lilith begint zoals ze verder wil gaan

IMG_4916

Start as you mean to go on“, zeggen mensen die dat soort dingen zeggen wel eens. Opgezweept door die gedachte eindigde ik het oude en begon ik het nieuwe jaar op een wijze waarop het voor mij wat vaker zou mogen: met anderhalve week van rust en niet te veel plannen. Van minder “WATGAANWEDOENWATGAANWEDOEN?!!” *toink toink* en meer “we gaan het allemaal wel zien“. In een wonderbaarlijk machtige kerstgilet ook, bijna heel de tijd, en ook al heb ik hem met spijt in het hart weer in de kast gelegd, ik denk toch dat ik die best bewaar voor speciale gelegenheden zoals bijvoorbeeld kerst.

IMG_5019

En zo kwam het dat de kerstvakantie er een was van gezellig in de zetel naar films kijken met Dexter (twee Plopfilms, één geheim van Mega Mindy), wat in en buiten huis rondhangen, van mezelf de toestemming geven om een beetje in de verte te staren met een warme kop muntthee in mijn handen, het met mijn lief eens zijn dat The Office toch de beste reeks ooit gemaakt is. Ik heb een week bewust niks gelezen, na een zeer intensief en fijn leesjaar, omdat ik mijn arme overgestimuleerde hoofd wat rust wilde gunnen. Onzen heere weet dat er nog drukke tijden aan zitten te komen, en dus ging zelfs die knop om. Ik ging vroeg naar bed, nam de tijd om te ontbijten, dronk theetjes en koffie, en chillaxte me waar mogelijk een oog uit.

IMG_5106

We gingen naar de bioscoop (hij naar Star Wars, ik en de jongen naar Mega Mindy vs Rox). We aten Pizzahut en McDonalds, maar net zo goed verse aardpeersoep en vegetarische recepten uit Plenty More van Ottolenghi. We stonden twee keer in voor het hoofdgerecht van een feesttafel en werden getrakteerd op de aanblik van een enthousiast smoefelend gezelschap. We hadden twee keer geen kater. Ook dat was speciaal.

Ik was bij momenten wel een beetje ellendig (aanhoudende hoofdpijn, kleine paniekskes over een zwangerschapsvergiftiging die er gelukkig geen bleek te zijn, een te hoog zittende baby die mijn ribben aan flarden leek te schoppen en genoeg pregnancy insomnia voor iedereen), maar ook vaak gewoon content. Omdat mijn man en ik thuis waren, samen, omdat hij koekjes met macadamia noten voor ons bakte, omdat het leven soms groots kan voelen in zijn simpele saaie huiselijkheid.

IMG_5190

Ik kocht een nieuw wasrek dat voorzien is op de was van twee kinderen en bedacht me dat ik de gezegende leeftijd heb bereikt waarop ik tevreden naar mijn nieuw wasrek kan zitten kijken. We deden niet aan cadeautjes, maar ik kocht stiekem toch wat boeken voor mijn mannen. Deze voor de kleine.

IMG_5074

(Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle, Wondere 1-minuut verhalen van Disney, het compleet geweldige Mijn Eerste Grote Bouwboek met de zotste flapjes en pop-ups ever, Tel mee met Otto van Tom Schamp, Garage Gust van Leo Timmers en een zoekboek van Cars dat ik niet meteen terug kan vinden online)

IMG_5072

Dit pakket met enkele toppers uit de eindejaarslijst van Bill Gates voor die van bijna dubbel zo groot. (Business Adventures van John Brooks, How to lie with Statistics van Darrell Huff, Stuff Matters van Mark Miodownik en Thing Explainer van Randall Munroe)

Ze waren beiden tevreden, dus ik ook. Ik zou eigenlijk nog eens moeten bloggen over hoe geweldig die Thing Explainer is, maar als ik het vergeet, dan even dit: de Thing Explainer is geweldig. En hij is er ook in het Nederlands.

IMG_5276

Wij deden zoals elk jaar van tradities. Ik hou ervan. Elk jaar hetzelfde kerstkaartje volgens hetzelfde vaste stramien. De gezinsfoto met statief op oudejaarsdag. De wandeling met tussenstop in een trieste tearoom waar we anders nooit komen. In tijden waarin mijn nood aan standvastigheid danig op de proef wordt gesteld door het wegvallen van steunpilaren, het verhuizen van grootouders en nog een hoop meer blijken die kleine dingen belangrijk voor me te zijn. Ik blijf hopen op nog een keer een luchtige, normale kerst zonder het verdriet om weer een lege stoel of postnatale verwarring, maar tegelijk besef ik dat kerstmis natuurlijk gewoon deel uitmaakt van het leven. En dat dat beeld van een zorgeloze kerst me misschien meer opfokt dan ik wil toegeven. Kerst en het ultieme vergelijken met anderen en hoeveel cooler hun cadeautjes, hoeveel gezelliger hun feestdis en hoeveel meer fijne vrienden en familie, ik kon me ook dit jaar niet van de indruk ontdoen dat het veel mensen niet zo ongelooflijk veel deugd doet. Maar we hebben ze weer doorstaan, de dagen. Vanaf nu wordt alles nieuw.

IMG_5203

In elk geval: vandaag beginnen mijn vijf laatste werkweken voor ik zwangerschapsverlof neem. Dat alleen al is zo’n gekke gedachte, dat onze dochter er binnenkort zal zijn en er zich opnieuw een nieuwe fase in ons leven zal aandienen. We beseffen het weer allebei nog niet helemaal, geloof ik. Maar dat komt wel.

