Gemaakt en zotcontent mee: 2015, het fotoboek

IMG_5296

Eén van mijn strakste acties van de laatste weken moet toch wel het samenstellen van mijn fotoboek van 2015 zijn. Hoe gaat dat? Ik zat in de kerstvakantie op weer maar eens een slapeloze ochtend rond vier uur beneden te koekeloeren toen ik dacht: zou ik eigenlijk eens niks doen met die gigantische hoop foto’s op mijn harde schijf? Ik was nog te moe voor saboterende gedachten als “jamaarja, ge zoudt beter eerst 2012 en 2013 en 2014 doen en alle andere jaren die ge al hebt gemist” en “ge zit zover achter, laat zitten, kind“, en besloot om er gewoon mee te beginnen. Met het jaar dat toen op zijn einde liep, want vers in mijn geheugen en nog behoorlijk wat zin in.

IMG_5083

Het proces was niet bijzonder ingewikkeld. Met het standaard fotoprogramma van Apple kun je jaarboeken maken, dankzij een hoop sjabloontjes en opties is dat eigenlijk echt geen werk. En ja, je betaalt er wat voor, maar eerlijk? Ik had wel wat over voor een mooi boek dat ergens binnen handbereik zou liggen voor als mijn kinders later het soort kinders blijken te zijn die even graag door oude fotoalbums bladeren als ik ooit. Uren heb ik gekeken in de trouwalbums van mijn ouders, of de vakantiealbums van in bungalowparken in Holland, maar echt uuuuren. Ik koos voor een fotoboek van 20×20 met zachte kaft, en betaalde iets van veertig euro voor vijftig bladzijden.

IMG_5298

Uiteindelijk zijn zo’n dingen meestal toch gewoon kwestie van eraan beginnen, niet te veel nadenken of perfectionistisch zijn, en drie uur later op “bestellen” klikken en hopen dat het goed komt. Het resultaat is echt machtig. Zo machtig, dat ik stante pede een mapje aanmaakte voor 2016, waarin ik elke week mijn favoriete foto’s sleep, zodat ik er volgende keer zelfs nog minder lang mee zal moeten bezig zijn. Zo machtig ook, dat ik het gevoel heb dat ik met het boekje in mijn achterhoofd plots betere foto’s maak, en wat beter oplet als er in of rond de crib iets gebeurt dat ik er zeker in wil. Ik spreek nu ook af met Youri dat hij mij zijn meest boekjeswaardige foto’s bezorgt, en ook dat is leuk. Echt zeer content van, en als ik een hele rustige baby blijk te baren binnenkort dan doe ik misschien wel nog een inhaalbeweging voor 2014. Of 2013. En misschien ook niet, en dan is dat ook niet erg.

IMG_5299

Doe jij ooit iets met de foto’s op je harde schijf? Of is de toestand even hopeloos als die van mij? (behalve dat ik dus een boekje van 2015 heb. DAT DE MAX IS. JONK TOCH)

Reacties

 1. Als fotografe heb ik een harde schijf (met onafhankelijke back-ups) met duizenden foto’s. Ik maak foto-albums bij smartphoto: meerdere per jaar en aparte boeken per vakantie of speciale gelegenheid. Ik ben nu nog bezig aan de foto’s van 2014, maar ik ben er bijna door. 😀. Ik organiseer mijn foto’s per maand en kijk terug naar mijn blog voor de verhalen!

 2. Ik bestel nog “losse foto’s” en plak die oldschool in van die ouderwetse foto-albums in. Ik maak wél fotoboeken van de doopfeesten van onze kinderen (dat van Ilian moet ik nog doen) en ik maak ook standaard foto’s van de knutselwerkjes waar die koters mee naar huis komen en daar maak ik dan op het einde van de crèchetijd ook een fotoboek van. Dan kan ik zonder hartpijn die tekening en kribbels en knutsels weggooien, want waar moet je daar allemaal mee naartoe! Ik ben dus ook zotcontent van de fotoboeken die ik al heb!

  Eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat ik een inhaalbeweging moet maken van juni 2013. Ik zal er eens aan denken als ik onchristelijk vroeg wakker ben en niet weet wat doen. Maar momenteel heb ik altijd wel iets om handen… :(

 3. Ik maak sowieso fotoboeken met vakantiefoto’s, maar sinds vorig jaar maak ik ook zo’n jaaroverzicht. Anders gebeurt er niet veel met die foto’s of komen ze ergens los terecht en gaan ze verloren. Ik maak mijn fotoboek aan in het begin van het jaar en voeg tijdens het jaar telkens de nieuwe foto’s toe. Ik voorzie lege pagina’s tussendoor voor geboortekaartjes of leuke kerstkaartjes met foto’s op. Aangezien ik stelselmatig bijwerk, moet ik op het einde van het jaar niet veel meer doen en kan het meteen besteld worden. Ik bestel overigens bij Pixum en ben daar zeer tevreden over. En net als jij geniet ik van het bladeren door oude fotoboeken. Ah, nostalgie!

