behoorlijk wat in, zodat ik kon beginnen onderverdelen in potjes voor “opvang”, “kleren”, “meubels” en zelfs “pampers”. En nu, drie weken voor ik in bevallingsrust ga, zit er in elk van die potjes voldoende geld om mij te voorzien van een gemoedsrust die mij compleet vreemd was toen ik vier jaar geleden in zwangerschapsverlof ging. En dat is onwaarschijnlijk fijn.

Dit artikel vond ik dan ook zo waar: vier jaar geleden wist ik amper hoeveel er op mijn rekening stond. Dat lijkt chill, maar het niet weten/willen weten zorgde in mijn geval voor doodsangsten. Hadden we genoeg? Zouden we de opvang wel kunnen betalen? Was het wel slim om twaalf weken thuis te willen blijven met mijn kindje, als freelancer? Zou dat niet mijn financiële ondergang betekenen?

Nu weet ik heel duidelijk: neen. Het komt in orde. Ik weet wat ik heb, ik weet wat ik nog moet uitgeven, ik weet hoeveel boodschappen ons kosten en wat wij er gemiddeld doordraaien aan vaste en minder vaste kosten. Ik weet dat we er- zeker op financieel vlak- moeten komen als we ons verstand een beetje gebruiken. Het verschil met de vorige keer is zo gigantisch dat ik met mijn ogen moet knipperen om het te geloven. En het is niet dat we ze hier maar te scheppen hebben. Sterker nog: ik denk dat ik nu minder verdien dan vier jaar geleden. En toch voelt het helemaal anders.

De laatste maanden kreeg ik zo veel mails van de mensen die mijn kortingscode voor YNAB (die nu jammer genoeg niet meer werkt omdat er een nieuwe versie van het programma is) hebben gebruikt met gelijkaardige verhalen dat ik dacht, ik ga het nog eens delen. Omdat het misschien in het begin moeilijk en lastig lijkt, dat budgetteren, maar voor ons en heel wat anderen echt een verademing is gebleken. Ge weet nooit dat ik die ervaring nog kan doorgeven aan mensen die even hard sukkelen met hun angst voor alles dat met geld te maken heeft als ik ooit.

UPDATE: ik heb een nieuwe kortingscode. Wil je YNAB gebruiken? Als je via deze link inschrijft krijg jij een maand gratis, en ik ook. :)

UPDATE 2: Omdat ik zoveel vragen kreeg, ontwikkelde ik de online cursus “YNAB voor beginners”. Wil je op de hoogte gehouden te worden, zodat je je op tijd kunt inschrijven? Hier vind je alle info!

Reacties

 1. Mmmm … respect, freelancende mama!
  Ik heb ook gepuzzeld, maar om zelfs nog ietsje langer thuis te zijn dan het gewone bevallingsverlof toestaat. Ze zijn ook maar één keertje zo klein hè!
  En dat YNABBEN, zou ik ook eens moeten aan beginnen … ik doe zo een beetje van het struisvogeltje. :0

 2. Evelyn

  Bedankt om je ervaringen te delen! Ik ben aan het starten als freelancer, om het moederschap en werk-dat-ik-écht-graag-doe te kunnen combineren, al ben ik mij ook bewust van de grote uitdagingen… Maar nog niet bewust genoeg, denk ik, daarom helpen ervaringen als de jouwe mij wel om alles goed te overdenken. Ik vind het spannend, voorlopig eentje van 15 maanden bij de onthaalmoeder (sinds zijn 14 weken), en hopend op een tweede…

 3. Wij hebben hier de dochter en de start van verbouwingen en het is financieel moeilijk met momenten, maar het lukt, zelfs met wat luxe (lees: babyoutfits) en de enige reden dat het lukt en gelukt is, is YNAB. Ik zweer het u: zonder Ynab was dat een drama geweest. Dus alsjeblieft: spread the word! #imabeliever

 4. Nathalie

  Ha Lilith,
  Zij die – in mijn geval dankzij jou, held ! – reeds verstokte Ynabbers zijn geworden, weten allicht dat er nu een nieuwe versie is. Dus wilde ik eens horen : heb jij de sprong al gewaagd naar de nieuwe versie? Waarom al wel, of (nog) niet ? Ik sta in dubio, zoals de Hollanders van Het Goede Doel zingen :-). En had me dus al afgevraagd wat jij ervan vindt, en of er geen blogpostje zou volgen …