In elk geval twee: ik wens jullie een zeer fijne nieuwe start, en een jaar dat net voldoende kabbelt en toch ook een beetje vonkt waar nodig. Ik heb genoten van mijn mini break, maar voel dat ik weer zin heb in een nieuw blogjaar. Kom dus zeker regelmatig eens kijken.

IMG_5139

Go 2016!

Reacties

 1. Dat het jaar goed mag zijn voor jullie, dat er een pracht van een baby mag geboren worden en dat de periode erna meer ups zal kennen dan downs! X

 2. Mijn beste wensen voor jullie allemaal! Al wat je hartje maar begeert.

  Die 1-minuutverhaaltjes van Disney vind ik wel fijn, maar ik denk toch dat Mauro (die even oud is als Dexter) er net iets te jong voor is. Misschien is jouw knaapje iets kleverder ofzo, of kent die meer Disney-verhalen, maar bij ons is dat voorlopig nog een gemis.

 3. 10a

  Lieve Lilith, ook in 2016 blijf je gewoon mijn favoriete blogster! Ik kom zeker regelmatig kijken.

 4. Liesje

  Oh… rupsje nooit genoeg… daar is op onze kleuterschool een verteltas van. En mijn zoon van 10 weet perfect wat ik bedoel als ik hem ‘meneertje-nooit-genoeg’ noem :-)
  Ik kijk uit naar je nieuwe blogjaar en hoop dat er ook bij jullie genoeg vonkjes zijn.

 5. Een heel fijn jaae gewenst! Hier valt een tweede kindje (en bevalling hah!!) Reuze mee en wordt 2016 een rustig jaar op baby- en peutermaat. Gewoon lekker chillen en we zien wel waar we uitkomen. Dat wens ik jou ook toe!! Veel genot nog van de zwangerschap ook!

 6. Alweer graag gelezen! Ik wens je een geweldig 2016, met een dochter in je leven binnenkort kan dat niet anders ;-). You rock girl!

 7. Veerle

  Bedankt voor de lieve nieuwjaarswensen. Hier zijn de eindejaarsfeesten toch een beproeving geweest. Single, dochter niet bij me door het co-ouderschap op Kerst. En een slecht nieuwsshow twee dagen voor het eindejaar. Het is soms slikken en incaseren geweest in 2015, en het is vooral proberen positief te blijven dat 2016 iets makkelijker gaat worden. En ik hoop dat voor alle lezers hier. Dat 2016 een jaar mag worden van rust. x

 8. Ik wens je het allerbeste in 2016 … veel gekabbel en nog meer vonken. Een fijn en fantastisch babymeisje … je hart wordt alleen maar groter met een tweede kind. Succes! x

 9. Wolf

  Dat van dat kabbelen en een beetje vonken, ik had het zelf niet beter kunnen formuleren. Exact waar ook ik dit jaar naar ga proberen te streven. Alle goeds voor 2016!

  Ik wou je via deze weg ook nog eens bedanken voor de kinderboeken-tips van een tijdje geleden. De schaterlachjes die “Een boek” van Hervé Tullet aan mijn 4-jarig metekind ontlokten was meteen ook één van mijn topmomenten tijdens de afgelopen feestdagen. Dus bij deze: merci om van mij heel even de coolste meter aller tijden te maken :)

 10. Gelukkig nieuwjaar.
  Super boekjes, die voor volwassenen zijn niet zo mijn ding (denk ik)

  Héél fijn zwangerschapsverlof en hopelijk een vlotte bevalling en een wolk van een baby.

  En euhm – bedankt voor het leuke blogboek dat je schreef! Het is een beetje mijn blogbijbel ;)

 11. Fo

  Klinkt als een perfecte kerstvakantie. Ik wens je meer van dat in 2016 + gezonde vrolijke dochter uiteraard!

 12. Het boek van garage Gust is blijkbaar een echte aanrader. Wij kochten het voor de zoon van vrienden, maar die had het al en is er compleet zot van! Een goede miskoop dus die we gedaan hadden :-)

 13. Stefanie

  De beste wensen voor 2016! Heel graag kom ik het komende jaar hier op tijd en stond eens spieken :)

 14. Oh zeg, zo zou een wintervakantie er voor mij ook uit zien! Begot, zo zag mijn afgelopen verlengde weekend eruit! Saaie huiselijkheid for the win!

 15. En ik kijk dan weer ontzettend uit naar je blogberichten in 2016 :-) Wat een fantastische trui! Ik vind het oprecht jammer dat ik hem niet in mijn bezit heb, hahaha. Ik wens jou een prachtig 2016 en vooral een prachtige, lieve, schattige en zalige dochter!

 16. Gelukkig nieuwjaar! En gezellige huiselijkheid tussen kerst en nieuw is dik oké! Stress en gejaagd leven? Dat is zooooooo 2015 :-)

 17. Beste wensen voor jullie gezinnetje voor 2016! Ik duim voor een gezonde baby die zich niet veel te vroeg of niet veel te laat mag aanmelden.
  Ik wens jullie ook goeie moed voor de nieuwe aanpassingsperiode die er zal aankomen!
  En vooral blijven bloggen hé ;)

 18. Zoals alle jaren voorheen ook in 2016 heel fijn geschreven, mooie kindjesfoto’s, lekkere koekjes en gezellige truien.

  Keep on rocking!

 19. Sleutelzin: “Bedacht me dat ik de gezegende leeftijd heb bereikt waarop ik tevreden naar mijn nieuw wasrek kan zitten kijken. ” Haha! Happy blogyear!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>