 4. Jongens. Ik heb zo’n album samen gestoken via een bepaalde website. Schijt veel tijd ingestoken, 68 euro betaald en de kwaliteit is om bij te janken. Echt vreselijk. Misschien volgend jaar nog een keer proberen.

 5. ik laat mijn foto’s nog afmaken en steek ze in een album. Alléé, toch die van de kinderen. Zo hebben ze er elk één van hun babytijd tot nu

 6. Saskaya

  Wij maken elk jaar rond de verjaardag van de dochter een boekje met haar coolste foto’s van dat afgelopen jaar. Ze is nu 3,5 en vindt het geweldig om in haar eerste-jaar-boekje te bladeren.

 7. Heb ik jarenlang gedaan, maar sinds een drietal jaren niet meer…. dus….de foto’s zijn opgestapeld op de harde schijf, en daar staan ze….

 8. Leuke foto van Dexter en vriendjes in het zwembad!

  Voor de rest ben ik vooral een beetje jaloers. Hier is het namelijk even hopeloos, maar heb ik dan nog niet eens een album van 2015. En 2016 is begonnen met een reis met 4000 foto’s… Zucht (niet op de reis, want die was zo hard de moeite en eigenlijk ook niet op de foto’s, want die zijn mooi; wel op mijzelf, want hoe georganiseerd ik op sommige gebieden ook ben, op fotoalbumvlak ben ik een ramp).

 9. eftokati

  Bij speciale gelegenheden maken we al eens zo’n fotoboek. Naar de foto’s op de harde schijf wordt anders toch zelden of nooit meer gekeken. En de laatste jaren maak ik met Windows Movie Maker een filmpje van de leukste foto’s als jaaroverzicht. Extra cool omdat ik daar altijd mijn favoriete muziek van het voorbije jaar onder kan steken :-)

 10. Zwijg stil, elke keer als ik foto’s kopieer op mijn harde schijf, dan moet ik weer denken aan het aantal fotoalbums dat nog gemaakt moeten worden. En dan begin ik te bedenken dat ik beter eerst een kast aankoop om ze allemaal in te zetten. :-/

 11. Wij maken rond nieuwjaar een selectie van de beste foto’s en deze gieten we dan in een sideshow en die tonen we dan aan de familie. Dat is onze familietraditie en de andere broers en zussen doen dat dus ook. Leuk om ook van de anderen te zien. Tegenwoordig experimenteren we ook met filmpjes. Ik heb niet zoveel met albums ;-)

 12. Ik heb dat enkele jaren gedaan, maar van 2015 zouden het vooral foto’s van mijn au pairkind zijn en dat is er ook wat over zeker? Alhoewel, zij heeft het grootste deel van het jaar mijn dagen bepaald, dus misschien is het toch wel weer de moeite. Ik denk er nog even over na :-) Trouwens: Zotmooie foto van jou op de kaft!

 13. zo grappig, ‘k stop morgen met werken en foto’s correct archiveren/back-uppen (stap 1) en er eventueel eens albums van maken was ook een projectje in mijn hoofd voor als die wachttijd te lang zou oplopen en ik niets meer om handen had :).

  ‘k vrees alleen dat ik nog voldoende om handen heb en dat het er weer niet zal van komen. Je doet me nochtans fel goesting krijgen om er aan te beginnen!

 14. ik hou ook van fotoboeken! ik reageer geregeld op acties van verschillende sites waarbij ik soms enkel de verzendingskosten moet betalen. als je ingeschreven bent bij De Roze Doos krijg je vb zo’n mails :) Ik ben ‘mee’ van 2013 tot midden 2015.

 15. Kato

  Trek je meestal foto’s met je fototoestel? Of met je iPhone? Ik merk dat ik in de praktijk vooral foto’s trek met de iPhone en dan meestal nog met filters erop ook waardoor die in afgeprinte versie plots veel minder scherp en minder cool zijn :(

 16. Mooi! Ikzelf heb voor de twee jongens (2011 en 2014) hun eerste levensjaar echt foto’s laten afdrukken en die ingeplakt. Voor de andere jaren hou ik ook op mijn pc een mapje bij en elk jaar in de zomer maak ik er een. Het is dus geen jaaroverzicht, maar wel een soort schooljarenoverzicht (juli 2012-juli 2013 bv). Ik ben ook meestal 50-60 euro kwijt, maar ook zo content van! Je neemt ze veel makkelijker vast en de kinderen kunnen er ook lang in kijken…

 17. super idee van zo een jaaroverzicht. ik zit nog met het idee in mijn hoofd om een album per kind of per vakantie, gebeurtenis te maken, maar zo een jaaroverzicht lijkt me echt supercool. en je enthousiasme zet me er ineens aan om eraan te beginnen (met 2015, de andere jaren zullen later volgen).