  1. Hey Nathalie,

   ik heb het bekeken en even getest, maar bedacht me toen dat ik eigenlijk heel tevreden was over de desktopversie. We zijn dus niet overgeschakeld, ook omdat ik het niet zag zitten om er elke maand geld voor te budgetteren. ;) De voordelen leken mij niet groot genoeg, op dit moment. Ik hoop dus dat ze versie 4 nog lang blijven ondersteunen. :)

 5. Het heeft mijn leven veranderd,….en dat klinkt overdreven maar dat is het niet,….we leven niet meer van maand tot maand en we sparen meer dan ooit,….ik ben een gigantische fan geworden van YNAB. Heb jij de nieuwe versie al? Ik ben er heel benieuwd naar,…….geniet maar van je zwangersschapsverlof zonder al te veel stress,……want die tijd komt niet terug,….terwijl het zo’n heerlijke periode is.

 6. YNAB <3
  YNAB was één van de grote redenen waarom ik de stap heb kunnen zetten van vier vijfde naar een halftijds werkregime. Ik weet perfect hoeveel ik nodig heb om rond te komen iedere maand en mijn halftijds loontje covert dat. Dat loontje kan ik nog altijd aanvullen met mijn inkomsten uit mijn bijberoep voor als ik eens zot wil doen. Een vreemde financiële constructie, maar het werkt en mij hoor je absoluut niet klagen. :D

 7. hmmm, ik moet het misschien toch ook maar eens gaan proberen. Hier ben ik nog steeds te vaak van “de kop in het zand”en “hopen op een prijsje met de lotto”.

  Enneuh, wat beteft dat loslaten en zo. Hier zit onze oudste ondertussen in de derde kleuterklas en ze zijn nog nooit naar de opvang moeten gaan. Ik krijg het nog altijd niet over mijn hart. Dus zolang dat we het kunnen blijven draaien en keren dat ik daar aan die schoolpoort kan staan, dan gaan we dat doen. Dat loslate, dat komt ooit wel ;-)

 8. Saskaya

  Hier dankzij jou ook YNAB-fans. Wij zijn dan wel netjes in dienstverband, dus daar hebben we minder stress voor. Maar binnenkort starten de verbouwingen… en daar is gelukkig netjes een mooi potje voor opzijgezet in YNAB.

 9. mafaldine

  Een vraagsken : hoe link je nu in het echt de theorie (de cijfertjes in YNAB) aan de praktijk (je bankrekening) ?
  Moet je op elk moment gaan kijken naar het saldo op je rekening, en daar dan de som van alle mapjes van aftrekken om te weten wat je nog mag uitgeven ? Of is het handiger om twee of meer rekeningen te hebben? Het automatisch linken met je bank zou ik op het eerste zicht (nog) niet willen doen.

  1. Bij ons is niks automatisch gelinkt, wij geven alles handmatig in, of via de app op onze smartphone, of via de desktop app. In de praktijk check ik ongeveer een keer per week onze rekeningstand om te zien of alles nog klopt en ik niks over het hoofd heb gezien van uitgaven of inkomsten.

   Bij ons zitten er een hoop rekeningen in. Die van mij, die van ons, mijn spaarboekje, ons spaarboekje, dexter zijn spaarboek, paypal, zijn cash, mijn cash…

   Ik vind het handiger om alles zelf in te geven omdat ik zo beter nadenk als ik een trui wil kopen en zie dat er nog maar tien euro in mijn kledingcategorie zit. Dan weet ik dat ik dat geld in een andere categorie moet gaan zoeken, en soms is dat al voldoende om het toch maar niet te doen.

   Op de site van YNAB staan veel filmpjes en leggen ze het veel beter uit dan ik kan, zeker eens gaan kijken als het je interesseert.

 10. ik voel me heel gelukkig omdat ik werknemer ben. Het heeft ook zijn nadelen, maar in aanloop van Ukkie is het alvast een zekerheid dat ik 3 maanden betaald zal worden om thuis te zitten met nrke 2. En ik vind dat iedere moeder dat moet kunnen. Want het gaat uiteindelijk toch om het binden met je kind en dat is superbelangrijk voor zijn/haar toekomst.
  Ben zo blij voor jullie dat jullie in alle rust gaan kunnen genieten van elkaar!