 18. Stéphanie

  Hier zo veel goede voornemens op dat front maar zo weinig resultaat. Dus geweldig jaloers op jouw jaaroverzicht! Maar misschien niet slecht om over te stappen op zo een systeem dan te dromen van albums te maken per vakantie of levensjaren van de kindjes.
  Wat me wel lukt zijn albums maken voor de grootouders omdat er dan een deadline is (verjaardag of kerstmis).. Ooit geraak ik er aan toe….. :-)

 19. Hopeloos dus hier. Huilen met de pet op. Ik heb gi-gan-tisch veel foto’s en soms heb ik de intentie wel, maar het komt er nooit van.
  Misschien moet ik bij één beginnen want als ik er dan maar eventjes over nadenk, kom ik uit bij: jaaroverzichten, een boek per konijn, een boek per reis, etc… Om nog maar te zwijgen over die diascanner die hier staat te blinken en al die negatieven uit mijn kindertijd die hun weg naar het digitale tijdperk moeten vinden.
  Ik heb wel al een boekje laten maken met wat iPhone foto’s, ’t is al iets dus, maar verder dan dat zijn we tot nu toe niet geraakt.
  Mijn perfectionistische zelf wil ook hetzelfde soort album voor elk album dat ik samenstel. Misschien is de eerste stap gewoonweg afstappen van dat laatste idee…

 20. Trouwens Kelly, ik weet niet of gij dat iets cools gaat vinden, maar wij hebben wel “Lifecake” (app) in gebruik voor ons Emma. Daar komt een selectie op van leutigste foto’s.

 21. Sarah

  Wij printen onze albums via Hema, tot nu toe best content van (die hebben een paar keer per jaar acties lopen, waardoor we nooit de volle prijs betalen). Het plan was voor de kindjes een boek per “levensjaar” dat ze later mogen meenemen, en voor ons een boek per kalenderjaar. Tussenstand tot hiertoe: boek van 0 tot 1 jaar voor de bijna-4-jarige, geen boek voor de 14 maander, 1 boek van onze bijna 9 jaar bestaande entiteit. Komt wel goed. Ooit. Misschien ;-). En zeggen dat ik dat nochtans echt leuk vind om te maken & om achteraf in te bladeren.

 22. Ik ben nog op zoek naar soort sjabloon waar je foto’s en tekst kan combineren. Voor mijn ouders’ huwelijksverjaardag wil ik een boek met foto’s en interviews van vrienden en familie maken. Alle tips welkom!

 23. Hier is het ook een ramp qua foto’s. Buiten het eerste jaar hebben we er ook nog niets mee gedaan. Dringend dus eens orde scheppen in die chaos. Alvast een zeer leuk boekje dat jullie gemaakt hebben.

 24. Tom

  Jaaaa je moet er tijd voor maken, en ook hier: te weinig. Maar ik heb er alvast 2 bij Blurb gemaakt en besteld. Iets donkere afdruk, maar een mooie kwaliteit al bij al als je het boek ziet. En idd…niet goedkoop. Maar ben blij dat je ‘m eindelijk in je handen hebt en de pagina’s door je vingers kan laten glijden ;-)

 25. Mijn missie voor tijdens m’n ondertussen afgelopen bevallingsverlof: inhaalmanoeuvre fotoboeken maken. Missie failed…
  Ik neem nu parttime m’n ouderschapsverlof op, dus ik ga een nieuwe poging wagen ;-)
  Hier maak ik wel per kind per jaar een fotoboek zodat ze later geen ruzie moeten gaan maken over wie welk album meekrijgt ;)

 26. Voor Tiny: bij kruidvat kan je in je fotoboek ook tekstvakken zetten. Ga daar maar eens kijken! Ik ben persoonlijk wel tevreden van de kwaliteit van de hardcover boeken. De rest heb ik nog niet gekocht dus kan ik mij niet over uitspreken.

 27. Ik maak ook van die fotoboeken per jaar, en soms eentje per vakantie. Heb nu al een mooi stapeltje, maar sta ook alweer 2 jaar achter … Wat ik me wel afvraag is of ik later geen spijt ga hebben dat ik ze niet dubbel heb laten afdrukken, zodat de kinderen er later, na mijn begrafenis, niet om moeten vechten. Haha! Zorgen voor later zeker?