 11. Ook ik gebruik al een hele tijd YNAB en ben er laaiend enthousiast over. Ondanks het feit dat we alles behalve gebufferd zijn, is het toch net iets ontspannender leven. Ik kan me inbeelden dat het helemaal anders is als je niet in dienstverband werkt, maar dat doen wij beide wel. Ondanks dat de kinderplannen nog ver lijken, hebben wij ook al een categorie “Baby” :) Je weet nooit en bent beter voorbereid.

 12. Ik zou zo graag zo’n mooi gedetailleerd overzicht hebben in YNAB, en ik heb het geprobeerd, maar om alles consequent in te geven… dat is precies echt niet aan mij besteed. Iemand tips om dat toch plichtsbewust te doen en vol te houden? Ik geloof dat het bij mij exact 3 dagen is gelukt en toen knipperde ik met mijn ogen en had ik ineens 5 weken niets ingegeven. Einde experiment.

  1. Ik denk dat je vooral overtuigd moet zijn van het nut van iets om het vol te houden. Ik heb ook niet altijd zin, maar dan bedenk ik me dat het alternatief is dat ik geen benul heb hoe ik er financieel voorsta en dat bij mij voor stress zorgt. Liever even snel iets ingeven dan weer flippen omdat ik bang ben dat ik er niet ga komen. Maar misschien is dat persoonlijk en voel jij het niet zo. Ik kan me inderdaad voorstellen dat het echt niet voor iedereen even makkelijk is om het vol te houden. :) Behalve als je echt echt het gevoel hebt dat het loont.

 13. Ik ben sinds 1 januari aan het YNABben en nog steeds mateloos enthousiast. Ik weet alleen niet zo goed wat ik moet doen met de budgetten voor de rekeningen die nog moeten komen (bv. ik spaar deze maand 80 euro voor de vakantie). Zet je dat geld op je spaarrekening? Of blijft dat gewoon op je zichtrekening staan? En je geeft het nog niet uit, dus je ziet dan wel dat het elke maand erbij komt in de kolom “balance”. Zorg jij er dan voor dat je “available to budget” altijd precies op 0 staat?

  1. Volgens de mannen van YNAB maakt het compleet niet uit waar je geld staat, zolang het in de juiste categorie zit weet je dat het er is. Af en toe verplaats ik wel eens wat geld van de zichtrekening naar onze spaarboek, maar eigenlijk ben ik daar niet meer zo mee bezig sinds ik YNAB gebruik.

   En ik zorg dat mijn available to budget altijd op nul staat. In de praktijk verdwijnt wat ik over heb dan in een spaarcategorie zoals “nieuwe crib” of “kind 2”, en als ik dan ergens tekort kom (in boodschappen, bijvoorbeeld) dan haal ik wat weg in die spaarcategorieën en weet ik dat ik wat minder over hou. Of ik haal het uit de categorie “in geval van nood” of “dingen die ik in het eerste jaar zal vergeten”, van die categorietjes waar ik indien mogelijk elke maand een euro of tien in budgetteer voor als het ooit eens nodig is.

 14. Laura

  Super! Ik moet daar ook is mee beginnen maar ik hou dat ook moeilijk vol. Ik vroeg me af of je dan ook bepaalde doelstellingen of normen hebt, bv. ‘Zoveel sparen is goed’? Geef je ook maxima in van uitgaven? Ik vind het moeilijk om uit te maken wat ok is en wat niet? Hoeveel € per maand aan boodschappen is goed, wat is teveel? Het zou handig zijn om dat ergens te kunnen vergelijken of zo. Bij ons vliegt het geld er soms door en ik vind dat jammer en doe op veel vlakken mijn best om wat te besparen of een overzicht te hebben maar dat gaat moeilijk. Ik vind het super dat jullie er zo jullie weg in hebben gevonden!

 15. Delphine

  Wij houden onze uitgaven (behalve cash dat vliegt sowieso bij boodschappen) bij in een zelfontworpen bestandje. Begrijp ik het goed dat je bij die YNAB vooraf kiest hoeveel van je budget je voor iets apart houdt of is dat iets dat je er zelf nog bij doet?
  Ik kan bv snel zien hoeveel ik deze maand al uitgegeven heb aan kledij maar het is niet dat ik daar een maximum voor instel.

 16. Ik heb heel veel respect voor freelancers en zelfstandigen in het algemeen, want ik zou niet kunnen leven met de stress dat ik de ene maand een pak minder zou verdienen dan de andere maand. Als hulpverlener verschilt het natuurlijk ook altijd een beetje, omdat je soms weekends werkt, maar toch… En dat YNAB, dat klinkt ongelofelijk ingewikkeld!