 28. WennekesPen

  Ik ben vorige week begonnen met het babyboek voor mijn dochter van 4. De 8-jarige heeft wel al albums tot haar 2,5. De inhaalbeweging is hier dus alvast gestart. :-)

 29. Leuk zo’n boek. Bij ons staan er inderdaad heeeeel veel foto’s op de harddisk en zeker van de laatste 6 jaar niets op papier… Schaam!

 30. Ik heb tijdens mijn zwangerschapsverlof een boekje gemaakt van de eerste 6 maanden van Oskar (rare tijdspanne, ik weet het). Resultaat is een boekje met 40 pagina’s 😳. Heb dat ook gedaan voor onze trouw (1 jaar na datum) en een van onze reizen. Maar ik sta nog wel wat achter en als je een kind hebt trek je zoveel meer foto’s. Ik doe dat trouwens via Hema en ben daar heel tevreden van: goede kwaliteit en met de aanbiedingen die er vaak zijn niet duur! Dat idee van zo’n jaar fotoboek is trouwens super! Ik kan mij daar echt wel mee amuseren, maar eerst nog de tijd vinden 😊.

 31. Al vaak les gegeven aan klanten over hoe ze zo’n boeken kunnen maken, maar gek genoeg nog nooit zelf geprobeerd. Ik heb ook niet graag veel rondslingeren in huis, dus ik maak mijn albums liever digitaal. (Al heb je me net een heel klein beetje doen twijfelen.)

 32. Marlies

  cool album! Wij hebben een geboorteboekje van alle drie de kindjes (al ging dat wel gemakkelijk met onze tweeling: die hebben er samen ééntje). Ik maak ook elke zomer, onmiddellijk na onze gezinsvakantie, een fotoalbum van lente-zomer van dat jaar. Met onmiddellijk bedoel ik dat het moet zijn verzonden voor afdruk in de eerste week na de vakantie. Anders weet ik dat het er niet meer van komt. Ik maak daar dan mijn werk van, maar zonder bij te kleuren of een filtertje op te zetten of zo (anders blijf je bezig). Zo hebben we toch een jaaroverzicht, al valt de winter er meestal tussenuit :-)

 33. Elke keer als je upload je favoriete foto’s al in een best-of-mapje zetten: zo’n goed idee! Merci voor de tip! Hopelijk krijg ik zo wat overzicht in mijn fotochaos. Hier ook een bijna hopeloze achterstand, maar hoe plezant is het om met de kids die jaarboeken te doorbladeren en grappige herinneringen te blijven vertellen… (voorlopig dus enkel mogelijk voor 2013 :-)).

 34. Lilith, wat fijn om dit te lezen! Ik ben gelukkig niet de enige! Ik zak door de grond van schaamte als ik eerlijk beken dat ik al 7 jaar achterloop….. mijn dochter is net 7 geworden en ik heb nog geen enkel foto album van haar gemaakt. En ook van mijn zoon van 3 heb ik nog geen foto album. Te erg voor woorden… ik moet het oppakken, maar ik schuif dit grote uitzoekwerk telkens voor me uit.

 35. Wij bestelden al 3 zo’n boeken via Apple voor onze reizen en zijn daar wreed content van! Mooie kwaliteit en mooie boeken! Met de rest van mijn losse foto’s zou ik iets moeten doen… Maar het komt er nooit van!

 36. An

  fotoboeken zijn hier ook een vaste waarde! maar ik loop meestal ook een jaar (of twee) achter….
  Is inderdaad zooooo leuk om later (zelf of met de kids) nog eens in te neuzen!

 37. Hier nog iemand met veel foto’s op de harde schijf. Gelukkig heeft onze jongste dochter een fantastische meter die al eens zo’n fotoboek heeft gemaakt ! Zelf loop ik dus al een jaar of 6 achter…

 38. Weet je wat ik meteen dacht toen ik dit hier las? Maar Lilith: die kinderen van jullie hebben een gigantisch online archief tot hun beschikking, hoeveel ouders geven dat nu mee? Zoveel perfectionisme, over de foto’s die wel gemaakt zijn maar nog niet ingeplakt.
  Ik ben zelf ‘erger’: ik trek zelf quasi nooit foto’s van mijn kind, en dus zal hij het -tot nog toe -maar moeten doen met wat anderen trekken. Te weinig, maar het is wel een luxe geen selectie te moeten maken, want wat er is, is allemaal kostbaar voor ons.

 39. Karen

  Ook hier hetzelfde scenario… Baby 2 op komst en dochter van 3 moet het doen met foto’s op pc. Staat al heel lang op to-do lijstje; fotoboeken maken die je goed kan vastnemen. Tip van wekelijkse selectie is super, zeker het proberen waard!

 40. Mijn tienjarige collectie staat op harde schijf en daar stopt het helaas mee. Misschien moet ik er ook gewoon wat meer werk van maken :).

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>