 17. Amai…. Respect, die YNAB zou echt niks voor mij zijn…. Zeg, kan je met dat potje voor pampers dan gewoon geen set wasbare luiers kopen? Dan spaar je op t einde van de rit echt nog een pak geld uit! En geloof me: ’t stinkt een massa minder dan wegwerpluiers! (Noot: ik ben compleet geen geitenwollen geval, maar wasbare luiers hebben echt mijn hart gestolen!)

 18. Ellen

  Budgetteren lijkt bijna leuk als ik dit lees. :)
  Ik ga dat eens van dichterbij bekijken.

 19. Laura

  Ik heb de proefversie hier geïnstalleerd! Na het lezen van jouw post en een stuk van de handleiding heb ik wel nog een paar vragen – waarschijnlijk stomme vragen – misschien kan jij of iemand anders die YNAB’et mij hiermee helpen? :-)

  – Ik link het programma niet rechtstreeks met mijn rekeningen, maar ik geef handmatig ook de bedragen in op de rekeningen. Nu vroeg ik mij af, vanaf wanneer start je? Het lijkt mij logisch elke keer op het einde van de maand als de lonen gestort zijn te starten, niet? Als ik bijvoorbeeld nu start, dan staat er 1. niet veel meer op de rekening (daarom dat ik hier ook me gestart ben ;-)), en 2. zijn al veel kosten gemaakt dus zou het een heel gedoe zijn om te bekijken wat er nog komt deze maand. Dus mijn intuïtie zegt dat ik beter kan starten als onze lonen erop staan en als ‘alle kosten nog moeten komen’, is dat juist of niet? Je rekent maand per maand veronderstel ik?
  – Als je handmatig aanvult, dan vermoed ik dus ook dat je, vanaf je loon erop staat of iets anders bij op de rekening komt, je dit aanvult?
  – Je gaf aan dat je ook cash ingeeft, hoe bedoel je dit dan? Bedoel ja als je bijvoorbeeld ergens cash hebt liggen in huis dat niet van je rekening komt? Want als je cash afhaalt van je zichtrekening moet je dat daar toch aanpassen, of ben ik niet mee? Maak je dan ook gewoon een account ‘cash’ aan, waar je tekens als je cash krijgt of vindt (dat gebeurt hier ook wel eens) dit bijvult?
  – Wij zijn waarschijnlijk niet het voorbeeld van ene standaard koppel, want wij hebben naast een gemeenschappelijke rekening ook aparte rekeningen, waarmee we dingen enkel voor onszelf kopen. Voor mij zijn dat voornamelijk kleding en boeken ;-). Als ik een categorie ‘kleding’ maak, voorzie ik hier dan het budget voor mijn man en mij samen, of maak ik best aparte categorieën?
  – Je geeft ook je spaarrekeningen in, maar dit is toch geld dat vooral ‘vast’ staat en niet echt mobiel is? Is dat dan vooral ook om bijvoorbeeld als je gespaard voor iets in de toekomst dit geld in de volgende maand te plaatsen?

  Ik hoop dat ik er mee weg raak, want ik vind het een heel interessant systeem. Zou hier ook echt helpen, want de laatste tijd hebben wij echt geen zicht op wat er aan wat uit wordt gegeven, en dat is heel lastig ;-).

  1. Hey Laura, er staan heel veel video’s op de site van YNAB met het antwoord op je vragen en veel meer, maar even kort:

   – ze raden aan om vandaag te starten met wat je hebt en je de vraag te stellen “wat moet het geld dat ik nu nog staan heb deze maand nog doen?”. Dan steek je dat geld nog in de juiste categorieën. Van zodra er nieuwe dingen worden gestort geef je dan in onder inkomen voor februari, en dan begin je daar met meer geld.

   – je geeft zowel je uitgaven als je inkomsten in, dus als je loon wordt gestort geef je dat in onder inkomsten.

   – ik heb een account voor cash, waarin staat hoeveel er in mijn portefeuille zit. Geef ik cash uit aan een brood, dan zet ik dat onder de account cash onder de categorie boodschappen. Youri doet hetzelfde met zijn cash. Zo weten we altijd hoeveel geld we nog zitten hebben, en cash geld zijn ook uitgaven, los van in welke categorie die uitgaven zitten. Als ik geld afhaal van mijn zichtrekening maak ik een transfer van mijn zichtrekening naar cash. Dus ineens heb ik vijftig euro minder op mijn rekening staan, en 50 euro meer in mijn portefeuille zitten.

   – ik heb het opgedeeld. “kleren Kelly”, “kleren Youri”, “kleren Dexter”. Het hangt er een beetje van af hoe gedetailleerd je het zelf wilt weten, natuurlijk, maar bij ons zit er veel verschil op die uitgaven, dus ik wilde ze uit elkaar houden. ;)

   – wat spaarrekeningen betreft transfereer ik elke maand geld van onze rekeningen naar dexter zijn spaarboek, maar als ik iets aan de kant kan zetten dan is dat ook een transfer van de ene rekening naar de andere. Het is geld dat je hebt en dat je een bestemming moet geven, dus op zich maakt het niet zo veel uit of het spaar- of zichtrekening is.

   Zeker eens de filmpjes bekijken, het zal je allemaal snel duidelijk worden. :)

 20. Ik heb al 3x op het punt gestaan om me ook te verdiepen in het YNAB systeem, maar volgens mij ben ik daar echt te lomp voor.. :)

 21. Laura

  Bedankt Kelly!

  Ik ben alles eens aan het bekijken, inderdaad veel info van YNAB zelf! Het is toch altijd handig om het eens in ‘gewone’ taal te horen van iemand die er al weg mee is, dus heel erg bedankt voor je uitleg! Ik kijk er al naar uit om mijn eerste dingen in te voeren ;-).

 22. Hoi Kelly,
  Ik was aan het denken om zelf eens een Excelleke in elkaar te puzzelen, om zo al ’s een overzicht te krijgen van alle kosten (ik ga omvallen denk ik). Want ik ga mijn vriend nog niet direct zover krijgen om YNAB aan te kopen.
  Zou dat ook al een begin zijn denk ik? Groetjes!

 23. Ik schreef hier net ook een bericht over. Ik heb nog geluk tegenover zelfstandige, maar als kleuterjuf heb je ook ‘maar’ 9 weken achteraf. Wij zijn ervoor lang thuis, maar zou tijd willen ruilen voor weken achteraf (natuurlijk is dit voor ons gezondheid en die van de baby dat we thuis blijven). Eigenlijk zouden we allemaal langer thuis moeten blijven. Scandinavische landen hebben dit al veel langer door. Happy mama, happy baby en achteraf ook terug happy worker.

 24. 10a

  Lieve Kelly, ik heb me ook even verdiept in het YNAB-verhaal maar vond het te ingewikkeld voor mijn aandachtspanne van max. 5 min. dus het ligt echt wel aan mij.
  Maar! Ik ben wel daardoor mijn vaste jaarlijkse kosten gaan inventariseren zoals autoverzekering, KI, enz… Allemaal opgeteld en gedeeld door 12. Dat bedrag gaat maandelijks op mijn spaarrekening. Van zodra een van die rekeningen in de brievenbus valt, kan ik dit gewoon betalen van de spaarrekening ipv in paniek te schieten. Een kleine ingreep die voor veel gemoedsrust zorgt.

 25. Lieve lilith\Kelly,
  Ik ontdekte vandaag je blog, en ben van dag 1 fan! Hoeraaaaa, eentje erbij.
  Maar mijn nieuwe idool deed mij direct verdriet: het artikel dat je quote uit ‘ De zondag’ is dikke vette plagiaat. Plagiaat van mij.
  Ik schreef dat artikel enkele weken eerder voor ‘ Mama Baas’ ( je welbekend?) , en die journalist vond het blijkbaar zo goed dat hij het met een kleine draai eraan kopieerd voor De Zondag. Ik zou je daarom willen vragen de link naar mijn artikel op Mama Baas te gebruiken in plaats van de geplagieerde vorm op De Zondag… Zou je dat willen?

 26. Dieter

  Iedereen blijkt hier overtuigd van de voordelen van het manueel invoeren van je transacties.
  Toch even aanstippen dat dit gewoonweg de enige manier is!
  YNAB als Amerikaans programma laat niet toe Belgische of Europese banken automatisch te linken aan YNAB.
  Voor mij is dit programma dan ook niet meer dan een Excel bestandje met wat leukere kleurtjes.

  Iemand andere ideëen hierover?

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>